door in holland in Binnenland  ·  22 Reacties

  • 4
  • 573x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Artikel (betaalmuur)
Het aantal studenten met psychische problemen groeit. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen aan Nederlandse universiteiten. Artsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Soms gaat dat gepaard met verslaving aan alcohol, drugs, of internet (excessief gamen of porno).
Mac van Dinther 13 augustus 2018, 19:05 Foto ANP
De toegenomen prestatiedruk en de zorg om schulden op te bouwen na het afschaffen van de basisbeurs worden genoemd als belangrijkste oorzaken. Ook de invloed van sociale media zou een rol spelen.
Als gevolg daarvan groeien de wachttijden voor studenten die psychologische hulp nodig hebben. ‘De psychologen zijn niet aan te slepen’, aldus Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente. Jansen heeft twee praktijkondersteuners die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg. Zij behandelen wekelijks zo’n twintig studenten met verslavingsproblemen.
De spreekuren voor praktijkondersteuners die psychologische hulp bieden aan studenten zijn altijd bezet, beaamt Maarten Goedhart, studentenarts in Groningen. ‘We hebben net een derde aangenomen. Die zit ook al vol.’
‘Er staat zoveel druk op de ketel dat studenten het daar moeilijk mee hebben’, zegt Peter Drost, eigenaar van de huisartsenpraktijk op de studentencampus in Utrecht.
Drukker dan ooit
Angst, onzekerheid, paniekaanvallen en middelengebruik zijn veelvoorkomende problemen. Deels heeft dat te maken met het feit dat studenten in een kwetsbare levensfase zitten, waarin zij voor het eerst op eigen benen moeten staan, zegt Goedhart. ‘Maar stress, studiedruk en tentamens spelen ook een grote rol. Daar zouden universiteiten meer aandacht aan mogen besteden.’
Volgens Jansen, al negen jaar studentenhuisarts in Twente, hebben studenten het drukker dan ooit. Ze moeten voldoende studiepunten halen, doen bijbaantjes om hun studie te financieren en willen daarnaast ook nog een interessant sociaal leven leiden. ‘Er is geen moment rust.’
‘Voor een deel is dit van alle tijden’, zegt Peter Vonk, studentenhuisarts aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). ‘Maar de druk op studenten wordt groter.’ Uit onderzoek van de UvA (uit 2016) blijkt dat 29 procent van de studenten concentratieproblemen heeft, 24 procent lijdt aan faalangst, ruim een kwart van de studenten loopt rond met zelfmoordgedachten. Het gebruik van concentratieverhogende medicijnen zoals Ritalin is sinds 2011 verdubbeld.
Ellenlange wachtlijsten
Volgens Geertje Hulzebos, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb, zijn de wachtlijsten voor psychologische hulp aan studenten ‘ellenlang’. ‘Psychologen kunnen de problemen niet meer aan.’ Vooral voor tweedelijns psychologische hulp (GGZ) zijn de wachttijden lang.
Universiteiten nemen het probleem wel serieus, benadrukt Hulzebos. ‘Maar ik denk dat er meer nodig is.’ Volgens haar zouden universiteiten meer psychologen in dienst moeten nemen. Daarnaast zou er iets moeten worden gedaan aan de studiedruk, zoals het afschaffen van selectiecriteria voor mastersopleidingen.
De bevindingen van de huisartsen zijn in lijn met de resultaten van een onderzoek naar de gezondheid van studenten door de Hogeschool Windesheim, dat eerder dit jaar werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat een kwart van de studenten kampt met burn-outklachten. Bijna negen op de tien studenten hebben een ‘risicovol’ drankgebruik.
‘Zorgwekkend’
Een probleem is volgens Vonk dat de drempel voor studenten om psychologische hulp te vragen groot is. In het onderzoek van de UvA zegt bijna de helft van de studenten die problemen rapporteren geen hulp te willen. Om die reden heeft de UvA een gezondheidstest voor studenten op internet gezet en biedt zij E-health-therapie aan. ‘We hopen dat we zo de lichtere gevallen eerder afvangen.’
Een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) zegt dat de problemen bekend zijn. De VSNU werkt momenteel aan een actieplan studentenwelzijn. Een woordvoerder van de Universiteit Twente noemt de bevindingen van Jansen ‘zorgwekkend’.

2
1 in holland

Ach, een watjeshype.
Wacht maar tot ze echt moeten werken. question

9
2 Wild Rover

@1 Gewoon even je cookies verwijderen om de teller te resetten en dan heb je weer vijf gratis artikelen.

0
3 Dune

Het probleem is niet de werkdruk maar teveel afleiding en verslaving aan social media, gamen en middelen.

3
4 Dune

onze breintjes kunnen het niet meer bijhouden

3
5 delarosa@europe.com

Nu kan de jeugd van tegenwoordig ook niks meer hebben.
De zelfredzaamheid is er inmiddels wel uitgesloopt.
Het is de moeder regelt het wel, en ruimt het wel op, generatie geworden.
Meer een watjes generatie die niks kan ondanks hun studie.
Binnenkort komen er de vacatures voor kont afvegen, want dat is al teveel moeite en vergt teveel energie.
Om moedeloos van te worden.
Of zoals Wim Sonneveld al zei":
"Als dat mijn schoonzoon moet worden dan verhang ik mijzelf op een zondagmiddag in het bos"

3
6 in holland

Optelsom.
Het nieuws staat anno 2018 ook dichter bij de mensen dan vroeger het geval was..
Ook zien mensen steeds meer de oneerlijkheden om hun heen.
Iig dingen waar men niet blijer van wordt, precies het tegenovergestelde wat al die onderzoekbureau`s ons doen moet geloven.

2
7 Sjaak Trekhaak

wat ik tot nu toe heb geleerd is:

- dat werken echt niet altijd loont.
- dat je nooit iets zomaar klakkeloos moet overnemen. Niet van de media of van wie dan ook. Blijf kritisch.
- dat kleding en uiterlijk belangrijker zijn dan je zou willen en denkt.
- dat je eerste impressie de belangrijkste is. Als je een maand werkt en fluimt boeit het niet als je een goede impressie hebt gemaakt. Andersom haal je het niet in.
- dat mensen een eigen waarheid hebben en die kan afwijken van die van jou.
- dat soms een pauze en dan praten beter helpt dan direct alles uit willen praten. Rust is belangrijk bij een conflict.
- dat veel tentamens gewoon op dezelfde manier te halen. Dat dit gewoon keihard werken is (repeteren) en iedereen om je heen liegt gewoon dat ze het niet doen (en slim genoeg zijn om het zonder veel te leren halen). Ga je naar de UB om 2200 zitten ze er gewoon (en zijn ze al 2 weken bezig).
- dat talen spreken echt je horizon verbreedt. Als je tegen een Duitser Duits spreekt is het anders dan dat jullie beiden Engels spreken. Je krijgt met het eerste een betere relatie en wordt uitgenodigd voor het eten en 2e is de drempel groter (en ben je meer een vreemde).

Voor wat betreft die pyschologie lopende studenten. Tja als je teveel wilt en niet krijgt én de mooiste vriendin die ook nog eens leuk is, die 3e master bij die topopleiding, sportkampioen met medailles enzo enzo tja dan kun je vantevoren toch aan zien komen dat het gedoemd is te mislukken. Doe gewoon dingen die je leuk vind en besteedt daar je tijd aan en luister niet teveel naar wat anderen denken en van je vinden. Jij zit met haar op de bank (99% van de tijd) en als je het leuk hebt boeit het niet wat die ander er van denkt. Hetzelfde geldt voor je studie kunstgeschiedenis die je na 7 jaar pas afrondt.

2
8 student1255

Wat minder zuipen, doet wonderen....

4
9 LoydMorris

Wel goed betoog van Simon Sinek over millenials;

1
10 caso

Geef ze een pilletje ''antidepresiva'' ofzo dan is de farmaceutische industrie ook weer blij.

Maar toch wel ziek wat prestatie druk met mensen kan doen. Het is hier een onmenselijke maatschappij aan het worden.

3
11 DONKEY R

"Kwart studenten loopt rond met zelfmoordgedachten"

Ik zie een mogenlijke oplossing voor het kamertekort ...

1
12 Herr Wolf

@2 behalve dan dat studeren (vooral in het begin) veel meer van een mens vraagt dan 99% van de normale banen.

1
13 Wetenschappertje

Tja dat krijg je met het versneld doorsturen naar psychiaters en psychologen een gezond mens laat je toch nooit door een ziek behandelen!

Die lieden praten zelfs een lantaarnpaal nog een nachtmerrie aan!

1
14 Zie Hier

Er is niemand die u verplicht te gaan studeren hoor. Doen ze allemaal zelf. Leer eens voor loodgieter, timmerman, of elektricien. Scheelt een hoop stress en een gegarandeerde baan na je opleiding. Praktische opleidingen zijn veel nuttiger dan theoretische opleidingen.

1
15 Een hardwerkende ZZPer

Ze kunnen steeds minder hebben tegenwoordig, slappe hap. Misschien wat minder feesten, minder gamen, minder blowen, minder pilletjes en snuifjes gebruiken maar gewoon studeren en op tijd naar bed. Het is een investering in je eigen toekomst betaald grotendeels door het volk, dus nee, het is geen studentenfeest van 6 jr, maar gewoon werk, Studeren is ook gewoon werk!
Minkukels. Daar zit je als baas ook niet op te wachten question

1
16 Bleke Betty

@13 Ah, puur toeval dus dat het gros een doetje is. question

1
17 Wild Rover

@17 Het verschil tussen HAVE/VWO en HBO/Universiteit is enorm en van dat doetje zijn blijft weinig over.

1
18 Wetenschappertje

@8 Zwammen lucht op zeggen de psychologen !

1
19 Zie Hier

Dat doen ze toch in de eerste plaats zelf. Ze zijn niet solidair met elkaar, maar steken elkaar de loef af in de hoop de beste te worden. Slechts weinigen worden de besten, de meesten worden middelmaatjes en enkelen mislukken. Daarnaast nemen ze hun bijbaantje serieus als een echte baan, willen ze serieuze sportprestaties neerzetten en een gevarieerd sociaal leven en vragen zich dan af, waarom het lichaam het niet trekt.

0
20 Vilseledd

@1 Ik kan er gewoon in.

0
21 Vilseledd

De jongens en meisjes moeten regelmatig gaan leven.
Op tijd slapen (voor 11.00 uur naar bed) en minder drinken blowen
en allerlei social mediagekte en gezond eten op normale tijden.

0
22 m+m = Z

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Hendrianus
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

Verrekte psychopaat. Sterf ter plekke!...

2 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Defcte burger
Over de liefde: ‘Een vallei-orgasme is geen piekorgasme in je clitoris, maar in je hele lichaam’

De Dijk bezong het al ;Als het golft dan golft het goedNiet te stuiten, niet te sturenDuurt het dagen, duurt het urenAls het golft dan g...

3 minuten geleden geplaatst door Defcte burger

Mac Benac
Harvey Weinstein (72) opgenomen in ziekenhuis: “Hij is een wrak”

Nu is het opeens een wrak. Niets mee te maken. Aanpakken dat monster....

4 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Mac Benac
Is koffie slecht voor je lever? Experte geeft antwoord

Mooi. Ik schenk nog een kopje in....

5 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Wedergeboren
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@113 En alweer géén normaal antwoor op een heel normale, eenvoudige vraag. Wellicht valt het je zwaar met je eigen woorden/uitspra...

11 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Mac Benac
Sigaretten steeds verder in de ban, ondernemers terughoudend met tabakswinkel

Tabak is het enige moordwapen dat vrij verkocht mag/mocht worden....

14 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Querido not
Waar blijven de oprolbare beeldschermen?

Lijkt me echt niet handig - dan zie je toch niets?...

15 minuten geleden geplaatst door Querido not

Mac Benac
Oud-SGP-voorman Van der Staaij naar Raad van State

Zeer verdiend!...

16 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Wedergeboren
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@102 "Abraham's" Ah ja, de uitgeklede export versie van de verouderde M1. Zonder de benodigde bepantsering, zonder up to date e...

16 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Mac Benac
Bernie Sanders: Niets antisemitisch aan protest tegen racistische, extremistische regering Israël - Joop - BNNVARA

@2 Als iemand ouder is en zijn of haar mening staat jou niet aan is iemand meteen dement? Hmm. dat zegt meer over jouw manier van discussiëren ...

17 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

NK. App
Mallu Nude DanceWomen Masturbating On VideoCastıng WoodmanSani Liyoni XxxPakistan Ki Bf Film8musesAcropolis1989 NudePorn MasturbationsAubreyaddisonMeg Griffon PornTamanasexSexxyjaimie LeakedWifecrazy Stacie PornCelebrity PornfakeOdloty PlMollflwersHindi Chut Ki ChudaiRandi Ki Chudai Ki KahaniTube GalreoSparx Hockeyخود ارضایی دختر ایرانیBrazzers RedheadRakhi Porn8 Inch BbcFilme De Pornô GrátisAsian Massage With Table ShowerA To Z Telugu Sex VideosBoxtrucksex - Victoria DanielsMandingo BbcGirldopornsNew JavLightsking PornBangla CtiTaggazLadies Bathroom Sex VideosHina Khan Porn VideoNejire Hado HentaiInden PornstarLeana Lovings DpShweta Tiwari Sexy VideoAunty Full SexMomcomesfirst Good MorningCharlie DeanMissy Rothstein NudeIssabella NiceThinnest PornSexxvidoesDaisy Stone PovJinx HazeSextwinkPornos Con MexicanasHen Tai PicsDragonball PorngamesGenshin Impact XxxEmily Willis Gifسکس XxVintage Gay SexVideos Pornode Esperanza GomezMarietemara Onlyfans LeakCouple Honeymoon PornWww.pornoding.comPornvideo TelegramYae Miko PornAnime 3dhentaiAbigail Shapiro LeaksWww Pron VedioLila PornWife At Beach NudePorn Games DownoladFree Chat SexRumahperjakaChun Li HotNice Boobs SuckingFicfapPorncartoon VideoBest Porn For CouplesAdult Games IosBrazzer XmxxPhoto Shoot XnxxHot Boobs SqueezeIndian Beauty Girls SexAria Lee NurseBest Asian PornstasAngel SummerEmma Watson NsfwTelugu Hot Girls SexBrutni KittenXxvidoe HdTifa FutanariStocing TeasElla HillywoodFootjob OilyBandes Dessinées PornographiqueTabboo MassageFullmetal Ifrit PornLas Vegas PornhubHot And Sex MoviePorn Jayden LeeCorinna Kopf Nude LeaksNude SearchZeb AtlasSex Toys For BoysBest Bj GifExploited Teens 32ddMale Masturbation ToyBrothel VideosLady Sonia AnusBigsexDoggy Styling PositionIndian Sex BlogTube PerverjaVideos HdpornBikinihentaiWedgue PornSummer BrooksNude Video IndianRomantic Love PornKarmen CalienteLana Rhoades Riley Reidفیلم سکس لزبیReal Caught Cheating PornJapanese Lesbien PornPorn Camle ToeForced AnallyRiley Reid Mike AdrianoIndian Top Sex VideosSex Video Indian WomenTowel Drop NudeHot Nude Indian PornItialian PussyJapanes PornstarWebtoon XyaRule34 MaplestarXxx Hindi Movie DownloadSybilpornBlack And White Lesbo PornFree Porn DorFree Hd Porn Sex VideoSex Move JapanIndian Sex Tube PornHamster Gay PornBf Hd Video BfBalgeriaAnal BlondesLesbiansexNude CholasDasha PornXhamstrTelegram Grupos PornografiaGirth Brooks