Ga naar Content
Noord-Holland

Fans in het nauw bij rellen AZ - FC Utrecht: "Ik was echt helemaal in paniek!"

26 mei 2017, 14.04 uur · Aangepast 26 mei 2017, 20.09 uur
Door: · Foto: dumpert.nl

ALKMAAR Voor een aantal AZ-supporters liep de wedstrijd tegen FC Utrecht, ondanks de overwinning, uit op een nachtmerrie. Rondom vak M. gingen supporters van beide clubs met elkaar op de vuist. In de chaos die vervolgens ontstond, kwamen veel onschuldige toeschouwers in de verdrukking.

In het bewuste vak zaten zowel AZ-supporters als FC Utrecht-supporters. Al bij aanvang van de wedstrijd is de sfeer wat gespannen. "Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt. Het was vanaf het begin al spannend, maar in de tweede helft ging het echt mis", vertelt supporter Erwin Schaapman. "Ik snap niet dat die groep van zo'n veertig à vijftig supporters niet in het uitvak werd geplaatst, want dat was helemaal leeg."

Lees ook: Veiligheidsmanager AZ: "Utrecht-supporters met clubkaart in thuisvak niet te voorkomen"

Schaapman en zijn zoon, die in een rolstoel zit, staan ze aan de lange kant van het veld. Als de onrust uitbreekt, raken in de verdrukking en zitten als een rat in de val. "Mijn zoon riep maar: 'Pap, we moeten weg', hij was helemaal in paniek. Ik had zoiets van, als dit zo doorgaat til ik hem met zijn rolstoel het veld op, daar is het tenminste veilig. Het was heel beangstigend."

"Ze begonnen met elkaar te knokken"
Ook Samirah Stam (18) werd slachtoffer van het geweld gisteravond. "Ik zat in vak P, samen met mijn vader", vertelt ze. "We gaan elke thuiswedstrijd kijken. Alleen dit keer heerste er bij aankomst al een soort van spanning. Toen de 3-0 werd gemaakt door AZ begonnen Utrecht- en AZ-supporters die in hetzelfde vak zaten met elkaar te knokken."

Als de politie beide groepen supporters uit elkaar wil drijven, vallen er rake klappen. Samirah maakt zich er in de eerste instantie niet echt druk over, totdat ze de menigte op zich af ziet komen. "Het gebeurde allemaal zo snel, ineens zag ik iedereen op me afkomen. Ik werd omvergetrokken op de boarding en zag hoe de politie om zich heen mepte. Ze bleven maar in het rond slaan." Samirah wordt vervolgens bedolven onder mensen en blesseert haar recent geopereerde knie. Ook loopt ze veel blauwe plekken op, op haar armen en rug.

Angst overheerst
Uiteindelijk weet haar vader haar in veiligheid te trekken. "Ik was echt helemaal in paniek en onwijs bang", meldt ze. "We moesten vervolgens nog zeker drie kwartier bij de hoofdsteward staan voordat we het stadion uitmochten. Het was allemaal heel indrukwekkend."

Op beelden die vandaag zijn verschenen op dumpert.nl is te zien hoe gewelddadig het er gisteravond in het stadion aan toe ging: 

Video #165503