3DMark brengt zwaardere benchmark zonder raytracing uit

3DMark-maker UL Solutions heeft Steel Nomad uitgebracht, een crossplatformbenchmark die is bedoeld om te testen hoe sterk gpu's zijn in het verwerken van rasterised graphics, dus zonder het gebruik van raytracingcores. Steel Nomad volgt de Time Spy-benchmark op.

Steel Nomad was volgens UL Solutions nodig omdat de huidige Time Spy-benchmark te oud begon te worden. Die benchmark, die in 2016 werd uitgebracht, werd vaker door de cpu gebottleneckt in plaats van door de gpu. Daardoor werd de test steeds minder geschikt voor het testen van moderne gpu's. Sinds introductie zijn er volgens UL Solutions bijna 48 miljoen benchmarkresultaten gepubliceerd met Time Spy.

De Steel Nomad-benchmark draait op native 4k-resolutie en gebruikt 'modernere implementaties van gpu-technieken'. De benchmark is volgens UL Solutions 'zo'n drie keer zwaarder dan Time Spy en bijna zeven keer zwaarder dan Fire Strike'.

De benchmark is deze week uitgebracht voor Windows en de Arm-versie van Windows, en gebruikt DirectX 12- of de Vulkan-api's. Daarnaast kan de benchmark op Android met Vulkan en op iOS met Metal gebruikt worden. UL Solutions zegt de benchmark later dit jaar voor meer api's en platforms te gaan uitbrengen, waaronder macOS. Linux-gebruikers moeten 'langer wachten', zegt UL Solutions.

Steel Nomad speelt zich af in een sciencefiction- en woestijnsetting, en bevat geluid en easter eggs. De benchmark heeft een Light-versie voor minder krachtige pc's. Hij komt gratis beschikbaar voor 3DMark-kopers en komt naast de raytracingbenchmarks Speed Way, Port Royal en Solar Bay te staan.

3DMark Steel Nomad3DMark Steel Nomad3DMark Steel Nomad3DMark Steel Nomad

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-05-2024 • 08:54

44 Linkedin Whatsapp

Reacties (44)

44
44
23
2
0
20
Wijzig sortering
Erg vervelend dat je 3DMark niet zonder Steam en dus internet kan draaien. Voor mij een deal-breaker en ben daarom op zoek naar een waardig alternatief. Als jullie tips hebben, laat het weten :)
Je kan dat prima zonder Steam draaien hoor. Je initiele aankoop doe je wel best via steam (want zo bekom je je licentiesleutel) maar daarna is dat niet meer nodig. Je kan de offline installer dan vinden op de 3dmark site of bijvoorbeeld bij TechPowerUp. Downloaden, installeren en actieveren met je key (die je ook terug kan vinden op de 3dmark site.. (https://www.3dmark.com/settings)
Nice, ben wel benieud of je hem offline kan activeren met de licentiekey. Ik zal het op pas gebouwde PC's draaien dus elke keer een nieuwe hardware ID.
Dat klinkt als commercieel gebruik en daarvoor is de Steam license nieteens geschikt. Je zult dan 3dmark Professional Edition moeten aanschaffen bij Futuremark, waarbij je automatisch een sloot functionaliteiten verkrijgt die jouw use-case faciliteren.
Ik moest het even zoeken maar betalen voor een benchmark tool... Ik benchmark al heel lang niet meer voor de fun mijn hardware (al is het alleen al omdat ik ruim 8 jaar geen PC meer heb). Maar om nu te pochen met hoe tof mijn PC is voor $34,99 (of $8,75 momenteel) hoeft voor mij echt niet :-)

(ik snap dat het zakelijk gebruik mogelijk geld kost gezien je er ook financieel iets uit kan halen)
Dat klopt, en ik ben het ook helemaal met je eens hierover. Echter is 3D Mark frequent in de sale op steam. Ik heb bijvoorbeeld maar 2,75EUR of iets dergelijks betaald.. Dat kon ik er nog net voor opbrengen :) Ook nu is het in de sale, nu voor 'maar' 8,50EUR: https://store.steampowered.com/app/223850/3DMark/
onder een tientje is het inderdaad niet duur, maar komend vanaf mijn "tweakertijden" ben ik gewend dat 3d Mark benchmarking tools zoals deze: YouTube: BFTP´s - 3Dmark 2001 Benchmark Marathon - Geforce 2 Ultra gewoon gratis waren :-)

Nostalgie modus: wat was de 2001 benchmark toch extreem mooi destijds... wat was ik onder de indruk
Haha yup! Goede tijden. En dan later met de nieuwe versies. Ik kan me nog de vele bench runs voor de geest halen met mijn ATi Radeon 9800 Pro met 9800 XT bios!
Ik had ze volgens mij, correct me if i’m wrong , als screensaver. In ieder geval ‘pipe dreams’. Zo niet zette ik ze soms aan voor ‘het idee’ hahaha
Zonder steam kan wel. Je kan het via de Epic Store aanschaffen ;)

Maar zonder gekheid. Als je via https://www.guru3d.com/download/3dmark-download/ 3dmark download, kan je het zonder steam draaien (de demo/free versie).

Daarnaast kan je nu voor 75% korting direct via 3dmark zelf de benchmark aanschaffen, dan zit je ook niet aan steam vast.
Ik zie overigens dat de benchmark waar dit nieuwsartikel over gaat (Steel Nomad) ook al in de gratis variant zit. Not bad :)
Er is altijd furmark, voor de koude dagen zeer geschikt.
Dit is meer een stresstest dan een benchmark tool vind ik.
Voor mij meestal een goede indicatie dat de overclock stabiel is, benchmark wellicht iets minder maar veel benchmarks werken en draaien goed, waarna je game alsnog crasht na enkele minuten.
Een daarom is een stresstest beter voor stabiliteitscheck en een benchmark meer voor prestatievergelijking.
Unigine is nog wel aardig als benchmarking: https://benchmark.unigine.com/
Ik denk dat dit de beste keus is gezien de populariteit in de builder community. Belangrijkste punt van een benchmark tool is vergelijking.
Unigine Superposition is gratis en wordt door veel reviewers (inclusief Tweakers) gebruikt, makkelijk dus om je resultaat te vergelijken.
Cinebench voor CPU, Furmark voor GPU en Blender of Geekbench voor beiden kunnen ook prima gebruikt worden om mee te benchmarken. 3DMark geeft je wel een wat betere representatie van gaming performance, en met deze tools moet je zelf een beetje gokken hoe hij daar gaat presteren. Zeker het proberen waard als je dat nog niet gedaan hebt.
Maar dat kan wel. Ik draai al jaren 3DMark zonder Steam. Je kunt het gewoon downloaden van Guru3D en dan de registratiesleutel(s) invoeren die je hebt voor de benchmark onderdelen. (Of natuurlijk gewoon gratis versie draaien maar dan zijn bepaalde opties beperkt)

https://www.guru3d.com/download/3dmark-download/

Edit: Ik zie dat Skyline GT-R ietjes sneller was met dezelfde soort comment. Zit in z'n naam denk ik ^^

[Reactie gewijzigd door Zwabber31 op 22 mei 2024 10:02]

Ik heb 3Dmark nog nooit met steam gedraaid.
Via Steam is het gratis, maar de betaalde versie kun je via UL, Steam of Epic kopen.
Hij is nu ook bij UL in de aanbieding.

Vind ook deze links voor de gratis versie: https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html of https://www.guru3d.com/download/3dmark-download/

[Reactie gewijzigd door WhiteSnake76 op 22 mei 2024 19:25]

Ik vind het eigenlijk wel raar dat Time Spy slechts 48 miljoen keer gebruikt is. Had het idee dat dit in die 8 jaar veel meer zou moeten zijn. Zal de tweakers-bubbel wel zijn waar ik in zit :)
@Hayte vertaalt het naar mijn idee ook niet helemaal goed. Het gaat om bijna 48 miljoen "submitted results".
Ik weet het even niet meer heel zeker uit mijn hoofd, maar volgens mij gebeurt dat niet altijd automatisch en zeker niet als je aan het stress testen bent. Mijn gedachte was namelijk ook dat veel users de benchmark waarschijnlijk veel vaker dan één keer uitvoeren dus dat zouden mogelijk niet zoveel gebruikers zijn. Maar als elke gebruiker maar één keer telt (of een paar keer als ze een nieuwe gpu hebben of zo) dan klinkt het een stuk aannemelijker.
Dank voor de mention, ik heb die zin wat aangepast :)
Zeer korte benchmark, weining bijzonders. Helaas is het na het runnen momenteel niet mogelijk je score online te vergelijken of te valideren, de servers schijnen 'down' te zijn.
Ik heb hem gisteren gedraaid en het is op zich een aardige benchmark, score van tegen 6900.
Eindelijk weer eens een diashow 3Dmark om aan te tonen dat jou net nieuwe zuur verdiende 3D kaart al verouderd is :Y) Zoals de 2001 en 2003 editie dat mooi konden tijdens het Geforce 2/3 tijdperk :+
Viel me nog mee eigenlijk op mijn toch wel verouderde 2070mobile rond de 20 FPS.
Had erger verwacht, er zijn helaas nog geen vergelijkende scores op de site te vinden, maar verwacht dat die wel redelijk snel erbij zullen komen. Verwacht wel een hoop 3 en 4 serie kaarten en niet zozeer de 1 en 2 serie.
Ik heb alleen dat mijn score afgewezen wordt, heb geen custom gedraaid, maar wel slechts een 1080p scherm, benchmark staat wel alles op standaard (en dus 4k). Iemand enig idee waarom de score toch wordt afgewezen?
Hier gaat de test met 90fps, dus "helaas" liep het soepel hier, maargoed mag je ook wel verwachten bij een 4090 natuurlijk :)
Klopt waar je vroeger blij was met 30 FPS ligt die lat nu rond de 100 of hoger.
Mooi dat er een zwaardere test uit is. Ben benieuwd of deze voor stability testing dan ook beter werkt dan time spy. Voor RDNA2 was TS het beste met Port Royal of Speedway kon Je hoger clocken. Bij RDNA3 was Speedway wel de beste stability test.
9283 puntjes , stock 4090FE
Gegevens opladen werkt nu wel.
Oeh, vanavond eens testen. Sinds ik nieuwe uitgebrachte games speel twijfel ik echt of mn videokaart (RX7900XTX) nog goed is, sinds ik enkel crashes ervaar (Helldivers 2 en Grey Zone warfare) Soms crash de game, en soms ineens mn hele PC met af en toe bluescreen. Of na een crash dat mn discord ineens niet meer werkte. Terwijl andere waarmee ik game dit niet zo ernstig veel ervaren. Ben opgegeven moment gestopt met gamen, zoals bij GreyZone alleen maar GPU crash dump.

Vorige week die Time Spy gedraaid. Haalde iets van 22 a 23k zonder crash.
Dus ben benieuwd of deze zwaardere test gaat crashen. (Yes ik ben een total noob)
Draai AMD Cleanup Utility https://www.amd.com/en/re...rticles/faqs/GPU-601.html
En instaleer dan Adrenalin Edition 24.5.1 (opnieuw) software en driver opnieuw.

Deze nieuwe benchmark is ook niet zo zwaar.

Draai eens Port Royal en/of Stress Test je systeem met Time Spy Extreme of Port Royal.

Ik had ook problemen met mijn RX 7900 XTX maar bleek te komen door oude rommel van de voorgaande driver(s) die was achter gebleven.

Weet niet wat het is maar hij lijkt veel gevoeliger hier voor als mijn andere systeem met een RX 6700 XT die bij mijn moeder staat.
Ah thanks, had al wel gehoord over DDU maar dan kan ik beter toch volledig nieuwe windows installatie doen?

Net al wel even de Steel Nomad Stress Test gedaan en kwam uit op een 98,7% stability met beste score op 6427 en slechtste op 6342. Volgens mij is dit gemiddeld wel goed toch?

AMD Radeon RX 7900 XTX
+
AMD Ryzen 5 7600X 6-Core Processor

Kwam net mn oude test tegen van vorig jaar toen ik mn PC net gebouwd had.
https://www.3dmark.com/3dm/95726466?

Ga die straks nog even testen en de Time Spy Extreme :)

nogmaals thanks voor de tip :)
Die score lijkt mij al een beetje aan de lage kant voor jou specs, al moet ik zeggen dat jou kloksnelheid van je kaart wel iets lager is, Tul Corporation staat er bij je kaart specs, ik neem aan dat het Powercolor is dan?
Die van mij nog in mijn oude systeem: https://www.3dmark.com/spy/37425655 (RX 7900 XTX, Ryzen 7 3700X, AM4 X570 MoBo, 16GB RAM)

Huidige systeem: https://www.3dmark.com/spy/37927434 (RX 7900 XTX, Ryzen 9 7900X, AM5 X670E MoBo, 32GB RAM)

Opnieuw Windows installeren zou ik niet doen, je systeem nog niet zo oud, schijfopruiming en de SSD's trimmen kan wel helpen.
Gewoon dat AMD tooltje gebruiken en kijken of dat helpt.
DDU zou ik niet gebruiken met AMD, DDU gebruik ik alleen voor Nvidia.

Ik ben pas volgende week weer thuis, dus kan niet kijken wat mijn RX 7900 XTX doet met Steel Nomad.

Website van 3DMark is weer traag...
Yes klopt inderdaad PowerColor, via het forum samen met Tweakers samengesteld (AM5 build): https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/74341420

Hoe zag je dat de snelheid aan de lage kant is?
ik kan helaas die Steel Nomad resultaten delen, krijg alleen melding dan 98.3% geslaagd was van de 20rondes.

Heb nog niet de time spy extreme gedaan, deze wil ik vanavond nog even testen, hopelijk kan ik hier wel de resultaten delen.
Opnieuw Windows installeren zou ik niet doen, je systeem nog niet zo oud, schijfopruiming en de SSD's trimmen kan wel helpen.
Gewoon dat AMD tooltje gebruiken en kijken of dat helpt.
Zal dit op de planning zetten, ga ik gelijk ff een "voorjaarsschoonmaak" houden met oa nieuwe koelpasta op de CPU.
Als je bij je resultaten naar beneden scrollen kun je de specs zien van je systeem en dus ook de klok snelheden.

Vind ze aan de lage kant omdat mijn AM4 X570, Ryzen 7 3700X system met mijn RX 7900 XTX een hogere score haalde in Time Spy.

Bij die Stress Test is 98,3% dik in orde, alles boven de 97% vind ik echt gewoon prima.

Zo als ik eerder zij, eerst AMD Cleanup Utility er over en dan de Nieuwste driver er weer op, en dan kijken of games nog crashen.
Ik had het zelfde dat bepaalde games bleven hangen of crashes naar de desktop en dit was bij mij de oplossing

Als ik thuis ben zal ik Steel Nomad eens draaien, maar zo als het er nu uit ziet ben ik pas halverwege volgende week weer thuis.

[Reactie gewijzigd door WhiteSnake76 op 23 mei 2024 12:19]

Ah, yes ik zie het. Mijne zou dus: Clock frequency2.618 MHz (2.371 MHz) moeten hebben. Maar de test geeft dus gemiddeld Average clock frequency2.447 MHz. Zou die 171mhz echt heel vele uitmaken? :)

Yes, zal eens met de AMD cleanup bezig gaan. bedankt voor deze tip :) Wil Gray Zone Warfare weer met kameraad oppakken :D
Ik hoop dat het helpt, net als bij mij.
Succes
Gaaf om weer eens een nieuwe te zien. Dit maakt me een beetje nostalgisch haha. Ik ga hem als ik thuis ben eens draaien voor de lol.
Heb de iPad versie gedownload en aan het lopen gekregen op mijn 16" MacBook met M1Max.
Op Batterij:
Unlimited mode werkt niet goed, je ziet geen animatie, maar de score is 5361 met een gemiddelde frame rate van 39,7
Normale mode werkt wel goed, mooie animatie maar een klein
Score is 5006 gemiddeld 37,1 FPS
Wat mij opvalt is dat in activiteitenweergave de CPU nauwelijks belast wordt (lijkt single core) en de GPU ook niet. Maar goed, het is een versie voor iOS op de iPad en niet voor MacOS op een Laptop.
Op mijn iPhone 12 Pro max 2417 en 14,5 fps

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 23 mei 2024 19:55]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee