Ga naar Content

Manon zet zich in voor woningen voor starters en ouderen: "De vraag is overal groot"

WIJK AAN ZEE - Manon Poliste maakt zich hard voor woningen voor zowel starters als ouderen in dorpen. Met deze gedachte richtte zij Vitaal Dorp op: "Om dorpen enerzijds vitaal te laten worden en er anderzijds voor te zorgen dat we weer een normale maatschappij hebben."

Foto: NH Nieuws

Voordat Manons opa van de trap viel zei hij altijd: "Ik word 100 jaar!" Na zijn val kwam hij in een tehuis, kilometers van het dorp waar hij woonde. Het ging snel achteruit met hem, omdat zijn vertrouwde omgeving wegviel. "En dat terwijl hij zo vitaal was."

Decentralisatie van de zorg

In 2014 wordt de zorg teruggegeven aan lokale overheden. "Decentralisatie van de zorg. Dat terwijl de vergrijzing toeneemt, de vraag naar huizen hoog is." Zij pleiten voor nieuwe woon- en zorgconcepten. De overheden willen zorgen dat ouderen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. "Maar wie doet daadwerkelijk iets?", vraagt Manon zich af.

Lees meer

Als architect voelde Manon zich dan ook genoodzaakt iets te doen aan dit probleem. Overal in Nederland heerst de vraag hoe we ouderen in onze samenleving kunnen laten meedraaien. Beverwijk noemt zichzelf 'ouderenproof'. Manon dacht dat ze een aanknopingspunt had, maar dit bleek helaas niet waar te zijn. "Ik vroeg: 'Hoe doen jullie dat dan?', maar ik kwam er achter dat het alleen maar mooie woorden zijn. We roepen het, maar we doen helemaal niks."

Verandering maken

Manon besloot om in Wijk aan Zee, waar zij zelf woont, op onderzoek uit te gaan. Ze ging zelf de behoeftes achterhalen van gepensioneerden uit het dorp. "Nu kan ik misschien de verandering maken", dacht Manon. Zo ging ze lopen met een oudere met rollator. En ze ontdekte dat kleine dingen, waar zijzelf niet over na hoefde te denken, een opgave kunnen zijn voor de ouderen. 

Tekst gaat verder onder de video

Manon zet zich in voor woningen voor starters én ouderen - NH Nieuws

De ouderen met wie Manon op pad ging, gaven aan dat het niet om henzelf of hun woning gaat, maar om de leefomgeving. "Als je ervoor zorgt dat je op een plek bent waar reuring is, waar je onder andere doelgroepen bent, waar je elkaar iets kan leren, dan heb je voldoening." 

Tekst gaat verder onder de podcasts:

Podcast 
Alle afleveringen van Strijders kan je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Manon wil sociaal contact voor iedereen. "Eenzaamheid is doodsoorzaak nummer één." In plaats van dat er heel hard geroepen wordt, moeten er dingen worden gedaan: "Geen imago-plaatje, maar reël zijn."

Volgende week aflevering 18 van Strijders met Jens van Tricht van Emancipator, die vindt dat mannen ook belang hebben bij emancipatie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!