Start van hoofdcontent

112

nl

Wethouder over toe-eigenen MC Slotervaart: 'We hebben andere rol dan schuldeisers plezieren'

22 maart 2019, 21.15 uur

Schuldeisers van het failliete Slotervaartziekenhuis gaan onzekere tijden tegemoet. De gemeente wil met een onteigeningsprocedure het ziekenhuis in handen krijgen om ervoor te zorgen dat er laagdrempelige zorg in het pand komt. Maar dat betekent ook dat de kans groot is dat niet alle schulden kunnen worden afbetaald.

'De gemeente heeft een andere rol dan de schuldeisers plezieren of daaraan voldoen. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid dat er genoeg zorgvoorzieningen zijn in deze stad', reageert wethouder Simone Kukenheim.

Lees ook: Curatoren Slotervaart stellen gemeente aansprakelijk bij onteigening

En dat is ook de reden dat de gemeente ingrijpt. Investeerder Zadelhoff wil 45 miljoen in het Slotervaart steken. Alle schulden zouden worden afbetaald en verschillende zorgaanbieders zouden ruimtes in het pand gaan huren. Maar het college is een onteigeningsprocedure gestart, waardoor het ziekenhuis in gemeentelijke handen moet komen.

'Wat wij doen is niet echt een reactie op de plannen van Zadelhoff, maar we willen regie voeren en dat vinden we nodig. Amsterdam heeft behoefte aan laagdrempelige zorgvoorzieningen. Gisteren sprak ik nog met huisartsen die vanwege huurstijgingen hun praktijk uit moeten. Dat zie je overal in de stad', aldus Kukenheim.

Lees ook: Wat komt er in het Slotervaart? Curator en gemeente strijden om verkoop pand

Grote zorg
Grote zorg bij de gemeente is ook dat in het plan van Zadelhoff de eigenaren die het MC Sotervaart failliet hadden laten gaan aandeelhouder blijven. Kukenheim zegt daarover: 'Er is een trauma in de stad van het faillissement van Slotervaart. Daar zijn 80.000 patiënten en 1100 medewerkers de dupe van geworden.'

Het personeel en andere schuldeisers dreigen nu de dupe te worden van de onteigeningsprocedure. De gemeente geeft namelijk wel geld in ruil voor het gebouw, maar de curatoren vrezen dat het niet genoeg is om alle schulden af te betalen.

Lees ook: Schuldeisers willen tientallen miljoenen van failliet MC Slotervaart

'Het is een rare tegenstelling om te zeggen dat het personeel hiervan de dupe is', vindt Kukenheim. 'Weet je waar het personeel de dupe van was? Van het acute omvallen van het Slotervaartziekenhuis. Dat ze nu thuiszitten en hun geld niet krijgen is echt de schade die is opgelopen door het faillissement. Dat heeft niets te maken met dat de gemeente nu bezig is om te kijken wat wij kunnen doen.'

Aansprakelijk
De curatoren zeggen de gemeente aansprakelijk te zullen stellen voor het bedrag dat de schuldeisers zullen mislopen in het geval van onteigening. Investeerder Zadelhoff wil nog verder praten met de gemeente. Het college moet de plannen ook nog voorleggen aan de gemeenteraad.