Direct naar artikelinhoud
Uitkeringsfraude

Gigantische uitkeringsfraude blootgelegd: arts verklaart gezonde mensen 'levenslang werkonbekwaam'

Gigantische uitkeringsfraude blootgelegd: arts verklaart gezonde mensen 'levenslang werkonbekwaam'

Het gerecht in Limburg heeft het grootste frauduleuze netwerk ooit inzake uitkeringen blootgelegd. De fraude was al jaren bezig en honderden, tot mogelijk duizenden personen zouden van het systeem gebruik hebben gemaakt. Allen kregen zij onterechte ziekte- of invaliditeitsuitkeringen die voor het leven waren bedoeld. 

Er loopt officieel een onderzoek naar 350 dossiers in een periode van zes maanden. "Maar de kans bestaat dat het zelfs om duizend tot tweeduizend onterechte uitkeringen kan gaan", zegt de federale politie. "Het mogelijk minimaal fraudebedrag op jaarbasis bedraagt 4,2 miljoen euro. In het slechtste geval om zelfs 18 miljoen euro."

Eén van de spilfiguren in de zaak is een Limburgse neurochirurg met een adres in Knokke, die woensdag in de cel belandde, maar inmiddels alweer werd vrijgelaten. Twee andere sleutelfiguren van Turkse origine blijven wel in de cel. Het duo richtte zich vooral tot mensen van Turkse origine, zowel in België als in Turkije, die geïnteresseerd waren om fraude te plegen tegen het arbeidssysteem en de ziekteverzekering in ons land. 

Hoe het systeem in z'n werk ging? Allereerst zochten de Turkse aanbieders huiseigenaars uit die het zagen zitten om dienstencheques te bestellen en af te tekenen, zonder deze ook daadwerkelijk te gebruiken. Het belastingvoordeel dat de cheques hen opleverden, mochten ze zelf houden. Op die manier konden de fraudeurs het erop doen lijken dat hun klanten aan het werk waren, zonder dat ze ook daadwerkelijk iets moesten uitvoeren. Van zo gauw een afnemer het verplichte minimum van 101 werkdagen bereikt had, werd die doorverwezen naar de arts die mee in het complot zat. Die verklaarden de 'klant' vervolgens levenslang werkonbekwaam en stuurden hem door naar de mutualiteit. 

Van zodra het minimum van 101 'gewerkte dagen' eraan kwam, zorgden de fraudeurs ervoor dat hun klanten netto plots erg veel verdienden

Hoge uitkeringen 

Vlak voor de 101 werkdagen werden bereikt, zorgden de fraudeurs er bovendien voor dat hun klanten plots erg goed verdienden, waardoor ook de uitkering die ze eraan overhielden niet mis was. De uitkeringen die op die manier werden uitgereikt, variëren van 800 euro tot - al naargelang de gezinssamenstelling - 2.000 euro per maand.

In ruil voor de geleverde diensten betaalden de klanten hun Turkse fraudeurs gemiddeld een bedrag tussen de 3.500 en 10.000 euro. 

Het fraudenetwerk heeft de Belgische schatkist vermoedelijk miljoenen euro's gekost. Het gaat dan niet alleen over de onterechte uitkeringen, maar ook over de dokterskosten die verbonden waren aan het bekomen van de uitkeringen en bijkomende fiscale voordelen zoals verhoogd kindergeld, studiebeurzen en een goedkoper elektriciteitstarief. 

Binnen Vlaanderen staat Limburg sinds enkele jaren aan de top voor wat betreft het aantal dagen ziekteverzuim alsook voor wat betreft het aantal langdurig zieken. De oorzaak zou gelinkt kunnen worden aan deze zaak. Het onderzoek nam drie jaar in beslag.