Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Koning brengt verrassingsbezoek aan basisschool Aldoende in Oost

8 oktober 2019, 16.43 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 10.38 uur

Dan ben je misschien wel de bekendste persoon van Nederland, maar word je nog door niemand herkend. Het overkwam koning Willem-Alexander vandaag bij een verrassingsbezoek aan de Daltonschool Aldoende in Oost. Hij bezocht onder meer de kinderen van groep 3, maar die waren in eerste instantie niet erg onder de indruk.

Het was al bekend dat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven een bezoek zou brengen aan de school. Maar tot verrassing van velen voegde de koning zich bij haar. 'Het was heel leuk', zegt adjunct-directeur Lenie met een grote glimlach op haar gezicht.

Lerarentekort
De gesprekken die ze hadden gingen over het lerarentekort en het opleiden van zij-instromers. Ook bezochten de koning en de minister de Hogeschool van Amsterdam. Toevallig is dat niet: de basisschool en de HvA werken nauw samen bij het opleiden van zij-instromers tot nieuwe docenten. 

Lees ook: Ruim 280 basisschoolleraren tekort: wethouder spreekt van crisis

Zij-instromer Hugo Smeijer was ook bij het gesprek met de koning en de minister aanwezig. Hij werkte eerder in de horeca toen hij besloot het roer om te gooien en leraar te worden. Hij vertelde tijdens het gesprek zijn verhaal. 'Ik hoorde een kwartiertje van tevoren dat de koning er ook zou zijn. Dat maakt het wel even spannend, maar volgens mij is alles goed verlopen.'

Kers op de taart
Het bezoek van de koning aan groep 3 was voor de school de kers op de taart. En van spanning bij de leerlingen was helemaal geen sprake. Adjunct-directeur Lenie: 'Het was heel ongedwongen, geen kind heeft hem volgens mij herkend.'