De zwarte bladzijden uit onze geschiedenis (joop.bnnvara.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Inter in Binnenland  ·  25 Reacties

  • 9
  • 525x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Oh, het gaat weer over het slavernijverleden. Ik dacht bij het lezen van de kop eerst dat het om het "opgaan in de EU" ging.
Tja, het verleden. Je kan het niet veranderen.
Leef nu, zou ik zeggen, denk aan je toekomst. Dat lijkt me nuttiger dan blijven hangen in een ver verleden.

2
1 xtremy

** gebruiker verwijderd **

Sterk artikel mbt slavernij wereldwijd in Quest magazine Januari 2015. MustRead.

2 gebruiker-verwijderd

@1 Heel veel geld geven aan de 'slaven' die nooit slaaf zijn geweest. Dan zijn zij pas tevreden.
En dan denken die mensen nog echt dat elke Nederlander een slavenhandelaar of drijver was.
De meeste Nederlanders hadden het ongeveer even slecht in die tijd.
En ze vergeten altijd van wie die 'witte' mensen de slaven kochten, die kleur mag je niet melden.

1
3 etymologie

de eerste slavenhandelaar was zwart en verhandelde dus zijn eigen mensen,dat bracht anderen op ideeën.
dat nederland zich daar ook aan heeft schuldig gemaakt moeten ze niet op de nederlanders van nu af gaan rekenen ,die vinden namelijk ook niet dat je zo met mensen mag omgaan.
anno nu vind slavenhandel nog steeds plaats en dat is mensonwaardig maar gek genoeg laat de hele wereld het zijn gang gaan maar wel lopen te zaniken over ons verleden ,waar niemand trots op is .

0
4 ongelovenloos

@3 Klopt helemaal wat je zegt, en daarbij komt dan ook nog dat er wereldwijd meer blanke dan donkere slaven zijn geweest. Alleen blanken zijn daaroverheen gegroeid en hebben het leven opgebouwd zoals dat nu is. De donkere mensen blijven hangen in één of andere onterechte slachtofferrol en denken daarmee ook nog eens de exclusiviteit te kunnen claimen.
Pas zag ik zelfs een artikel voorbijkomen waarin werd gesteld dat donkere mensen het in hun genen hebben zitten dat ze zich onderdrukt voelen of zoiets. Omdat hun voorouders dat hadden meegemaakt.
Nogmaals, er waren meer blanke dan donkere slaven, dus waarom zijn de blanken dan niet genetisch bepaald constant te lui om te werken?

3
5 xtremy

Femke Halsema vertolkte de meest rechtse houding. Zegt dus wel weer iets over de eenzijdigheid van de NPO.

7
6 Soare

** gebruiker verwijderd **

@4 , en de huidige slavendrijvers zijn te vinden in het MO. Daar hoor je ze niet over, en als je de statistieken mag geloven, verbleken wij in de excelsheet.

7 gebruiker-verwijderd

Het is werkelijk absurd om witte mensen schuld aan te praten vanwege gebeurtenissen die speelden voordat zelfs hun grootouders maar waren geboren. Door de eeuwen heen hebben mensen elkaar zoveel aangedaan, maar alleen de slavernij van Afrikanen (vaak ook nog door hen zelf georganiseerd) wordt eruit gepikt. Dat vermeende slavernijverleden wordt schandalig misbruikt. Alles wat vandaag niet lukt,....... ja de schuld van het slavernijverleden. Nooit hoor je van de ontwikkeling die het Westen over de wereld heeft verspreid, nooit hoor je over de ontwikkeling van de wetenschap, de ijver en zelfbeheersing van de Westerling, nooit worden de bedragen van door Afrikanen verspilde ontwikkelingshulp opgeteld. Als het over het slavernij verleden gaat mag er opeens gerust generaliserend over de witte (voorheen blanke) gesproken worden. Laten we eens onderzoeken hoe brandschoon het verleden en afkomst van die klagers is. Een ding is zeker; te vaak is het ondanks alle hulp in hun landen van herkomst nog een grote corrupte bende en daar kun je toch moeilijk de slavernij aan koppelen.

2
8 Soare

** gebruiker verwijderd **

@8 , onderzoek naar de klagers en afkomsten is lastig. Boekhouding kenden ze niet echt, laat staan lezen/schrijven.

9 gebruiker-verwijderd

@7 "The Arab trade of Zanj (Bantu) slaves in Southeast Africa is one of the oldest slave trades, predating the European transatlantic slave trade by 700 years"

https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade#History_of_the_Arab_slave_trade

0
10 Bluth

Die zwarte bladzijden maken nu eenmaal deel uit van onze geschiedenis, net zoals ieder andere gemeenschap haar eigen zwarte bladzijden heeft.

En waar het onze betrokkenheid bij slavenhandel betrof, waren wij daarin zeker niet de enige betrokkene. Betreurenswaardig, dat zeker. Maar bedenk wel dat door veranderend denken in de westerse wereld van daaruit medio 19de eeuw de slavernij teruggedrongen is.

Het doel moet zijn ervan te leren, zonder onnodig schuldgevoel, en herhaling te voorkomen.

0
11 TedjeR

Dan wordt de zwarte bladzijden van de barbarijnse galleien maar even vergeten.

Mijn voorvader heeft op zo'n ding moeten roeien. Zijn geen leuke verhalen. Heb ik nog steeds last van, Marokko wat ga je daar aan doen.......

Ik weet wel niets, boeit me ook niet, was vroegeh.

2
12 ikkeniet

* Verwijderd door de redactie *

13 muxer

Inzichten veranderen. Mensen waren vroeger handelswaar net zoals dieren in de bioindustrie nu - ik ben er van overtuigd dat daar over een x aantal jaren ook met afschuw op wordt teruggekeken.

Het heeft weinig zin om vroeger te benadrukken als er niets aan het nu gedaan wordt. De makers van goedkope kleding, van goedkope spullen uit China, de slaven die in Libie worden verhandeld, het heeft meer zin om daar aandacht aan te besteden, die mensen leven nu.

0
14 PuurHagelslag

@13
Leren lezen is ook een vak.

0
15 Benzardi

Femke Halsema is een vals serpent ,propageerde dat we onze kinderen ook gerust naar een "zwarte " school konden sturen . Maar haar kinderen gingen naar een "witte " school dat wilde ze wel perse dat was beter vond ze .

2
16 austriahiker

@8 : wat ik het meest storend vind is dat jij de termen die gebruikt worden om ons zand in te ogen te strooien, zoals 'witte mensen', overneemt. Doe dat niet aub. Het woord blank - doorzichtig - geeft precies de huidskleur aan. Maar blank kan niet afgezet worden tegenover zwart, dus kan de zogenaamde tegenstelling er niet in geramd worden. Als we dan zonodig de taal moeten gaan verkrachten, schrap dan het woord zwart. Want zwarte of witte mensen bestaan helemaal niet.

Over die geschiedenis: mag die geschiedenis niet weergeven dat het nooit koek en ei is geweest, dat criminele elementen door de hele geschiedenis heen de mensheid hebben gedomineerd, en dat "geschiedenis" niet meer dan een opsomming is van de overwinningen van mafioso's door de eeuwen heen? Nee zeker, want dat beschadigt "het vertrouwen in de (gewapende) macht". Mensen zijn roofdieren en prooi tegelijk. De geschiedenis bewijst dat. Willen we als mensheid boven die dierlijke eigenschappen uitstijgen dan moeten we die geschiedenis intact laten en er de lessen uit trekken.

1
17 Ness

Who cares, andere tijden

2
18 chouffleur

@ 17 Daar heb je gelijk in. Omdat zwarten niet tevreden zijn met het woord 'zwart' hoeven blanken hun kleur niet in een foute omschrijving 'wit' te veranderen. Laat 'zwarten' inderdaad zelf maar een woord bedenken waar ze wel tevreden over zijn.

1
19 Soare

Ik begrijp werkelijk niet waarom wij al deze nazaten van onze slaven tegenhouden en hier in Nederland vasthouden? Waarom laten wij ze niet vrij? Waarom laten we ze niet teruggaan naar de landen waar hun roots liggen? Daar hebben ze toch recht op!
Dat Willem, Femke en Taco zich daar maar eens hard voor zouden maken.....
Charter wat vliegtuigen en schepen..... Breng deze mensen terug naar hun "oh zo mooie land van hun voorouders".... Zij blij en wij blij....

0
20 LoydMorris

Slavernij kwam in Afrika en Oost-Indië al sinds de oudste geschiedenis voor en was geen uitvinding van Nederlanders of andere Europeanen. In Afrika werd slavernij als een normaal verschijnsel beschouwd, een gevolg van vele oorlogen waarbij de overwinnaars hun krijgsgevangenen als slaven verkochten.

in de Arabische landen was slavernij eeuwenlang gewoon. Voor de introductie van de islam in de 7e eeuw kenden de Arabische landen al slavernij en doordat de koran het verbood islamieten tot slaaf te maken werden de Arabieren genoodzaakt hun slaven uit niet-islamitische gebieden te halen. Rond het jaar 800 werden de eerste Afrikaanse slaven uit Oost-Afrika via de karavaanroutes naar buiten Afrika gebracht. De Arabieren waren zodoende de eerste georganiseerde slavenhandelaren die massaal Afrikanen naar buiten Afrika brachten.
Tussen 1621 en 1730 heeft de WIC ongeveer 273.000 slaven naar Amerika gebracht om te werken op de plantages. In die periode had de WIC een monopolie in de transatlantische handel. Na die periode hebben ook verschillende andere Nederlandse ondernemingen slaven getransporteerd naar Amerika. Van 1730 tot 1803 waren dat ongeveer 257.000 mensen. Omdat er ook slaven van Afrika naar Amerika gesmokkeld werden gaat men er van uit dat er door de Nederlanders zo'n 550.000 slaven over de Atlantische Oceaan verhandeld zijn. In totaal zijn tussen 1500 en 1850 tien tot elf miljoen Afrikanen naar Noord- en Zuid-Amerika getransporteerd. Aangeleverd door Afrikaanse en Arabische handelaren werden zij door de Europeanen naar Amerika gebracht.
Denkt er nou echt iemand dat ik mij schuldig ga voelen voor het trasnporteren van al gekochte slaven gevangen door hun eigen broeders.
Think again.

0
21 Truffelaar

En dan heb je van die mensen die moslim worden en zwart zijn maar nog steeds is het de schuld van alle blanke mensen.

0
22 Truffelaar

Terwijl het nieuwe kabinet meer aandacht wil voor “onze historie”, door het Wilhelmus en een bezoek aan het Rijksmuseum, te verplichten, is de vraag ook: welke rol krijgt het slavernijverleden? Wordt het voldoende onderwezen, of wordt er weggekeken?

Reken maar op het laatste. Rutte houdt van wegkijken.

1
23 manpower

@13
Het lijkt anders wel alsof andere landen geen zwarte bladzijden hebben.
Daar hoor je nooit iets over.
Gaan wij nu de Sanjaarden aanklagen voor de 80 jaar dat zij onze voorouders onderdrukt hebben ?
Of gaan wij de Fransen aanklagen voor de ellende die Napoleon heeft aangericht ?
Wij klagen niet eens de Duitsers aan die nog maar zo kort geleden (75 jaar) de Tweede Wereldoorloh hebben ontketend , met het vergassen van miljoenen Joden.
En miljoenen Nederlandse doden , die wij nog steeds op 4 mei herdenken.

En nu niet gaan zeggen dat de huidige Duitsers daar niet aan hebben deelgenomen.
Als ons gebeurtenissen van 200 jaar geleden kunnen worden nagedragen en aangerekend.
Dan kunnen wij ook de huidige Duitsers verantwoordelijk houden voor wat hun ouders en voorouders hebben gedaan.

Geschiedenis moet je niet ontkennen.
Maar wat ooit gebeurs is , kun je nooit meer terugdraaien.
En je kunt mensen die nu leven nooit verantwoordelijk houden voor wat in een ver verleden is gebeurd.
Mensen zouden moeten leren van wat er allemaal fout is gegaan in het verleden.
Maar anno 2017 -- in de 21e eeuw -- worden nog steeds mensen tot slaven gemaakt , door hen afhankelijk te maken van een (financiële) Machthebber.

Ale migranten die naar Europa worden gesleept -- worden weer tot slaven gemaakt.
Zij zouden ogelijkheden moeten krijgen om in eigen land een toekomst op te bouwen.

Daar zou voor gedemonstreerd moeten worden.
Om in vrijheid in eigen land te kunnen leven.

0
24 Jalinda

Men doet net of er in die tijd al democratie was en het Nederlandse volk er iets over te zeggen had of voordeel aan had. Maar de onderdanen van het koningshuis waren slaven en alleen goed voor werken en betalen. Oh wacht eigenlijk is er niks veranderd behalve dan dat men het volk (onderdanen) de schuld probeerd te geven voor de daden van een groepje elite.

0
25 Ivo

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Graaier1000
Muziekdraadje

Freddie Cannon - Tallahassie Lassiehttps://www.youtube.com/watch?v=_G7TYPEawX0&t=16s...

1 minuut geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

The Collins Kids - Shortnin' Bread Rock (1957) https://www.youtube.com/watch?v=cYPlj67Mtlo...

4 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Rudi Carrell - De Hoogste Tijdhttps://www.youtube.com/watch?v=gD3D5xdI_-o...

7 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Willie Nelson - Always On My Mindhttps://www.youtube.com/watch?v=R7f189Z0v0Y...

9 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Peter, Paul & Mary - Blowing In The Windhttps://www.youtube.com/watch?v=2RlnYC7skbI...

10 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Roger Whittaker - The Last Farewellhttps://www.youtube.com/watch?v=sGWs1HK8iDU...

13 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Lee Marvin - I Was Born Under A Wandering Star https://www.youtube.com/watch?v=NTymtAbaG08...

15 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Gene Kelly - Singin' In The Rain ( 1952 )https://www.youtube.com/watch?v=swloMVFALXw...

17 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Alexis Zorbas - Zorba The Greekhttps://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM&t=25s...

18 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Dean Martin - Everybody Loves Somebodyhttps://www.youtube.com/watch?v=z-2_OstpR5c...

22 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

NK. App
Telugu Serial Actress NudeBlackporno ComChanese PussyLana RodhesCrackwhoreconfessionsVictoria BanxxxFilmbokep JepangXxx Mom SonThickassdaphne BrazzersCarla MorelliGwak GwakModda PicsAloha SexReshma Tamil ActressAnal Lesbian PornDouble Anal FistedBigtittygotheggIndian Girl XxRiley RowanIndonesin PornMamagen PornPorn GaDevon GreenpornSit On Daddys LapMoviesjoy .toGiantess PorSpidergwen PornRachel Steele MilfLesbian Goth PornSofia PornôWca Productions Porn VideosSuphie MuddIndian Bbc PornDesi SexualDawn Pokemon HentaiDeepthroat PmvEscorte 37Muskaan Varshney NudeTamilsex VidiyoMuskaan Agarwal NudeArabelle-raphaelChinese Sex FilmPoonam Pandey Xxx HdAmeteur PornNude Beache VideosMercedez PornstarCrystal Kust PornAva Addam PornHumongous TitiesCim CompilationJaybankGuys Nude GayMochii BabiiKatie Sigmond Onlyfans LeakedPorn TamannaSex 4k HdXxx Mom GandX Men PornThe Real LisoShemalevidoesBokep Indo Terbaru ViralLea Thompson NakedJapanis Gay PornPornk VideoPorn Tied UpGoku SexMoriah Mills HdPornography GreekPorn Downloader HdHamster PoenM S LondonNude PlyboySunny Leone Hairy PussyFree Video PornPornobSavannah Bond BlackedAnal Forced WifeHentai 2readGranny Porn TibeJoesphine JacksonSee More Sex VideoSaoise Ronan NudeSunnyrayyxoFamily TreesomeHigh Definition Porn PicsDahia SkyIndian Soft Porn VideosQimmah Russo PornNubile Films LesbianPorn StripperSensual NudeEscortbabDarrian RacquelSelena XxxPussy Locked And Dick LoadedTwivideoBrazzers Hd 2019Pure Xxx VideoGoddessanna SquirtHimynamestee PornNude Pic Of GirlfriendNonbinary PornNew Indian Sex VediosTopless VideosForced Hand Job PornCamgirlvideosDesi Nri PornHavana GingeeAnnafaris NudeZozo Indian ChatSas Sex VideoSexy GrandmotherMarathi Sambhog VideoNude Workout VideosTarzan English Blue FilmPorn Video DownloderEmma Claire.pornNude GirlpicturesBig Dick AnalHotmilf GifEjyptian PornKhala Ki ChudaiAj Apple GateBig Boobs Maid PornCock ShowsPaige LeakedBig Boobs Nude ModelSunny Leone Sex Scene VideoIndian In NudeReddit StackedPunjabi XnxxAlejandra Quiroz LeakSw-897Aidra Foxx엑스 비디오Indian PrnoBigdick SuckBrazzers LesboEroprofile ScatNifty Gay EroticaLauren Alexis TwerkPiepornoSwarm Rory CulkinMia Kaliffa HotKendra Wilkinson NakedMilf Lrsbian PornUp Close PornXxx Indian Bhabhi SexPoonam Pandey New Porn VideosPublic Bus Sex Com