Kijken! DWDD over wat taalgebruik als ‘kut-Marokkaan’ met kinderen doet (joop.nl)


Woensdag begint de Kinderboekenweek. Documentairemaker en columnist Abdelkarim El-Fassi maakte samen met een team het alternatieve Kinderboekenwekengeschenk, het ‘minder minder kinderboek’. In het boek gaat de hoofdpersonage opzoek naar Meneer Van Dale om het woord ‘kut-Marokkaan’ te laten verwijderen. Maar meneer Vandale kan niets voor het jongetje betekenen: het is niet meneer Van Dale die betekenis aan woorden geeft, maar de mensen zelf. ...

door Brynnar in Cultuur  ·  71 Reacties

  • 0
  • 1192x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@44 , Deze zin is erg belangrijk:
" Italianen grappen en vooroordelen zijn er zeker ook geweest. Om vervolgens uit te doven. "

omdat de itaianen het zagen als grappen, miscchien slechte, misschien niet leuk, maar het waren grappen.

Als je probeer met een moslim en grap te maken, dan is hij zwaar beledigd en begint te roepen " racisme, ik n*& je moeder, k*t hoer". En loopt naar de rechter.

en daardoor maken ze het aleen maar erger.

1
51 ikkeniet

@44 citaat: "...Niet in de laatste plaats omdat ze zich aangepast...." Ik geloof ook dat er in die tijd voor de "gastarbeider" niets anders opzat. Overheidspublicaties werden voor hen niet vertaald, op gemeente/stad huizen en in andere overheidsgebouwen zag je geen buitenlandse verwijsbordjes, wat voor de tegenwoordige migranten wel het geval is. In die tijd had je geen antenne schotels, waardoor men contact kon blijven houden met het thuisland. Kijk nu in de wijken: Je ziet exact waar de migranten wonen. Bij ons in de buurt hebben onlangs 2 Poolse families allebei een huis gekocht. Op de dag van de verhuizing werd op beide huizen een schotel geinstalleerd.

6
52 Gut

@51 Ik heb al zo'n 15 jaar Belgische, Italiaanse, Duitse, Marokkaanse, Turkse, Egyptische en vele andere nationaliteiten als collega. Ze krijgen allemaal (blank, bruin, zwart, licht getint) slechte grappen over zich heen: niet een keer heeft wie dan ook geroepen dat hij mijn moeder ging neuken, de racisme kaart getrokken of heeft mij aangeklaagd. Lijkt veel op napraten wat u doet ikkeniet.

11
53 Gut

@53 vaak kan je niet eens een grap maken, scheef kijken is al genoeg om de hele riedel over je heen te krijgen. Bij andere groepen nooit meegemaakt.

1
54 ikkeniet

@48 Volgens verziekt de aard van de mensen die dat boekje lezen, meer dan het boekje zelf.

1
55 DruppeltjeDrie

@54 En zijn er ook geen Nederlanders die zo nu en dan hun wenkbrauwen fronsen, wanneer u zich schuldig maakt aan napraterij?

7
56 Gut

[EDIT] @55 : Volgens mij...

0
57 DruppeltjeDrie

@30 Gaat u dan ook naakt in een lendendoekje zitten ?
Trouwens veel van die zogenaamde primitieve stammen laten hun gasten vrij in hun kledingkeuze ,de dwingelandij komt meer uit de hoek van sommige islamitische landen en helaas zijn er nu ook westerse landen die zich op dat vlak gaan begeven.

4
58 21st Century Guy

@21
"Die Pauw met zijn tafelgasten is zo sleets en voorspelbaar..."
Zo voorspelbaar zelfs dat je niet eens weet dat DWDD door van Nieuwkerk wordt gepresenteerd.... question

1
59 Baldfire

Oké,
Mijn dochter, op straat, uitgescholden voor "hoer", ik ben een kaaskop, een blanca, een minderwaardige "onglovige", bleekscheet, varkensvreter enzovoort.
NU graag een "alternatief boekenweekgeschenk" (zie bron van het artikel) die dit naar voren brengt.
Sorry, het is de "kinderboekenweek" neen, dat wil ik mijn kleinkinderen niet aandoen.............hoewel zij (!) wel?????

0
60 Bezorgde Europeaan

@60 berbertuig of treiterturk .. ach schelden doet geen zeer ..

0
61 Voxpopuli

@54
Of je kunt gewoon geen goede grappen maken...

1
62 Baldfire

@61 Schelden zeker niet het is de achterliggende gedacht...................

1
63 Bezorgde Europeaan

@52 Gut

Ik heb ook vanaf1984 een schotel aan de gevel gehad, ivm het bijhouden van mijn (Europese maar niet gangbare) talen. Is uit luiheid en ter bescherming blijven hangen tot de laatste schilderbeurt van de buitenboel question

Sommige dingen hebben een reden, en dat kon wel eens een andere zijn dan de meest voor de hand liggende question

1
64 ~ Echelon II ~

@50 en hoe praten die zelfde lui over dropvreters, kaaskoppen, blanca's en geitenkoppen? Er is altijd een wij en zij. dat zie je op scholen, bij sporten, bij steden, bij landen, bij continenten. Dat wij- zij- gevoel is het probleem ook niet. Het wodt pas een probleem als je er in gaat hangen en dit als 1 zijdig ziet. iedereen doet dit, meestal niet al te kwaad bedoeld. belgen maken dezelfde grappen over nederlanders. alle twee gaan over de domme ander. Lach er om en ga verder met je gesprek...

0
65 Merlinswit

Ik vond het wel een mooi gesprek, en ik ben geen DWDD-fan. Het ging veel minder om 'k-marokkaan' op zich, als over de vraag wat er gebeurt als dit soort uitdrukkingen gewoon geacht worden te zijn. Vond ik. Maar misschien is dat ook omdat het aansluit bij mijn grote zorg over de manier waarop woorden harder en onaardiger worden en daaropvolgend de samenleving ook.

2
66 Smiling

We moeten in de toekomst zuiniger zijn met energie en om onze gezondheid denken.
En dat is dus de reden om programma's als DWDD en Pauw niet meer te bekijken.
Dit zijn de 3 redenen.
Goed voor de energierekening.
Goed voor je dure tv.
Goed voor je hart.

1
67 Eindpenthode

Ik zou me als k*marokkaan behoorlijk gediscrimineerd voelen als het woord k*nkerh*r niet in de Van Dale zou staan.

4
68 Dune

Zodra je economieles krijgt op de middelbare school leer je deze wetmatigheid: Bad-money drives out Good-money. Als je dus een oud briefje van 10 in je portemonnee hebt en een gloed nieuwe dan geef je eerder het 'slechte' briefje weg. Met als gevolg dat de omloop-snelheid van het goede geld afneemt. En deze wetmatigheid kun je vaak toepassen in ons land. Er komen nieuwe Nederlanders bij en wat betekent dit voor de Nederlanders die jarenlang in dit land geïnvesteerd hebben? Juist langer wachten om in aanmerking te komen voor een huis, betalen en de ander krijgen, zwart-werkers uit de balkan in de aannemerij waardoor de van origine Nederlandse bouwvakkers thuiszitten of niet meer kunnen concurreren. En zo kun je nog wel even doorgaan.

1
69 Hetvolkspreekt

Ik ben nog niet eens zo hel erg oud, 45 pas. Vroeger, toen mensen ook minder oud werden dan nu, noemde men dat 'van middelbare leeftijd'. Toch heb ik in het integratiedebat al heel wat termen zien veranderen. Meestal van bovenaf opgelegd want de vorige term had een negatieve klank gekregen en kon dus niet meer.
Het zou kunnen zijn dat de volgorde niet klopt maar het gaat meer om een algemeen idee:
* Neger
* Gastarbeider
* Zwarte
* Arabier
* Afrikaan
* Buitenlander
* Kleurling
* Getint
* Medelander
* Allochtoon, niet-westerse allochtoon
* Nederturk, Nederlandse Marokkaan, Nederlander met Marokkaanse roots..

Uiteraard kan je de benaming steeds blijven veranderen maar de oorzaak van de negatieve klank zit hem niet in die benaming zelf dus gaat de nieuwe benaming vanzelf ook die negatieve klank krijgen.

Eigenlijk is de term kutmarokkaan juist een mooie die onderscheid maakt tussen Nederlanders met Marokkaanse roots of Nederlandse Marokkanen en de groep in die groep die het continu zelf verbruid. Dat meisje achter de kassa met een Marokkaans paspoort en een hoofddoekje om, hoeft zich niet aangesproken te voelen door de term kutmarokkaan want dat gaat niet over haar maar over die opgeschoten jongere met een Marokkaans paspoort die bij de ingang van haar supermarkt haar klanten overlast bezorgt met vandalisme, gesis, gescheld, kleine criminaliteit en soms geweld. Prima differentiatie dus.

Met de overgang naar de term allochtoon is trouwens meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. De criminaliteit onder buitenlanders uit bepaalde landen ligt schrikbarend hoog. Die cijfers konden niet verloochend worden dus is er meer veranderd dan de term ansich. Zo bleef een Marokkaan een Marokkaan ongeacht het aantal generaties dat geboren en getogen was in Nederland. Juist die opvolgende generaties bleken zo hoog te scoren in de misdaadcijfers. Een allochtoon is echter iemand waarvan minimaal één van beide ouders niet in Nederland geboren is. Een groot deel van de overlastgevers en plegers van (kleine) criminaliteit valt op deze manier dus niet meer onder de allochtonen en dat laat de vervelende cijfers onder de autochtonen stijgen en onder de allochtonen dalen. Helaas voor onze politiekcorrecte regering is dat niet 100% gelukt omdat Wilders (ja, ik mag die man ook niet) het voorelkaar gekregen heeft dat er in het ieder geval nog een onderscheid is gebleven tussen de westerse allochtonen (bv Engelsen) en de niet-westerse allochtonen. Anders waren de allochtonen er nog mooier uitgekomen in de statistieken en cijfertjes.

Op heel veel vlakken is onze regering er trouwens een ster in om ongewenste cijfers weg te 'goochelen'. Denk aan de werkloosheidcijfers bv. Door de definitie van werkloosheid te veranderen wordt het beeld rooskleuriger. Door 15 jarigen zonder bijbaantje, dat ze wellicht niet eens willen, te rekenen tot de jeugdwerkloosheid duwt men die cijfers omhoog zodat de regering de werkgevers kan faciliteren in leeftijdsdiscriminatie vanwege de kosten.

0
70 Mariska3

@69 afgezien van het feit dat ik deze term van middelbare school, via MBO (economisch) en HBO (economisch) en later WO (economisch) nog nooit ben tegengekomen, begrijp ik hem niet helemaal. Het nieuwe blijft in de zak zoals u zegt, dus de nieuwe (import) arbeider komt dan toch ook niet aan de bak?

0
71 Gut

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Graaier1000
Muziekdraadje

Enigma - Sadenesshttps://www.youtube.com/watch?v=x4maoo4A3x4...

35 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Vangelis - Conquest Of Paradisehttps://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c...

38 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Carl Orff - O Fortuna ~ Carmina Buranahttps://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4...

39 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

ERA - Amenohttps://www.youtube.com/watch?v=6xUnSVTh8fI...

42 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Wes - Alanehttps://www.youtube.com/watch?v=3gl5OEZ8j_o...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Bob Sleebaan
Nederland gaf tientallen machthebbers hoge onderscheidingen, ook uit omstreden landen

Beatrix met Poetin dat is not done. 😁Waar is Jesse klaver en Jan Paternotte?...

1 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Graaier1000
Muziekdraadje

The Foundations - Build me up buttercup (There´s Something about Mary - soundtrack)https://www.youtube.com/watch?v=vsqAYdFl9Bo...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Jarabe De Palo - Bonitohttps://www.youtube.com/watch?v=xxhET61yB1A...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Mac Benac
Leve Willem-Alexander, keizer van Europa - Joop - BNNVARA

Mijn vader heeft nog als coupeur aan die koningsmantel gewerkt. Ik meen herstelwerkzaamheden. Al weer héél lang geleden....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

Mac Benac
Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Tja Joost Eerdmans; een ijdel leeghoofdje....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

NK. App
Bengali Blue Film PicturePakistani Indian PornPictures XxxTiffany TatimJenna Fischer NudesKuroinu 2Indian Sex Hd Video ComEmily Black NudsGay Black Muscular PornTsunadesexyInterracial Lesbian ThreesomeR 2busty2hideLesbian Porn OldRule 34 DvaTelugu Sex XxxxSunny Leone Hot Sexy NudeCucoldchatWifecumshotXxnx SaxyFrozen SexIndian Land XxxPornografia De AbuelasCollegesex PornYounow PornLayla London GifGym Porn VideosEnglish Adult Movies OnlineSmiling BjFap BarIm Live.comNide WomenKelly Brook BoobsXxxsimulator.comMxgs-784 Uncensored LeakedPornhub DanloderBusty BjMia Khalifa FleshlightVideos Pornos Para DescargarTeens Blacks XxxSnapcoquinPorn BellePorntubes SitesFirst Time Hot XxxSexclubDirty Latin MaidsCiel Tokyo PornCelebruty PussyMonika XxxX Clips TubesTube GloryPornos CTanni PornJoey Lee PornXhsmterGoat XxxXxx Most VideoBigfuckerSapphire LapiedraTamil Actress Nude VideosSislovesme FullKitty Lixo NudeSexy Video Doctor And NursePlaymates MudeGay Porn HazeThothub PorndudeMandymuseNew Hd Porn Video DownloadPotty Sex VideoCeline DijjonрунеткиGracie Bon NudeNude GirlfrindPanice PicDeshi Sex XxxMaddymorebuckssHeroins Xxx VideoPorhudMorning SexpornTia Ling GangbangedWife At Beach NudeSexo GratisThe Monster NudeKlieo ValentienSexy Aunty NudeErect DickBhabi FingeringBest DicksuckTommysbookmarksSkipthegames LouisvilleHot Romance XnxxMipha ZeldaXxx 3gpkingMia Kahlifa HotNiftyorgDesi Bhavi SexBlue Film Ke ShotFreepornebonyLana Sharapova AnalYeen FidelityJane Wilde DpDad And Daughter PormVidéos Jackie MichelBukkake GifMaia Mitchell NudrFingering XhamsterSelena22Nude Women PictursXxxx18Sexs VideosJulia ChannelMormon Girlz PornFilmes Pornor AntigosKim Kardashian NudesPeggy PornTriple X VideoGroped In PublicComin PornNudu SexyGay Black Teenagers PornRosaacosta OnlyfansBaby Alien FucksKatysancheskiiBlue Film DenaSuper Girl XnxxSiri Porn VideosPorn DrunkCarton Porn VidiosJogos De PutariaZaki HayawanErotic TresomeAnal EnemaSssuccubus NudeTeacher Porn GifCumlubeHot Sex BhabhiSuck Pussy LesbiansBi Curious PornPon VideoFree Lesbian Black PronCojiendo AbuelasKarlee Grey NudeMaria Thayer NudeSunnyrayxoxo PornKajol Sexy VideoLulu Final Fantasy 10Lunarexx PornMobil PornaAdult Movie TheatersDani Daniels All Porn VideosMom.pov Full Videos