door Inter in Binnenland  ·  38 Reacties

  • 1
  • 711x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

En hoe vervelend is dat voor ouderen en mensen met financiële problemen?

Wie in Amersfoort, Leiden of Tilburg woont en een nieuw paspoort of rijbewijs nodig heeft, kan in het gemeentehuis alleen nog maar met een pinpas betalen. Uit onderzoek van de Volkskrant deze week blijkt dat burgers in zeker acht gemeenten niet meer met contant geld –een door de overheid wettelijk goedgekeurd betaalmiddel– hun officiële documenten kunnen betalen. De gemeenten kiezen hiervoor vanwege de veiligheid. „De kassa’s hoeven niet meer na sluitingstijd te worden opgemaakt en het geld bij de bank afgeven is ook niet meer nodig. Dat scheelt tijd en het is veiliger”, zegt een woordvoerder van de gemeente Hardenberg.

De gemeenten zijn niet de enige: het ”pinnen graag”-beleid rukt overal op. Bij verschillende winkels kun je alleen nog met je pinpas betalen en ook in een groot deel van het openbaar vervoer is betalen met cash niet meer mogelijk.

De ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen, heeft al een aantal telefoontjes gekregen van senioren die het vervelend vinden dat ze niet meer contant kunnen betalen. „Ik snap dat het voor organisaties veiliger is om geen geld meer in huis te hebben, maar je neemt de keuzevrijheid van mensen weg”, zegt woordvoerder Nanda Troost. „Als je boodschappen doet bij een bakker waar je alleen kunt pinnen, heb je nog de mogelijkheid om naar een andere bakker te gaan. Bij gemeenten kan dat niet, want dat is de enige plek waar je een rijbewijs of paspoort kunt halen.”

Troost vindt dat de keuze van de gemeenten ten koste gaat van de dienstverlening. „Het is gemakkelijker voor de gemeente, niet voor de klant. Ik vind dat je als dienstverlenende organisatie meer service moet verlenen aan je klanten.”

Geldstroom

Henk van Dijk van de reformatorische Zorggroep Sirjon, voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg, is het er niet mee eens dat de keuze van gemeenten en winkels voor pinbetaling ten koste gaat van de dienstverlening. „Als zorgverlener heb ik er wel begrip voor, we streven allemaal naar veiligheid. Voor supermarkten is dat de veiligheid van de medewerker en voor ons is dat de veiligheid van de cliënt.”

De cliënten van de zorggroep die daartoe in staat zijn, betalen zelfstandig. Om het voor hen gemakkelijker te maken, heeft Sirjon afspraken gemaakt met lokale ondernemers. „Een winkel in de buurt heeft voor onze cliënten een speciale pas, zodat ze zelf hun boodschappen kunnen doen. Het afgerekende bedrag wordt dan automatisch van de rekening van Sirjon afgeschreven.”

Van Dijk vindt dit een goede oplossing voor de zelfredzaamheid van de bewoners. „Niet iedereen is in staat om met briefgeld te betalen of de pincode in te toetsen, maar op deze manier kunnen ze toch zelf betalen voor hun boodschappen.”

Ook bij de reformatorische zorgorganisatie Cedrah vinden ze het pinbeleid niet per se een slechte ontwikkeling. Een woordvoerder van de zorgorganisatie: „We proberen binnen onze zorgcentra de contante geldstroom zo veel mogelijk te verminderen. De meeste bewoners betalen op rekening en aan het eind van de maand krijgen ze een factuur thuis gestuurd. Ze vinden dat juist wel gemakkelijk en ik merk dat het familieleden ook een beter gevoel geeft.” Geld wisselen blijft altijd mogelijk. „Bewoners komen soms aan met een briefje van 50 euro, dat willen ze dan omwisselen omdat een kleinkind binnenkort jarig is. Geen probleem voor ons, al moeten we wel genoeg geld in kas hebben.”

Drempel

Toch zijn er ook mensen voor wie het ”pin only”-beleid nadelige gevolgen heeft: degenen met een krappe beurs. Carla van der Vlist, directeur van de Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland, noemt het voor hen een gevaarlijke ontwikkeling. SchuldHulpMaatje helpt mensen met financiële problemen om beter greep op hun geld te krijgen. „Pinnen verlaagt de drempel tot uitgeven. Dat is gevaarlijk voor mensen met schulden, want voor hen telt elke cent. Ze krijgen voor de boodschappen een bedrag per week dat ze mogen uitgeven. Dat werkt veel beter als het contant geld is. We kunnen hen dan ook beter helpen in de begeleiding.”

De Tweede Kamer gaat minister Hoekstra om opheldering vragen. Een meerderheid vindt dat gemeenten het niet kunnen maken om cash in de ban te doen.

2
1 Inter

Das erg!
Gelukkig moet je niet direct alles geloven wat er geschreven wordt ... Ik lees liever dat al die Nederlandse onderzoekbureautjes en telraamspecialisten uit het straatbeeld verdwijnen!

3
2 Garp

Ik pin gewoon nog steeds iedere week en betaal alles zo veel mogelijk cash. Men hoeft niet te weten waar ik mijn geld aan uitgeef.
Buiten dat heb ik, toen ik in Amerika woonde, gezien wat een ellende er van kan komen als men alleen maar pint, of de credit card gebruikt.

0
3 gaulette

Met de regelmaat van een klok verschijnen soortgelijke berichten en als je ze gelooft betalen inmiddels 300% van de burgers elektronisch en zijn er nog maar een paar lastige figuren die, vermoedelijk met zwart geld, contant betalen.
Niet helemaal waar natuurlijk, er zijn ook nog mensen die met crypto currency werken, weliswaar elektronisch maar ook voornamelijk zwart geld.

Contant geld is een wettig betaalmiddel, dat moet zo blijven en geldt zeker voor gemeentes, op het moment dat je je geld stort is het niet meer je bezit en uit het verleden is gebleken dat je het vrij snel kunt verliezen.
Los van kosten die het met zich mee brengt, storingen, hacks etc.

0
4 Proemevla

Dat contant geld moet verdwijnen is vooral de wens van politici die door willen gaan met het realiseren van ondemocratische plannen.

0
5 Al

* Verwijderd door de redactie *

6 Lone Wolf

Cintant geld kan voorlopig nog niet verdwijnen want ik kom nog steeds ergens waar je niet kan pinnen.

1
7 Interessant

Gemeentes die pin-only wilden worden bij paspoort&rijbewijzen afhalen zijn onlangs door de 2e kamer teruggefloten en moeten weer cash accepteren.
Dit artikel klopt niet helemaal.

1
8 Spraypaint

Als ik een zaak binnenloop vraag ik het gewoon maar direct voor ik verder kijk:
"Hallo kan ik hier nog met mijn contante zwarte centen betalen ?"

0
9 Sloddervos

Als zo'n irritante bedelaar bij de supermarkt mij om geld vraagt vraag ik altijd "heb je een pin automaat?"

5
10 Spraypaint

@9
Hahaha.

1
11 Proemevla

Hmmm...
De echte vraag is:
MOGEN ze een geldig betaalmiddel (contanten) wel weigeren ?
N.m.m. Niet !

1
12 Sloddervos

@10
Zie @11

2
13 Proemevla

De banken gaan straks u en mijn gegevens en betalingsgedrag delen met bedrijven en instellingen en verder door zoveel mogelijk met de pin te betalen, is het ook voor de komende sleepwet informatie mogelijkheden gemakkelijker om alles wat we doen te volgen/controleren.
Leve onze controlerende overheid.

0
14 Roy-050

Ik pin zelf ook alles maar snap wel dat het idee dat banken en overheden hierdoor steeds meer macht krijgen wel.

Maar kan er niet zoiets als (ongeregistreerde) prepaid bankpassen komen waar je op sommige punten deze met contant geld kan opladen

1
15 Hefan430

@15 er zijn al wel prepaid creditcards, die je via je bankrekening kan opladen, maar ongeregistreerde pinpassen/creditcards zullen denk ik er niet komen.

0
16 Roy-050

@16
Vermoed ik ook niet aangezien banken daar natuurlijk niet aan mee willen werken

0
17 Hefan430

Toch denk ik niet dat cash ooit gaat verdwijnen. De elite incl. 2e kamerleden betalen hun werksters en babysitters allemaal zwart, en dat willen ze graag zo houden vermoed ik.
En hoe moet je even wat geld lenen van je maat of tweedehands spullen aan- en verkopen? Krijgen we dan allemaal een pinautomaat?

0
18 Spraypaint

Het maakt wel dat er geen collectanten met een bus meer langs hoeven komen.

1
19 Nicks R. Van

* Verwijderd door de redactie *

20 Chat Baker

@19 Dan komen ze met een pin automaat aanzetten

0
21 RonMVV

Bedrijven zowel als overheden kiezen te allen tijde steeds voor hun veiligheid boven onze privacy en vrijheid. Alles dat eventueel geld kost, mag niet meer. Dus pinnen kost minder geld, omdat men dan minder beveiliging hoeft. En dus mag je niet meer contant betalen.

Waar gaat de overheid dan naar zoeken, in het vervolg, als woningen leegtrekken omdat ze denken, dat mensen "witwassen"? Moet je dan elk ringetje of armbandje gaan verantwoorden? De belastingdienst wil ook al weten, wat je in huis hebt dat geld waard is.

1
22 Wendel

Wist u dat, als de noodtoestand wordt uitgeroepen, de overheid alle goederen, vooral goud, in beslag mag nemen? Dankzij de belastingdienst weten ze dan wat er waar te halen valt.

In US is al tijden de noodtoestand uitgeroepen en nooit meer ingetrokken, de Patriot Act. Dat zou hier ook kunnen gebeuren.

Het is al van de zotte, dat je gedwongen bent, inkomen te genereren ook als je met pensioen bent, omdat je anders je eigendommen niet kunt houden, je moet immers overal 4% over betalen, ook als het duidelijk niets opbrengt omdat het in de kluis ligt of in de garage staat.

1
23 Wendel

@18

onderhuidse chip?

0
24 Grootmoeder

Slechte zaak. Ik wil met pin of cash kunnen blijven betalen.

0
25 Tsaar

@21 ja, ik heb dat ook gelezen. Maar of het dat gaat worden betwijfel ik. Ze willen dan een hele serie in één keer laten afschrijven. Dat wordt dan gelijk een heel bedrag. Ik heb er geen vertrouwen in.

0
26 Nicks R. Van

Nog maar enkele jaren geleden leek het totaal ondenkbaar, dat cash geld zo snel werd teruggedrongen. Menigeen riep dat zoiets nooit kon gebeuren, omdat ze 'gewoon zouden weigeren' om hieraan mee te werken.

Inmiddels zijn we weer een tijdje verder, en zien we hoe het ons steeds moeilijker wordt gemaakt om contant geld uit te geven én... om er over te beschikken!
Bankfilialen waar je bij de balie geld kon opnemen en afstorten, zijn in een rap tempo verdwenen. Daarna werden de bankfilialen zelf op heel veel plaatsen gesloten, in het gunstigste geval bleef er een flappentap achter. Maar, ook die worden steeds vaker weggehaald, vanwege de zogenaamde 'plofkraken' die hand over hand toenemen.

Maar ach, je kunt tegenwoordig bij de meeste grote supermarkten wel wat geld 'bij-pinnen', alleen tijdens de openingsuren natuurlijk. En ach, dan mis je de flappentap van de bank toch niet zo heel erg meer. Beetje jammer wel dat er de laatste tijd bij steeds meer kassa's in de supermarkt alleen nog maar gepind kan worden, daar valt dus niets meer bij te pinnen.

Het zal niet lang meer duren, vrees ik, tot er bij de kassa's van de grote supermarkten alleen nog maar gepind kan worden...
En dat mág ook, wettelijk gezien. Als de supermarkt maar 'ergens' in de winkel een bord heeft hangen waarop duidelijk staat dat er in deze winkel uitsluitend gepind kan worden!

1
27 Scorpio

@9
Dat vraag ik niet eens
Als het niet bij de ingang vermeld wordt dan doe ik gewoon de boodschappen
Is mij al 3x gebeurd dat ik bij de kassa kwam en te horen kreeg sorry meneer alleen pinnen
Hebben zij alleen een hoop werk aan , mogen alles weer uit de kassa halen en terug zetten in de schappen
laat alles zo liggen en loop weg terwijl ik gewoon het gekochte met pin zou kunnen betalen
Gaat mij gewoon om het principe

Mijn bedrijf gaat 90% contant , van de salarissen tot de meeste leveranciers aan toe
Scheelt een hoop tijd en geld
Pinnen ??? Liever niet

1
28 eoghanfeehily

@16
Die zijn er maar je kunt er dan niet meer op laden dan 1500 euro

0
29 eoghanfeehily

@24
Onderhuidse chip ???
Zal hem ook niet echt worden
ja misschien voor de particulier die een bankrekeningetje heeft
Zal bij ons nooit werken met 7 rekeningen dan wordt het geld altijd van de verkeerde rekening bij of afgeschreven

0
30 eoghanfeehily

@30

daar is vast een 'oplossing' voor te vinden
dertig jaar geleden konden wij -wifi- ook niet voorstellen

0
31 Grootmoeder

Met het verdwijnen van contant geld, verdwijnt uiteindelijk óók onze privacy...

0
32 Scorpio

@15 Die hebben vaak erg lage limieten.
Betalen met CC is ook niet altijd mogelijk in Nederland.

0
33 Rex

@18 Die nadelen zijn niet van belang voor de overheid. Over cash kan geen belasting geheven worden. Bankrekeningen kan men bevriezen, cash niet. Van bankrekeningen kan men geld jatten (Cyprus) uit je oude sok niet. Etc.

0
34 Rex

@34 hoezo niet, als jij naar een winkel gaat of je nu cash of met bankkaart betaalt je betaald gewoon belasting in de vorm van BTW.

0
35 mike45

Heel slecht en gevaar als contant verdwijnt.
Kijk maar naar de negatieve rente die sommige banken al hanteren.

0
36 Benzardi

Veronderstel dat het de banken écht gaat lukken om ons te belemmeren nog cash geld te gebruiken, dan kan NIETS of niemand hen er nog van weerhouden... om de bankkosten gigántisch te verhogen!

Daar zijn de banken sowieso al 'goed in'. Sinds het verdwijnen van het loonzakje en het verplicht moeten nemen van een bankrekening voor iedereen, zijn de banken alsmaar bezig geweest met het verhogen van de kosten voor ons én het ontslaan van steeds meer (gewone) bankmedewerkers.

0
37 Scorpio

En toen viel ineens de elektriciteit uit...
Toch handig als je dan nog wat cash achter de hand hebt.
Het lijkt sowieso vaker te gebeuren, de laatste tijd.

0
38 Vogelverschrikker

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Nicks R. Van
Langere reclames op YouTube leveren Google hogere winst op

Als dit zo doorgaat manoeuvreert YouTube zichzelf uit de markt. Het wordt hoogst irritant ...

2 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Wedergeboren
NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU' - NieuwRechts.nl

@25 "Ga gewoon eens inhoudelijk op zaken in" Zie 2, zie 6, zie 13, Tevens is ook je 25 gemeld wegens op de persoon spelen. ...

5 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Malinois
NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU' - NieuwRechts.nl

@28Yes!!Eindelijk iemand die inhoudelijk te keer gaat.....Volgens mij, en de peilingen, stelt NSC niet zoveel meer voor....

6 minuten geleden geplaatst door Malinois

Nicks R. Van
Vier lintjes uitgereikt in de gemeente Dantumadiel

Dat zijn dan ook meteen de enige inwoners van dat gat. De TomTom kan het niet eens vinden. ...

8 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

wildersfan
NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU' - NieuwRechts.nl

Ik neem aan dat veel NSC kiezers spijt hebben van hun stem....

9 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Snorrie
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@55 En nu maar hopen dat iedereen die nuancering begrijpt.Valse hoop natuurlijk.Iets met splinters, balken en ogen....

10 minuten geleden geplaatst door Snorrie

baba jaga
NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU' - NieuwRechts.nl

https://nypost.com/2023/05/25/left-wing-extremism-linked-to-psychopathy-narcissism-study/...

11 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Malinois
NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU' - NieuwRechts.nl

@23Jij spoort niet!Ga gewoon eens inhoudelijk op zaken in i.p.v. dat jij denkt dat de hele wereld tegen jou is.Wat is er mis gegaan in j...

11 minuten geleden geplaatst door Malinois

Nicks R. Van
Evenementenlocatie Rijswijk op ramkoers met gemeente over Eritrees feest

Laten ze dat feest maar in Eritrea vieren. Alleen genodigden natuurlijk, dat spreekt vanzelf....

12 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

NK. App
Julia Ann Hd VideosFucking BoudiPorn BeurettesDoujinshi ScanOnly Telugu Sex VideosX Assamese VideoIndian Gf StripsNora Fawn OnlyfansTrans PormRevathi HotBig White PussyMilfstripteaseSweetie Fox NamiIndian Saree NudeDotm-004Niksindian Video DownloadStep Mom Big TitsXhamdterCheating Porn RealXhasterliveXxx Xnxx Sex ComBf Sexy Video Sexy VideoBest New PornstarsGrilfriend GalleriesPáginapornoTeri Polo PlayboyWww ZxxxCandid NudesNude Indian MilfRawdoggingGroup AnalJad JaydenTotally NsfwFilmsemiMombod RedditPorn Hd I DianPreggoporn RedditMytrannycamsFilmeporno OnlineNiki SkylerPornstar Vanessa Del RioFuq. ComXnnx StoriesKaıtHot Sexy CoupleFrancesca Capaldi NudeIndiana MylfBig Tits With TattooMia Khalfia PussyTwitter Sexual GifsSlow Tease Hand JobSissyboyElornerStella Barey PornFemale Muscle Growth Porn89sex ComAriella Ferrera Full MovieGymnasticsxxxDaughter Punished.pornPorn Videos For Download FreeBlow Jobs On TumblrVaginapornBanglachoti-golpo.inAnjelika GraysKeisha Grey Kelsi MonroeBus Mai Sex VideoJavahihiOdia Bhabi SexyJapan Ki X VideoBrutalx VideosSexy PournHot Nude LadiesNude/nnAubrey Plaza MasterbatingDesi Open Sex VideoThiland Sex VideoMs Sethi BbcApril Oneil LesbianCojiendo JaponesaFutanari DominationTrans BondageMaddybaeIndian Ladyboy Sex VideoShemale Porn MoviesMindi Mink LesbianMiranda Lambert NideAshlnn BrookeAslhy AlbanNadia Ali XnxxToriel PornIndian Bhabhi Saree SexAnal Sex XvideosJapanese Lucky Old ManHistires De SexeThe Pirate BayorgBig Booty TeenpornBreastfeeding Mommy PornAsian BaddiesLocel XxxKidnapping Chudai VideoCourtney Miller PornEvil Dead PornNude TijtoksTelegra PornLexi BlowMilf BhabhiBlack Bf HdBlue Picture Video Blue PictureXxx Porn WifeJennifer Ponce XxxApocalyptic PornChechi XxxYoutube Film PornoGloryhole CummingViva AteeetRule 34 PowerXxxxx RomancePorn PianMom And Sun XvideoGlory Hole GifLis XxxIndian DexMercedes Carrera Sex VideosDelhi Aunty Sex VideoRandi Xxx HindiFilthypovLesbo Breast SuckingXxx Video Hd FreeJane Wilde XxxHd Video Xxx ComPapa Xxx VideoFull Length Porn VideosKasey ChaseThe Brat PornVintage 70s PornVeronica Rodriguez NakedAmateur Porn Twitterعارب نارDigital Play GroundName That PornoContos.eroticosChelsea Wilde NudeBig Tites BbwPorn By PositionBokep Indo SmaThandie Newton NufeEmira Foods NudeCoocks GayGay Foxy PornSexo Anal Duro