door Doehetlekkerzelf in Binnenland  ·  26 Reacties

  • 1
  • 397x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Die is waarschijnlijk boven gekomen uit de grond en door alle roest in de open lucht en scherpe zon, lek geraakt waar door er zuurstof bij kon komen.
Raar spul dat Fosfor, het ontbrand spontaan als er zuurstof bij komt,
en dooft alleen nog als de zuurstof weg is.

0
1 techcenter

Deze komt trouwens uit de 1ste wereldoorlog,
de duisters gebruikten deze volgens mij niet in WW2.

0
2 techcenter

@2
Die heeft inderdaad liggen 'zweten'. Afkomstig uit WOI lijkt me niet waarschijnlijk voor die plek.

0
3 Feldwebell

@4
Dat vond ik al zo raar, de plek op zich.
In Nederland is er niet in WW1 gevochten en bleef ons land neutraal.
Dit soort ( tering ) zooi ligt meer in Belgie waar de BOVO nog dagelijks mee bezig is om dit spul in een speciale ontmantelingsfabriek met luchtfilters te vernietigen.
Dat ze dit ding hebben opgeblazen is waarschijnlijk uit pure nood geweest omdat het ding al lag te roken.
In de noordzee bij ´ Knokke ´ ligt ook nog tonnen aan gewicht van Fosfor granaten, tussen de 500 en 1100 Ton.
Vlak bij een strand overigens, waar mensen liggen te zonnen.
Gaat misschien een keer goed fout daar:

http://www.wereldoorlog1418.nl/gasoorlog/paardenmarkt.html

0
4 techcenter

@2 Lijkt me vreemd. NL was neutraal in WOI

0
5 Sandokan

@4
Woon zelf in noord Frankrijk op de voormalige frontlinie. Hoor s'nachts regelmatig nog ouwe meuk afgaan. Ja daar zijn we nog niet vanaf voorlopig.

1
6 Feldwebell

@6
Daar ligt ook nog heel veel zooi idd, ik heb er veel verhalen over gelezen.
Bijna zo normaal dat de boeren daar het spul langs de weg leggen voor de BOVO , die dan naar verhaal pas een maand later langs komt.
Ieper, daar schijnt ook nog veel te liggen, 2 Miljoen kilo schatten sommigen ( West Vlaanderen ). Destijds stonden de soldaten soms tot de knieen in de modder dus die granaten zakten na het afschieten in de blubber zonder te ontploffen.
Dat is wel een enge plek ook, daar liggen ook nog veel soldaten skeletten uit die tijd, een echte horror plek ook. Gevaarlijk ook op sommige plekken nog naast de paden.
Eng spul dat WW2 en WW1 spul, het ligt op vele plekken in de grond op de raarste plekken.

0
7 techcenter

@4

Niet alleen voor de kust bij Knokke. Ook in de Oosterschelde voor de havenmond van Zierikzee ligt nog een hoop afval te wachten op een catastrofe van formaat. Waar niemand het impact van kan voorspellen.

https://eenvandaag.avrotros.nl/binnenland/item/munitiestortplaats-oosterschelde-is-tikkende-tijdbom/

0
8 Borealis

@7
Klopt. Ik woon 25 km van Verdun in Vauquois. De grond ligt hier letterlijk vol met met van alles. De aarde stuwt dit in een natuurlijk proces omhoog. Hier liggen de resten van 900.000 soldaten en een paar miljoen granaten. Voor mijn huis ligt de 'bute', wanneer daar alle gesneuvelden nu zouden opstaan zou het terrein te klein zijn. Je wilt niet weten wat ik allemaal de laatste jaren gevonden heb.

1
9 Feldwebell

@8
Klopt, bij die lange brug er naast.
Best wel een eng idee, niet zo zeer voor ontploffingen maar de zooi die dan vrij komt, ik heb die documentaire gezien van de link die je geeft.
Destijds dumpte men het gewoon in de zee, of gewoon ergens onder de grond.
Het ligt er allemaal nog steeds, zelfs onder woon huizen enzo.

Op deze kaart staan de risicoplekken, daar zie je wel hele rare plekken .
https://www.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?i

0
10 techcenter

@9
Dat lijkt me wel iets engs om daar in de buurt te wonen,
al dat spul in de grond en dan ook de resten van al die slachtoffers...
Het is niet het minste spul wat er ligt, redelijk gevaarlijk.

0
11 techcenter

@11
Het is nu een tamelijk idyllische omgeving. Je mag echter nog niet overal komen en op sommige plekken hangen zelfs camera's.. Op honderd meter van mijn huis zijn er nog de loopgraven en het prikkeldraad compleet met Spaanse ruiters.

https://www.google.nl/search?q=vauquois+butte&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjiu4Dv-aHcAhVCL1AKHermAeQQ_AUICigB&biw=1366&bih=635#imgrc=AQMz8ffjC_PP4

1
12 Feldwebell

@6

Niet alleen de boeren daar. Wij lagen in de tachtiger jaren in Berry au Bac bij een Nederlands collega langszij. Die op een gegeven moment in zijn machinekamer met een hamer aan het rammen was en ik dacht. Ach laat ik eens kijken naar wat hij aan het doen is, misschien kon ik een handje toesteken. Tot dat ik bijna een hartverzakking kreeg toen ik zag waar hij mee bezig was.

Mijn collega, was daar ter plekke in de L'Aisne aan het vissen geweest en had daar een in uitstekende staat verkerende granaat gevonden van ongeveer 40/50 cm lang en probeerde deze in de bankschroef met een beitel en hamer via een soort stop aan de onderkant van zijn munitie te ontdoen. Zodat er een mooie koperen huls overbleef.

Heb wel gevraagd of hij zijn werkzaamheden even wilde onderbreken tot dat wij een andere ligplaats hadden gevonden.
Maar gelukkig was het niet nodig en ging wij wel eens verder als wij aan de reis waren. Heb later nog wel eens met hem over dat onderwerp gesproken en was hij van mening dat er niets gevaarlijks aan was en hij verschillende projectielen op die manier onklaar heeft gemaakt. Als stille getuige van die helden daad kon hij mij een tiental koperen hulzen laten zien in lengtes variëren tussen de 20 en de 50 centimeter. Volgens hem was het fluitje van een cent.
Later hoorde ik dat er meerdere collega's waren met die bijzondere hobby.

0
13 Borealis

@12
Mooie omgeving, al zijn er in het verleden verschrikkelijke dingen gebeurd.
Ergens heb ik wel respect dat sommige stukken daar verboden terrein zijn,
niet enkel voor het gevaar maar vooral voor de omgekomen soldaten.
Voor hun is dat toch nu een rustplek. Bizar dat op zulke plekken de oorlog nog een beetje aanwezig is vanwege de vele zielen die er nog rond hangen en het gevaar van alle munitie.
Ik las ook verhalen over oorlogs forten daar, waar gaten van 20 meter diep in zitten en ook munitie wat daar in de gangen te vinden zou zijn,
ik hou wel van Urban Exploring maar dat zijn toch plekken die ik niet zou betreden.

@13
Die soorten verhalen heb ik ook vaak gelezen, sommigen sloegen de koperen ringen er af voor het oud ijzer prijs, het lijkt me redelijk hallucinant om zoiets te aanschouwen of zelfs als die mensen, dat zelf te doen.
Ik neem aan dat ze de ontstekers er af schroefden, dat op zich is al gevaarlijk, die hebben toch een kracht om een hand of een arm er af te blazen, laat staan als dat projectiel zelf ook nog af gaat.
Dan is er van die boot weinig mee rover vrees ik....

0
14 techcenter

Wat veel mensen ook niet weten en soms als souvenier mee nemen als ze die ergens vinden, zijn de ´ 20 MM 'flak ´kogels´.
Dat zijn niet enkel kogels maar daar zit ook een springlading in, destijds schoten ze daar gaten mee in de gellieérden vliegtuigen .
Eenmaal afgeschoten staan die meteen op scherp, en in staat om minstens een hand er af te blazen als ze af gaan, en ze gaan nog steeds af.
Nooit mee nemen zulke dikke kogels met een randje aan de onderkant....

0
15 techcenter

@13
Ik ben niet zo snel bang maar dit is toch wel angstaanjagend. Lekker zelf laten doen en ver uit de buurt blijven. Voor je het weet ben je zomaar een van de laatste slachtoffers van WOI.

@14
Er wordt dan ook via borden in 3 talen gevraagd om respect. Die camera's hangen daar niet voor niets

Vorig jaar nog een halve schedel uitgegraven ie daar het jaar er voor niet was en nu boven de grond kwam. Afgeleverd bij de pastoor. Munutie resten en granaatscherven zijn hier aan de orde van de dag, en ja, dat is af en toe best wel spannend maar gelukkig beschik ik over enige deskundigheid wat ik niet kan zeggen van sommige toeristen. Elk jaar vallen er hier nog doden. Vorige zomer nog een vader met zijn zoontje.

0
16 Feldwebell

@14

Geen idee. Heb dat ding zelf niet aan een grondige inspectie onderworpen. Als ik eerlijk moet zijn was ik er best bang voor. Heb alleen gezien dat het de form had van een torpedo, die eruit zag als een zink anode, die jaren onder water had gezeten. Verder was hij een soort van 2", van schroefdraad voorziene carterstop aan het losslaan. Of dat de ontsteker was zal best kunnen. Maar mijn aversie tegen dat ding overwon het van mijn nieuwsgierigheid.

Wel was het voor mijn college's die die dingen aan boord hadden niet te doen om die paar dubbeltjes aan oud koper, maar puur als snuisterij voor op de vensterbank.

Gelukkig hield mijn vrouw niet van koper poetsen, heb dus zelf nooit van die idiote strapatsen moeten uitvoeren. question

0
17 Borealis

@16
Triest dat er in die omgeving nog jaarlijks mensen overlijden aan die dingen, dat wist ik nog niet. Erg hoor , bijna geen woorden voor.
Ww1 herleeft daar nog elke dag, wat daar is gebeurt is nooit meer uit te wissen.
Ik heb wel eens een triest verhaal gelezen wat je waarschijnlijk wel kent,
dat was een bekende man die gespecialiseerd was in de geschiedenis van Verdun en Ieper en de andere slagvelden.
Een of andere zware granaat ging ineens af toen een boer hem had gevraagd er naar te kijken op de akker, zn zoon stond toen uit voorzorg 250 meter verder bij de auto maar werd ook dodelijk getroffen.

Ik ken het wel begrijpen dat het interresant is voor toeristen maar het is gevaarlijk, en vooral zonder de kennis er van hoe dat nu in elkaar zit.
En helaas tot grote treurnis, ook doden die er door vallen.

0
18 techcenter

@17
Gevaarlijk hoor, het zelf ontmantelen en dan zo te horen met grof geweld ook nog.
destijds ( jaren 70 en 80/90 zoals ik me nog herinner ) stonden er ook vaak kleine granaten van 10 CM dik boven de kachel als souvenir, sommigen waarschijnlijk nog onwetend vol.
Dat is nu gelukkig niet meer zo , maar destijds was dat nog normaal.
Hoe sommige mensen er mee omgaan heeft me altijd wel verbaast, en dat het nog zo vaak goed gaat ook.

1
19 techcenter

@17 , aanvulling en ander onderwerp,
Dan moet je eens zien wat deze vissers op vissen:

0
20 techcenter

@18
Ja zeer triest allemaal. Maar het hoeft niet. Gewoon binnen de paden blijven dan valt er nog altijd genoeg te genieten. Voor sommigen is dat echter niet voldoende en is buiten de paden treden welhaast iets 'magisch'. Het algehele ervaren in deze omgeving is dan ook wel indrukwekkend. Voor degene die hier voor het eerst komt is het massale sterven haast voelbaar. Nergens ter wereld zijn er op zo'n klein terrein in zo'n korte periode zoveel doden gevallen. En nergens zijn er makkelijker souvenirs te vergaren dan hier. Het is dan ook absoluut aan te raden om je terdege te informeren voor je hier op eigen houtje het bos in duikt.

5 km verderop ligt de 'Mort Homme', Daar liggen de granaatscherven gewoon op het looppad. Ieder jaar weer aangevuld door opstuwing, en niet alleen granaatscherven.

Weer iets verder ligt Fort Douaumont, het hele voorterrein is nog altijd verboden gebied. Ik ken enkelen die daar gewoon naar binnen gaan en echt met de meest waanzinnige zaken terugkomen. Een kennis van me kwam enkele jaren geleden nog terug met een bijna complete veldkeuken.

Maar desalniettemin is het hier heerlijk wonen buiten dat hele Vinex wereldje

0
21 Feldwebell

@20

Jammer, bij "youtube" zie ik eerst een venster met de mededeling "Voordat u doorgaat" wil allerlei persoonlijke gegevens van mij weten, waar ze niets mee te maken hebben. Mag dus niet kijken. Of moet eerst mijn browser geschiedenis wissen en krijg dan de mededeling dat ik vandaag nog mijn persoonlijke gegeven aan hun bekend moet maak, anders wordt ik geblokkeerd. Dus helaas geen, Joetroep voor mij.

0
22 Borealis

@18 Breng eens een bezoek aan de Westhoek in België en je wordt diep geraakt. Het is slechts een paar uur rijden. De talloze soldatenkerkhoven, groot en klein, de monumenten, waarbij er voor mij echt wel één uitsprong: Net buiten Zonnebeke, de plaats waar de Duitsers de eerste gasaanval lanceerden die aan ruim 2000 Canadezen het leven kostten. De nog steeds zichtbare littekens in het landschap, Hill 60, Hill 62, Polygoon Wood, Passendale. Er is daar niets dat ouder is dan 100 jaar, de restauratie van de Hallen in Ieper die in WWI zijn verwoest, is in 1967 pas voltooid. Er zullen momenten zijn waarop je in janken uitbarst.

0
23 Bokkerijder

@23
Zo ook het Ossuaire in Verdun. Daar liggen de resten van 300,000 onherkenbare soldaten van beide zeiden. Wat me daar het meest schokte was het opschrift van een Franse soldaat die net 16 jaar geworden was. Er zijn vierkante raampjes waardoor je in de kelders kunt kijken.

https://www.flickr.com/photos/pentaxtic/3596268990

1
24 Feldwebell

@21
Dat is een stuk mooie geschiedenis wat je daar verteld,
en eerlijk gezegd kan ik die magie wat sommigen mee maken door van de paden te trden wel voorstellen, dat lijkt me best wel gaaf maar de grote risicos en mijn respect naar de zielen die daar nog dwalen zal ik het nooit zelf proberen, maar het is denk ik wel een magische ervaring om dat te betreden naast de paden.
En dan de dingen die er nog liggen maar het belangrijkste punt van respect is het niet te betreden om de vele zielen, slachtoffers van de oorlog in die tijd die net als ons waren met gezin en familie, die dat toen moesten, om die laatste plek waar ze waren tot rustplek te houden.
Men moet zich eens indenken hoe zoiets zou zijn in die tijden, verschrikkelijk, een soort hel op de aarde .
Een verschrikkelijk aandenken wat hopelijk nooit meer zal gebeuren.

@22
Met een adblocker heb ik er zulke meldingen niet, ode aan de adblockers op youtube question
Het verbaast me dat ze nu met zulke meldingen komen blijkbaar,
mijn excuses .

@23
Ik ben wel van plan om de Westhoek eens te bezoeken, ook Ieper en Verdun.
En het in huilen uitbarsten kan ik me wel voorstellen op sommige plaatsen, die energie zal daar zo sterk moeten zijn dat het wel voelbaar moet zijn.
Enkel de verhalen wat daar gebeurd is, al die mensen en zoveel, zelfs dat raakt me en dat enkel uit woorden, laat staan als je daar echt zelf staat.
Dat zijn van die plekken waar de tijd stil staat en je de energie nog altijd kunt aan voelen.

1
25 techcenter

@25
'Dat zijn van die plekken waar de tijd stil staat en je de energie nog altijd kunt aan voelen.'

Heel juist. Hier in dit nog altijd zichtbare maanlandschap van Verdun zouden sommige oorlogszuchtigen een dagje in hun eentje moeten doorbrengen. Niet dat het veel zal helpen maar op die dag komen ze op zijn minst zichzelf tegen.

1
26 Feldwebell

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
ThWil
Vandalen slaan erop los in kabouterbos: ‘De tranen stonden in mijn ogen’

De russen zijn nederland binnengevallen...

zojuist geplaatst door ThWil

baba jaga
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@131 Waarom hebben vrouwen kleinere voeten dan mannen? Zodat ze dichter bij het fornuis kunnen staan.Er zitten veel vrouwelijke hormonen...

6 minuten geleden geplaatst door baba jaga

ThWil
“Rusland is zich massaal aan het bewapenen”, waarschuwt Duitse defensieminister

Kunnen al die alpha aapjes niet ten strijde trekken, dan hoeven de gewone man en vrouw zich verder niet meer druk te maken. ...

8 minuten geleden geplaatst door ThWil

Strongoli
Offtopic

@2698Blijft vreemd dan dat je daar bij de aanmelding dan niet op geattendeerd wordt en dat daar ook niets in de huisregels over vermeld staat....

8 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Olivia
Offtopic

katootje huisman 12:58 (0 minuten geleden)aan redactieHierbij geef ik de opdracht aan Nieuwskoerier mijn gegevens te verwijderen , inhou...

9 minuten geleden geplaatst door Olivia

wildersfan
Ollongren: Poetins grens stopt niet bij de NAVO-grens

@15 Als ik iemand vertel dat ik de bijbel aan het lezen ben, dan denken autochtonen dat ik gek ben. Misschien kunnen we dit ook realiseren voor ...

10 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Ollongren: Poetins grens stopt niet bij de NAVO-grens

@15 Tijdens de geschiedenislessen op school meer aandacht voor het foute verleden van de islam?...

12 minuten geleden geplaatst door wildersfan

ThWil
Mensen met een krappere beurs zijn groener bezig dan rijken

@33 Je hebt de verkeerde persoonsvorm gekozen, het is namelijk de 1e persoon enkelvoud....

13 minuten geleden geplaatst door ThWil

Marrie1
Ollongren: Poetins grens stopt niet bij de NAVO-grens

@6Het MO valt ons op een andere manier en via een andere weg aan.En daar zijn ze al goed ingeslaagd....

14 minuten geleden geplaatst door Marrie1

wildersfan
Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

Misschien meer aandacht voor de holocaust tijdens geschiedenislessen. En misschien meer geschiedenis lesuren?...

15 minuten geleden geplaatst door wildersfan

NK. App
Xvideos PaSexual Positions In A CarMommy Feet PornGold XvideoSpank XxxXxx ScandalMtf PornPlayboyplisIncest Hentai RedditMejor Videos PornosGay Bilatinmen PornSchool Ki Ladki Ka Sex VideoMuslim Girl XxxSophie Dee Sexy VideoMom Sucked MeAll Porn ComIndian Couple Sex MmsDesi Nude PussyRandi SexxIndian Asian PornAsian Mom And Son PornIndian Porn StartKangana Sharma SexLadies Sex Video HdDaddys LuderDani DaneilsDesi Anal ComHorny GiffsHot Hot Xxx VideoXxx Hd Indian DownloadMoriah Mills PornvideosBackrooms PornTürk Liseli PornLily Tai PornSon Licking Mom PussySez VedioPanjabi Sexi VideoCorina CovaJapani PronPlugtalk OnlyfansHannahowo CreampieAnime Porn WebXnxx KhetKyllie QuinHindi Mein XxxMilf Xxx HdSexvideo UtubeSucking BreastsAngel Wicky XxxXxx Videos In KannadaXxx Indian Short FilmPornô De TravestisTransexual PornosXhammerXxxstar PornEmmy Russom NudeTee Porn VideosBlack Thickness PornBlack Ssbbw PornAngela SommersThamana SexSexy NabhiSis Bro PornPoen PicsBiggest Tits TeensMarathi Jhavajhavi OpenSaralisa VolmHindi Sex SexIstael PornHime MariJt NudeChatyrbareBhartiya SexUnder The Skin Scarlett Johansson NudeGina West PornIndian Students Porn VideosKerala Aunty Nude VideosAngie Bravo PornSkinny Naked RedheadsNew Sex Full VideoAunty Xnxx HotNude Indian ImagesTv Cartoon XxxR/onoffLatin Teens AnalPainalClear SexFree New Porn MoviesKyler Quinn PornhubPali Sex VideoDesi Blue Film DownloadElizabeth Olsen Sex VideosBarbi PornJapan Lactating PornAdultvideoempireReal Nude SelfiesStepmom Blowjob'sXhamsrer ComKatana KombatpornAva LeakedPorn Mom HindiGirlsporPrnography VideoHd Porn's VideoDatingmystepsonPaulina Gaitan HotChamprose NudeDeflowerpornSexylesbian PornBokep Indo Analسكيس مباشرXxx Full Hd 4kBrazzers Lesbian SexClapping PornGay Lingerie PornKimiko MatsuzakaTrish Stratus PornographyNew MfxLexy Panterra Onlyfans LeakRearranged Her GutsAdultfrendS E X O VideosMaturepussyGanny Lesbian PornXxx Video Hd Hindi IndianBlackpornxxxCarmen RaeSkinny Blonde NudeAva Addams BestHindisex ComBhabhi Ki SuhagraatAnaldaughterSexy Porn For CouplesProne VedioDaughter CumshotsAnastasia Kvitko NudesSexy Girl Sexy BoyDesi Bhabi XvideoEmilia Clarke SexDee Williams MomGrope TittiesStormy Daniels / MoviesTeanna Trump TwitterFictiomaniaChinesse Porn StarsSexy Jennifer AnistonAmber R34Hot Bhabhi BfBeautiful Sex ImagesBreeding Erotica