door verwijderd9139144 in Buitenland  ·  30 Reacties

  • 11
  • 629x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

** gebruiker verwijderd **

Zeer fraai.
Ik ben benieuwd wat voor houding de EU nu aanneemt.
Dit is een dictatuur in wording.
Spanje heeft ook niets geleerd sinds de jaren 70 met Franco aan het roer.

1 verwijderd9139144

Dat wordt weer een burgeroorlogje question question

6
2 FNKTD

dit kan bijzonder snel uit de hand lopen, ze lijken niet van plan erg naar elkaar te luisteren

0
3 beertje36

Slechte actie.... Hiermee stuurt de Spaanse regering aan op een volledig onnodige escalatie.

3
4 TedjeR

Tja, als Limburg onafhankelijk wil worden hoor je daar niemand over, mijn zegen hebben ze. Maar als Noord Holland onafhankelijk wil worden zijn de rapen gaar en schreeuwt menigeen moord en brand.

I wonder why... question

19
5 Drumpf

Daar gaan straks de remmen los ben ik bang voor. Die Catalanen laten zich zeker de les niet lezen en zullen in opstand gaan komen. Nou, dat wordt op de vuist gaan daar.
Spanje is zeker hun verleden vergeten met een dictator aan het roer. Ze reageren nu zelf net zo.

1
6 Saviro

Lijkt me een hele domme provocerende stap van de Spaanse Overheid.

2
7 Marrie

Een voorbeeld van de drang om mensen en groepen stem- en spreekrecht te ontnemen, desnoods met de harde hand. Tevens zien we op Europees niveau de dwingende eis om in gesprek te gaan met moslims omdat mevrouw Merkel dat wil. Er zijn veel voorbeelden in de geschiedenis van gecreëerde superstaten die implodeerde omdat het draagvlak weg viel. Deze wereld heeft geen ‘verborgen planeet’ nodig.

2
8 Al

@4

Mee eens.

Als ik de Spaanse regering zou mogen adviseren zou ik het referendum door laten gaan. Er is maar een kleine meerderheid vóór afscheiding immers. Dikke kans dat de Catalanen toch eieren voor hun geld kiezen eenmaal in het stemhokje.

Punt is, zie @5 , dat de Catalaanse provincie veel industrie herbergt, verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de Spaanse economie. Het is in die context ook vrij logisch dat de Spanjaarden niets voelen voor een onafhankelijk Catalonië.
Natuurlijk speelt er meer dan alleen economische factoren, de Catalanen hebben door de eeuwen heen al behoefte gehad aan meer onafhankelijkheid maar economische verschillen spelen wel degelijk een belangrijke rol in deze kwestie. Zie Noord en Zuid Italië. Same story, zat Italianen die graag het rijke Noorden graag onafhankelijk zien van het arme Zuiden.

Het kan niet zo zijn dat de Spanjaarden een belangrijke motor voor de Spaanse economie zomaar als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Nog een argument waarom ik denk dat het hier vooral om economische redenen draait is omdat de Catalanen al heel veel autonomie kennen, een eigen vlag, taal, zelfs een heus Catalaans parlement.

11
9 Drumpf

** gebruiker verwijderd **

@9 : Ik denk dat er nu meer voor afscheiding zijn als enkele weken voorheen.
In het land waar stieren op een rode lap zo reageren mag je dat doortrekken naar de mensen aldaar.
Volgens de journalist het volgende:
"Volgens Zoutberg zal de politiemaatregel van vandaag positief uitpakken voor de Catalaanse separatisten. "Het deelstaatbestuur krijgt nu de wind in de rug. Ik hoor mensen hier zeggen: 'Ik was helemaal niet van plan om te gaan stemmen, maar nu wil ik wel een vuist maken tegen Spanje'."

Dus Spaanse regering: Succes !

10 verwijderd9139144

@9 [ de Catalanen hebben door de eeuwen heen al behoefte gehad aan meer onafhankelijkheid ]
Even terug naar de Spaanse geschiedenis: Catalonië was een koninkrijk, een onafhankelijke staat. Spanje is pas ontstaan door het samenvoegen van die staten. Echter de nationalistische gevoelens bij de bevolking zijn altijd blijven bestaan. De huidige situatie is daar het gevolg van.

De Spaanse regering gaat dus wel heel erg oninlevend om met de gevoelens die bij de bevolking leven door deze starre lijn te volgen. Wellicht dat met enig creatief overleg en meedenken een betere oplossing gevonden kan worden.

2
11 TedjeR

En de Spaanse koning zal ook geen goed kunnen doen, aangezien dat een olifantenmoordenaar en vrouwenjager is.
Nee, laat de Catalanen maar zelfstandig zijn, dat is hun keuze, hun wens en hun verantwoordelijkheid.

1
12 Marrie

@10

Daar heb je mijns inziens wel een punt inderdaad.

Maar goed, de Spaanse regering heeft de grondwet aan hun zijde, ook deze actie is, naar de letter van de wet, geheel binnen de kaders van de Spaanse wet. M.a.w. de Spaanse regering hoeft niet snel te vrezen voor internationale verontwaardiging, dat kan gaan veranderen als er echt sprake zal zijn van geweld.

8
13 Drumpf

@13 die verontwaardiging ontstaat mogelijk wel als dit tot oproer gaat leiden....

1
14 TedjeR

Als de Catalanen onafhankelijk willen zijn dan hebben ze mijn zege hoor
Maar dan moeten ze wel hun eigen boontjes voortaan doppen.

En.., zullen ze eraan hebben gedacht dat als het zover komt dat FC Barcelona ook niet meer mag meedoen in de Spaanse competitie?..

5
15 greenpollo

@11

"De Spaanse regering gaat dus wel heel erg oninlevend om met de gevoelens die bij de bevolking leven door deze starre lijn te volgen."

Deels mee eens, vergeet niet dat de Catalanen extreem veel autonomie kennen en dat wordt allemaal zonder issues getolereerd door de Spaanse regering. Alleen een totale onafhankelijkheid gaat de Spaanse regering te ver omdat daarmee de Spaanse economie een enorme tik te verduren gaat krijgen. Binnen deze context kan ik echt wel symphatie voelen voor de Spaanse regering in deze. Ze willen gewoon voorkomen dat er toch een "afscheiding" uit het referendum tevoorschijn komt als eind uitslag en dan wordt het echt lastig om de uitslag naast je neer te leggen en deze te negeren.

Natuurlijk, deze actie is niet slim maar ook niet onwettig.

Volgende halte, in mijn optiek, aan tafel zitten en onderhandelen.

9
16 Drumpf

@14

Ja, dat schreef ik, als het echt tot een uitbarsting komt van geweld zal de steun ook gaan afnemen natuurlijk. Daarom moeten de partijen om tafel zitten. Wat mij een beetje stoort is dat sommige mensen lijken te denken dat hier de 'evil' grote 'draak' Spanje het onschuldige Catalonië onderwerpt hetgeen onrecht doet aan het gegeven dat ook heel veel Catalanen gewoon bij Spanje willen blijven.

Mede daarom is deze actie ook niet zo slim, het wekt alleen maar meer nationalistische gevoelens en valse sentimenten op.

Zie Engeland na de Brexit, een hopeloos verdeeld land.

11
17 Drumpf

** gebruiker verwijderd **

@15 : Tjeetje, alsof dat de belangrijkste drijfveer is voor die mensen daar...

18 verwijderd9139144

@11 "Spanje is pas ontstaan door het samenvoegen van die staten". Welke staten dan; je noemt daarvoor alleen Catalonie.
Inderdaad, even terug naar de geschiedenis: Catalonie is nooit een echt koninkrijk geweest. Het viel al snel onder het koninkrijk Aragon, en later Castilie en Aragon.

1
19 Stachouwer

@18
Dat zeg ik niet, en zoals ik zei, mijn zege hebben ze.

En het leeft daar wel behoorlijk hoor, in de lokale krant soms al een stuk of 10 pagina's alleen over Barca..
Maar of het ook het belangrijkste is, nee natuurlijk niet question

0
20 greenpollo

Hallo ETA, zijn jullie er nog?

0
21 Mijn waarheid

De Spaanse Regering doet precies wat Brussel wil. Ik hoop dat heel Spanje in verzet komt.

1
22 Bakgraag

Ik zit nu in barcelona , ze lopen hier in groepen met karabijnen in de lucht te schieten...lijkt wel chinees nieuwjaar.

Ze zijn niet blij hier

0
23 Vageali6888

@23 Lijkt me wel echt super interessant om van dichtbij mee te maken! Zou in principe zelfs het begin van een revolutie kunnen zijn. Pas alleen wel op daar hè! Protesten en dergelijke kunnen snel uit de hand lopen wanneer de Guardia Civil aanwezig is, en daar wil je dan niet graag tussen zitten.

Visca Barca, Visca Catalunya!

2
24 Gewoon een student

De Europese Unie zou toch vrede brengen/opleggen.

2
25 Ivo

Dommer dan dom

0
26 niet-alles-geloven

Ik ben vertrokken naar een gebied dat in de recente geschiedenis het toneel is geweest van een zeer wrede burgeroorlog, te vergelijken met Syrië nu, en waar, na een transitieperiode waarin West-Duitsland met D-marken het schiereiland 'in Europa haalde', de oude breuklijnen van een koloniaal verleden weer tevoorschijn komen.
Zoals alle rijken, of het nu om Rusland, Frankrijk of het Engelse GB gaat, is 'Het koninkrijk Spanje' een product van veroveringsoorlogen. In de 16e eeuw bezat de Spaanse Kroon het grootste koloniale rijk ooit, minder bekend is de 'interne kolonisatie' van het Iberisch schiereiland.
Een van de grieven van de Catalaanse adel/bourgeoisie was dat ze niet deelden in dat koloniale wereldrijk. Catalonië/Aragon verslofte onder Spaans bewind; Sevilla en Madrid floreerden.
Sommigen zijn bekend met dat Portugal (in grootte de tweede kolonisator van de 15e en 16e eeuw) ooit tot Spanje behoorde en ook de 'Reconquista', de "herovering" door de 'Catolicas' (nb een koningin van Aragon) van Andalusië op de Moren behoort tot bekend terrein. Anders ligt dat met de verovering van Catalonië dat aan twee kanten van de Pyreneeën. Mazarin, de machthebber onder Louis XVI, veroverde in 1659 het noordelijke deel tot Cerbere ('waakhond')/Port-Bou, met een marinehaven in de enclave Rosas. Spanje pakte het zuidelijke deel in 1714.
De Baskische kwestie ligt iets ingewikkelder, maar het koninkrijk Navarra waaronder een groot deel van het door Basken bevolkte gebieden viel, werd eveneens (in een oorlog met Frankrijk) ingelijfd.
Het Catalonië dat in de Middeleeuwen ontstond in een unie met Aragon, een geduchte maritieme mogendheid die Sicilië, Zuid-Italië (Napels), Sardinië en Valencia omvatte, kon alleen deze concurrerende handelsveroveringsstaat in de Middellandse Zee worden dankzij het unieke feodaal statuut van de 'Corts', (te vergelijken met wat een paar eeuwen later onze Staten-Generaal zouden worden), zonder wiens toestemming de vorst niets kon. Het was het Italiaanse model, waarin de handel regeerde; de adel/aristocratie had de vorst onder controle.
Hoewel in 1714 aan al deze instituties een eind kwam, bleef de belangrijke (handels)positie van het ingelijfde gebied.
Met het geïndustrialiseerde Baskenland was Catalonië na het instorten van het de koloniale wereldhandel vanuit Sevilla en Cadiz het meest ontwikkelde gebied van het schiereiland. Met de hoogste (belastings)inkomsten.
De verhouding van de Catalaanse land- en geldadel met Madrid is vanaf 1714 altijd ambigue geweest. Aan de ene kant haatte men de Madrileense betutteling en belastingen. Maar in de praktijk kregen ze alle ruimte om hun landen en vazallen uit te persen en grote zaken te doen en het idee van onafhankelijkheid te vergeten. Het grootgrondbezit bleef intact. Het Catalaanse platteland is feodaal als de rest van Iberië.
Het was natuurlijk het Revolutiejaar 1848 dat ook in de vroegindustriële centra van Iberië tot opstand leidde. De rest van de eeuw bracht een explosie van industrieële ontwikkeling vergelijkbaar met Baskenland en sociaal verzet. De rest van Iberië verarmde.
Dat met de opkomst van revolutionaire bewegingen ook de Catalaanse Nationalisten zich zouden manifesteren was logisch. Zijn de Basken meer cooperatief (cooperaties; incl. banken) ingesteld, in Catalonië was een modern ondernemerschap de motor. Die zochten overeenkomsten met Madrid om hun inkomsten te garanderen. Tot de dag van vandaag.
Het verzet komt van onderen; slechts een gedeelte van de Catalaanse bourgeoisie ondersteunt het streven. Het nationaal Catalaans symbool is de ezel. Rajoy brengt de natiestaat in gevaar. In Frankrijk sluimeren dezelfde problemen. Restanten van interne kolonisatie. WK (wordt vervolgd)

0
27 Jongens van de Witt

Mariano Rajoy de nieuwe Franco.

1
28 welofniet

Dit is precies hoe Brussel het wilt hebben. Zelfbeschikking en democratie zijn verboden concepten in een dictatoriale fascisme. Ieder zal vroeg of laat een onderdeel zijn van een groter manipulatief geheel. Wanneer klokkenluiders niet als helden worden gezien, zal men moeten bevatten dat onze heersers een bepaalde doel met ons hebben. De waarheid is uiteindelijk fataal voor een leugenachtig systeem.

0
29 4lb3rt P1k3

Leve de democratie, Stel één van onze provincies heeft het wel gehad met onze centrale regering in Den Haag en wil een stemming uitschrijven voor al zijn Provinciale burgers om te beslissen om zelfstandig door te gaan zonder bemoeienis van Den Haag dan moet dat kunnen. Hebben we al eerder gehad met St Maarten dus het kan wel degelijk. Madrid jullie halen je weer een hoop ellende op de hals als de ETA weer gaat beginnen.

1
30 jbruntink

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
icnivad
Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

De enige met wie ze echt zouden moeten praten staan er natuurlijk niet bij 😂En dat zijn imams en moskeeën....

12 minuten geleden geplaatst door icnivad

JackKropotkin
Na ‘explosie van antisemitische incidenten' wil de Kamer concrete actie

@1 Klopt, als Nee dan Nee en optreden als daar geen gehoor aan wordt gegeven. De angst voor ‘escalatie’ is een ziekte geworden. ...

15 minuten geleden geplaatst door JackKropotkin

Zie Hier
Na ‘explosie van antisemitische incidenten' wil de Kamer concrete actie

Begin met op te treden bij demonstratie stop met knuffelen van raddraaiers!...

38 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Zie Hier
Van der Burg: gemeenten moeten derdelanders opvangen tot EU-hof uitsluitsel geeft

Ja en natuurlijk vooral stil blijven zitten en niets doen!...

39 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Zie Hier
Column | Na regen komt nog meer regen

Veel woorden weinig zeggende inhoud!Leven is simpel als je zelf de beslissingen neemt en er voor staat!! Dan heb je dus je leven in je eig...

40 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Zie Hier
Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

Begin dan eerst eens die demonstranten op en aan te pakken!...

1 uur geleden geplaatst door Zie Hier

Hendrianus
Sanne S. stalkte zichzelf, maar haar ‘stalker’ kreeg wel een jaar cel, nu staat ook zij voor de rechter

Triest dat de rechter dit niet heeft doorzien....

1 uur geleden geplaatst door Hendrianus

JackKropotkin
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@2 Antisemitisme is niet haat verspreiden over een geloof. Die opmerking is of gewoon onwetendheid of beweegt zich al richting antisemitisme zel...

1 uur geleden geplaatst door JackKropotkin

Hendrianus
Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

Ach, een rondje ouwehoeren gaat domme lui écht niet laten inzien dat de Joodse gemeenschap in Nederland en de Israëlische regering totaal vers...

1 uur geleden geplaatst door Hendrianus

Graaier1000
Installateurs verzwijgen extra kosten zonnepanelen, terugverdientijd naar 10 jaar

Een reclameslogan die een te optimistisch beeld schetst. Je verwacht het het niet hè?!/sarcasm off...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

NK. App
Gwyneth Paltrow PornTgtube.cimDeepfake Porn SiteBunny CilbyHurtcoreSexy Aunty TwitterKatya Rodriguez PornAriacutieeHamaterxTeen NudityHigh Def PornJade Chynoweth NudeVideoporno De NegrosKaley Cuoco Sexy PicsGrace Charis NudesPiledriver Sex PositionIncredibles NudeXxx Video Sanni LionAssshotsBig Pale TittiesLesbienne PornographiqueSlingshot TitsDylan PhonenixKing Porn SexPeliculas Pornos Las MejoresPublic Sex PornSexy Porn XnxxBoobs And Pussy SuckingVoluptuous PornIndian Girl Hand JobGay Male Porn VideosLightskinned BbwSquirt ConpilationDaddy And Son Gay Porn3d Animation PornosPorn Website BestSwingd4Nude Stacy DashMadam And Student Xxx VideoRip Her Clothes OffXxx VolegialasVideo Pornographفيلم سكسMilfs On BrazzersHindi Bf Sex MovieErotic Web Series VideoFather Son NudeAmerica BukkakeVxen PornTube SexerJade PornFake Taxi.comMexicanas FollandoXxx Sexy VidosSchool Bathroom SexStuck Step Sis Porn黄片网站Twitter UncensoredFree Porn Whole VideosFree Pornporn HubCouple Porn IndiaDesi Sleeping XxxShruti XnxxXxx Sexy MoveiSensual Jane AnalAbbywinteraLacey StarrSuhagraat Ki KahaniJaimie Alexander NakedCali Brad PornCouple Sex RomanceErotic LesbiansLoucious.netDessin Animé PorniBeat HentaisTrippie Bri NudeDesi Xxx HdDesi Mallu XnxxHijab MilfRedgifzHitomi La FrDana Hamm TitsHysterical LiteratureJaponaise PornAmanda Cerny NqkedIndian Moaning SexPriyanka ChopraxxxxRussian Mature PornSexgangbangDaughter XxxFamily Therapy Full PornGros SeunsTittys On The BeachHolly Taylor NudeHentia CosplayJustin Bieber Sex TapeMalu Trevejononly FansSite Streaming FrKenisha AwasthiWww Sex Com HdRussian Blue PictureSwathi Naidu LiveForce Bi CuckoldMyhentiagalleryContos Eróticos GayXvidoes.comCumming On GuysPanis PictureShooting XnxxMia Kahlifa PornAdult Film Hindi MeinXxx Video Bangla HdSex During First NightLisa Ann BtsErocomsKama Oxi PornGirlgonehypnotizedMilf Facial CumshotsWww Sax Video ComSexyvidoAvengers Sex VideoIndian Xxxx NewAnimated Moster PornUncensored Jerry SpringerFaciale AbuseRileymae LeaksAirika OnlyfansTelugu New XvideosCouple Sex StoriesOutdoorsy.demiGynosexDoes Mia Khalifa Still Do PornReddit CoPorno BaguetteIm Jin AhNude PartyAkanksha Puri XxxHindi Sex FilmWww Desi Chudai ComBoobs Play VideoReal Teen Sex VideosMuslim Hard SexXxxx HindaBig Melons VideosRubbing PantiesCheerleader Sex TapeCelebrity Movie ArchivesEscort IrelandBest Porn TelegramAlektra Blie