Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meerderheid gemeenteraad voor 'afwijzen' brievenbusfirma's

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 oktober 2016, 18.21 uur

GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren hebben vanmiddag het stadsbestuur opgeroepen belastingontwijking door brievenbusfirma’s 'scherp af te wijzen', te bestrijden en de banden met de brievenbusfirmabeheerders te minimaliseren.

De partijen zijn samen goed voor een meerderheid in de raad. Volgens de politici zijn er in de stad twintigduizend brievenbusfirma's gevestigd, die samen meer dan vierduizend miljard euro doorsluizen naar landen waar weinig belasting wordt geheven. Ontwikkelingslanden zouden hier de dupe van zijn.

Lees ook: Linkse partijen willen brievenbusfirma's aanpakken

'Probeer eens uit te leggen dat een bakker 25% winstbelasting betaalt en een bedrijf als Apple 0,05%. We betalen allemaal een eerlijke hoeveelheid belasting en we willen dat bedrijven dat net zo goed doen', aldus PvdA-raadslid Carolien de Heer.

Het stadsbestuur benadrukte vanmiddag dat de brievenbusfirma's vooral een internationale zaak zijn en dat er door de stad daarom weinig aan gedaan kan worden.

Nieuw raadslid @DiederikBoomsma: 'als er multinationals luisteren naar de raad doe ik moreel appèl dat ze meer belasting gaan betalen'

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) October 5, 2016

Ollongren over raadsvoorstel belasting ontwijkende brievenbusfirma's: snap intenties maar aanpak moet vooral op internationaal niveau

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) October 5, 2016