door Wilmama in Gezondheid  ·  43 Reacties

  • 3
  • 1184x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Zo wel, dan zou het nog onzin zijn.

5
1 WijzeDwaas

Mijn moeder had lang geleden veel hoofdpijn en kwam bij de dokter en zei: Dokter ik ben verslaafd. De dokter keek mijn moeder aan en zei waaraan dan mevrouw? Mijn moeder zegt ik heb vaak hoofdpijn en slik nu 4 tabletjes per dag. De arts schoot in de lach en kwam bijna niet meer bij. Toen die tot bedaren was gekomen zei hij: Sorry mevrouw dat ik zo moest lachen maar ik dat dat u iets ernstigs meende. Van paracetamol kan je een doosje per dag op zonder problemen. Dat is dan wel geen aspirine maar vergelijkbaar

6
2 Jan met de korte achternaam

Uit de groep zogenaamd onschuldige middeltjes. Als ik op dat JAMA Network eens goed speur zie ik wat we eufemistisch duiden als voortschrijdend inzicht. Ondertussen heeft de helft van de Amerikanen tussen 45 en 75 toch maar mooi minstens een aspirine per dag binnen gekregen.

2
3 Al

@2
[Van paracetamol kan je een doosje per dag op zonder problemen. Dat is dan wel geen aspirine maar vergelijkbaar]
Dit is de realiteit:
https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h20572.pdf

U mag dan niet meer dan 2 gram paracetamol (4 tabletten van 500 mg) per dag gebruiken.

(**) Wanneer u te veel paracetamol heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker.
Bij inname van een hogere dosis dan is aangegeven kan er misselijkheid, braken en een gebrek aan eetlust optreden. Het in éénmaal innemen van enkele malen de maximale dagdosering kan de lever zeer ernstig beschadigen. Toch dient u onmiddellijk medische hulp in te roepen. Bewusteloosheid treedt meestal niet op. Bij te laat ingrijpen kan de schade aan de lever onherstelbaar zijn. (**)

1
4 Wilmama

@4 tja waren de artsen toen maar zo slim. Mijn ma heeft gelukkig niet meer dan 4 paracetamol per dag geslikt. Wel zijn de nieren beschadigd maar dat kan niet van 4 stuks

2
5 Jan met de korte achternaam

@5 Domme arts dan, als we je anekdote moeten geloven.

0
6 User76

@6 Ja was 35 jaar geleden toen waren de gevaren nog niet bekend

2
7 Jan met de korte achternaam

@5
Het gaat er om en over dat jij zelf niet zo slim bent als je meent zo'n rare conclusie te mogen trekken:
[ Van paracetamol kan je een doosje per dag op zonder problemen. Dat is dan wel geen aspirine maar vergelijkbaar.]

2
8 Wilmama

@2 Op lange termijn (dagelijks gebruik) houdt Paracetamol de pijn juist in stand. Ik kan ne dus voorstellen dat ze het zo lang bleef gebruiken omdat bv. hoofdpijn direct terugkomt als je stopt met dagelijks paracetamolgebruik.

1
9 Mrs. K

@7 Paracetamol 'verslaving' was toen al bekend, dat de arts van je moeder, hierbij in een lach schoot geeft eerder aan de onkunde van die arts, mocht dit überhaupt hebben plaatsgevonden.

1
10 User76

Deze uitkomst verbaast me trouwens niets. Welk nut zou een vaatverwijdend middel hebben als je niets aan je hart of je bloedvaten mankeert? Ik heb dat ‘advies’ altijd raar gevonden.

4
11 Mrs. K

@9 Mijn eigen moeder had ditzelfde probleem, naast andere problemen, dat ze dacht dat ze de paracetamol nodig had, om de hoofdpijn en dergelijke te bezweren. Maar eigenlijk raakte ze in een vicieuze cirkel en paracetamol is nou eenmaal vrijelijk te koop in uw eigen drogisterij en tegenwoordig supermarkt. Dus niks medicijn registratie of advies van een expert.

1
12 User76

@8
Aspirine is inderdaad gevaarlijker dan paracetamol.

2
13 Marrie

@12Daar haal je een goed punt aan. Veel van de medicijnen in de vrije verkoop zijn ronduit gevaarlijk, zoals NSAID’s. Wie bv. dagelijks ibuprofen of acetylsalicyl (aspirine) slikt zonder maagbeschermer loopt grote kans op een maagzweer of zelfs een (mogelijke dodelijke) maagbloeding. Als jouw conclusie is dat zulke medicijnen enkel op recept zouden moeten worden verstrekt ben ik het helemaal net je eens.

2
14 Mrs. K

@14 = @12

1
15 Mrs. K

@8 Dat zei de arts van de moeder toch? Niet @8 zelf.

3
16 Mrs. K

@13
En wat heeft dat met het dubieuze verhaaltje van @2 te maken en de rare reactie in @5 ?!

2
17 Wilmama

@12 Paracetamol zou bv. alleen door een apotheek kunnen worden verstrekt waarbij verplicht korte uitleg wordt gegeven. Maar dat kost weer tijd. Tegenwoordig krijg je soms ook een formuliertje met info mee, dat zou men ook kunnen doen maar veel mensen lezen dat waarschijnlijk niet. Alle Paracetamol door een huisarts laten voorschrijven zorgt ervoor dat die weer overbezet raken. Voor dat soort middelen zie ik eigenlijk geen oplossing.

3
18 Mrs. K

@17 Omdat het beide pijnstillers zijn en @5 waarschijnlijk om die reden de anekdote plaatste. En @13 ziet ook dat het over pijnstillers gaat.

3
19 Mrs. K

@17
Ik denk dat ik je even niet begrijp.
Bij mijn weten is aspirine gevaarlijker dan paracetamol.
En als ik het fout he, zo wat.
Van paracetamol kan je tegen erge pijn maximaal 7 per dag slikken, heb ik van n arts gehoord.

2
20 Marrie
21 Wilmama

@19
Tja, mischien verschilt het per patiënt.
Wat ik ooit gehoord heb op de pijnpoli was het advies van een arts die daar werkte, en andere zware pijnmedicatie niet hielp
Met paracetamol kan je een spiegel opbouwen om te voorkomen dat de pijn doorbreekt.
Maar natuurlijk moet je niet op eigen houtje preventief zoveel paracetamol of aspirine gaan slikken.

2
22 Marrie

@20 Aspirine is een zwaarder middel dan een NSAID, daarom houden artsen altijd een oplopende volgorde aan bij pijnbestrijding: 1 paracetamol, 2 NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac, etc.), 3 opioïden, 4 opioïdrotatie (afwisselen van opioïden).

Vroeger kwam aspirine veel voor als middel om pijn te bestrijden maar vanwege de risico’s (op maagklachten) schrijft men dat niet meer voor: er zijn veiligere middelen. Het wordt nu bijna alleen nog gebruikt door hartpatiënten.

2
23 Mrs. K

@22 Ik schreef dat ter verdediging van jou omdat ik de logica van je reactie inzag maar wilmama niet question

2
24 Mrs. K

@22 Het klopt trouwens wat je schrijft. Zelfs als opiaten niet meer werken willen ze op de pijnpoli nog weleens teruggrijpen op NSAID’s icm een ander, lichter middel. Dat schijnt dan soms wel te helpen.

2
25 Mrs. K

@23
Oké, ik weet wel dat er een heel scala is van pijnbestrijders, maar dat elk mens daar verschillend op reageert.
Daarom zouden ze eigenlijk ook eerst beter moeten uitzoeken op welke pijnstiller de patiënt het beste reageert.

1
26 Marrie

@25 @26
Voor alle duidelijkheid: dit draadje gaat niet over pijnbestrijding, maar over deze studie in JAMA. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2721178

Conclusions and Relevance The use of aspirin in individuals without cardiovascular disease was associated with a lower risk of cardiovascular events and an increased risk of major bleeding. This information may inform discussions with patients about aspirin for primary prevention of cardiovascular events and bleeding.

2
27 Wilmama

@4 Toevallig een doosje hier liggen en daarop staat voor volwassen max 6*500 mg per dag

2
28 GOTCHA666

@20 mensen met chronische pijn slikken soms, met goedkeuring van hun arts, nog meer.

1
29 Myth63

@28 @29
On topic is @27

3
30 Wilmama

@23 Aspirine wordt vaak tot de nsaid's gerekend, het is immers een nsaid. Samen zijn ze volgens Wikipedia verantwoordelijk voor 50% van de vermijdbare ziekenhuisopnames.

0
31 Myth63

Staat het gebruik van Paracetamol dan los van het gelijktijdige gebruik van andere medicatie?

4
32 =*(++)*=

Ik begrijp niet wat paracetamol met dit topic te maken heeft.

2
33 kwatta

@33 De achterlijke redenatie dat het beide pijnstillers zijn.

0
34 Scholar002

@11 Aspirine is geen bloedvatverwijdend middel maar (bij een dosering van 80 mg) een bloedverdunnend middel. Daarin zit ook het gevaar van de bloedingen, de maagbloedingen zijn toe te schrijven aan het feit dat het een zuur is dat de maagwand kan aantasten. Bij langdurig gebruik is een maagbeschermer dan ook beslist aan te raden.
Bij hogere doseringen is aspirine een pijnstiller maar wordt daarvoor nauwelijks nog gebruikt.

1
35 Gradje

@35
Het kan herseninfarcten en hartinfarcten voorkomen, zeker bij mensen die eerder stolsels in de bloedvaten hebben gehad. Bij mensen zonder voorgeschiedenis lijkt er geen voordeel te zijn, daar wijst dit onderzoek op en dan kan je het dus beter niet gebruiken.

0
36 kwatta

Nog nooit hiervan gehoord. Dagelijks een aspirientje?

Ik dacht dat het advies 'dagelijks twee stuks fruit' was...

1
37 progressiefliberaal

@7
35 jaar geleden?
Jawel hoor, toen snapte ik , na het lezen van de bijsluiter, al niet waarom paracetamol te prefereren zou zijn boven aspirine. Je kan acuut doodvallen van dat middel, al zal dat een zeer zeldzaam verschijnsel zijn.
Overigens slik ik nooit paracetamol omdat dat bij mij om een of andere reden helemaal niets doet. Ik krijg nog steeds nachtmerries van de doorwaakte nacht toen de kaakchirurg me met een receptje paracetamol naar huis had gestuurd, na mijn verstandskies eruitgepeuterd te hebben. Ook aspirine doet het bij mij niet goed als pijnstiller.

1
38 -Koeievla-

@37
Het ging geloof ik om ongeveer 1/10 van een aspirientje, destijds. Zo'n dosering zou ook geen problemen moeten geven. Maar 1/10 van een tabletje is wat lastig, dus dan wordt het al gauw een kwart, dat is nog net te doen. Wat dan uiteindelijk bij het grote publiek blijft hangen is 'dagelijks een aspirientje'.

1
39 -Koeievla-

@35 het is geen actief ontstollend middel, het maakt de trombocyten "minder plakkerig".

0
40 datkanjijmakkelijkzeggen

@23 ons pijnprotocol ( ook van de seh) bij volwassenen zonder allergieën, 1 gram paracetamol en 50 mgr diclofenac. Tot 4x daags een gram pcm (en 2/3 dd diclo) mag gedurende een aantal dagen.

0
41 datkanjijmakkelijkzeggen

Vele jaren terug heb ik een maagbloeding gehad daar pijnstillers en een maand erdoor in het ziekenhuis gelegen wees alle alert met pijnstillers en hou je aan het advies die gegeven word ben je als nog gevoelig ervoor (maagklaagten of dergelijk ga meteen weer na je huisarts. Pijnstillers slikken moet je zoveel mogelijk vermijden. Ik mag nu alleen nog maar parasetamol slikken en het liefste heeft men via een zetpil.
Met heel erge pijn neem ik een wietthee om zo een maagbloeding te vermijden.

1
42 vis

@35 Je hebt volledig gelijk! Het is een plaatjesremmer toch? Domme fout.

0
43 Mrs. K

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bop
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@102 Nee, jij verbiedt mij om te janken. Op een jankdraadje. 😂...

zojuist geplaatst door Bop

baba jaga
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

Als ik ooit wordt vermist, plak dan geen posters op straat of op lantaarnpalen.Dan moet je mijn foto op flessen bier laten drukken.Op di...

1 minuut geleden geplaatst door baba jaga

Bob Sleebaan
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

Als de zeespiegel stijgt, gaan dan eindelijk de huizenprijzen dalen. 😁...

2 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bop
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@101 Behalve als je her omdraait en jij hen uitlacht. 😉...

3 minuten geleden geplaatst door Bop

baba jaga
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

Hier een beetje humor.Waarzegster tegen haar klant: "oh verschrikkelijk, je man sterft morgen"Klant: "ja ik weet het, maar ik wil gewoon w...

7 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Botlleneck
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@100 Waar blijft je beroemde gevoel voor humor?...

13 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

baba jaga
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@99 Dat zei ik ook niet toch?...

13 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Wedergeboren
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@91 " Precies! Het houdt niet op. Ook niet als je eropin blijft gaan. Juist dan niet." Dus is de lol er wel af. Meer narigheid ...

14 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Bop
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@98 Tja, jij bent degene die aandacht geeft. ...

15 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@94 Volgens mij ben ik hier juist zo'n beetje de enige die NIET jankt. ...

17 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Porn Videos Step DaughterEgirl NudesXx Video Dekhte ChaiNude IndianwomenWeb Series SexValeria Golino NudesHayden HawkensClaire Stone LeaksChinese Sex Movie VideoNudebeachsexWomen Sucks Big CockCockwarming PornXxx Gratis PornChaturbate ComPhotoacompanhabtesPorn With Big ButtsList Crawler AtlantaJapanese GraveurBaf SexXx Vedio ComHollywood Xxx Full MovieCartoon Cat SexX비디오Cherry TormXxx Bangli VideoBeautiful Girls Having SexTahi CreampieFree Blacked PornDominicanlipzPerfect Boobies NudeBreast Suck ManMikaila Dancer NudesArabelle RalphelXnxx BroIndian Big Boobs XxxMother And Daughter In PornColombiano FollandoJor Se ChodoSex Video Hd High QualityAsain Big Boobs PornGolshifteh Farahani NudeSkyler StormMay Li PornXxx Marathi SexSexy Blue Picture Video HdMexican Mature PornDrunkenstepfathrrPornogay GratisEve NudeIndian Sex Chat RoomNeelam SinghaFushigi No Kuni No Succubus 1Massive Cumshot CompilationKorean AnalIndian Teen DeflorationLesbian GrannysexLily Rose JamesRedheaded Naked WomenVagina Xxx VideoSunny Leone Xx Hot VideoBrandi Love PornShemaledickSock BondageWoah Vicky LeakBrazzers XvdeosMassager XxxBhabhi Ki Porn VideoPublic ExhibitionistThick Naked GirlsJennifer Lopez HotMorena Baccarin NudesOne Piece Fan ServiceThreesome Porn VideosUltimate Surrender PornHotwife FantasyXxx Tik TokPorno TerrorGuia AdultoPornografia CategoriasFotos Sexo GaysXnxx Indian TeacherRahul XxxDownload Xxx Hd VideoHoneymoon Sex IndianLivegonzoSitus PornBlack Mature TubePorna IzleHot Kamalika ChandaPost Op Transgender PornTaboo The American StyleSuhagraat HindiStep Father X VideosRen Tv Sex VideoPornosxxxMilkingtable Porn成人 AvBokep Sma IndonesiaYoko69 NudeWhateveryfrenchwomanwantsBest Porn Sites 2023Pornor GratuitoLatina FacefuckTr Alt Yazılı PornoBathroom FuckVideos Of Sucking BoobsPorn ThreesomeBlack Porn HNipple VideoXnxx WildDoctor Ki XxxSex Film Hindi VideoRich Aunty Sex VideosXnxx PornographyJapanease Wife PornCeleb Nudes RedditCandaulisme NetBlack Womens MasturbateWrestle BondageXxxofficeIndian Aunty Chudai VideoActress Asin Sex VideoCamwhoreaElle Macpherson NudeStreaming Bokep IndoJodi Sweetin NudeTinytits NudePussy TattoosSnapcams.ccPrn VideoBig Boobs PirnFivtionmaniaX Rated GamesStrip Tease PornDomina CherryLatina Anal GapeSkipthegames RoanokeTpb AltAntarvasna PhotosSex Hollywood VideoBrazzers DaniAdult Comics 3dSexoquenteFishnet PornstarsRico SexoBlahgigi LeakDdd BoobsAarti Sex VideoKiri_amariXxx33