Start van hoofdcontent

112

nl

Rechtbank doet vandaag uitspraak in zaak fatale flatbrand Diemen

15 februari 2019, 08.29 uur · Aangepast 15 februari 2019, 09.05 uur · Foto: HFV Photo Services

Vandaag wordt duidelijk wat de straf wordt voor de drie verdachten van de brand in een flat aan de Rode Kruislaan in Diemen op 19 juli 2017. Daarbij kwam de 27-jarige David Swart om het leven.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 16, 17 en 18 jaar celstraf tegen de drie verdachten. Zij verdenken Gilermo I., zijn zus Simona I. en Rachied V. ervan dat zij de brand hebben gesticht, om zo de verzekering op te lichten. De broer en zus hebben dit ook toegegeven in de rechtszaal. Rachied V. blijft echter zijn betrokkenheid ontkennen. 

Lees ook: Verdachte bekend fatale brandstichting in studentenflat

De woning die in brand werd gestoken was die van Simona I. 'Ik was mij niet bewust van de gevaren omdat ik werd benaderd door mensen die zeiden het al elf keer te hebben gedaan. Ik heb veel schulden. Het ging om geld', zo vertelde I. tijdens de rechtszaak. 

Anonieme tipgever
Al snel na de brand kwam de politie I. en haar broer op het spoor. Tijdens de brand werd de politie al getipt door een anonieme tipgever. Deze meldde dat er brand zou worden gesticht ergens in een studentenflat in Diemen en dat het om geld zou gaan. De ex-schoonzus van I. bleek achteraf de tipgever te zijn geweest.

Lees ook: Verdachte flatbrand Diemen verklaart: 'Ik heb veel schulden. Het ging om geld'

Daarnaast had Simona I. twee dagen voor de brand een verzekering genomen. Ze verhoogde haar dekkingsgraad naar 50.000 euro. Naar eigen zeggen 'voor haar nieuwe auto.' Een dag na de brand was ze meteen op het politiebureau om aangifte te doen, terwijl ze tijdens de brand niet in de flat was. Ook dat vond de politie verdacht.

Hoge claims
Na de brand vroeg I. 15.550 euro terug omdat dat bedrag contant in haar woning zou hebben gelegen. Ook claimde ze meer dan 9.000 euro aan sieraden, maar die werden nooit gevonden. Verder lag er ook nog een zak met spullen van iemand anders in de woning, zodat ze nog meer zou kunnen claimen van de verzekering.

Lees ook: OM eist tot 18 jaar cel tegen verdachten fatale flatbrand Diemen

Tijdens de rechtszaak liepen de emoties hoog op toen de vader van de overleden Swart gebruik maakte van zijn spreekrecht. 'Ik ben gevangen in mijn eigen leven, en dat gun ik jullie ook. Onpasselijk idee dat jullie straks jullie kinderen weer mogen zien. Waarom mogen jullie dat wel, en ik mijn Daaf niet? Ik heb een hartaanval overleefd, en waarvoor? Om mijn eerstgeborene te begraven? Elke dag dat ik mijn ogen open doe, vervloek ik jullie.'

Vastgebonden
Ook de vriendin van Swart, die ook in de flat aanwezig was ten tijde van de brand, raakte zwaargewond. Haar geheugen werd aangetast, waardoor zij nu alles moet opschrijven. 'Ik werd wakker in een ziekenhuisbed. Ik wilde praten, maar dit kon niet door de buis in mijn keel. Ook was ik vastgebonden aan bed. Het duurde een halve dag voordat mijn familie wist dat ik nog leefde.' 

Om 13.00 uur maakt de rechtbank bekend welke straffen de verdachten krijgen.