door Inter in Economie  ·  37 Reacties

  • 6
  • 517x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Het is een drastisch besluit van het kabinet: bedrijven en huishoudens, allemaal zo snel mogelijk van het aardgas af. De winning in Groningen wordt de komende jaren fors beperkt en in 2030 gaat de kraan helemaal dicht. Minder afzet dus van deze brandstof, dat slaat een gat in de rijksbegroting. Hoe vangen we dat op? In 2017 inde de schatkist uit deze bron 2,4 miljard euro, het laagste bedrag trouwens sinds 1975. Oooh, hoorden we Rutte en Wiebes zeggen, we zien het wel, het kostenplaatje mag geen rol spelen, veiligheid voorop. Terecht dit laatste, maar zij doen over de budgettaire consequenties wel ongewoon luchthartig. En wie betaalt straks het vervangen van installaties bij de industrie en van de cv-ketels in woningen?

Nee, dan Noorwegen, dat heeft het beter voor elkaar. Daar hebben ze in het verleden afgesproken de opbrengsten uit hun bodemschatten, vooral olie, in een staatsfonds te stoppen. Dat omvat inmiddels bijna 900 miljard euro. De beleggingen met dat kapitaal leverden vorig jaar een rendement op van 13,7 procent. Als de oliestroom opdroogt, hoeven de Noren zich dus niet meteen financiële zorgen te maken.

Toen rond 1960 de gasbel bij Slochteren werd ontdekt, is in Den Haag ook overwogen om de baten apart te zetten. Maar uitgesproken minister van Financiën Jelle Zijlstra, iemand die altijd ervoor pleitte solide met de overheidskas om te springen, keerde zich tegen dat plan. In zijn memoires (”Per slot van rekening”) schrijft hij –zijn opvatting van toen– dat zo’n spaarpot, onder beheer van zijn collega van Economische Zaken, „stellig zou worden aangewend voor additionele uitgaven.” „Het zou dus een verslapping van de algemene begrotingsdiscipline betekenen.”

Hoe triest, juist door af te zien van een afzonderlijk budget, is het geld gewoon gebruikt voor de lopende uitgaven, volgens sommigen vooral voor het opbouwen van een ruimhartige verzorgingsstaat.

Het blad The Economist plakte in de jaren zeventig op deze politiek de term „Dutch disease” (Hollandse ziekte). Het ‘goud’ uit Slochteren werd in die visie verjubeld, besteed aan „consumptieve en socialistische” doeleinden. De Rekenkamer heeft in 2014 eens becijferd dat als we een spaarpot hadden gevormd, daar toen al circa 350 miljard euro in had kunnen zitten.

In de jaren negentig lag het idee van zo’n reserve opnieuw op tafel. De regering besloot toen een deel van de gasopbrengsten te storten in het op te richten Fonds Economische Structuurversterking (FES) en dat te bestemmen voor investeringen van nationaal belang. De Betuweroute en de Hogesnelheidslijn (HSL) zijn de grootste projecten en de bekendste tastbare herinneringen die we zo aan ons ondergronds vermogen overhouden. In 2008 is het FES weer opgedoekt. Het restsaldo van 4,7 miljard verdween in de algemene middelen.

De economie loskoppelen van het gas en tevens allerlei maatregelen in het kader van het klimaatbeleid: er hangt ongetwijfeld een stevig prijskaartje aan. In ieder geval komt de energietransitie volledig voor rekening van de generaties van nu en in de toekomst. Hadden we in het verleden maar wat meer moeten sparen.

1
1 Inter

Met de kennis van nu ...

3
2 Schildpad

** gebruiker verwijderd **

Hahaha, spaarpot.
Dan zouden er nog meer asielzoekers hier gezeten hebben.
Als de pot leeg is, valt het niet meer mee om de boel te onderhouden.

3 verwijderd9139144

Hadden we al dat aardgasgeld maar in alternatieve energie gestopt.

15
4 WijzeDwaas

@4 Haha dat werkte dus niet al dat geld naar die alternatieve energie

Als je een kerncentrale bedoeld dan geef ik je gelijk

4
5 Ikke44

@5
Juist schoonste en krachtigste energiebron die er is

6
6 Deelname

** gebruiker verwijderd **

@4 : Dáár zit wat in !!

7 verwijderd9139144

@1 Het drastisch besluit van het kabinet: achter je vraagtekens had je best burger kunnen invullen want die mogen de kosten wat het te weeg brengt opbrengen.

0
8 Billiger

@6 : Behalve dan dat een groot deel van de Stille Oceaan nu besmet is.

0
9 Jackd

, volgens sommigen vooral voor het opbouwen van een ruimhartige verzorgingsstaat.
Ouderen op gesoupeerd bla en bla daar gaan we weer.

Wanneer beginnen we eens met te erkennen dat de overheid het meest inefficiënte orgaan van dit land is?
Reorganiseren zoals in het bedrijfsleven kennen ze niet en hogere kosten leggen ze ijskoud bij de burger neer dus noodzaak is er niet.
Als je van kortbij meemaakt hoe economisch dom hier gehandeld wordt en overmatige kosten en baantjes gecreëerd worden dan snap je dat een normaal bedrijf allang failliet was.

Dan nu de domme idealen om van het gas af te gaan,
Gas koop je bij de Russen tot je de perfecte oplossing hebt en niet de half fabrikaten van nu waarbij er iedere maand een nieuwe uitgevonden wordt die het wat maanden later toch niet is.
Warmte pomp die niet warm genoeg wordt energie net wat niet eens aankan dat we bijvoorbeeld allemaal op stroom of panelen gaan.
En welke oplossing je ook bedenkt belasting scenario's zijn al klaar.
Zo zijn landelijk alle bronnen al geïnventariseerd dus mocht je zon pomp installeren waarna je er vervolgens achter komt dat het bij oudere woningen niet werk, dan innen ze wel even bron belasting.

Vlieg op met die groene dromen en bedenk eens wat echt goeds tot die tijd koop je maar gas en probeer vooral niet je probleem bij de burger te leggen en weer een pensioen pot leeg te roven via de EU wetgeving ofzo.

Economische klunzen

2
10 Eastwood

Met dank aan de babyboomers.

Noorwegen is trouwens slecht vergelijkingsmateriaal.
Daar wordt in verhouding meer dan in Nederland van de olie en gas opbrengsten uitgegeven, de opbrengsten zijn echter nog veel hoger dan hier, dus kan er zeer veel gespaard worden.

8
11 Jackd

Achteraf is het mooi wonen......*

*Theo Maassen

2
12 LoydMorris

En daar zou je je als kiezers al die partijen die in het verleden in de diverse regeringen hebben gezeten en nagelaten heeft om extra geld opzij te zetten voor de grijze golf die er aankwam en het omzetten van de aardgas naar alternatieve energie er moeten afrekenen.

0
13 eigenmening

@13 de grijze golf heeft veel van zichzelf betaalt.
Die andere golf niet.
Think again

1
14 Eastwood

@5
Volgens mij juist de meest vervuilende energie die er is
Afval wordt ergens opgestapeld met het idee dat is het probleem voor onze kleinkinderen en achterkleinkinderen
Ooit zijn die vaten aan hun einde en moet die rotzooi opgeruimd worden
De toekomstige aardbewoners zullen u dankbaar zijn om de rotzooi die uit kernenergie gedumpt wordt

1
15 eoghanfeehily

@11
Met dank aan de babyboomers.

Ach daar lach ik om
De baby boomers gaven de voorliggende generaties ook overal de schuld van
En zo zullen de toekomstige generaties de generaties Millennials en generatie X ook weer de schuld gaan geven van de stomme beslissingen die deze generaties nu nemen en daarbij denken dat die nu juist de juiste zijn

1
16 eoghanfeehily

@15 Ik heb niet gezegd dat kernenergie niet vervuilend is
Dus waar dat meest vervuilende opslaat

Ook productie van laag rendementoplossingen zoals zonnepanelen en windmolens is vervuilend

Een kerncentrale gebouwd ook een veilige plek met goed beheer is niks mis mee

5
17 Ikke44

Dit probleem wordt volgens mij te dogmatisch aangepakt. De gestelde doelen lijken binnen de gestelde termijnen onbereikbaar. Boven onpraktisch en duur. Waarom niet eem beetje van alles: nieuwe huizen op alternatieve energie, bestaande huizen op aardgas. Er wordt net gedaan of gas uit Rusland riskant is vanwege Putin. Maar Putin heeft ons nodig en wij hem. Beiden worden we economisch bedreigd door China. Daar zit m. i. het werkelijke gevaar.

0
18 Myth63

Vele regeringen die ons zijn voorgegaan hebben bewezen niet met geld om te kunnen gaan. Ook nu weer wreekt zich dat. Het is een bekend verschijnsel want bijvoorbeeld van de opbrengsten van de wegenbelasting worden ook heel veel andere dingen gedaan dan onderhoud en aanleg van wegen. Dat was ook het grote probleem waar minister Kamp destijds mee worstelde: als de gaskraan dicht zou gaan zit Nederland met een gigantisch gat in de begroting. Nu is dat ook het geval maar wordt het versluierd de bevolking voorgehouden, terwijl de kosten indirect volledig verhaald worden op de burger. Van de door Rutte in 2017 toegezegde koopkrachtstijging voor 2018, komt dan ook geen fluit terecht. Straks in september op Prinsjesdag komt dan de ware aap uit de mouw en blijkt dat Rutte weer Pinokkio is.

1
19 Nicks R. Van

De Noren hebben het beter aangepakt, inderdaad. Hoe dan ook mosterd na de maaltijd en het is zaak om vooruit te denken.

0
20 Wild Rover

@14 De jonge golf staat nog een hoop te wachten.

0
21 Wild Rover

Als je in deze tijd toch nog ruimte ziet om 1,4 miljard naar de aandeelhouders te sluizen is er of geld zat, of er zitten imbecielen in de regering die alleen maar het groot kapitaal vooruit helpt. U mag het zeggen. En ophouden met zeuren. Je krijgt de regering die je verdient. Vooral VVD blijven stemmen.

0
22 Arista

@16 : Dat denk ik niet.
De generaties van voor WO2 hebben nauwelijks dit soort extreme uitgaven gedaan.
Het is in de jaren 60 dat het smijten met geld is begonnen.

Beslissingen kunnen altijd verkeerd uitpakken, maar het bewust of uit domheid verpesten voor latere generaties vind ik simpelweg asociaal.
De term „Dutch disease” komt niet uit het niks. Want het was dubbel op, de gas inkomsten werden uitgegeven en er werd (en word nog steeds) een staatsschuld opgebouwd.

0
23 Jackd

@23 IDD, Boven de stand geleefd, en nu krijgen we de sigaar.

0
24 ontken

De burger, weliswaar.

0
25 ontken

@2 Ook met de kennis van toe.

Ook toen werd er gewezen naar Noorwegen, dat veel behoedzamer met dit soort zaken omging.

0
26 MARCUSAURELIUS

Maar er is een 'klein' aantal gruwelijk rijk geworden. *kuch*

0
27 ontken

En die bepalen!

0
28 ontken

Rutte is ook maar de zoveelste 'stroman'.

0
29 ontken

Vermomd als Pinokkio.

0
30 ontken

@27 Dat klopt, dat is nu ook zo met die 1,7miljard die naar de Grootgraaiers gaat.
Er is in vijftig jaar nauwelijks iets veranderd.

0
31 MARCUSAURELIUS

@29 En Pechtold de boodschapper/opdrachtgever van de Bilderberg-Kliek.

0
32 MARCUSAURELIUS

@31 Het is al begonnen bij de 'V.O.C.'. Wederom *kuch*.

0
33 ontken

En daarom zijn we te laat om in te grijpen. We zijn 'het haasje'.

0
34 ontken

De overgrote meerderheid van de mensheid wordt gewoon geslachtofferd, en dat weten ze zelf niet eens. Alles voor 'meer, meer meer en groeien , groeien en groeien.

0
35 ontken

Maar genoeg negatief, ga ff m'n neus met fijnstof buiten opsnuiven.

0
36 ontken

Dan maar een elektrische cv ketel of een open haard. Dat laatste is een lekkere warmte maar je hebt er wat werk aan. Een palletkachel is ook een optie.

1
37 Jan met de korte achternaam

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
ongelovenloos
Politie weegt uiterlijk en afkomst niet langer mee bij controles op straat

Laat de politie nou gewoon hun werk doen.Als ze iemand willen controleren moeten ze dat gewoon kunnen doen.Zij zijn praktijkdeskundigen .E...

9 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

wildersfan
Edwin de Roy van Zuydewijn, duidt verstrekkende macht van onze Koninklijke familie - Ongehoord Nederland

@5 Het is wel grappig. 😃 Het gaat vooral over waarom we een republiek moeten hebben in plaats van een monarchie. Op zich hebben ze best een ...

14 minuten geleden geplaatst door wildersfan

ongelovenloos
Soumaya Sahla is uit de VVD gezet: ‘Meneer Wilders hoort niet over ons ledenbestand te gaan’

Hoe kwam zij aan het bewijs van goed gedrag?@5Van buiten bont van binnen stront....

16 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

Rooibos
Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

@23 Zelfmoord met de 2 kogels in je hoofd dat is de onzin die jij gelooft.https://www.youtube.com/watch?v=6IdeZCoxKMk...

19 minuten geleden geplaatst door Rooibos

van Keulen
Van der Plas hekelt uitspraken Timmermans richting Wilders: "Kan een vrijbrief zijn voor een gek" - NieuwRechts.nl

Wilders wordt goed beveiligd maar mocht hem toch iets overkomen dan komt Timmermans en zijn linkse aanhangers daarop klaar....

27 minuten geleden geplaatst door van Keulen

Mac Benac
Van der Plas hekelt uitspraken Timmermans richting Wilders: "Kan een vrijbrief zijn voor een gek" - NieuwRechts.nl

@12 Zo Bram, die komt wel even binnen hoor! Ik ben helemaal uit het veld geslagen....

29 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Strongoli
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

@7Excuus, woord omgedraaid:maalpijl (haha) moet uiteraard zijn: mijlpaal.....

29 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Bram brabant
Van der Plas hekelt uitspraken Timmermans richting Wilders: "Kan een vrijbrief zijn voor een gek" - NieuwRechts.nl

@1 och och. Mannetje toch.Je zin vandaag niet gekregen in de speeltuin?...

32 minuten geleden geplaatst door Bram brabant

Bram brabant
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

Mede dankzij Eric van der Burg. Die had het minder snel kunnen laten groeien.😡😡...

36 minuten geleden geplaatst door Bram brabant

Strongoli
Edwin de Roy van Zuydewijn, duidt verstrekkende macht van onze Koninklijke familie - Ongehoord Nederland

@1Ja, dit is "smullen" geblazen.We moeten natuurlijk niet vergeten dat er hier nu een hoop wrok ten toon gespreid wordt, vanwege het feit, h...

36 minuten geleden geplaatst door Strongoli

NK. App
Leaked Nudes Of CelebritiesFree Porn StoriesNude Linda LovelaceHousewife Porn VideosHindi Sexy DanceMommy Dom HentaiGay Porn Video DownloadAgedloveTeluguauntysAnal Lesbian MassageLatinafucktour AmyWoahvicky InstagramBest Indian PronJazmen JafarHot Boudi XxMarathi Bai SexAngela White Behind The SceneOncyBig Boob Sex ComTitanic Movie Nude SceneSkylar PornMandy Muse GangbangHarleynylaMackezie MaceSlixxaNude GifyGay Sleepover PornKooku Web Series XxxXxx With Tution TeacherPinky ChinoyHot Mother FuckHuge Cumshot In MouthAubrey Plaza MasturbateBlonde GangbangPorta GloryholeMexcian PussyHow To Masturbate VideoSt PeachManuel Ferrera PornGinger Lyne PornLizbeth Rodriguez VideosBokep Full IndonesiaMom PovGenesis Rodriguez NudeMexican PornostarsLady_lebraaNew Hd Porn VideoPorn Video Hindi LanguageCleo SartoriJav.xomBiggest DildoAdult Movie TheatersHebah Patel SexThemaryburke XxxBrezzres MomPorn PlumbersPorniBlacked Massage PornJapaneese Women NudeEscorts NearbyXhamester.Video PornografiqueCasada NudesEbony Bbw NudeSexvid IndianXxx Video Of HdPorn IndiansexCeleb Porn SextapeSankakuchanPorn JaponeseBlonde Big Tits TeensJangli XxxEbony Blow JobSexy Stoeies In HindiTimothy Drake GaySil SexIndian Xnx Vedioلزبین ایرانیxxxMujer Sexo Con CaballosPornwildViolante Placido NudesSecret Lesbian PornPorn FanfictionX Blue VideoAmulya SexWww Hardcore ComPorhundHome Wife SexHot BebsSonali Xx VideoMipha HentaiVomiting Blow JobKitten ScottAmirah Dyme PornFree Porn CelebretyAsiática PeladaKabine DadVolleyball CameltoeSarajeanunderwood NudeBest Gay Sex VideosNurses JoiBlack Fat PornPokemon Porn HypnoHannah Owo Porn HubXhamatThe Increadables PornFamilyslutBangpodcast PornBusty HandjobDesixxxpornMiah Catalina PornBrokeamateurs PornDesi Porn Teen6ar6ie6 BoobsFucksFriend Cums On My WifeBlacked XnxHot Pron HdPussypeeInterracialbbcWall E PornRapeporn GayMonster High PornMen PornostarsCogiendo RicoWap PornXxx Mewati VideoPorn Of Teacher And StudentFwmboy PornMolly Eskam NudeFrench MaidsSeximoviesHot Sex Mia KhalifaIndian First Night Porn VideosIndian Bhabhi Sex Video Download3d Pron VideoHentia DeepthroatWhat Happened To TickzooSandy Cheeks PornAdrianna NicoleXnxx Step AuntReal Lesbian SexBrenna SperkOrgasmtortureAsion Gay PornSamatha XnxSunny Leone's XnxxAnime Unsencord PornNifty Erotic StorieArsb Gay Porn