Met 1.000 km per uur reizen via 'buizenpost': Nederland test het uit (demorgen.be)


Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de mogelijke aanleg van een hyperloop onderzoeken. In een dergelijk buizensysteem kan ... ...

door Tjeempie in Wetenschap  ·  17 Reacties

  • 4
  • 526x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Het idee is al oud, en de snelheden kunnen nog veel hoger indien men de buis luchtledig kan maken.

2
1 Positivo

Over een paar jaar gebouwd, dan gaat er iets mis/ ongeluk en wordt het spul niet meer gebruikt en weg geld. Er was een aantal jaren geleden ook zo'n snel vliegtuig, was het helemaal, na een aantal ongelukken ook buiten gebruik

2
2 Robert3191

@1 Als je niet innoveert dan zouden we nu nog steeds ons verplaatsen met paard en wagen. Niet alles lukt maar er komen altijd goede ideeën en plannen uit die een succes zijn in de toekomst.

4
3 mike45

Alweer een idee dat 30 jaar geleden door mijn hoofd ging.
Ik zag het zelfs al voor mijn geestesoog.
Ik bleef echter steken bij de ontelbare afslagen en invoegingen
die NL rijk is en dat dmv knietjes, elleboogjes en boggies e.d.
in te passen .....zonder dat je aan reissnelheid (1000 km/uur)
inboet.
En hoe stap/log je uit als je bijv. naar de poli eerste hulp wilt ?
(Gewoon uitstappen in dat geval ?)

0
4 m+m = Z

@4 Het is meer voor lange afstanden alleen naar steden van 1 miljoen of meer.
In eerste instantie dan.

1
5 Positivo

@5 precies het is om de randstad te verbinden met het platteland in een halfuur ben je dan van Groningen in de randstad.

0
6 mike45

Hopeloos plan.

Om een buis van honderden kilometers of langer vacuum (of zeer lage druk) te trekken en dat zo te houden is absurd veel tijd en energie nodig. Het duurt een dag om NASA's grote vacuumruimte luchtledig te maken en dat is slechts 1/50ste in volume van een hyperloop Groningen-Utrecht.
Maar dat is wellicht nog te overwinnen.

NASA's kleine vacuumruimte heeft wanden van 90 cm beton. De grote ruimte heeft wanden van 1,8 tot 2,4 meter dik. Met een paar centimeter staal kun je de veiligheid niet garanderen. Een beetje corrosie of andere beschadiging en het geheel faalt catastrofaal:


Hetzelfde geldt voor de capsules. Een klein constructiefoutje of een beetje materiaalmoeheid en je bent de pineut.

Staal (eigenlijk alle materialen) zet uit en krimpt onder invloed van temperatuur. Hoe langer de buis, hoe meer 'scharnieren' je nodig hebt om hiervoor te compenseren. Die scharnieren moeten luchtdicht zijn. Als het ergens faalt komt de lucht met de snelheid van het geluid de buis binnen, Als zo'n drukgolf een capsule raakt is iedereen dood. Om nog maar te zwijgen wat er op de stations gebeurt dan.

Als je capsule een storing krijgt zit je vast en ga je geen enkele kant op. Geen vluchtwegen in het luchtledige. En dan? De hele buis moet weer op druk gebracht worden voordat een redding plaats kan vinden. Dat moet heel geleidelijk gebeuren om catastrofale drukgolven te voorkomen. Hoeveel reservelucht moet je aan boord hebben om gered te worden? Heb je voedsel en water nodig om de tijd te overbruggen?
Alle andere capsules moeten dan een noodstop maken om verdere ongelukken te voorkomen. Als je 1000km/u gaat en je wilt afremmen doe je dat niet in een paar seconden. Je kan passagiers niet blootstellen aan 2g of meer. Van ~277m/s naar nul met 2g duurt zo'n 14 seconden over een afstand van net geen twee kilometer.
Als je iedereen gered hebt, duurt het vijftig dagen om het vacuum te herstellen voordat de hyperloop weer in gebruik kan worden genomen.

Niet alles uit de science fiction is een goed idee. Veel hype, weinig loop.

3
7 dani

@1

Het probleem is de buis luchtledig te houden, dat is namelijk nogal duur.

0
8 MARCUSAURELIUS

Volgens mij was de uitvinder James Bond, en niet Musk

0
9 Norton

@7

Je bent wel erg somber.

Ik zie er wel wat in, maar dan is het wel in de volgende eeuw.
Ik ga mijn eventuele gelijk dus niet meer meemaken. question

Het beste is het te combineren met een lineair motor een soort zweeftrein dus die moet kunnen draaien in de buis.

Het idee is al heel oud hoor.
Het werd op Venus toegepast door de Trienmannen zie hier voor Dan Dare.

Hopelijk werkt de link.

http://www.dandare.org.uk/JPEGs/Mekonta.jpg

0
10 MARCUSAURELIUS

@10 Laat de buis weg en je hebt al een heel goed werkend maglev systeem.

Ik zou het ook te gek vinden om ongelijk te krijgen want het blijft een idee dat tot de (of iig mijn) verbeelding spreekt. Ik ben alleen totaal niet overtuigd van de uitwerking tot nu toe. Er zitten risico's aan waar ruimtevaartbureau's ook al tientallen jaren mee worstelen zonder resultaat. Ik kan me goed voorstellen dat het voor de studenten een te gek project is om je tanden in te zetten, en dat juich ik toe, maar meer dan dat is het op het moment niet.

Ik ken het overigens van de gebroeders Robbert en Rudolf Das: http://www.rudolfdas.nl/wp-content/uploads/2012/11/Tunnelbuis.jpg
Prachtige boeken zijn dat.

0
11 dani

@10 Ik geloof er ook niet in en ik deel de kritieken, die sceptici omtrent de hyperloop geven. Ten tweede zou ik me ook niet prettig voelen om in zo een buis opgesloten te zitten. Zeker de bovengrondse variant is reden voor serieuze vragen. - De juiste manier om zonder tijdsverlies en zo energie rendabel mogelijk van a naar b te komen is de nachttrein. Kan prima aan een goederentrein gekoppeld zitten (wel direct achter de loc.) Een idee dat ook ooit door een bedrijf geopperd is. Verder geloof ik ook niet dat technologie de milieu en resourceproblemen ooit gaat oplossen.

Verder is wat @11 zegt met een maglev veel meer te doen en die technologie is er al. En dan zou je nog zonnepanelen naast de baan kunnen zetten. Ik geloof niet dat dit de oplossing is, want wat is de EROI (Energie Return On Investment) van de bekende alternatieve energie bronnen.

Krijg het idee dat er bepaalde modellen doorgeduwd moeten worden zonder te kijken of alles haalbaar is en ik denk niet dat ecomodernisme het echt zal worden. Een betere goed zouden initiatieven als Transition Towns zijn.

Nicole Foss (zie link) gelieerd aan TT gelooft er niet in. En met haar zijn er meerdere die niet meer in het modernisme en ecomodernisme geloven.

1
12 Nos Calan Gaeaf (s7p)

@12 -- "Ik geloof niet dat dit de oplossing is, want wat is de EROI (Energie Return On Investment) van de bekende alternatieve energie bronnen."

Naast energie ook een schonere, minder warme wereld en dat is waar het om gaat op de lange termijn. Geld kost het toch wel in het begin. De vraag is waar we het liever aan betalen, de fossiele of de alternatieve energie. Dat is ook waar de politieke en economische schoen knelt uiteindelijk.
Transition Towns zijn een goed initiatief maar naar mijn mening moeten we onze eieren niet in een mandje stoppen.

Het is het hele verkooppraatje dat erom heen hangt waar ik me een beetje aan stoor. Goed, Elon Musk is een zakenman dus hij verkoopt een droom. Maar dit is gewoon een vergezocht concept met teveel risico's en faalpunten. Laat de luchtledige buis weg en je hebt feitelijk een soort van maglev. Dus waarom moeilijk doen? Er zijn betere alternatieven. Misschien probeert hij zo vers talent te vinden, ik weet het niet.

1
13 dani

De Hoge Snelheids Treinen waren ook zo'n succes en zo lekker veilig, zeker, daar vlogen de passagiers met hoge snelheid de deuren uit die niet goed gesloten bleven onderweg. Hierbij heb je helemaal het "splat"-effect bij het minste of geringste dat er mis gaat. Mij niet gezien.

1
14 Wendel

@3 : Met paard en wagen was er niet of nauwelijks "splat" bij een ongeluk. Met auto's al wat meer. Met treinen massaler en erger, met vliegtuigen helemaal geen kijk op overlevenden. En dan dit?

Innovatie wordt steeds duurder betaald in mensenlevens. Maar ja, mensen, daar hebben we er toch veel teveel van, vinden de bovenbazen, alleen al vanwege de automatisering. Nietwaar?

2
15 Wendel

@12

Het aantal doden dat met paard en wagen (of ruiterij) viel is vermoedelijk hoger als in het moderne verkeer.
Wel is het een zaak hoe je het tegen elkaar weegt.

1
16 MARCUSAURELIUS

@16 : Dat is onlogisch, dat paard en wagen en ruiters bij elkaar per jaar per 1000 inwoners meer doden zou hebben gekend in NL. Zelfs hoewel de zorg nu veel geavanceerder is. Waar zouden ze dan aan dood moeten gaan? Ze konden eraf vallen en hun nek of rug breken, ze konden getrapt worden. Maar elk individu had zelf controle over hoeveel risico hij of zij liep, meestal.

2
17 Wendel

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Biscanna
Offtopic

@2769 En ik heb niks met extreem linkse tokkies. En nu?...

1 minuut geleden geplaatst door Biscanna

VBOH
Offtopic

@2771 Toevallig heb ik ook inside information.Ik ga die hier niet openbaren, want dat voegt niets toe. Maar nogmaals, ik neem Olivia niet ...

2 minuten geleden geplaatst door VBOH

Ronin
Lilian Marijnissen zwanger van eerste kindje

Onze grote roerganger wordt opa. Mooi Jan....

3 minuten geleden geplaatst door Ronin

Bob Sleebaan
Man (28) krijgt 4 jaar cel voor dodelijk ongeluk Oud Gastel

Jee zeg weer zo'n slappe straf. Acht jaar geëist slechts 4 jaar gekregen 🤔...

5 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

FrisseBries
Offtopic

@2770Eh, mevrouw.Je vergeet even dat Olivia in @2730 MIJ van dingen begint te betichten. En zeg niet dat je Olivia niet in bescherming n...

10 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

Tussenderegels
Man (28) krijgt 4 jaar cel voor dodelijk ongeluk Oud Gastel

Komt ie wel erg goed mee weg nog vind ik, dit is pure moord....

10 minuten geleden geplaatst door Tussenderegels

FrisseBries
Lilian Marijnissen zwanger van eerste kindje

Gefeliciteerd, Lilian. Ik wens je een goede zwangerschap toe....

14 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

VBOH
Offtopic

@2767 Ja maar daar ga jij toch helemaal niet over wat iemand moet doen of niet doen. Dan daarbij iemand van paranoïde gedragingen betichten...

14 minuten geleden geplaatst door VBOH

Bob Sleebaan
Lilian Marijnissen zwanger van eerste kindje

Gefeliciteerd Lilian....

15 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Mac Benac
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@158 Hoi Jack, lees even iets van een Wikipagina over het verschil tussen communisme en socialisme. Heb je je hele verdere leven iets aan. 👍...

15 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

NK. App
Nepali Mms Sex VideoBrezzers Free VideosVideos Of Face SittingHamter Xxx ComBig Sister HentaiJav TorremtHusband And Wife Fucking VideosXxx Siliping VideoFrench-stream.mangaSarah Banks PornographyAlisha Lehmann HotSex TenIndian Bf XCristiana RealiYmdd-332Pornos DesnudasAj Applegate Full VideoRaping Scene PornWifeysowrldIndian Porn Star PornXxx Video CommPornografia NalgonasIndian Bollywood Actress XxxSexy Naked ActressMallu SharmiliPorn Advertisement NameHorse Girl HentaiLezbiyen PornosiLecheras MxAna AlexanderAngelina Jolie FeetLokel BfIndian Red Saree PornTsubasa Amami UncensoredR34 .comDarmowe Filmy PornosHamster DesiBig BoolsFull Romantic Sexy VideoIndian Desi Nude VideoNude MalayaliMeena BfNicole Brooks NudeJapanese BbcVidéos PornoxxFriend Seduce WifeGif Nude TitsLucy Li VideosHorsesexualDesixxxproIndian Panty PornAngelina JolienudeAbused PornSquirtingwifeWww.x Hamter.comPornos Francais AmateursJazyln RayDaniel Xx VideoSunny Leone Boobs PicBathroomfuckPron Video AppCameltoe Khloe KardashianFamily Guy HenatiNude InfluncerPorn SittesReddit BlackedEhenatiTales-of-androgynyAebn PornEbony Hand JobSexemodele LyonAmador XvideosMiley NudeDouble Sided StraponsAshley Doll NudeSucking Bbc.Hapsi SexYinleon PornhubIndian Beautiful Girl NakedEliza Ibarra HdXxxmom And SonManwha +18Brazillin PornSquirting LesibansTweetneyIsabelle GoncalvesAsha JaiswalMoney Shot BabezCogiendome Una MaduraGhoda XxxIndian Fuking VideoClair Evans PornFoxxxandscullyTamanna Bhatia Xxx HdRedwap NewCumming In BraLesbian Porn MoviXnxx Tik TokGuys Cuming HardPornstar Of IndiaElites BabesElizabeth Berkly NudeJennifer White PornLaura Prepon NudeExotic Indian PornReality Mom PornPorn Gay BrutalThefappiningDonte Phillip SpectorJennifer Lawrence Naked SceneBest ManjaGachi 631Horses FuckingFree Mom PrnoMahi Khan HotSunny Leone Hard Porn VideoLizbeth Rodríguez OnlyfansStripchat ConSexo Gay BrasSexy Video Com HdFat Blak PornMistress DamanoziaSuper Sexy GirlsAshemaletube.ciomTamil Sex PadamAngela White And Johnny SinsXxx Bf Full MovieJulianna Vega OnlyfansHottest Black PornRomantic Kiss VideoScuba Steph TitsBondage PronMusas Brasil NuasLana Rhodes NudeShame4kGay Bear Sex VideosRani Sexy VideoTriple Sex PictureBrooke Monk Deepfake PornPervcity-analVideo Xxx IndonesiaFling Dating SiteHalye ReedFuckoncamSex Video MaMia Melano BlackedBhabhi Ko Devar Ne PelaIndian Hot Actress PornTelugu Full Sex FilmNehal Vadoliya Nude Scene