Ga naar Content

Alerte bejaarde voorkomt plundering bankrekening na listige babbeltruc

HAARLEM Even leek het erop dat de 88-jarige Haarlemmer Robert Birtwhistle een flinke kater over zou houden aan een babbeltruc, maar door zijn eigen alertheid is een plundering van zijn bankrekening hem bespaard gebleven.

Als Birtwistle donderdagmiddag de post uit z'n brievenbus in het portiek heeft gehaald en terug naar z'n woning loopt, wandelt er een vrouw met een boeket achter hem aan. "Daarna verdween ze in de lift", vertelt Birtwhistle.

Op zijn etage komt de Haarlemmer de vrouw opnieuw tegen. Ze vertelt dat ze van het Ouderenfonds is en belangrijke informatie heeft. De man laat de vrouw zijn woning in, waar ze een tijdje staan te praten. "Voor zover ik het weet heb ik de deur dichtgedaan, maar dat weet ik niet zeker."

Pinpas verdwenen
De deur was niet dicht, want kort nadat hij de vrouw met het boeket heeft uitgelaten, merkt hij dat zijn pinpas uit een laatje in zijn slaapkamer is verdwenen. De vrouw met het boeket kan het niet zijn geweest, want haar heeft hij voortdurend in z'n zicht gehad. 

Niet veel later gaat de telefoon. Als Birtwhistle opneemt, stelt een vrouw zich voor als politiemedewerker en vertelt dat ze zijn pinpas heeft gevonden. Om alles netjes af te handelen, wil ze alleen zijn pincode weten. 

Geen onzin
De Haarlemmer vindt het een vreemd verhaal en gaat er niet op in. "Ik zei: praat geen onzin. De politie heeft niets aan mijn pinnummer." De vrouw blijft aandringen, maar Birtwhistle houdt voet bij stuk. 

Dat deze babbeltruc hem geen geld heeft gekost, heeft hij aan de politie en aan zichzelf te danken. Toen hij een paar jaar geleden een voorlichtingsbijeenkomst bezocht, kreeg hij de gouden tip. "Oppassen!"

Signalement
De politie heeft nog geen verdachten aangehouden. De vrouw met het boeket is tussen 18 en 25 jaar oud, heeft een slank postuur en is ongeveer 1,65 meter lang. Ze is lichtgetint, heeft lang zwart haar, is mogelijk van Italiaanse afkomst en spreekt met een Oost-Europees accent. 

Van de vrouw die de woning ongezien binnenkwam, is geen signalement bekend.

Foto: NH