Schouten: duurzaam eten vraagt hogere prijzen (nu.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Havermout in Economie  Âˇ  75 Reacties

  • 3
  • 768x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@47 de regels rond rioolslib zijn helemaal niet soepel. Er wordt middels bemonstering voor gezorgd dat de zware metalen, bijvoorbeeld koper, in de grond niet boven een bepaalde waarde uitkomen.
Trouwens bij kunstmest speelt dat probleem ook, daar is cadmium de boosdoener. Daar is nog geen sprake van beperkingen.

Zoals u in @46 terecht stelt is terugwinning erg complex en duur.

Mogelijk gaan de kosten van voedsel terug naar het niveau van de jaren 60. Toen was men tweemaal zoveel kwijt als nu. De consument zal anders moet gaan leven en dit zal ook ten kosten gaan van andere sectoren.

0
51 Myth63

@51 Ik ben niet de auteur van @47 , wel van @46 question. De eisen aan toepassing van rioolslib op landbouwgrond zijn inderdaad streng. Ik denk dat het dan meestal gaat over slib van industriele waterzuiveringen (voedselverwerkende industrie) en niet om slib uit de algemene rioolwaterzuiveringen (bij mijn weten wordt dat meestal verbrand). Is inderdaad bizar dat er geen eisen zijn aan cadmium in kunstmest ... het spul breekt niet af en de schadelijke effecten zijn goed bekend en niet mis.

0
52 Attercopus

@49 het probleem van bio is dat het verschil met gangbaar niet zo groot is.
Vorig jaar was er nog het schandaal met het gebruik van koper. Een gangbare boer zou daar enorm voor zijn gestraft. De biosector kwam er ongestraft van af. Zou de bioconsument dit vorig jaar hebben meegekregen of laat deze zich misleiden. Hoeveel biokopers kennen de regels? Consumenten weten nauwelijks hoe hun voedsel wordt geproduceerd. Bio is vooral trendy, daarom groeit het absoluut genomen nauwelijks.

0
53 Myth63

@53 Gebruik van koper als bestrijdingsmiddel voor bio is (in ieder geval in ons land) verboden. De straf op overtreding van de regels is aan SKAL en niet aan de wetgever omdat de regels van SKAL veel strenger zijn. Ik snap dus niet waar je je zo druk over maakt. Ja, er gaat over wel eens iets mis, maar zoals ik al zei: 95% goed, of zelfs maar 90%, is beter dan 100% fout.

"Hoeveel biokopers kennen de regels?"

Geen flauw idee. Iedereen mag bio kopen, of laten staan, om welke reden dan ook. De regels zijn makkelijk te vinden bij SKAL, dus er is niets geheim aan.

"Bio is vooral trendy, daarom groeit het absoluut genomen nauwelijks. "

Het groeit nauwelijks omdat het merendeel van de bevolking zo goedkoop en gemakkelijk mogelijk uit wil zijn, en voor alle problemen naar anderen wijst. Zoals ik al zei: bio is niet het ultieme antwoord maar wel een fantastische manier om druk op het systeem uit te oefenen.

0
54 Attercopus

@51 Ik weet niet wat jij eet en/of door de wc spoelt maar als boer ben ik behoorlijk onderhevig aan controles van het Waterschap.
Voor landbouw is het ook niet gauw een rioolkwestie.

0
55 Wild Rover

@55 u bent boer, dan weet u dat o.a. koper essentieel is. In het verleden werden er koperdraden aan grondbewerking machines bevestigend. Men had namelijk ontdekt dat een bepaalde ziekte onder koeien door kopergebrek werd veroorzaakt.

Ook nu wordt koper, een zwaar metaal, actief ingezet, bijvoorbeeld in voer voor varkens. De discussie daaromtrent zal u niet zijn ontgaan.

De consument eet vlees en voert dat geconcentreerd af via de wc. Het waterschap concentreert het nog veel verder totdat het in behoorlijk concentraties in rioolslib zit. Als u akkerbouwer bent wordt u jaarlijks via de zelfbeoordelingslijsten voor de voedselveiligheid de vraag voorgelegd of u (riool)slib toepast en zo ja, of zowel de grond als het slib door gecertificeerde laboratoria zijn bemonsterd.

Ik kom uit de landbouw, weet dus wat er speelt, hahaha question

1
56 Myth63

@56 U bent nu dus ambtenaar?
Want in dat geval verwijs ik u graag naar mijn vriendin.
Ze heeft minder de neiging om mierenneukers te beledigen. question

0
57 Wild Rover
58 Gratiebarmhart

@58 Prima hoor, zouden meer mensen moeten doen.

0
59 Attercopus

@57 hahaha, ik ambtenaar? Alle boeren zijn een beetje ambtenaar, toch? question Ik begrijp uw ophef niet. Rioolslib, vooral die van huishoudelijke oorsprong is toch een probleem. In dat slib zitten een aantal mineralen die als je een kringloop wilt, zoals de minister, er graag uit zou halen, vooral fosfaat. Het slib als geheel is een smerig goedje vanwege de zware metalen en medicijnenresten. Dat is geen schuld van de landbouw, totaal niet. De genoemde zware metalen, behalve cadmium, zijn essentiĂŤle sporenelementen, die nodig zijn voor de groei van planten, dieren en mensen.
Ik wilde alleen maar duidelijk maken dat ern circulaire voedselproductie niet eenvoudig is, maar uiteindelijk wel noodzakelijk want vooral fosfaat is maar beperkt te delven. Marokko heeft de grootste voorraad, maar als die op is, wat doe je dan? De zeeĂŤn filteren?

1
60 Myth63

@60 echt circulair is lastig,en dat zal nog wel even duren. Maar het is goed om alvast echt een serieus begin te maken met verduurzamen. De zee filteren is vast mogelijk, nu nog compleet onrendabel, maar straks misschien wel een serieuze optie.

0
61 Attercopus

@60 Welnee, boeren zijn boeren. De meeste subsidies zijn ze wel verloren toen de melkquota werden afgeschaft, ik ga er dus maar vanuit dat heel Afrika vol staat met melkvee want anders had het geen zin. question
Geen idee van die metalen maar ik betaal 100E per maand om de mest weg te werken, dan komt er een beste 30-tonner of 2 en een vrachtwagen met grijper om de rotzooi te pakken. Dat schijnt weet prima champignonbodem te zijn. question

0
62 Wild Rover

@17 Mijn vernietigende leefstijl? Ik heb geen auto maar doe bijna alles lopend of met de fiets, heb de verwarming in de winter op 14 graden, bovendien alleen in de woonkamer, en af en toe extra in een werkruimte, draag verder gewoon een extra trui. Koelkast heb ik ook niet. Ik koop biologisch meel direct van de molen en groente alleen uit Nederland, let in het algemeen op Nederlandse producten wat mij tegenwoordig xenofoob maakt, en vermijdt lagelonenlanden en slavenfabrieken voor zover je daar inzicht in hebt etc. Heb geen tv, geen smartphone of afwasmachine, verder zo weinig mogelijke andere electrische apparaten en veeg de vloer vaak zelfs met de bezem in plaats van stofzuigen. Wel een computer dan en een cd-speler, okee.

Ik ben al veertig jaar bezig met het propageren van een goedkope leefstijl en zie daarom hoe het bedrijfsleven zich via de politiek in onze ruimte wurmt en het mensen onmogelijk maakt zelfstandig en zo onschadelijk mogelijk te leven. Bijvoorbeeld naarmate hoe zuiniger jij leeft en weigert de rommel te kopen waar zij 'markten' voor creĂŤren, hoe meer de overheid jouw leefstijl gaat belasten en je zelfs gaat dwingen die rommel te kopen. Wat als bankieren en overheidsdiensten alleen nog maar digitaal kunnen, als je alleen nog maar het gemanipuleerde voedsel van de feodale gifmenger Monsanto (binnenkort Bayer) kan kopen, waar de overheid hard aan meewerkt. Je wordt gedwongen voortdurend dure aanpassingen aan je woning te verrichten onder het mom van energiebesparing, wordt gedwongen steeds verder te reizen voor je werk, iets wat ik tot nu toe ook steeds heb kunnen weigeren. Ik zit op hetzelfde energieverbruik als veertig jaar geleden, toen ik op ĂŠĂŠn kamer woonde zonder tv en niks, maar moet toch investeren om op stroom over te gaan, kostbare dubbele ramen te nemen, allemaal zwendel en bedrog van de energiemaatschappijen.

Wat ons voedsel betreft, de Nederlandse klei is supervruchtbaar, maar toch wordt alle grond hier uitverkocht aan bedrijven en volgebouwd, en ons voedsel komt uit corrupte derdewereldlanden. Intussen worden hier door die bedrijven miljoenen migranten heen gesluisd zodat dit land nooit meer zelfvoorzienend zal kunnen zijn, ondanks dat wij minder kinderen namen tegen de absurde bevolkingsgroei.

De suggestie dat je moet stemmen op de juiste partij is het naiefste van alles, want partijen die zich tegen de macht van het internationale kapitaal en de religies verweren worden al sinds het begin van de democratie uitgeschakeld met alle middelen. Hopelijk komen daar langzaam steeds meer mensen achter.

1
63 zewa

@63 ah, u is een complotter! Had dat even gezegd ...

0
64 Attercopus

@12 Of jij snapt niet zo goed wat er met 'duur' wordt bedoeld. Normale landbouw wordt 'duur' als de hele voedselproductie in handen komt van het bedoelde psychopathische clubje mondiale exploitanten dat alleen maar is geĂŻnteresseerd in winst maken en zich niet druk maakt over de slavernij, milieuvergiftiging, ontbossing en uitputting van de grond daar het gevolg van is. Zij misbruiken de wetenschappelijke kennis voor hun winsten op korte termijn, met steun notabene van politici, en maken het onmogelijk voor gewone mensen om deze kennis en techniek op een humane manier in te zetten voor een betere maatschappij, want die kunnen niet op tegen deze gewetenloze exploitatie. Maar als exploitanten niet alles in bezit nemen voor hun eigen profijt en zo een enorme kloof in geld en macht veroorzaken, dan dalen de kosten voor iedereen en is er ruimte voor landbouw en een leefstijl die mensen niet op kosten jaagt, niet de omgeving uitput, geen gebruik hoeft te maken van moderne slavernij etc. Want dankzij de technische vooruitgang zijn wij namelijk in staat onze manier van leven te verbeteren, het zijn alleen maar die gewetenloze multinationals die dat niet willen omdat zij zelf de macht in handen willen houden.

Een plan dat deze scheve verhoudingen niet aanspreekt, verkapte voedselmonopolies niet aanpakt, internationale bedrijven niet hoog gaat belasten en zelfs onbelemmerde ruimte biedt ten koste van de landbouw hier, niets doet tegen exploitatie voor eigen gewin en octrooien doet niets tegen deze macht van het geld. Het gaat alleen maar de kleintjes nog sneller kapot maken, en de groei van de armoede ontwikkelt zich nog sneller. We krijgen zometeen ook nog een belastingverhoging op ons voedsel, met hetzelfde gevolg.

Dit is niet in het voordeel van de verduurzaming, maar van de grote bedrijven die echte duurzame landbouw door ideologische en kleine boeren als een concurrent ziet en het daarom gaat inlijven. De kleintjes moeten nu weer investeringen gaan doen die ze niet kunnen opbrengen, met de voorspelbare gevolgen.

2
65 zewa

@64 Jouw vertrouwen in de politiek macht en het internationale economische imperialisme is gebouwd op propaganda en gebrek aan kennis. Maar ik neem aan dat mijn leefstijl minder vernietigend is dan de jouwe, en dat was je enige argument tegen wat ik zei.

0
66 zewa

@62 door wie laat je dat ophalen ?
hier zit kroon dat is stukjes veel prijziger.

0
67 Gratiebarmhart

@66 ach, discussiĂŤren met een complotter is zinloos. Je reduceert meteen al mijn hele reactie @17 tot de eerste zin. Nuff said.

0
68 Attercopus

Als het maar echt duurzaam is, niet die marketing onzin die biologisch heet. In het Engels organic, dat betekent iets anders in de echte wereld maar in marketingland gaat het om associaties en gevoel, niet om feiten. Organisch ligt niet lekker in Nederland als het om eten gaat, net zoals biological in het Engels. Daarom gebruiken ze woorden met verschillende betekenissen.

1
69 Ketter

@68 ik heb in @63 wel heel erg uitgebreid gereageerd op alles wat je zei, over mijn leefstijl en dus wat ik zelf doe, de werkelijke reden waardoor duurzame landbouw onbetaalbaar is, en nog waarom stemmen niet helpt, omdat onze democratie wordt gemanipuleerd door het grote geld. En je enige reactie is dat ik een complotter ben. Dus ik weet niet wat je nog meer wil horen.

0
70 zewa

@70 in je uitgebreide reactie reageer je eigenlijk ook alleen maar op de eerste zin, plus gevuld met allerlei complotpraat. Dat onderstreep je hier met “omdat onze democratie wordt gemanipuleerd door het grote geld.”

“Dus ik weet niet wat je nog meer wil horen.”

Dat zeg ik je toch: ik wil helemaal niets meer van je horen want ik heb al teveel onzin gehoord.

0
71 Attercopus

@67 Amco. Maar doet alleen paardenmest.

0
72 Wild Rover

@72 tnx puur en schoon moet lukken question

0
73 Gratiebarmhart

@73 Ik heb me laten vertellen dat het vroeger gratis was maar over die 100E per maand klaag ik ook niet. Dan kun je ze gewoon opbellen wanneer je wil en het lijkt me niet dat je er 3 vrachtwagens vanaf Moerdijk helemaal naar Salland en weer terug kan laten rijden. question

0
74 Wild Rover

@74 nee, dan zit je echt goed.
ietsje meer https://www.mesthandelkroon.nl/mesthandel question maar ja weg is weg question

0
75 Gratiebarmhart

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Graaier1000
Muziekdraadje

Enigma - Sadenesshttps://www.youtube.com/watch?v=x4maoo4A3x4...

18 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Vangelis - Conquest Of Paradisehttps://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c...

22 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Carl Orff - O Fortuna ~ Carmina Buranahttps://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4...

23 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

ERA - Amenohttps://www.youtube.com/watch?v=6xUnSVTh8fI...

25 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Wes - Alanehttps://www.youtube.com/watch?v=3gl5OEZ8j_o...

31 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Bob Sleebaan
Nederland gaf tientallen machthebbers hoge onderscheidingen, ook uit omstreden landen

Beatrix met Poetin dat is not done. 😁Waar is Jesse klaver en Jan Paternotte?...

1 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Graaier1000
Muziekdraadje

The Foundations - Build me up buttercup (There´s Something about Mary - soundtrack)https://www.youtube.com/watch?v=vsqAYdFl9Bo...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Jarabe De Palo - Bonitohttps://www.youtube.com/watch?v=xxhET61yB1A...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Mac Benac
Leve Willem-Alexander, keizer van Europa - Joop - BNNVARA

Mijn vader heeft nog als coupeur aan die koningsmantel gewerkt. Ik meen herstelwerkzaamheden. Al weer hĂŠĂŠl lang geleden....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

Mac Benac
Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Tja Joost Eerdmans; een ijdel leeghoofdje....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

NK. App
Mia Melano New VideoTrisha Kar Madhu Full Viral VideoBihar Desi SexWatching Porn With SisterBf KamasutraSalma Haywk NakedAssoass.comAdult Group TelegramXhammeterPornogråfica VídeosLatest Hd Porn MoviesDabuttxxxFree Hindi Sex MovieHentai FingeringIndian Xxxn SexVideos XxpornoLadki Ladki Sex VideoMovie Bf MovieWww Xxxs VideoLesbian Asshole FingerDrunk Asian PornHot Bhabhi XvideoMy Free WebcamsHottest Only Fans ModelsMilf SquirtingJeena Jameson PornSex Boobs FuckSailormoonxxxIsekai Nonbiri Nouka HentaiSxyyprnCh PornPorn LongestDidcord PornJiizz YouPorn CreampiedSexy Selfie PosesPorn Videos Dani DanielsTop Model PornUncensored Hentai DownloadPrison School HentaiHerley Quinn PornNaked At The Beach VideosChaturbqgeAdultphonechat Co UkEsposa CompartidaIndia Xxx PhotoAsami YumaIndian Desi Xxx ComMonalisa Hot WebseriesJanhvikapoorsexBathroom FuckBokep.japanFree Chat Now GayCartoon Amine PornSinful Deeds VideosWwe Girls PornTamil Blue Film XxxBabykittypAsian Sex Diary VrVídeo De Pornografia Em DesenhoJade Pettyjohn NudeGloryhole Creampie CompilationJennifer Lopez NudeAbigail Ratchford LeakedNude StarfireBest DickpicsGothjockMalayalam Sex SceneBhabhi New Sex VideoBangli Porn VideoSania Mirza Fucking VideoGrope Train PornSimone SonjayHentaikingCoochatXxx BXxx Indian GandIndian Mom And Son X VideoClitoris BdsmCumshot CaptionsFake HostelDaughter Swap PornosHayley Atwell BoobiesBrent Rivera NudeFamous Indian PornAlisha Hart PornInterracial Blowjob'sBhalu SexSex Tamil Nadu VideoIndian Hot Women Sex VideoFull Hd Sexy VidoeEbony PulstvBig Titts OldDoggyatyle PornHarry Berry NakedReal First Time SexXnxx In CollegeElle Brooke And Johnny SinsHd Porn Hot MomBokep LokalEscort ReviewXstory-fr ComAlohatubaStrip CjatXvideosred GratisSexfilimsX Hamster First NightXxx Video Sunny LioneMiho IcihikiOrgiaNude VagiFree Mallu Sex VideosExbii HindiFree Pron VideosBlack Mmf BisexualAsian GapingPlanète BdsmClara Dao NudeJennifer Lawrence The FappeningHorpornXxxn BigGay SexboyMr LuckypovHentausNipple OrgasmXxxvideos.Nylons SexualBangla Hot Sex VideoJunior Jav IdolsBig Black Dick PixTaras TitsAssfucked MaturesBrother And Sister PormZoe Mclellen NudePuffynipples PornSexy Video Movie DownloadJin Ping Mei MovieChaturbare Big BoobsWhere To Find A EscortNude On OmegleWww.xhemsterCollege Student SexXxx Punjabi HdHindi Blue MoveCelebblowjobsThis Aint Good TimesPreiscope PornPornhublesbianArab XxxsFilmes Pornô Das Novinhas