Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Afrikaanse gemeenschap wil eigen cultureel centrum: 'Een tweede thuis'

23 juni 2019, 16.29 uur

Al generaties lang probeert de Afrikaanse gemeenschap in Amsterdam een eigen cultuurcentrum te krijgen. In het kader van We Make the City is daar nu eindelijk een startschot voor gegeven.

'Het is nodig zodat er voor mensen van Afrikaanse komaf een plek is waar ze over hun cultuur kunnen leren. Ze kunnen er heen gaan en hun kinderen en ouderen meenemen. Ze kunnen zich er thuis voelen. Het zal een tweede thuis zijn', zegt buurtbewoner Taiwo Feyisipo. 

'We willen meedoen'
Moderater tijdens de avond was Amma Asente: 'Het is ook een teken van volwassenheid binnen de Afrikaanse gemeenschap. Die zeggen daarmee: we blijven hier. We zijn een onderdeel van de samenleving. We willen meedoen. En we willen voorzieningen die aansluiten bij onze behoeftes. 

Lees ook: De Week van Kraaiennest: 'Er is veel bezorgdheid in de buurt'

'Niets van betekenis'
In Zuidoost wonen veel mensen met een Afrikaanse achtergrond. Het is dan ook geen toeval dat het cultuurcentrum daar moet komen. 'Als je om je heen kijkt zie je hier zwarte mensen. Maar je ziet hier niets dat hun betekenis geeft', zegt Feyisipo. 

Lees ook: De Straten in Kruitberg: 'Als ik naar Lutjebroek verhuis moet ik me ook aanpassen'

Wens voor een cultureel centrum
'Ik ben hier opgegroeid vanaf de jaren '70. Inmiddels ben ik een tijdje weg, maar ik weet dat de wens voor een eigen cultureel centrum al bij de eerste generatie leefde', zegt Asente. De wil is er dus wel, maar er moet nog een locatie en geld komen voor het centrum kan worden geopend.

Lees ook: Gentrificeert de Bijlmer? 'Het moet misschien nog beginnen, maar het is wel voelbaar'

Support en commitment vanuit de gemeente
Volgens coördinator van het plan Anita Abaisa kan het gewoon in een bestaand gebouw zijn in Zuidoost. 'Maar ook dat de werkgroep middelen krijgt om dit te doen. Hoeveel het is durf ik niet te zeggen maar support en commitment vanuit de gemeente zou superfijn zijn.'