Opinie

We eten meer kaas en minder kalfvlees dus lieve onschuldige kalfjes moeten lijden en dood

23-03-2017 20:24

Amerikanen aten zo’n 20 procent minder rundvlees de afgelopen tien jaar, want dat is erg goed voor het milieu. De groenmensen en de dierenliefhebbers hebben het er wereldwijd met veel succes ingeramd.

Maar we eten dus wel flink meer kaas, zo blijkt uit dit NYT artikel. De groenmensen en de dierenliefhebbers praten daar liever niet over, maar waar komt die kaas vandaan? Heel goed lieve TPO-vrienden. Van de koe! Om al die kaas c.q. melk te produceren, moet de koe méér kleine koetjes maken. Weet u wel? Vrouwen gaan ook op wonderbaarlijke wijze melk produceren nadat ze een kind ter wereld hebben gebracht. Zo werkt dat dus ook bij de koe. Maar anders dan bij de mensenbaby is het niet de bedoeling dat de koebaby die melk opdrinkt. Die drinken wij namelijk op. Of we maken er lekkere kaas van. Boeren Beemster bijvoorbeeld of gorgonzola of brie. Heerlijk!

‘Ze worden vlak na de geboorte met hun kleine kopjes tegen de muur doodgeslagen of uitgehongerd’

De nek omgedraaid

En dus worden de jongetjeskalfjes na hun geboorte nog een paar weken op water en brood opgefokt (meisjes mogen meestal wel blijven leven omdat ze als ze een beetje groter ook melk kunnen maken) en daarna geslacht en opgegeten. Maar lieve TPO vrienden, dat gebeurt dus steeds minder. Jongensbabykoeien worden tegenwoordig direct na de geboorte massaal de nek omgedraaid want wij eten geen kalfsvlees meer.

Zelfs de Italianen, vroeger dól op het witte, zachte kalfsvlees uit Nederland (vitello tonato!), halen daar hun neuzen voor op. Is vlees eten al op het randje, kalfsvlees is écht fout, want tevens hééééééél zielig. Maar hoe zielig is het dat die arme beestjes nu dus helemaal geen leven hebben? Ze worden vlak na de geboorte met hun kleine kopjes tegen de muur doodgeslagen of uitgehongerd omdat de opbrengst niet meer opweegt tegen de kosten die de boer moet maken omdat hij (oh hypocrisie) verplicht is het beestje nog een paar weken bij moederkoe te laten, voordat het diertje mag worden doorverkocht aan de opfokker. Kamerbreed is onlangs zelfs geprobeerd om de lijdenstijd van die arme beesten nóg langer te maken.

Kaas en kalfsvlees

Mijn voorstel: wie voortaan kaas bestelt wordt verplicht ook een lekker lapje kalfsvlees te kopen. Heerlijk hoor! (Lees hier een fijn recept van good old Herman den Blijker.) En natuurlijk zijn alle kalfjes voor het slachthuis eerst nog een keertje gezellig samen de wei in gehuppeld, wegens duurzaamheid en wegens HART voor de dieren.