Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrachtwagenchauffeurs vrezen voor meer ongelukken met fietsers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 oktober 2016, 23.25 uur

Vrachtwagenchauffeurs vrezen voor veel meer ongelukken met fietsers, als er niet meer aandacht komt voor de dode hoek. Fietsers zijn soms nauwelijks zichtbaar voor chauffeurs. Op zich niks nieuws, maar uit onderzoek blijkt nu dat in tachtig procent van de gevallen de spiegel niet goed staat. Betere afspiegeling, en oplettendheid bij fietsers moeten het risico op aanrijdingen verkleinen.

'Op het moment dat ik mijn vrachtwagen begin te draaien, dan verandert de hoek in mijn spiegels. Oftwel, ik kan niet alles meer zien. Soms gebeurt het wel eens op het laatste stukje dat je denkt dat ze mij ook zien', vertelt Willem Bos van de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten.

'Ik ken een chauffeur die al twee dodelijke ongevallen heeft gehad, totaal buiten zijn schuld. Ik kan je verzekeren dat het niet in je koude kleren gaat zitten. Ook als chauffeur ben je mede slachtoffer. Ook al zegt iedereen dat het niet jouw schuld was, toch blijf je erbij betrokken.'

Anderhalve week geleden overleed er een 14-jarig meisje in Oost toen zij bij een kruising onder een vrachtwagen kwam. Dat ongeluk staat helaas niet op zichzelf. Er zijn de afgelopen maanden meerdere ongelukken gebeurd met vrachtwagens en fietsers. De politie waarschuwt fietsers goed op te passen voor vrachtwagens.