Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zes demonstranten krijgen boete van 200 euro vanwege gevaar op de weg bij A10-blokkade

22 februari 2024, 13.45 uur · Aangepast 22 februari 2024, 14.05 uur · Door AT5

De officier van justitie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion een geldboete van 200 euro opgelegd. Zij liepen op 30 december, de dag van de A10-blokkade, als eerste de weg op en creëerden zo volgens het Openbaar Ministerie een gevaarlijke situatie. Het OM oordeelt op basis van camerabeelden en verklaringen van de verdachten. Een zevende persoon die als eerst de weg op liep, is niet geïdentificeerd op de beelden.

AT5

"Iedereen heeft het recht te demonstreren, maar een snelweg is onverantwoord als demonstratielocatie", zegt het OM. "Het blokkeren van een snelweg waar 100 km per uur kan worden gereden, gaat verder dan burgerlijke ongehoorzaamheid. Er ontstaat gevaar voor de actievoerders zelf, voor medeweggebruikers en voor hulpverleners die van de weg gebruik moeten maken om bijvoorbeeld richting het VUmc te gaan."

Op 30 december werden vierhonderd demonstranten aangehouden toen Extinction Rebellion op de A10 protesteerde tegen de investeringen in fossiele industrie van ING. De snelweg was die dag enkele uren geblokkeerd, hoewel de demonstratie verboden was door burgemeester Halsema.

Tweede demonstratie

Aanstaande zaterdag heeft Extinction Rebellion aangekondigd opnieuw te demonstreren op de A10, ondanks een tweede verbod.

Morgen in Park Politiek is hoofdofficier van justitie René de Beukelaer te gast. Dan gaat het onder andere over het optreden van justitie rond demonstraties van Extinction Rebellion. De uitzending is om 19.15 uur te zien op AT5.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938