Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kamer over autoplannen: 'Den Haag gaat over die regels, niet Amsterdam'

3 mei 2019, 12.26 uur · Aangepast 3 mei 2019, 17.09 uur

In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de plannen van Amsterdam om vanaf 2030 alle benzine- en dieselauto's in de stad te verbieden. Een meerderheid in Den Haag lijkt tegen de plannen te zijn.

Dat schrijft Het Parool. 'Amsterdam zet een stip op de horizon, alleen is er momenteel helemaal geen wetgeving die een ban op benzineauto's mogelijk maakt', aldus Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) tegenover de krant. 'En die regels daar gaan we hier in Den Haag over, niet in Amsterdam.'

Lees ook: Gemeente wil in 2030 geen benzineauto's meer in de stad

Ook de PVV is geen voorstander van de plannen. Volgens de partij jagen de plannen mensen alleen maar op kosten. Kamerlid Roy van Aalst van de partij noemt de plannen zelfs 'knettergek.' Het Amsterdamse voorstel gaat veel verder dan wat in het regeerakkoord is afgesproken. Daar staat alleen dat het streven is dat in 2030 alle nieuwe auto's emissieloos zijn. 

Lees ook: Amsterdammers over het benzineverbod: 'Ik ben eigenlijk stiekem wel voor'

De vraag is ook of het plan haalbaar is omdat er niet genoeg elektrische auto's zouden zijn om dit voor elkaar te krijgen. 'In 2030 verwachten we twee miljoen elektrische auto's te hebben, dat zijn er veel te weinig voor de plannen van Amsterdam', aldus Rutger Schonis van regeringspartij D66. 

Lees ook: Van 'grote stap' tot 'dit is een religie': politiek reageert verdeeld op benzineverbod

De landelijke fractie van Groen Links is als enige wél blij met de plannen van hun partij in de hoofdstad. De PvdA, de partij van Wethouder Dijksma die de plannen gisteren bekend maakte, wilde in de krant nog niet reageren.