Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur wil Passengers Terminal naar Coenhaven

20 december 2017, 20.49 uur · Aangepast 20 december 2017, 21.01 uur · Foto: The Photographer

De gemeente heeft vandaag de voorkeur uitgesproken om de Passangers Terminal Amsterdam te verplaatsen naar de Coenhaven in het Westelijk Havengebied. Deze keuze is gemaakt door verantwoordelijk wethouders Eric van der Burg, Pieter Litjens en Udo Kock.

De PTA moet verplaatst worden door de komst van de brug - of in de toekomst meerder bruggen - over het IJ. Door de brug kunnen cruiseschepen straks niet meer draaien op de plek waar de PTA nu nog gevestigd is.

Zaanstad tweede optie
De Achtersluispolder in Zaanstad is ook besproken als mogelijke locatie voor de nieuwe terminal, maar Zaanstad zelf geeft ook de voorkeur aan de Coenhaven. 'Mogelijk extra kosten, een langere planning en het ontwikkelen van de Noorder IJ-plas tot een groene plek tussen Haven-Stad en de Achtersluispolder hebben de doorslag gegeven', aldus wethouder Dennis Straat uit Zaanstad. 

Lees ook: PTA-directeur: 'Verplaatsen terminal gaat de stad veel omzet kosten'

Wethouder Udo Kock over de Coenhaven: 'Dit is van alle onderzochte plekken de beste locatie, en hiermee is de daadwerkelijke verplaatsing van de PTA een flinke stap dichterbij gekomen. Hiermee wordt de druk op de binnenstad verminderd, kunnen we de Javabrug bouwen, en vangen we ook de groei van de zeecruisevaart op.'

Definitief besluit
Komend jaar wordt het plan verder uitgewerkt om tot een definitief besluit te kunnen komen. Dat besluit zal eind 2018 genomen moeten worden, hetzelfde moment als dat het ontwerp voor de nieuwe brug over het IJ klaar moet zijn. De terminal zal dan in 2024 zijn deuren moeten openen.