Ga naar Content
Noord-Holland

Mysterie rond verdwijning 20.000 euro bij Kledingbank Krommenie

29 maart 2017, 11.13 uur · Aangepast 29 maart 2017, 11.38 uur
Door: · Foto: Kledingbank Zaanstad

KROMMENIE Bij de Kledingbank Zaanstad in Krommenie zou in de afgelopen jaren 20.000 euro verdwenen of onterecht besteed zijn. Dat meldt mediapartner De Orkaan. Medewerkers spreken van verduistering, terwijl de initiatiefneemster dat tegenspreekt.

De Kledingbank dreigt in financieel zwaar weer te komen omdat verkeerd besteed geld nu wordt teruggevorderd. Er zou veel geld verdwenen zijn. De initiatiefneemster - die niet meer betrokken is bij de organisatie - ontkent dat zij geld heeft verduisterd. 

Lees ook: Inzameling voor kledingbank Enkhuizen: "Iets nieuws doet je altijd goed"

De kern van het financiële probleem is volgens de oprichtster dat subsidies voor andere zaken zijn gebruikt dan waarvoor ze bedoeld waren. Dus niet voor de projecten, maar voor de huur bijvoorbeeld. En om boetes te betalen voor het onverzekerd rijden met de auto van de Kledingbank.

Het precieze bedrag weet zij niet, maar in 2016, toen de oprichtster nog betrokken was bij de Kledingbank, zou het om een bedrag van 8.000 euro gaan. Omdat het niet besteed is aan de doelen waarvoor ze zijn bedoeld, wordt het geld nu teruggevorderd.

Negatieve gevolgen
De Kledingbank werkt met vrijwilligers, die allemaal erg aangeslagen zijn door het bedrag dat verdwenen is. Er wordt gevreesd dat de publiciteit rondom de 'verdwijning' negatieve gevolgen heeft voor het afstaan van kleding en de bijdragen van donateurs en sponsors. Naar verluidt zijn er 1850 mensen afhankelijk van de Kledingbank.

Er is wel aangifte gedaan, maar die heeft volgens de politie weinig kans van slagen, omdat er sprake is van onkunde bij het administratieve en financiële beheer en bij de controle daarop.