Start van hoofdcontent

Stad

nl

Automobilist rijdt politiekonvooi klem om te klagen over rijgedrag

22 maart 2024, 22.26 uur · Aangepast 22 maart 2024, 22.56 uur
Door AT5 · Foto: De DKDB bij een andere inzet, op weg naar de Bunker in Nieuw-West.

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) van de politie zou in het verleden opgeschrikt zijn door een Amsterdamse bestuurder van een pick-up bij de A10. De automobilist blokkeerde het konvooi en stapte kwaad uit. 

Dat vertelt een agent van de dienst deze week in een podcast van de politie. De DKDB moest op dat moment iemand beveiligen die in Amsterdam live op televisie was geweest. "Op het moment dat iemand live is, dan weet iedereen die dat kijkt op een bepaald moment op een bepaalde plek in een bepaalde locatie in Nederland is. En dat verhoogt het risico op een aanslag."

De leden van de DKDB kozen er daarom voor om 'hard weg te gaan'. "Met zwaailichten en sirene. En de eerste lampjes (verkeerslichten, red.) pakken we mee. Die rijden we door rood. Om te zorgen dat we onszelf schoonrijden. Zodat er geen potentiële aanslagplegers met ons meekomen op dat moment. Dat doen we met een aantal voertuigen."

Quote

"Op dat moment denk je, dit is waar ik al die weken en jaren voor getraind hebt"

Lid DKDB

Vlak bij de A10, die bij de DKDB schijnbaar bekend staat als de 'Alfa10', leek er inderdaad niemand meer achter het konvooi te zitten. "Voordat we het doorhebben, knalt er in een keer een bestuurder van een pick-uptruck zijn auto voor onze voorste auto. En op dat moment denk je, dit is waar ik al die weken en jaren voor getraind hebt. Je bent al geneigd je wapen in je hand te nemen, omdat mogelijk die situatie gaat komen waarin je dat nodig gaat hebben. Je hartslag gaat naar 200. Dat was op dat moment wel een heel spannend moment."

Van een aanval op de persoon die zij beveiligden bleek alleen geen sprake. "Op dat moment stapt er een vent uit die pick-up. En die roept op zijn Amsterdams, waarom pakken jullie al die verkeerslichten elke keer door rood. Ik ben er helemaal klaar mee. En dat is dat schakelen van 0 naar 100. Je zit al voor je gevoel op 100, want je denkt, die aanslag gaat komen. En uiteindelijk blijkt het gewoon een boze burger te zijn die het onnodig vindt dat we op dat moment door rood rijden."

De dienst is verantwoordelijk voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis en onder meer politici als Geert Wilders, officieren van justitie of rechters van bijvoorbeeld het Marengoproces en journalisten zoals John van Den Heuvel. Voor de DKDB is een werkdag succesvol als er niets ernstigs met de persoon die zij beveiligen gebeurt en dat is voor zover bekend ook niet voorgekomen. 

De DKDB was eerder deze maand volop actief tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, waar onder meer Koning Willem-Alexander en demissionair minister Dilan Yesilgöz beveiligd en vervoerd werden:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938