Direct naar artikelinhoud
Video

Trump schoof Angela Merkel NAVO-factuur van 345 miljard euro onder de neus

Trump schoof Angela Merkel NAVO-factuur van 345 miljard euro onder de neus

Duits bondskanselier Angela Merkel zal wellicht niet ingaan op de poging van Amerikaans president Donald Trump om haar naar schatting 345 miljard euro lichter te maken. Dat is het bedrag dat Duitsland de voorbije twaalf jaar te weinig bijdroeg aan de NAVO. Trump liet zijn medewerkers daarvan een schatting maken, voegde interesten toe en printte de factuur uit die hij vervolgens aan Merkel presenteerde. Dat meldt The Times.

Dat gebeurde naar verluidt tijdens private gesprekken in Washington. Zowel de Duitse overheid als de NAVO-top hebben felle kritiek op Trumps demarche.

Sinds 2002
Geen van beide partijen maakte het precieze bedrag bekend. In 2014 verbonden NAVO-lidstaten zich ertoe minstens 2 procent van hun BNP aan defensie te besteden. Een belofte die slechts een handvol landen, waaronder Groot-Brittannië, Polen, Estland en Griekenland, nakomen. Wel staat vast dat Trump het verschuldigde bedrag berekende vanaf 2002, toen Merkels voorganger Gerhard Schröder beloofde meer uit te geven aan defensie.

Naar verluidt gaf Trump zijn medewerkers de opdracht uit te rekenen hoeveel Duitsland de voorbije twaalf jaar te weinig had uitgegeven aan defensie en voegde daar dan de interest bij. Geschat wordt dat hij zo aan een som van 345 miljard euro  kwam. Officiële cijfers spreken van een tekort van 290 miljard euro, met 58 miljard euro interest.

Volgens The Times noemde een Duitse minister Trumps handelswijze "schandelijk". De minister, die anoniem blijft, zei: "De idee achter zo'n eis is de andere te intimideren, maar de bondskanselier bleef kalm en zal niet ingaan op dergelijke provocaties". The Times citeert ook een bron uit de omgeving van Merkel die stelt dat ze "de provocatie negeert"

De idee achter zo'n eis is de andere te intimideren, maar de bondskanselier bleef kalm en zal niet ingaan op dergelijke provocaties
Duits minister

VN-vredesmissies, strijd tegen terreur

Merkel ontmoette eerder deze maand Trump voor het eerst in Washington. De aandacht ging toen vooral naar het moment waarop Trump leek te weigeren Merkel de hand te schudden.

Daags nadien tweette Trump: "In tegenstelling tot wat je hebt gehoord in het FAKE NIEUWS, had ik een FIJNE ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel. Toch is Duitsland de NAVO nog veel geld verschuldigd en moeten de VS nog betaald worden voor de krachtige en zeer dure defensie die we Duitsland leveren!"

Duits defensieminister Ursula Von der Leyen verwierp de idee dat Duitsland bij de VS of de NAVO in het krijt zou staan. In een mededeling liet ze weten: "We hebben geen schulden bij de NAVO. Ons defensiebudget gaat ook naar vredesmissies van de VN, naar onze Europese missies en naar onze bijdrage aan de strijd tegen terrorisme".

Trump heeft al herhaaldelijk kritiek geuit over de bijdragen van NAVO-lidstaten, en stelde de rol van de VS binnen de NAVO in vraag. Hij wees enkele NAVO-lidstaten, waaronder Duitsland, met de vinger en stelde dat de VS binnen de NAVO telkens het gelag moeten betalen.