Start van hoofdcontent

Politiek

nl

70-plussers gevangen in bovenwoning: 'Ik probeer al zes jaar te verhuizen'

6 maart 2019, 16.24 uur

De 71-jarige Vera Bloot uit West probeert al zes jaar naar een benedenwoning te verhuizen, maar het lukt haar maar niet. Ze behoort tot een groep van zeker 10.000 ouderen die een sociale woning huurt van een particulier. Deze groep kan geen aanspraak maken op de speciale verhuisregeling voor ouderen, die ze voorrang geeft op de woningmarkt. En dus zitten deze 70-plussers gevangen in een bovenwoning.

'Dit huis is gewoon niet geschikt om oud te worden. De trappen zijn veel te hoog' vertelt mevrouw Bloot. Ze woont al bijna veertig jaar op twee hoog op de Overtoom. Nu klimt ze nog met gemak de trap op, maar ze vreest voor de toekomst. Als het vriest komt ze de benedentrap al bijna niet meer op. Sinds 2013 is ze op zoek naar een woning met een lift of op de begande grond, maar ze valt steeds buiten de boot.

Ouderen lopen verhuisregeling mis
70-plussers met een sociale huurwoning van een woningcorporatie kunnen gebruiken maken van speciale regeling die het makkelijker maakt om naar een passende woning te verhuizen. Alleen omdat mevrouw Bloot een sociale woning huurt van een particulier heeft zij dit voordeel niet. 'Ik ben hier komen wonen toen ik dertig jaar was. Je bedenkt je dan niet dat je op je zeventigste hier nog steeds woont en er niet meer weg komt', aldus Bloot. 

10.000 ouderen
Ze is niet als enige de pineut. Bijna 10.000 ouderen in de stad huren een sociale woning bij een particulier. Ook voor hen is het bijna onmogelijk te verhuizen. Stadsdeelcommissielid in West, Zora Duvnjak van de PvdA, trekt aan de bel en wil dat de regeling gelijk wordt getrokken. 'Deze regeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat ouderen zelfstandig kunnen wonen. Als iemand 70 jaar is en afhankelijk is van een sociale huurwoning moet het niet uitmaken of die bij een particulier of woningcorporatie huurt', zegt Duvnjak, die inmiddels heeft ingesproken bij de gemeente.

Ze maakt zich vooral zorgen om de ouderen die nu gedwongen worden naar de randen van de stad. Het risisco op vereenzaming is daardoor groter. Ook mevrouw Bloot is bang dat ze niet meer in haar buurtje kan blijven wonen. Dat maakt haar angstig omdat ze nu kan bouwen op haar netwerk in de buurt. ' Als je ouder bent dan maak je niet snel nieuwe contacten. Ik word er daarom heel boos om dat we als ouderen gewoon de stad uit worden gejaagd'.

Verhuisregeling
De gemeente maakt vandaag bekend dat de verhuisregeling nu ook geldt voor ouderen die in een vierkamerwoning wonen, waar dat eerder voor ouderen in vijfkamerwoningen en groter gold. Wat de gemeente betreft mogen alle verhuurders meedoen aan de regeling mits het leidt tot nieuwe sociale verhuring. Vaak is dit bij particulieren niet het geval en dan gaat inderdaad de regeling niet op.