Ga naar Content

Zaandammer treft internationaal gezochte criminelen aan in tuinhuisje: "Zat vol adrenaline"

Wat voor Jan Willem Schipper en zijn vrouw uit Zaandam een rustige ochtend tuinieren had moeten worden, mondde uit in een compleet onverwachte aanvaring met twee internationaal gezochte criminelen. Het duo had zich verschanst in het tuinhuisje van de Zaandammer, maar door alert optreden "en een boel adrenaline" van de tuinder konden de inbrekers in hun kraag worden gevat.

Aangezien het voorjaar zijn intrede heeft gedaan, was het voor Jan Willem en zijn vrouw een logische keuze om gisterochtend richting hun moestuin te gaan. "We hebben genoeg te doen", vertelt hij aan NH Nieuws. "Maar het liep toch net even anders."

Radio?
Eenmaal aangekomen bij hun tuinhuis horen ze namelijk twee mannenstemmen binnen, druk pratend in een voor het Zaanse koppel onbekende taal. "Het leek op Pools of Russisch of zo", aldus Jan Willem. "Ik dacht nog: 'heb je de radio aan laten staan?' Toen deed mijn vrouw de deur open en zagen we tot onze verbazing iemand op de grond liggen en iemand zitten."

Lees ook: Zaandammer sluit daklozen op in gekraakt tuinhuisje

In een opwelling doet de vrouw van Jan Willem de deur dicht en draait het slot om. Ook Jan Willem zelf komt in actie en sprint meteen naar de achterkant van het huisje, waar ook een deur zit. "Daar heb ik mij in de deuropening opgesteld, met de intentie dat ze met geen mogelijkheid langs me zouden komen. Ik zat vol met adrenaline."

Arrestatie
Niet veel later komt de politie, die de twee mannen aanhoudt en geboeid afvoert naar het bureau. "Er werd wel wat geduwd en getrokken, omdat ze van de agenten niet met elkaar mochten praten. Ze zijn uiteindelijk gescheiden afgevoerd", legt Jan Willem uit. 

Maar niet voordat de indringers een gedeelte van hun eigen rotzooi hebben opgeruimd. "Het was echt een enorme ravage. Ze hadden zich echt voor de nacht geïnstalleerd met kussens en dekens: alles lag op de grond. Ook troffen we lege wijnflessen en pinda's aan en hadden ze alle kastjes doorzocht."

Kots opruimen
Die alcoholische versnaperingen hadden er ook voor gezorgd dat er braaksel op de grond lag. "Dat moesten ze zelf opruimen van de politie. Mijn vrouw heeft een sopje voor ze gemaakt en toen hebben ze hun eigen kots opgeruimd. Dat vond ik wel een goede zet", lacht de Zaandammer. 

Op het bureau bleek het duo uit Letland afkomstig te zijn. Ze stonden op een internationale opsporingslijst en werden vooral fanatiek gezocht door de Duitse politie. "Je komt niet op zo'n lijst voor een ingegooide ruit, denk ik. Ze waren dus best gevaarlijk en we hebben zeker een mate van geluk gehad."

Draad weer oppakken
Ondanks de grote schrik gaat het leven voor Jan Willem en zijn vrouw weer door. "Vandaag ruimen we alles verder op en daarna proberen we de draad weer op te pakken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws