door Havermout in Binnenland  ·  25 Reacties

  • 2
  • 369x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

"Een doorsnee consument gooit jaarlijks zo'n 41 kilo voedsel weg. "

Ik kan me hier echt niet in vinden en vind het super veel.
per week bijna 1 kg per persoon en als je een gezin hebt dan wordt de baby hierbij ook meegeteld.

Het is gemiddeld en ik gooi echt zelden iets weg (het kontje van een ui zie ik niet als weggooien maar als iets te oud is en bederfelijk dan wel maar gooi geen drogen dingen weg die over de THT datum zijn omdat ze langer houdbaar zijn)
Anderen moeten dus veel meer als het gemiddelde weggooien. (wie zijn dat?)

0
1 TheoTheo

@1 Als het "Nederlandse huishoudens, bedrijven en horeca" is dan lijkt mij dat het vooral horeca en supermarkten zijn waar veel voedsel dat over datum is wordt weggegooid.

0
2 Wetenschappertje

@1
Ik eet zelden aardappels, maar schil bv wel wortels en appels... Worden al die schillen ook meegeteld?

2 miljoen ton 'verspillen we', maar hoeveel eten we dan wel op?

Persoonlijk houd ik wel van brood, als het iets steviger (droger?) is, daarom gooi ik nooit(!) brood weg. Maar ik zie wel regelmatig zakjes brood langs de weg liggen: waar de schooljeugd langs fietst. question

0
3 Gandalf

@2 van supermarkten gaat heel veel naar de voedselbanken.

Ze praten over de consumenten maar boeren, fabrieken, winkels en horeca gooien ook veel weg maar dat is niet in de 41 kg per jaar per persoon.

0
4 TheoTheo

Voor een hele groep zal het ook wel de keuze tussen 2 kwaden zijn :
" Werk ik vandaag aan/tegen voedselverspilling of aan mijn eigen obesitas /BMI ?" question

0
5 Gandalf

@1 , @2 Aan een kleine kilo per persoon per week kom je sneller dan je zou denken. Een paar overgebleven aardappels hier, die laatste schep groente daar, de kapjes van het brood die niemand wil hebben, koekjes die wat droog zijn geworden enzovoort. Allemaal nog prima te eten, maar we zijn zo gewend aan de overvloed dat we geen kliekjes meer bewaren. En nee, het bedrijfsleven is niet meegerekend in die 41 kilo; die is verantwoordelijk voor een heel ander (en inderdaad vele malen groter) deel. 41 * 17.000.000 is 697.000.000 van de 17.000.000.000 kilo (een ton is al duizend kilo), of ongeveer 4% van het totaalaandeel. Nu zou je kunnen zeggen dat dit een verwaarloosbaar deel is, en tot op zekere hoogte heb je nog gelijk ook, maar het is wel een deel waar we zelf iets aan kunnen doen.

1
6 Neobullseye

@3 ik weet niet of ze de aardappel schillen ook mee tellen. (ze zijn eetbaar)
Dat vroeg ik me ook al af bij het kontje van een ui en de buitenste blaadjes die bruin zijn maar de laatste niet helemaal.

Als ze dat mee tellen dan gooi ik ook meer weg maar nog ver onder het gemiddelde.

Buitenlanders gooien wel veel brood weg of eigenlijk naar de eentjes.
Oud brood roosteren, tosti's van maken of wentelteefjes kan ook maar dat kunnen hun niet in hun cultuur.
(Ik ben geen echte brood eter maar hou van tosti's dus als ik het in huis heb gaat het op)

verder koop ik wat ik eten wil of eet het de volgende dag op. (vroeger geleerd netjes mijn bordje leeg te eten)

1
7 TheoTheo

Als nou eerst eens die THT-datum en dat soort onzin afgeschaft worden. Je zintuigen en gezond verstand zijn de beste graadmeter of voedsel nog goed is of niet.

1
8 rolstoeltje

@6 als ik kook dat maak ik hoeveel ik ga eten
bij pasta heb ik meer saus en de volgende dag maak ik weer pasta en verwarm ik de saus.

Als ik wat weg gooi dan is het door te lang in de koelkast maar dat gebeurt bijna nooit (1 of 2 keer per jaar)

0
9 TheoTheo

@2 Wetenschappertje,
mee eens.
Kijkende naar ons (eenvoudige) huishouden dan gooien wij eigenlijk nooit iets weg.
Geen groenten, fruit of andere voedingsmiddelen. (Ja, toch wel, laatst een "miskoop" bij sinaasappels - twee uit de kilo binnen één dag met groene schimmel, "prut" van binnen, gewoon niet goed opgelet bij de aankoop. (Stom - stom - stom.)
Gewoon "verstandig" (bescheiden) inkopen en alles voor de vervaldatum consumeren. Zo moeilijk is dit echt niet!
Zelfs van de koolbladeren van de bloemkool weten wij nog een alleraardigste soep te maken.

Het probleem ligt waarschijnlijk voor een groot deel bij de supermarkten hoewel daar ook steeds meer positief besef groeit.
( https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/02/supermarkt-heeft-oplossing-voor-voedselverspilling )

Ook zijn sommige restaurants reeds op "het goede spoor":
http://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2017/5/nieuw-initiatief-voor-terugdringen-voedselverspilling-horeca-no-waste-just-taste-101269351

Voedsel is een kostbare bron (gelijk water - warmte en veiligheid (enige der ego behoeften)) waar de mens weldoordacht mee om dient te springen.

@1 TheoTheo heeft gelijk, bij mij staat er tevens een UVD op de pakken zout, waanzin maar het schijnt dat het anti klontermiddel dan aan kracht verliest.

Het enige bio afval van een mens zou zijn poep dienen te zijn en eerlijk is eerlijk daar kunnen we ook weer energie uithalen als we echt willen.

1
10 Bezorgde Europeaan

@1 : Het is ook totale onzin, het is weer een drogreden om ons te controleren, klem te zetten en uit te zuigen door middel van boetes.

Wij moesten zo nodig minder kinderen en als beloning voor onze gehoorzaamheid krijgen we nu die immigranten vanwege de vergrijzing.

Wij moeten zo nodig minder eten zodat er genoeg overblijft voor het fokken van nog meer immigranten door middel van ontwikkelingshulp? Of wil men ons beboeten voor het meer eten kopen, of kwalitatief beter eten, dan we volgens hun nodig hebben? Wat hebben ze nou weer voor onzin verzonnen om ons nog meer te verbieden en klem te zetten?

"Op minder producten moet een houdbaarheidsdatum komen. Zo'n datum is, zeker op rijst en bronwater en andere etenswaren die jarenlang houdbaar zijn, volgens Schouten vaak niet nodig."

Inderdaad, een datum van produktie is voldoende, maar geen woord daarover? Moeten wij soms dingen gaan eten waarvan we niet weten hoe vers ze zijn en hoeveel vitamines e.d. er nog in zitten?

"Bovendien moet het makkelijker worden voor supermarkten en restaurants om wat ze overhouden aan voedselbanken te schenken."

Ah ja, "we helpen de armen" maar intussen .....

"Er komt ook geld voor innovatie en het bedenken van nieuwe oplossingen. Schouten wil daarbij samen optrekken met bedrijven en maatschappelijke organisaties."

Zoals Monsanto, dus? En figuren die claimen namens ons te praten, zodat wij zogenaamd "inspraak" hebben?

2
11 Wendel

@8 ze hebben het er in de regering over om inplaats van THT (tenminste houdbaar tot) te vervangen met Gegarandeerd Tot.

Als het droog is kan het heel lang na de THT datum nog goed zijn en je kunt ook begrijpen dat als iets meer als 1 jaar houdbaar is het precies na die datum echt niet verrot is.

0
12 TheoTheo

@9 Dan ben jij blijkbaar een van de uitzonderingen op de regel. Dat maakt weinig uit voor het gemiddelde; X gedeeld door 16.999.999 is vrijwel hetzelfde als X gedeeld door 17.000.000.

0
13 Neobullseye

@11 Wendel,

Wat is G*d`s naam heeft voedselverspilling nu weer met immigranten te maken?
Wat mis ik uit het gegeven "voedselverspilling" tegen te gaan?

2
14 Bezorgde Europeaan

@11 : Wéér de migranten er met de haren bijslepen?

Kun je nou echt niet anders?

Lekker NK naar de knoppen helpen daardoor interesseert je niet??

4
15 Wijhuis

@13 er zijn gewoon mensen die veel meer weggooien want ik ben hier niet de enige die 1 kg per week heel veel vind.
Kinderen tellen ook mee en in een gezin met 3 kinderen is het dan 4 tot 5 kg per week (leeftijd van de kinderen maakt niet uit)

0
16 TheoTheo

@16 En toch zal de groep die zoveel weggooit behoorlijk groot moeten zijn;
Er zit weliswaar weinig verschil tussen 17 miljoen en 17 miljoen minus één, maar er zit wel een groot verschil tussen zeventien miljoen en zeg maar 8.5 miljoen.

0
17 Neobullseye

@13 Neen, TheoTheo (@9 ) is geen (hopelijk) uitzondering!
Een verstandig huishouden hoeft nimmer wat weg te gooien!
Wij koken en eten redelijk "normaal", hoeven nimmer iets in te vriezen (koelkast ja) en, oef, dan eten wij drie dagen pompoensoep in diverse vormen van breiding, so what ?
Vandaag bloemkool met aardappel, morgen het overschot op een gebakken ei met kaas of verwerkt in een pizza.
"Kliekjes" gooit men niet weg maar geeft ze (de volgende dag) een fantasievolle voedzame toepassing.

0
18 Bezorgde Europeaan

@14 de opvoeding maakt heel veel uit hoeveel iemand weggooit.
Ouders van Nederlanders hebben de oorlog meegemaakt en zijn zuinig met eten (kliekjes dag is in Nederland gewoon al wordt dat steeds minder maar in andere landen niet)

Ieder cultuur heeft zijn eigen eigenaardigheden en mensen die uit armen landen komen die kopen veel meer maar gooien ook meer weg.
(het gaat dus niet omdat het tegen die buitenlanders is maar ze komen uit een ander cultuur en gooien makkelijker grote hoeveelheden eten weg)

Vroeger kon je bijna overal aanschuiven als je ergens rond etenstijd kwam want er werd rekening mee gehouden maar eens per week was er een kliekjes dag.
Nu koken veel mensen niet meer zo veel maar bij buitenlanders kun je ook meestal aanschuiven want er is genoeg maar een kliekjes dag kunnen ze niet.

Het gaat dus ook een beetje om opvoeding en cultuur hoe iemand met eten omgaat.

0
19 TheoTheo

@18 Oh, het hoeft niet, dat ben ik volledig met je eens. Ik zeg alleen maar dat de gemiddelde Nederlander het niet meer gewend is, helemaal de jongere generaties die nooit honger of gebrek hebben gekend.

0
20 Neobullseye

@18 : Drie dagen achter elkaar hetzelfde eten, ook al is het in verschillende vorm, is niet zo best als je het te vaak doet. En de vriezer is je vriend, dan kun je juist iets klaarmaken in grote hoeveelheden en dan in bakjes of zakjes invriezen, dat scheelt gas bij het koken en tijd. Toch kun je dan gevarieerd eten omdat je sommige dagen niet hoeft te koken maar gewoon kunt opwarmen. Ingevroren is bijna zo goed als vers, in sommige gevallen even goed, als het sowieso nog gekookt moet, of als het alleen maar kort in de magnetron of oven hoeft. Je komt dan per saldo qua energie of beter uit, of hetzelfde.

Een ander voordeel van per portie invriezen is dat mensen vaker kunnen eten waar ze zin in hebben want waar ze zin in hebben, althans wat gezond voedsel betreft, is vaak waar hun lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Ons wordt geleerd ons lichaam te negeren, dat is waarom je zoveel meer chronische ziektes ziet.

1
21 Wendel

@11
Je hebt wel een beetje gelijk : wat zal iemand zich zorgen maken over zijn eigen "voedselverspilling"? Men heeft het eten toch eerlijk zelf betaald, en gekookt. Niemand is werkelijk verantwoording schuldig aan een ander, als je per week een kilo (of meer) weg gooit.
Als er werkelijk schaarste zou heersen, zou de prijs wel hoger zijn !
Met het weggooien van spullen (zoals voedsel) die een ander nog kan gebruiken, is niet werkelijk iets mis.

Persoonlijk denk ik er wel aan om niet 'te veel' in te kopen en te koken. Ik houdt dan net iets meer geld over voor andere leuke dingen, zoals bv een ijsje eten of een biertje op het terras. question
Om dezelfde reden houd ik de deuren beter gesloten als de verwarming aan staat, en draai ik de kraan dicht als ik onder de douche vandaan stap.
De financiële besparingen komen in zijn geheel ten goede aan het eigen vrij te besteden budget. question

0
22 Gandalf

bij horeca bedrijven is het zelfs zo erg dat iets goed of niet goed maar 3 dagen mag liggen en dan weg moet ondanks dat de houdbaarheids datum nog lang niet verstreken is
Probeer dat in mijn bedrijf zoveel mogelijk te voorkomen en als het toch gebeurt neem ik of het personeel het de derde dag mee naar huis
Is de meest stompzinnige EU regel ooit verzonnen
Heb bij instellingen gezien dat men voor een iemand iets opende omdat men te kort kwam en de rest van dat pak gewoon weggekieperd werd
Gevalletje pak melk van 3 liter waar een beker uitgehaald werd en de rest moest volgens de regels die daar gehanteerd werden door de gootsteen gekieperd worden

0
23 eoghanfeehily

Mensen die veel weggooien zijn meestal veelverdieners die een keer in de week een winkelwagen vol kopen en daarvan uiteindelijk een kwart van weggooien en koopjes jagers die er volledig in trappen in de stunts als twee halen een betalen , kassa koopjes en bulk verkoop voor de halve prijs , daar wordt aan het eind van de rit ook een hoop van weggegooid

0
24 eoghanfeehily

Ik denk dat het met de consumenten nog wel meevalt. Kijk maar eens wat de supermarkten wekelijks weggooien of naar de voedselbank gaan. Zelf vrijwilligerswerk gedaan bij een broodbank. Als je ziet wat er wekelijks binnenkomt, daar kan minstens een gezin van ± 3 à 4 personen een week van eten. En waarom deze luxe bakkerszaak te veel brood bakte en niet minder klaarmaakte? Nee, dat kon niet, want hij wilde niet aan een klant vertellen dat bruin brood uitverkocht is.

0
25 Doehetlekkerzelf

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bob Sleebaan
Zwarte man in handboeien in VS overleden tijdens arrestatie

Als er een zwarte man wordt gedood door de politie dan is dat meteen groot nieuws. Toch worden er in de VS meer witte dan zwarte mannen gedood d...

3 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bob Sleebaan
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

@3 Veel van die politici hebben een huis in het buitenland. Als het hier onleefbaar wordt zijn ze met de noorderzon vertrokken. ...

3 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

ABRACADABRA
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

@2 erger nog, niet alleen hij, maar nog veel meer politici...

3 uur geleden geplaatst door ABRACADABRA

Bob Sleebaan
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

VVDer v.d. Burg vindt dat er nog wel 18 miljoen mensen bij kunnen....

3 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

ABRACADABRA
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

mijn hemel. over overbevolking gesproken...

4 uur geleden geplaatst door ABRACADABRA

progressiefliberaal
Devon Eriksen (@Devon_Eriksen_) on X

En in deze post geeft hij een radicale klimaatactivist die niet gelooft in de kracht van innovatie (daar zijn er nogal veel van) een goede veeg ...

4 uur geleden geplaatst door progressiefliberaal

progressiefliberaal
Devon Eriksen (@Devon_Eriksen_) on X

Devon is een interessant account om te volgen, vind ik. Ja, hij gebruikt ook AI om afbeeldingen te maken (van katten). Maar niemand is perfe...

4 uur geleden geplaatst door progressiefliberaal

progressiefliberaal
Zwarte man in handboeien in VS overleden tijdens arrestatie

Nou, dan moet Walmart of zo maar snel in brand gestoken worden. Toch?...

4 uur geleden geplaatst door progressiefliberaal

Vageali6888
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@13Maar ze daar sensureren ze ongewenst nieuws!!Oh .. laat maar.....

5 uur geleden geplaatst door Vageali6888

duurendaal
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@41 m post@49 MalinoisTechnisch gezien mengt Soros zich in. Weet ik niet of hij ook sturend optreedt of alleen als geldschieter. Politici ...

6 uur geleden geplaatst door duurendaal

NK. App
LapakiPerfect Girl Net ComClevelandpornXhamsyweliveWhat Doespussy Taste LikeThicksnowwSalee LeeIndianxxcSex ServiceXxx HasFreeporrnBbw Pov PornChastity TeaseTopporn MoviesOil Wrestling PornAsian Submission PornPutasmadurasBrother And Sister XnxPonographicsLena Paul LeakedMilfhomeGames If DesireFilmx GraRule.34worldIndian Hd Xx VideoHandjob Cumming GifsWww Indian Sex Video DownloadLittle CarpiseHaya Noufal PornAmerican Open SexNaked CalebsBella Thorne NeckedFucking Girls PhotosEnglish Teen SexBf PadamDeflorationporn.comHot Nakid BabesAirikacal LeakKoreanxxxxxVietnam XxxPorn Light SkinBrazzers Free VidioAllison Williams NakedNew Hollywood Adult MoviesNepali Sex ComElizebeth Olsen SexyMomoffduty PornKendall KarnivalPorn Bigg ButtXxx Hindi PornOil Porn VideoDirty Talk AnalGrannys Love BbcCant Take DickHow To Make A Homemade Sex Toyبرون هابNikita BellucciDoggystye PornPorn Videos Step DadXxx Hot KeralaOld PorniNude Teenage GuysHentai ToysLitero TicaDevar Bhabhi SexBest Sleeping Porn VideosIndian Porn In KitchenF95 GamesChat Ave SexHow To Suck Own DickAnime Hetai PornMasaje Confinal FelizAleesha YoungSexy Boobs LickingHinddi XxxPorn Shanes WorldStacy Keible NudePegging StoryEva Notty BjNaked FamiliyChudai Maza ComHot Sex 3gpAmerican Cakes PornTelugu ModdaCherry HildonAlexis Texas OiledMassage PornmoviesFree Pornos TubeXxxxxnxxPorn Massage RoomSydney Cole PornEnana FollandoPorn IralHd Porn DowHistoria Gay PornBig DickGay Strip ClubsSapphire OnlyfansSasha ParadiseLinda Lovelace Movie DeepthroatSkip The Games DelawareJohnny Sins And Mia KhalifaStriper WifeSaxy VodeosVideos Gratis Pornos En EspañolAbsolus PornCamp BuckwoodSexy Milky BoobsLocal Boudi Xx VideoPussy TitsKareena Kapoor Fucking ImagesXxnx Porn Video HdProfessor GaiaFree Gay Porn WebsitesPornhubtransMaid For AnalAloha Sex TubeBf Hindi XxDesi Aunty PissingGaana Sex VideoHeadcissorCream Pie CloseupCloud Meadow GifXxx Bf 2020Boobs Sucked ForcefullyBig Cock GifBig Tan TittiesBig Tite PornMallu Aunty In NightyVirging PornPlay Free Sex GamesTiktok Porn BaixarSilver Wolf HentaiNaked Hot LatinaBrandi Glanville NudeNiquidollKenisha AwasthiGettotubePorn Tube MoviesComic SexoFlorence Pugh ToplesBlack PusssHellen Miren NudePornsterForce Indian PornClassic PornoKatya Clover PornLee Chae-damAriel RebelPoern Hub