'Opleidingsniveau moet rol spelen bij AOW' (nd.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Febee in Economie  ·  36 Reacties

  • 3
  • 563x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

De hoogte van de aow ook, een hoogopgeleide moet nu eenmaal meer krijgen

13
1 chouffleur

** gebruiker verwijderd **

Mooi man, dat gaat weer onnodig complex opgezet worden.

2 gebruiker-verwijderd

Het gaat in tegen het gelijkheidsbeginsel

2
3 chouffleur

@1 hoezo heeft die harder gewerkt dan?

een pensioen moet sowieso ingaan naar een xtal jaren werken.
als je eerst je jaren vergooit aan een studie werk je langer door.
laat die mensen die op een 16de beginnen gewoon met 56 met pensioen gaan.

4
4 siempie

@1 Volgens mij is AOW voor iedereen gelijk en heeft het niks te maken met eerder verdiende gelden. Dan zou men ook kunnen stellen zij die beiden hebben ingelegd krijgen ook beide de volledige uitkering. Pensioen heb je zelf in de hand hoe hoog die wordt die kun je eventueel bijverzekeren via eigen verzekering maar, AOW is voor iedereen gelijk.

0
5 Saviro

Probleem is echter dat laagopgeleiden niet tot nauwelijks vertegenwoordigd zijn in de politieke besluitvorming. Hun belangen worden dan ook totaal niet behartigd.

2
6 Black65

@2 precies.... dat was ook mijn eerste gedachte. Weer een éénduidig en in de keern goed systeem dat door uitzonderingen naar de knoppen geholpen gaat worden.

Bovendien krijg je dan ook een discriminatie op leeftijd. Was het uitgangspunt niet dat iedere Nederlander voor de wet gelijk moest zijn?

3
7 TedjeR

@4

Waarom, dat zijn die 18-22 jarigen die met dikke auto's de mooie sier maken, waar de student en scholier een dikke lening moet opbouwen, moet je het niet willen studeren ook nog eens belonen met eerdere pensionering?

5
8 DaStef

@6 Hu? GL. D66, PvdA zijn partijen die een dagtaak hebben aan het verdedigen van laagopgeleiden. En met groot succes.

5
9 Rex

@7 Gelijk in gelijke gevallen.

5
10 Rex

@1

Een provocerende opmerking.

1
11 Mac Benac

De AOW moet gewoon gelijk blijven voor iedereen, de leeftijd moet omlaag want zoals ie nu ligt is dat bijzonder nadelig voor mensen uit de praktijk.

Hoger opgeleiden zullen (in het algemeen) ook een hoger 'bedrijfspensioen' opbouwen, dat is de vergoeding voor de hogere opleiding, daarbij is de levensverwachting hoger:
[quote]Een ander belangrijk verband met de levensverwachting is er met het beroep. Mensen in beroepen waarvoor een hogere opleiding nodig is, hebben een hogere levensverwachting. Een deel is toe te schrijven aan de arbeidsomstandigheden[/quote]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Levensverwachting

Wat die opleidingen zelf betreft, daar wordt door de hele maatschappij aan bijgedragen, niet alleen de studenten zelf. Dat men loopt te klooien met het leenstelstel en onderwijs in het algemeen komt helemaal voor rekening van de politiek die nog nooit van kiss heeft gehoord

2
12 Proemevla

@8 dat zijn keuzes die iedereen voor zichzelf maakt.
Je moet wel een halve idioot zijn om na je studie niet instaat te zijn om die lening terug te betalen. Ik zie dus ook niet wat dat van invloed zou moeten zijn op je aow

Een maatschappij kan niet zonder hoog en laag opgeleiden! We hebben ze beide nodig.
Dus een beetje afgunstig gaan doen op de mensen die meteen gaan werken en dus wel een inkomen hebben voor hun 25ste slaat echt helemaal nergens op! Die keuze mogelijkheid heb jij ook gehad!

4
13 siempie

@3 Dat geldt ook voor de belastingen. Waarom moet ik 52% betalen en een ander maar 37?

4
14 Kimmar

@13

Precies, waarom zou je dat dan extra moeten belonen, ook die groep waarover u spreekt heeft de keuze om later aan het arbeidsproces deel te gaan nemen.

Er is dus geen enkele reden om de AOW qua einddatum variabel te maken op basis van opleiding, de periode waarin men deelneemt aan het arbeidsproces of een aanvullend pensioen.

2
15 DaStef

Gelijke monniken gelijke kappen!!!

0
16 vandePettenflat

Absurd voorstel van KPMG want dat stimuleert precies wat we niet moeten hebben: laag opgeleiden. Daarbij het argument dat die al vanaf hun 16de aan het werk zijn klopt helemaal niet, ze mogen pas vanaf hun 18de aan het werk, en een groot deel werkt helemaal nooit.

5
17 Salitos

@9 : Vroegere wel ja. Den Uyl en Van Mierlo zouden zich in hun graf omdraaien als ze zouden zien wat er van hun idealen terecht is gekomen. De geschiedenis van GL ken ik niet dus daarover kan ik niets zeggen.

0
18 Reagentje

@15 daarom stel ik dus voor dat iedereen even lang werkt.
en niet de een 45 en de ander 35.
met een hoge opleiding heb je al genoeg privileges kunnen verwerven.
De vraag is of die echt hoog opgeleiden uberhaupt die aow nodig hebben om een goede oude dag voorziening te garanderen.
Als een chirurg pas op z'n 75 zijn aow krijgt maar al 10 jaar met pensioen is dan krijgt hij/zij gewoon na 10 jaar een extra appeltje voor de dorst.
Kan die uit de ruif een tesla leasen

4
19 siempie

* Verwijderd door de redactie *

20 Chat Baker

@19




Uit uw post druipt een grote mate van jaloezie, jegens mensen die wél verder hebben geleerd, of zichzelf verder hebben gespecialiseerd, getuige ook kwalificatie van wat "werk" is. In mijn opinie is Studie ook werken, je hebt een laag inkomen en als je het goed doet heb je er een 40 urige werkweek aan.

Van elke pensioenberekening is de AOW een onderdeel, dat is namelijk de basis, die je kunt aanvullen door, ofwel een bedrijfstakpensioen ofwel middels zelfstandig gegenereerd vermogen, bijvoorbeeld door je huis betaald te hebben op pensioendatum of te sparen.

Desondanks wordt ik beetje moe van het lulverhaal dat men zo vroeg is begonnen met werken, dat is immers ook nog eens , in belangrijke mate een keuze van de persoon in kwestie zelf geweest, daarbij komt het al sinds de jaren 80 niet meer voor dat je vanaf je 16de voltijds aan het werk ging of kon gaan, tot je 18 ben je namelijk nog gewoon leerplichtig, of partieel leerplichtig.

Het enige middel om korter in het betaalde arbeidsproces te zitten is je zelf zo goed mogelijk maximaal te bekwamen op je eigen niveau, dat is in ieder geval iets dat u uw kinderen moet meegeven.

4
21 DaStef

@20

Ook dat is inmiddels behoorlijk verbeterd, door sterk verbeterde arborichtlijnen. Het probleem van veel bouwvakkers is niet de witte bouw, maar al die zwarte klussen waarbij men niet met al die arbo richtlijnen rekening hoeft te houden.

Daarbij hoeveel mensen zijn er nog werkzaam in de bouw. 400.000?

4
22 DaStef

@21 Wel eens gehoord van IQ verschillen, laagbegaafdheid etc etc?

@21 Zo wordt een vrouw met een hbo- of universitaire opleiding gemiddeld 85,3 jaar, waarvan ze 72,8 jaren ervaart als gezond. Een vrouw met alleen basisonderwijs wordt gemiddeld 78,9 jaar, waarvan ze slechts 52,2 jaren ervaart als gezond.

En dat verschil wordt groter in plaats van kleiner. Dus laagopgeleiden beginnen jonger met werken en moeten door tot 70? Omdat hoogopgeleiden straks 90 worden gemiddeld. Niet omdat ze zelf ook veel ouder worden.

Hoogopgeleiden hebben vaak buffers waardoor ze toch nog steeds vervroegd kunnen stoppen. Hoogopgeleiden beginnen later met werken en slurpen in die jaren veel onderwijskosten. Hoogopgeleiden hebben hoge zorgkosten op late leeftijd want mondige ouderen.
Hoogopgeleiden genieten langer pensioen en bouwen minder lang op veelal in dezelfde pensioenfondsen als de laagopgeleide die eerder overlijd. Ook daar is het bekend dat er geld van de laagopgeleide naar de hoogopgeleide vloeit.

Volgens mij kan het prima zijn dat het artikel gelijk heeft en gezien alles wat ik noem is het misschien nog wel erger dan dit artikel... Want de laagopgeleide wordt ook heel hard genaaid op basis van de leeftijd waarop ze met pensioen mogen... Ze leven 7-8 jaar korter gaan vaak later met pensioen en worden aan alle kanten gepakt...

https://www.volkskrant.nl/economie/hoogopgeleiden-eerder-met-pensioen-dan-laagopgeleiden-is-dit-wel-rechtvaardig~a4502053/

https://universonline.nl/2017/06/22/laagopgeleide-betaalt-pensioen-voor-hoogopgeleide

2
23 Dian

@21 "daarbij komt het al sinds de jaren 80 niet meer voor dat je vanaf je 16de voltijds aan het werk ging of kon gaan, tot je 18 ben je namelijk nog gewoon leerplichtig, of partieel leerplichtig. "

Ik ben op mijn 16e begonnen, in dienst dan. question Waren ook nog eens langere dagen dan die lullige 8 uurtjes.

"Het enige middel om korter in het betaalde arbeidsproces te zitten is je zelf zo goed mogelijk maximaal te bekwamen op je eigen niveau, dat is in ieder geval iets dat u uw kinderen moet meegeven."

Dat is niet altijd even makkelijk. Zo zijn er velen die theoretisch gewoonweg niet goed kunnen leren, maar juist in de praktijk alles in één keer oppikken. Zo ben ik met HAVO begonnen, en na het tweede jaar VMBO gaan doen waar ik super blij was met de praktijklessen. Een reden waarom ik zo snel mogelijk in dienst ben gegaan is omdat daar 90% lekker in de praktijk is.

Waar zijn de praktijk-gerichte hogere opleidingen voor na de basisschool?

0
24 Bluth

@23

Daarom heb ik het ook over "maximaal te bekwamen op je eigen niveau"

Ook die laagopgeleide kan, binnen zijn mogelijkheden tijdig beginnen met het opzij zetten van middelen om eerder pensionering mogelijk te maken, wat betreft de gezondheidsissues, u legt de link met werk, die link is imho veel minder aanwezig, het heeft ook te maken met de wijze waarop die laag opgeleide voor zichzelf zorgt, met name overgewicht en roken blijken debet te zijn aan eerder overlijden.

Dus u kunt wel een heel zielig verhaal op gaan hangen en de schuld bij anderen willen leggen, maar de hand in eigen boezem steken komt niet in uw denkwereld op?

Overigens die vrouw van u met alleen basisonderwijs, is inmiddels ofwel overleden of heeft haar AOW, iedereen geboren na 1960 viel namelijk gewoon onder de verbeterde leerplichtwet.

5
25 DaStef

@24

Ik ken ook genoeg mensen die het theoretisch nooit zouden redden, maar zich praktisch wel verder hebben kunnen bekwamen, en hierdoor wel degelijk in staat zijn om een goed niveau te bereiken.

Inmiddels is er heel veel veranderd, niet altijd ten goede maar wat betreft praktijkonderwijs wel degelijk.

3
26 DaStef

@25 Als jij van loonstrook naar loonstrook leeft heb je weinig mogelijkheden voor het opbouwen van buffers.. Iets dat voor veel mensen aan de onderkant geld. Ik heb dat probleem niet.

Wat is er "zielig verhaal' aan het opsommen van een lijst feiten? Ik leg geen schuld bij anderen, anderen leggen de lasten bij de laagopgeleide zoals ik aantoonde met de links over o.a. pensioenen.

@25 Ongezonder werk, minder besef van gevaarlijke stoffen en Arbowetgeving, stress, er zijn zoveel factoren waardoor ze gemiddeld minder oud worden.

Het SCP schat het aantal zwakbegaafden met bijkomende problemen in de Nederlandse bevolking op 1,4 miljoen.. Dat is ook de grootste groep die hierdoor hard genaaid wordt..

2
27 Dian

@26 Welke keuzes heb je om na de basisschool een praktijkopleiding te volgen op het voortgezet onderwijs, op minstens HAVO-niveau?

1
28 Bluth

@26 Uitzonderingen ken ik ook wel die het geluk hadden dat ouders er veel geld tegenaan konden gooien of die enorm geluk hebben gehad met de werkgever die bereid is in ze te investeren. Dat zijn uitzonderingen jammer genoeg...

Daarbij dom en smerig werk moet ook gedaan worden het moet alleen beter betaald worden en eerder met pensioen. Hoogopgeleiden later met pensioen. Nu is het de wereld op zijn kop...

1
29 Dian

@28 Geen. Praktijkopleidingen zijn voor na het VMBO veel kinderen kunnen niet eens naar het VMBO dat halen ze zelfs niet op de laagste niveau's. Van een laag niveau VMBO kun je ook maar naar bar weinig praktijkopleidingen veel hebben minimum eisen. Dus uiteindelijk verdienen ze gewoon niet goed en zullen het altijd dubbeltjes blijven.

1
30 Dian

@30 Het maximale waar ik na mijn VMBO-motorvoertuigentechniek opleiding kon doen, was MBO (BBL) aspirant autotechnicus. Maar ik wilde meer dan een 'simpele' automonteur zijn, en dan zou ik dus nog eens 4 jaar boven op die MBO opleiding hebben moeten doen, en al die theorie was gewoonweg niet mijn ding.

Uiteindelijk heb ik de mazzel gehad dat ik praktijkgericht in dienst verder heb kunnen leren en toch een mooi HBO-diploma heb. Maar goed, dan blijkt dat je weer over-gekwalificeerd (te duur) bent.. question

0
31 Bluth

Dit is een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Er wordt zoals altijd gedaan alsof men begaan is met eerlijkheid, maar het is zand in de ogen strooien. De AOW was een uniform bedrag, daar wil men vanaf. Men wil alle mogelijkheden tot vergelijken wegwerken door het zo ingewikkeld en "maatwerk" te maken, dat het niet opvalt dat over de hele linie mensen steeds minder krijgen en steeds harder kreperen.

2
32 Wendel

@21
bla bla gaap!
Ik heb tot mijn 27ste in de schoolbanken gezeten, ik bepleit dit niet voor mijzelf.

0
33 siempie

@29
U blijft naar anderen kijken "Ouders" "Werkgevers" waar zit in uw verhaal de eigen verantwoordelijkheid, ik vind het allemaal een beetje belerend,"kijk die arme VMBO'ers is, die kunnen het niet alleen" Terwijl de praktijk toch vaak een hele andere blijkt te zijn, de meeste mensen die hun vak goed kennen doen het helemaal niet zo slecht, en verdienen gewoon een modaal inkomen. Ook mensen die met theorie moeite hebben blijken intelligent genoeg te zijn zich te verbeteren en een leuke boterham te verdienen, maar dat moet dan wel uit henzelf komen.

@33

Gefeliciteerd, misschien als u uw studie als werk had gezien was u sneller klaar geweest, mijn ouders konden het zich niet veroorloven om ons langer dan de gebruikelijke tijd te laten studeren, ik was dan ook met 24 klaar (toen begonnen de avondstudies)

@31
U geeft aan dat het dus wel degelijk kan, mits de wil er is, persoonlijk heb ik ook liever mensen die het vak kénnen dan die het vak uit boeken hebben gehaald. Niet iedereen is geschikt voor een theoretische leerweg, echter dat hoeft geen belemmering te zijn om heel goed in je vak te worden, en op een HBO niveau te denken en te werken, maar je moet wel willen investeren in jezelf.

0
34 DaStef

@28

Ik heb regelmatig stagiaires vanaf MBO niveau 2 tot en met MBO niveau 4, en mij is opgevallen dat de nadruk op praktijk de laatste jaren enorm is toegenomen, maar ook de doorstroming is veel betere geregeld dan 30 jaar geleden.

In de jaren 90 was een MAVO-MTS traject een hele grote stap, nu loopt dat veel soepeler

0
35 DaStef

Al die "zwarte klussen" die hier uit de kast worden getrokken om maar te ontkennen, dat mensen in de bouw vroeger versleten zijn, kun je niet aantonen, en daarom wordt het ook gezegd. Het is zwart, dus niemand vraagt om keiharde cijfers, want dat kan niet. Heerlijk argument om mensen weg te zetten die je niets gunt, toch?

Het lijkt mij, dat iemand die een fysiek zwaar beroep heeft, minder kan bijklussen, door pure vermoeidheid, naast een full-timie baan, dan iemand die een witte boorden baan heeft. Maar die noemen het niet bijklussen maar "creatief boekhouden" of "lezingen geven" of "commissariaat".

1
36 Wendel

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
welofniet
Kortsluiting in hoofd maakte Youp van ‘t Hek ‘zeer verdrietig’: ‘Maar wappies lieten me weer lachen’

@10 Ik heb ook een mooi huis zelf verdiend maar ik ben geen linkse aanhanger van Groen Links of PVDA....

3 minuten geleden geplaatst door welofniet

Wedergeboren
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

    "dat een groot aantal Britse en Franse soldaten in Oekraïne VECHTEN" Zo? bewijs"? "levert daar bewijs voor" Nee ho...

7 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

spookrijder
Briefje van Jan - aan Ahmed Aboutaleb - Buttkicken.nl

@13 , @14 Gewoon een mohammedaan die zijn ware aard niet langer verborgen kan houden. Een vermomming houd je niet eeuwig vol....

10 minuten geleden geplaatst door spookrijder

Snorrie
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@13Een heel klein beetje onderzoek van dat Russische bewijs is datgene wat dat Russische bewijs tegenspreekt.Ook al de weigering om het te t...

11 minuten geleden geplaatst door Snorrie

LoydMorris
Iraaks parlement stemt in met antihomowet: ‘Morele verdorvenheid’

Over enkele jaartjes ook binnen ons parlement. . . . ...

11 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Wedergeboren
Opinie | Instabiliteit in de Sahel zou grote zorg moeten zijn voor Europa

http://archive.today...

13 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
De formatie bevindt zich op een hellend vlak in de asielkwestie

http://archive.today...

15 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Snorrie
Im neuen EU-Strategiepapier spielt das Klima plötzlich keine Rolle mehr 

@2Ze krijgen alleen gelijk van mensen die als baby veel op hun hoofdje zijn gevallen....

15 minuten geleden geplaatst door Snorrie

Snorrie
Nieuw wetenschappelijk bewijs dat CO2-uitstoot de atmosfeer niet kan opwarmen omdat deze ‘verzadigd’ is, gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift - Dissident.one

Gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.Hoe vreselijk stom moet je zijn om daar in te trappen????...

17 minuten geleden geplaatst door Snorrie

NK. App
Xxxsex PornSpankbang.com/XhimasterEbony PeggingIndian Johnny SinsIndian Aunty Full Sex VideoXxx Video Yoga HdSax Xxx VidioDaniela Andrea PornNubilespornTop Milf PornstartsBarhroom PornDani Daniel New VideoMia Khalifa Video ComWife Hand JobLovesilicondollJuliana ColumbianaSister To Sister PornAnema PornCardi B LeaksElle PornhubMove XxxCartoontubeApril Flowers NudeSadie Sink FeetCoralie Trinh ThiGeogina Rodriguez NudesTittysAlison Tyler AnalLanka PornKazumi Squirts PornAnimasuNude Girls MasturbatingMoms Hairy PussyXxx Video Hindi CartoonBlack PussycreampieBimbos With Big TitsHot Ginger PornSofia SimensGranny Hand JobGril On Gril SexSasha ShatalovaKinky_mistress2021Lesbian CumSupercumdomeOlivia OloveYoga Pants NsfwSxs PornOnlyfans ListSexes VoyeurAlina Lopez NudeMicro Bikini NudePunjabi NxxxIndian Feet FemdomXxx Dasi MoviesPantyhosetubeBrandy Renee LeaksSex AgentApril Carter OnlyfansDownloading Pornhub VideosBig Boobs ShowPiron VideoXxx English MoveSuprabhat Sex VideoNew Yoga X VideoSwallowed BlowjobsHomemade Anal Cream PieBllessa HousePornos TransexuelsBunni3pngSugar DaddypornMelania NudeSax Vedio HdNude Women Free PicturesBffs ComKendra Lust Full Porn VideoPortuguese PornAbby OnlyfansGood XnxxLana Rhiades PornImagem De Meninas PeladasMegan Fox Photos NudeBlowjobs GifJapan Xxx BfGay Boxer PornBoobs Oil MassageBarbarella XxxMom Pov LatinaVeporn.nwtCharatubeLily-rose Depp NipAntarvasna Story AudioJada Stevens Blow JobRate My VagainaGay OrgyMalayalam New Porn VideosFull PornedIndian Porns SitesMiss MissaxBlacked Com VideosSex Girls Whatsapp NumberMilf AquirtParasited PornPenelope Kay CreampiePorn Free ClipsArgentinas PornosGay Anal Cream PiesNaked Oil MassageYvonne BarSissygasm PornTrain Groping Japanese成人 网址Latina Facial PornTiktok+18Filmes Brasileiros PornôsWap95 ComIndian Pornstar Porn VideosX Rated The Greatest Adult Movies Of All TimeXporn Video HindiBachelor Porn PartyTwins FuckingAlex Daddario PornMisiotis ClaribelKendra Kennedy JoiJacky Et MichelBelle Delphine DildoIndian Pornstar XnxxDesi Land Ka PicCum EatingNude Sex Video ComSister Home XxxWet Pussy AsmrRussian CreampieMarine PornhubMommy Bang ComMaa Beti Sex日本av中文字幕Ichinese Porn.comNlack AnalBest Romantic Porn VideosEnglish Romantic SexMonalisa Hot XxxPorn Star TinyLesbo AsslickMaricar Reyes ScandalOverflow UnvensoredFacesitting Fart AnimationPornhdtubeWorlds Biggest DickFamily Porn Asian