Waar blijft de 80 miljard euro die iedere maand door de ECB met behulp van een muisklik uit het niets geschapen wordt? (vpro.nl)


Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties? ...

door FuckTheEU in Politiek  ·  46 Reacties

  • 0
  • 1341x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

NEXIT en heel snel!!

3
1 FuckTheEU

Men creëert zo alleen maar een nieuwe bubble, en die zal ook uit elkaar spatten met alle gevolgen van dien. Men leert het nooit.

1
2 JohnZero

Bij Goldman Sucks of onder dat rothschild?

1
3 Reagurius

Koop goud, dat doen de Russen en de Chinezen ook.

1
4 Vogelverschrikker

Die 80 miljard verdwijnt dan weer in de zakken van de Griekse overheid en
mensenhandelaren die tienduizenden dobberaars overvaren vanuit Libië.
( wat aan bijgedrukt monopoly-geld verdwijnt moet je dan later als burger via de belasting terugbetalen met "ECHT" geld waar "echt" voor gewerkt is )

en zo wast de overheid dan feitelijk "vals" bijgedrukt geld om in echte valuta.

10
5 Limburg

De bubbel.

1
6 Rattocasi

De banken lenen dat van de ECB, de mega-rijken lenen het van de banken of zijn eigenaar van de banken, daarmee gaan zij riskante beleggingen aan die lekker veel opleveren, en op die manier wordt dat geld vermeerdert. Vervolgens koopt men daar bezittingen van bijna-failliete staten zoals Griekenland mee. Zelfs al zou Griekenland per vandaag alle schulden kwijtgescholden krijgen, dan nog hebben ze niets meer om geld mee te verdienen en contracten voor alle nutsvoorzieningen zoals water, electra, verwarming van multinationals, tegen HUN prijs net als onze ziektekostenverzekeraars, op grond van met de rug tegen de muur afgesloten contracten, anders kregen ze geen geld om de volgende maand de pensioenen te betalen.

1
7 Wendel

Dat geld printen doen ze om veel geld te verdienen.
Het is de meest simpele vraag in de economie en dat VRAAG CREEREN.
Hoe meer vraag banken creeren, hoe meer geld er gedrukt worden, hoe meer geld er verdiend wordt.

1
8 Franspisco van Jole

Die 80 miljard per maand, waar niks tegenover staat, jaagt de inflatie aan.
Nu al bijna 1.500 miljard nepgeld.
Maart 2014 stond de dollar nog op 0,72 euro en nu op 0,93 euro.
Dat wil niet zeggen dat die dollar in waarde gestegen is. maar onze euro in die tijd met 30% in waarde is gedaald.
Huizen en andere zaken worden dan ook niet duurder.
Je moet alleen steeds meer, minder waard geworden, euro's er voor neertellen.

2
9 in holland

@9

Dat zou goed nieuws zijn als het waar was. Een inflatie om van te dromen.
De werkelijkheid is anders. Veel wordt gebruikt om schulden op te kopen.

12
10 WijzeDwaas

@120
U bent van het padje af door over inflatie te dromen.
Inflatie aanjagen met het misdadige beleid van Dragi, zodat ons geld steeds minder waard wordt en de staatsschulden, en vooral die hele grote van Italië verdampt. 10% genaaid door Zalm met die omwisseling naar de euro. 15 jaar 2% inflatie is 30%. En de euro wordt overeind gehouden met het totale BNP van die eurolanden en dat is 15.000 miljard. Als je dan 1.500 miljard aan noodsteun creëert, zonder dat er ook maar iets tegenover staat, dan heb je het over 10% hyperinflatie. Dat is dan 50% totaal aan waardevermindering. Als de gulden terugkomt dan kom je tot de ontdekking, dat je voor elke euro nog maar 1 gulden terugkrijgt.
Of dat je wel 2,20371 guldens voor 1 euro krijgt, die dan nog maar 0,46 dollarcent waard blijken te zijn.

1
11 in holland

Voor @10

0
12 in holland

Europa doet t zelfde wat de amerika met zn dollar heeft gedaan. ALLE MACHT AAN DE GROOTBANKEN GEVEN. Dat is wat ze doen met deze geldinjecties. De hele euro is een scam waar een paar mensen bakken met geld mee verdienen. De overheid kan niets zonder geld, de burger niet, bedrijfsleven niet. Iedereen moet schuld hebben en dat is juist de hele bedoeling. Met geldcreatie zonder tegenwaarde geef je de macht aan enkele personen.

1
13 Franspisco van Jole

Waar dat blijft?? Ze 'redden' DAGELIJKS duizenden "vluchtelingen", als onderdeel van "bescherming" van de "grenzen". Dat kost in nederland 8 miljard per jaar, dat "redden", dus Europees 80 miljard per MAAND!

9
14 Nu of Nooit

Men spreekt over "negatieve inflatie" omdat de term "deflatie" niet gebruikt "kan" worden.
Inflatie is de drijfveer ... ?

0
15 Schildpad

gisterav tegenlicht gezien. die belegger kon zijn euforie over de geschapen voordelen niet verbergen maar de gewone burger profiteert iig niet. de banenmotor draait niet zoals draghi wenste omdat ondernemers liever op het geld zitten. zelfs grote jongens als google en apple investeren niet meer...wereld staat straks hardstikke oorverdovend stil. geen werk geen geld geen huis no nothing.. like hell must be

0
16 Lets keep it cool

Die 80.000.000.000 scheppen zij uit het niets en dan laten ze jou en mij er voor werken.
Het is het Zimbabwe scenario.
Binnenkort dondert de euro helemaal in elkaar,

1
17 Positivo

Door zoveel geld per maand in omloop te brengen wordt ons geld steeds minder waard terwijl ondertussen ook de rente zo laag blijft waardoor onze pensioenen onder druk staan. De ECB zit dus bewust het systeem te saboteren. Men creeert hiermee ook steeds meer schuld want iemand zal dit soort bedragen ooit weer terug moeten gaan betalen en dan met rente. Men creeert hiermee dus gewoon een nieuwe vorm van slavernij.

2
18 PFL

Draghi is en Italiaan en werkte voor Goldman Sachs. Nog meer data nodig om alles te verklaren?

2
19 niet-alles-geloven

De bedoeling is dat de inflatie, die door de geldpers ontstaat, langzaam maar zeker de staatsschulden laat verwateren. 3% per jaar betekent dat het geld na 24 jaar nog maar de helft waard is, dus zijn de schulden ook met de helft gedaald. Dat doet minder pijn dan de schulden maar kwijtschelden, of er via bezuinigingen versneld op laten aflossen. Ik vermoed dat dit er achter zit.

0
20 Conclusius

@16 U bent geloof ik de enige van de bovenstaande reageerders die het programma ook gezien heeft. Enige wat ik nog wil toevoegen is dat ik het verbijsterend vond dat alle geïnterviewden zeiden hoe ongehoord en hoe risicovol dit is en ook dat het zo nieuw is dat ze geen idee hadden waar dit zou eindigen.
Maar dat beleggers wel profiteerden en de allerrijksten door dit systeem nog rijker worden.

0
21 proxy

@17 niet geheel correct. Door het scheppen van zoveel geld wordt uw en mijn werk minder waard. Immers neemt de hoeveelheid geld toe binnen de gemeenschap en de economische output niet. Dat leidt onherroepelijk tot waardevermindering van de Euro en een verdere verschuiving van welvaart van burgers naar "elite".

Door de waardevermindering zal tevens de belastingdruk en het prijspeil gaan stijgen -> sociale onrust.

Wat de ECB dus doet is zéér riskant.

0
22 TedjeR

@22 dat interesseert Draghi helemaal niks. Dat geld komt de Italianen heel goed van pas, grote schuldenberg, 0% rente. Daarom krijgen wij niks meer op de bank voor ons geld. Een Italiaan aan de geldkraan zetten, ik heb nog nooit zoiets stoms gezien

1
23 Lerac

* Verwijderd door de redactie *

24 Robin

@20

Dat is geen vermoeden, dat is ook zo gebracht. Doel is inflatie aanwakkeren. Maar zoals we allen kunnen vast stellen lukt het nog niet zo goed….

4
25 WijzeDwaas

@4 als teveel mensen die cijfers op en bank waarvan de bank eigenaar is naar goud, als in goud dat je in de hand kunt vasthouden of zilver enz.. Dan vallen de banken allemaal om en daarom printen ze ook deze 80 miljard (op en keyboard) want dat doen alleen maar mensen die gek zijn want met goud en zilver kun je niets kopen en dus is het niets waard (aldus banken en politiek

Goud en Zilver zoals je dat in de hand kun houden: Je zou dat kunnen gebruiken als ruilmiddel, het probleem is te weten of het echt is of fake en dat staat ons in de weg zeker in een cultuur waar mensen constant bezig zijn andere mensen te bedotten.

ja maar hoe doe je dat dan met belastingen ?
In de wet ? het is gewoon inkomen of uigaven, it does not really matter because you simply set a number for gold and or silver and that numer is not really that important because the banks are keeping that down anyways, So what if it they loose controll and gold goes UP ?

I do not think that really matters because China and Russia and heaven knows who else wil revert to some gold back currancy and i am pretty sure there are some countries ready to do that in a matter of days and that that is why they are increasing gold reserves.

But what about debts ? i think they are going to try and ripp whatever they can to push those debts down with whatever they can take without having to ask you.

Because if the how they bend and shape laws to protrect the system from collapsing ?


somehere he says " Liquify the system" one word very fast in the middle of fast talking ,
he refers to SDR's = IMF a Virtual Currancy build up in parts of GOLD,USD,EURO,YEN and ¥
(as far as i know).

One world Currancy ? Question Would you leave money in a bank or accept some paper as value or would you start saving with gold and zilver and understand why people in India, China and Russia do that because they seen it happen in recent history ?

Yes or No: you think they are going to stop making the hole sucking up wealth larger ?
Can they fix the system ? I don't think so .

1
26 nosuchname

Merkwaardig hoe niemand het erover heeft, dat al dat geld dat uitgeleend wordt door de ECB ook weer wordt terugbetaald aan de ECB, waarmee het dus ook weer 'vernietigd' wordt.

Maar nee, het is allemaal een Italiaanse samenzwering om de staatsschuld van Italië beheersbaar te houden, een staaltje Zuid-Europese corruptie. Toch merkwaardig dat de FED, Bank Of England en de Bank Of Japan (en vele andere centrale banken) hier ook aan meedoen, niet? De Amerikanen, Britten en de Japanners allemaal zo begaan met de Italianen dat ook zij de rentes massaal hebben verlaagd. En vreemd dat hierdoor alleen de Euro in elkaar stort terwijl overal in de wereld op dezelfde manier wordt geschapen.

En merkwaardig dat gerenommeerde economen wel kunnen verklaren (en hadden voorspeld) dat deze injectie niet tot inflatie zou leiden, terwijl hier nog altijd Zimbabwe en hyperinflatie erbij worden gehaald, terwijl dit niet uit de cijfers blijkt.

0
27 YeahWhatever
28 ZieOnderkantBlik

@10 Met uw D66 inbreng gaan we het echt niet redden !

2
29 Bollieboos

@29 't was ff wachten met zo'n zeer verantwoorde inhoudelijke discussie, maar er is toch iemand geslaagd er een persoonlijke aanval van te maken

3
30 Tussenderegels

@27

Je refereert hier aan de Long-Term Refinancing Operations? Dat geld wordt inderdaad terugbetaald.

Maar als je het over het opkoopprogramma van de ECB hebt, is er sprake van een heel ander verhaal. De ECB koopt massaal staats- en bedrijfsobligaties op en verschaft de houders daarvan, veelal banken, veel financiële ruimte. De emittenten van die obligaties - landen en bedrijven - lossen op enig moment in de toekomst af, vooropgesteld dat er geen onvoorziene faillissementen optreden. Met andere woorden: de banken zijn van de rotzooi af en hebben hun reserves aardig opgekrikt - vandaar ook het uitblijven van inflatie. Met de gelijktijdige verlaging van de rentevoeten hoopt de ECB banken ertoe aan te zetten hun overtollige kapitaal uit te lenen aan bedrijven en burgers. Helaas is er weinig overtollig kapitaal dat daarvoor in aanmerking komt. Kortom, het hele QE-programma van de ECB heeft tot nu toe maar één doel gediend: banken herkapitaliseren, maar getuige de noodzaak van herkapitalisatie van met name Italiaanse banken is dat doel allesbehalve bereikt. Eén monetair beleid voor een zo divers continent als Europa is waanzin - en dat weet jij, dat weet ik en dat weet Draghi.

0
31 yatmeen

@20 dat idee zit er wel achter, maar zal niet werken omdat inflatie meer schuld betekent. Schuld kan niet oneindig stijgen, want dan zou de schuldenaar niets overhouden om van te leven.

Dat zie je nu ook, de banken zouden door die miljarden schuldverlichting weer geld kunnen scheppen in de reële economie. Daardoor zou ook daar de geldhoeveelheid toenemen, inflatie. Er is echter geen behoefte aan nieuwe leningen omdat men het schuldenplafond al meer dan bereikt is.

0
32 Myth63

@30 Ik ga bibberen !

0
33 Bollieboos

@27

Het is vanzelfsprekend dat het ook weer vernietigd wordt. Een bank doet hetzelfde. Die schept ook geld uit het niets als zij meneer Jansen een lening geven. Als meneer Jansen aflost dan verdwijnt het ook weer in het niets.

3
34 WijzeDwaas

@32 aanvulling: inflatie vertoont net als rente het 'rente op rente' effect. Je moet steeds meer moeite (meer schulden maken) doen om de inflatie op bijvoorbeeld 2 procent te houden.

De inflatie vertoont dus een exponentieel verloop. Het kan dus alleen maar slecht aflopen voor de burger.

0
35 Myth63

@32

Schuld kan wel oneindig stijgen. Maar het moet wel in proportie blijven. De onderliggende waarde in ons geldsysteem is immers schuld. Of 80 miljard in proportie is, dat is de kwestie….

3
36 WijzeDwaas

@19 : "Draghi is en Italiaan (...) Nog meer data nodig om alles te verklaren?"

Wat lijkt te wereld toch simpel als je alles op basis van iemands afkomst kan verklaren.

3
37 Ongeregistreerd

Er valt heel veel kritiek te leveren op deze werkwijze van de ECB en terecht. Maar het NK klaagvolk, de losers noem ik ze maar even, hebben zich er dus niet in verdiept en de uitzending gezien. Maar onder het mom van "ik heb een mening die er toedoet (proest...)" legen ze weer eens hun onderbuik op het plein voor de klaagmuur.

2
38 Gut

* Verwijderd door de redactie *

39 Chat Baker

@36 het kan theoretisch wel, maar dan moet het wel in proportie blijven zoals u terecht stelt. In de praktijk gaat het niet. De overheid verhoogt de lasten, de bedrijven kampen met overproductie. Er is geen animo om te investeren, geen winstverwachting. Niet voor niets wordt er maar 15 procent van de winst in ontwikkeling gestoken. Geen stijging van de arbeidsproductiviteit, geen nieuwe pro ducten. Die overproductie is er ook op het gebied van arbeidsaanbod, als er een tekort zou zijn zouden de lonen stijgen.

Kortom inflatie van betekenis komt er niet, hetzelfde geldt voor de lonen.
Dit in acht nemende kan die inflatiedoelstelling alleen maar een verhulling van de werkelijke reden zijn, namelijk de redenen die in het artikel worden genoemd.

0
40 Myth63

@4 En wees bereidt tot burgerlijke ongehoorzaamheid (of erger, afhankelijk van elite sancties) wanneer de staat al je goud en zilver opeist.

0
41 case

@27 Misschien wordt het minder merkwaardig als blijkt dat de 80 miljard euro per maand, waar het hier over gaat, niet 'uitgeleend' wordt? + zie bijv. http://www.custprd.com/blog/image.axd?picture=/CotD/2016/02/24/ecb-balance-sheet.png

0
42 ZieOnderkantBlik

Dat geld verdwijnt in de neoliberale put zonder bodem.

Natuurlijk worden de lasten bij de belastingbetaler neergelegd!

1
43 garriet

@26

Van onbegrijpbaar Nederlands naar krommere dan krommer Engels. Wat probeer je nu eigenlijk te stellen?

0
44 Zwartwit

@37 +++++++++++++

Laat lullen,... Zulke figuren denken dat iedere Italiaan een Maffioso is , elke Duitser een Nazi en elke Fransman arrogant.. Elke Nederlander is toch ook geen pedofiel of drugs producent hoop ik?

0
45 iedereen heeft recht op mijn mening

@34 En ehm... als meneer Jansen niet aflost... en miljoenen andere, natuurlijk ook überkredietwaardige mensen dit ook niet (kunnen) doen... dan uhm... weten we inmiddels ook wel hoe het verhaaltje verder gaat question

0
46 ZieOnderkantBlik

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bop
Offtopic

@2841 Hahaha, thanks but no thanks. 😄 ...

zojuist geplaatst door Bop

Biscanna
Offtopic

@2834 Eindelijk weggespoeld. 💩...

1 minuut geleden geplaatst door Biscanna

Marrie1
Offtopic

@2842🤭...

1 minuut geleden geplaatst door Marrie1

baba jaga
Offtopic

Lol ik heb zowaar ook nog iets leuks.Ik ben zojuist oom geworden van een jongetje.Hij is iets te klein dus moet even 3 dagen in observatie b...

1 minuut geleden geplaatst door baba jaga

Defcte burger
Offtopic

Oje, het volluck gaat aan de drank, *draait een jointje en gaat lekker in een hoekje zitten genieten van de verdere reacties *😇🥳...

6 minuten geleden geplaatst door Defcte burger

baba jaga
Offtopic

@2838 Ga je met mij mee dan mag jij in mannen billen knijpen.Ik zeg niets....

8 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Querido not
Offtopic

@2811 Daar raak je een gevoelige snaar - ik reageer maar niet.Wel vraag ik me af hoe jij dat zelf zou kwalificeren 😁...

10 minuten geleden geplaatst door Querido not

Querido not
Offtopic

@2821 Een glaasje Merlot graag - en 'n schaaltje snoeptomaatjes....

12 minuten geleden geplaatst door Querido not

Bop
Offtopic

@2826 Koffie met oranje gebak voor de TV waarschijnlijk. En mensen kijken. Er loopt hier altijd heel wat volk voorbij, richting de festiviteite...

13 minuten geleden geplaatst door Bop

baba jaga
Offtopic

@2834 Ja halloo ineens met de staart tussen de poes afdruipen?Jij wilde toch ff sparren? pppffff watje....

14 minuten geleden geplaatst door baba jaga

NK. App
Cei Self FacialOnlyfans AmadoresFuturama PornographyRomantic Boobs VideosSperm Porn VideoChinese Sex VJapanese FamilypornBarbi Benton NideSplooshtimePussyslayer440Pinaay PornAnkita Dave NudeHentai RobotRoughcreampieMamas CogenDanielle Bregoli Nudes LeakedKoreannudeFap Vids HdPorn GifyPoenografia GratisSexo Brasileiro XvideosCartoon XvideosFilmes PornographiesScan MagaXnxx Long HairLoyaltriniBondage GaggedFamily Porn AnimeHamster Live PornSunny Leone Sexy MoveSpying On Sister NudeDakota ShyeGay Porn From BrazilPorn Desi IndianWicked MindsDarty Sex3gp King XvideoTaiwan PornographyVideos Xxx FreeNidty EroticNhentia .netMolly Little - Deep Inside MollyNew Assamese Sex VideoMila MclarenXxx Com Hindi SexKatrina Kaif Hot VideoTelugu Old SexFat Tits NudeHistoire PornosJennthepimppXhamset XxxMomedian SexJapanese Porn XhamsterArab Sex XnxxPornhub Family TherapyIce Spice Porn HubDiaper HentiaAnkita Dave Hot VideoUltra Sex VideoPorn Hd BbcKiss Sex Video HdCeleb Cock SuckCâmera CaseiSasha Gray VideosPorn.hd8kAdult Friend FindarFemale CamsPornjunVoyersPorn Of Indian BhabhiDaftsex.cimVrsamshDirty Girl PornCumshots On Huge TitsLaceylaidOrgias PornTabu Sexy PhotoAmber AjamiSaniy Lon XxxPorn With FoodSocialmedigirlsFilme De Sexo De PornografiaXxx AppPinkydoll LeaksTarzan Hot SexWww Indian Girl Xxx ComFemale Celebrities NudeBlair Williams BjPorn For MVideos De Sexo Ao VivoAtomic Heart Twins PornMan Eat PussX Hindi ComHindi Mein XxxRiley Reid RidesRichelle Ryan PovXxx 2Kalani Rodgers NudeIndian PornnAva Rose PornFree PronoDeisygarcia OnlyfanTchatche NrjBukkakeFollandonosXxx In Sexy VideoGirl Xvideo ComDesi Village Bhabhi MmsEmily Jones NudeCute Couple PornRiley Reid RedditBest Cartoon PornChinese Teenagers PornCarpet MunchEbony Nude BeachHentai EdBig Tits XnxxBangla Sex ChotiAugust Ames Xxx VideosCowgirlsexBleached PornNadia Ali Porn StarSexo Coreanaفیلم سکسی دوجنسهKurumi KashiwagiHottest Nude MidgetsFuufu Ijou HentaiBengoli Pron VideoNão.contoJizzle MoviesCollege Girl BfPorn Ullu VideoNhentai.nrtLesbiian Porn VideosJapan Sex Japan SexGirlfriend DeepthroatAsian PussyAunty Chut VideoBf VideosxxxIndian Webseries SexBarbarian PornJimmy MichealsMonika Fox AnalTop 10 PornstarrsPorno22Spy X Family SexCarissa MontgomeryHot Naked CicksKitt LaceyCadencd Lux