Oppositie slijpt messen

Fel Kamerdebat verwacht over chaotische formatie: 'Wilders moet snel met premier komen'

12 dagen geleden / Aangepast: 12 dagen geleden / Beeld © ANP
Fel Kamerdebat verwacht over chaotische formatie: 'Wilders moet snel met premier komen'

Oppositie slijpt messen

Fel Kamerdebat verwacht over chaotische formatie: 'Wilders moet snel met premier komen'

12 dagen geleden / Aangepast: 12 dagen geleden / Beeld © ANPGeschreven door Agnes de Goede - RTL Nieuws
Geschreven door Agnes de Goede - RTL Nieuws

De Tweede Kamer praat vandaag over het onderhandelaarsakkoord dat de vier partijen vorige week hebben gesloten. De oppositiepartijen zullen de messen slijpen en felle kritiek hebben. Niet alleen over het akkoord, maar ook over die andere, grote kwestie: het ontbreken van de premierskandidaat.

"Gedoe. Een grote rommel." Zo noemt Frans Timmermans de gang van zaken rond het coalitieakkoord. "Wilders is niet in staat om tot een premier te komen met zijn eenmanspartij", stelt Timmermans, de leider van de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA. D66-leider Rob Jetten vindt dat Wilders snel met een premier moet komen. 

Keiharde kritiek

Deze kritiek zal vandaag ongetwijfeld ook uit de monden van andere oppositiepartijen te horen zijn. De Tweede Kamer praat vanaf 10.15 uur over het akkoord 'Hoop, lef en trots' dat PVV, VVD, NSC en de BBB vorige week woensdag sloten. In het 25 pagina's tellende stuk worden stevige maatregelen aangekondigd, bijvoorbeeld als het gaat om asiel. 

Maar ook worden fikse bezuinigingen in het vooruitzicht gesteld op allerlei fondsen (zoals het stikstoffonds), op onderwijs, cultuur en het ambtenarenapparaat. Ook dat zal tot felle kritiek leiden. En vragen oproepen als: hoe haalbaar is dit allemaal?

Wie wordt premier?

Naast het onderhandelaarsakkoord zal het vandaag ook gaan over dat andere onderwerp: de premierskandidaat. Of beter gezegd: het ontbreken van een kandidaat. Het is nog altijd niet bekend wie PVV-leider Geert Wilders op het oog heeft, bleek gisteren nog:

De beoogd premier, Ronald Plasterk, trok zich afgelopen weekend terug als kandidaat voor het premierschap. In een verklaring zei hij dat berichten van de laatste dagen over hem 'onjuist' zijn, maar dat ze zijn benoeming tot minister-president in de weg staan. 

Plasterk lag onder vuur om een patentenkwestie. Een behandeling tegen kanker die hij in samenwerking met onderzoekers van het UMC Amsterdam had ontwikkeld, stond alleen op zijn naam en hij verdiende er miljoenen mee. Het UMC Amsterdam doet nu onderzoek naar de zaak. 

Wie dan wel?

Wilders wil nog niet zeggen of hij al iemand anders op het oog heeft. Daarover wil hij eerst om de tafel met de formateur en de andere partijen in de kabinetsformatie.

In dat debat van vandaag wordt oud-informateur Richard van Zwol, zo is de verwachting, officieel als formateur aangewezen. Aan hem de ingewikkelde taak om de komende tijd met een nieuwe ministersploeg te komen én een geschikte premierskandidaat.

Het Kamerdebat is hier online en op RTL Z live te volgen.

Agnes de Goede
Geert WildersKabinetsformatie