Door Tweakers Partners

Speel & win. Queeste der Lage Landen is terug; stop cybercrime, samen met RIVM

21-05-2024 • 09:00

33 Linkedin Whatsapp

Alweer even geleden ontwikkelde de Rijksoverheid samen met Tweakers de game 'De Queeste der Lage Landen'. Inmiddels is deze game is helemaal vernieuwd. In het oldskool 8-bitspel kun je testen of jij over de IT-skills en attitude beschikt die nodig zijn om Nederland dagelijks veilig te houden en efficiënt te laten draaien.

Dit jaar is het spel voorzien van een nieuw element: de ‘omgebouwde’ old-skool minigames dagen je uit om een highscore te behalen. Daarnaast hebben we een viertal easter eggs in de game verstopt. Met beide onderdelen kun je mooie prijzen winnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt als eerste aan bod, waarbij een welbekend spel zijn debuut maakt. Lukt het jou om als information security officer (iso) voor het RIVM een cyberaanval af te slaan?

Het werk van een ontwikkelaar, iso, tester of software-architect bij de Rijksoverheid is uitdagend, soms onverwacht en altijd van grote waarde. IT’ers die een maatschappelijke bijdrage willen leveren, kunnen hun hart ophalen bij het spelen van de vernieuwde game.

De Rijksoverheid x Tweakers afbeelding 1

Win mooie prijzen in de Queeste der Lage Landen

De cyberaanval in de minigame van het RIVM doet denken aan de klassieke game Whack-a-Mole, hier passend omgedoopt tot Whack-a-Hack(er). Nadat je bent ingelogd op een terminal moet je de aanval bestrijden. Zoals verwacht komt het virus steeds weer terug, tot het je lukt om het te vernietigen. Het is een komen en gaan van aanvallen die steeds sneller in beeld komen. Ook verschijnen er elementen die je juist niet moet verslaan. Het is de kunst om scherp te blijven en al je vaardigheden in te zetten. Lukt het jou om een hoge score te behalen in deze minigame binnen de Queeste der Lage Landen? Dan maak je kans op een mooie prijs. Deelnemers die bovendien de easter eggs ontdekken, kunnen daar ook nog een heel bijzondere prijs mee winnen.

Voorkomen, bestrijden en beheersen van CBRN-incidenten

In de praktijk komt er uiteraard meer bij kijken als je werkt aan informatiebeveiliging bij het RIVM. De bekende rijksorganisatie is een zogeheten CBRN-instituut: een organisatie die zich richt op het voorkomen, bestrijden en beheersen van CBRN-incidenten, waarbij CBRN staat voor Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair. Het RIVM kwam bij veel mensen op de radar tijdens de coronapandemie, maar doet als organisatie nog veel meer.
Thijs Mes, iso bij het RIVM, heeft een interessant carrièrepad achter de rug. Hij begon met een sportopleiding, maar maakte de overstap naar integrale veiligheidskunde. Hier maakte hij kennis met het veiligheidsdomein, waarin hij zich verder ontwikkelde, van risicobeheer tot inlichtingenstudies. Binnen dit domein startte hij bij ING, waar hij zich bezighield met het opsporen van financiële misdrijven zoals terrorismefinanciering en witwassen. Met de juridische ervaring die hij hier opdeed, wilde hij zijn blik verruimen en koos hij voor het dynamische vakgebied digitale veiligheid.

Thijs: “Mijn overstap naar het RIVM kun je zien als een keerpunt waarbij ik niet alleen mijn basiskennis over cybersecurity kon uitbouwen, maar ook de mogelijkheid kreeg om me verder te ontwikkelen tot een volwaardige iso. Nu werk ik op het snijvlak van technologie en beleid.”

In zijn rol als adviseur informatiebeveiliging bij het RIVM is Thijs betrokken bij allerlei veiligheidsuitdagingen. Van het beschermen van gevoelige gezondheidsdata tot het waarborgen van de integriteit van cruciale onderzoeksprojecten. “Het belang van cybersecurity binnen de organisatie kan niet worden onderschat, zeker niet in het licht van recente gebeurtenissen zoals de coronapandemie, waarbij het RIVM natuurlijk een centrale rol speelde”, aldus Thijs. “De pandemie heeft de focus op digitale veiligheid verscherpt. We zagen een significante toename van cyberaanvallen gericht op het verkrijgen van toegang tot gevoelige informatie. De organisatie werd door corona in één keer bij een heel groot publiek bekend, en daar zaten ook mensen tussen met kwade bedoelingen. Gelukkig zien we dat het aantal aanvallen weer wat is teruggelopen.”

Thijs en zijn team werken onophoudelijk aan het versterken van de verdediging tegen dergelijke bedreigingen, waarbij ze ook gebruikmaken van ethische hackers om potentiële zwakke plekken te identificeren. Hun werk is essentieel voor het behoud van het vertrouwen in het RIVM als betrouwbare bewaker van de volksgezondheid.

Post-kwantumcryptografie bij het RIVM

In zijn huidige rol ziet Thijs de constante evolutie van cybersecurity als een uitdagende maar boeiende onderneming: “De introductie van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en de voorbereiding op de komst van kwantumcomputers illustreert de noodzaak van voortdurende innovatie in het beveiligingsdomein. De collectieve inspanning binnen de Rijksoverheid om voorop te blijven lopen in de bescherming tegen opkomende dreigingen, waaronder de ontwikkeling van post-kwantumcryptografie om toekomstige risico's het hoofd te bieden, is natuurlijk reuze-interessant.”

Post-kwantumcryptografie - of post-quantum cryptography (PQC) - draait om het ontwerpen van cryptografische algoritmen die veilig zijn tegen aanvallen door quantumcomputers. Dit in tegenstelling tot traditionele methoden zoals RSA en elliptische-curvecryptografie, die door hun afhankelijkheid van bepaalde wiskundige problemen kwetsbaar zijn voor quantumcomputing. PQC-technieken zoals hashgebaseerde cryptografie, codegebaseerde cryptografie, isogeniegebaseerde cryptografie en latticegebaseerde cryptografie, hebben iedere hun unieke voor- en nadelen en zijn ontworpen om deze veiligheidsuitdagingen aan te gaan.

Tweakers_RIjksoverheid_DeQueesteDerLageLanden_RIVM_beeld2

Symmetrische cryptografische systemen zoals AES kunnen ook deel uitmaken van de oplossing, mits ze worden gebruikt met sleutels van voldoende lengte. Het National Institute of Standards and Technology (NIST) speelt een centrale rol in de standaardisatie van PQC-algoritmen, met als doel het ontwikkelen van systemen die interoperabel zijn met bestaande communicatieprotocollen en -netwerken. De ontwikkeling van PQC is vooral belangrijk door de snelle vooruitgang in kwantumcomputing en de potentiële dreiging die dit vormt voor de huidige cryptografische beveiligingen, die op termijn niet meer voldoende zullen zijn.

Divers team, diverse werkzaamheden

Het RIVM kenmerkt zich door een open en informele cultuur met waardering voor autonomie en initiatief. Persoonlijke ontwikkeling en diversiteit in rollen worden daarbij aangemoedigd.

Wat Thijs het meest waardeert in zijn werk bij het RIVM, is de veelzijdigheid van projecten en de impact die ze hebben op de samenleving. Thijs: “Van het beveiligen van nationale gezondheidsgegevens tot het bijdragen aan belangrijke publieke gezondheidsinitiatieven: ons werk heeft directe invloed op de veiligheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking. De ene keer praat je met IT’ers over nieuwe technologie, de andere keer praat je met wetenschappers. Het werk is enorm gevarieerd. Als iso bij het RIVM werk je dus veel met mensen en ben je bezig met het creëren van awareness. Ook met een achtergrond die niet per se gericht is op cybersecurity, ben je bij ons welkom. Een divers team is een sterk team.”

Speel de Queeste, behaal highscores en vind alle easter eggs

Of jij als IT’er past bij het RIVM kun je ontdekken door de Queeste der Lage Landen te spelen en binnen het spel bij het RIVM je Whack-A-Mole-vaardigheden te testen. Help jij het RIVM om een grootschalige cyberaanval te weren? Speel de game, laat een hoge highscore achter en maak kans op een prijs. Geef ook je ogen goed de kost, want de Queeste telt maar liefst vier easter eggs. Spot jij ze allemaal? Ook dan maak je ook kans op een mooie prijs, namelijk een Game & Watch: Super Mario Bros.

Meer weten over werken als IT'er bij de Rijksoverheid? Kijk direct bij de vacatures op werkenvoornederland.nl.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij de Rijksoverheid en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (33)

33
33
12
2
0
19
Wijzig sortering
Deze game is bedoeld als reclame om meer mensen voor de overheid te werven, maar als ik in het "organisatiekeuzescherm" kom word ik meteen ontmoedigt, ik zie 7 organisaties in Zuid-Holland, 3 in Utrecht,1 in Groningen en 1 in Overijssel.

Ik woon in Limburg, er zijn gewoon bijna geen overheids"organisaties" bij mij in de buurt (en ik weiger om 1+ uur onderweg te zijn voor werk). Misschien moet de overheid eens kijken om de verschillende overheidsdiensten te spreiden over het land om zo overal personeel te kunnen vinden.
Recent in het nieuws geweest, "NOS: Werkplek rijksambtenaren in toekomst vaker buiten de Randstad". Ze zijn zich er dus van bewust en werken aan verbetering.
https://www.banenpleinlimburg.nl/vacatures

Alstu, 13 vacatures op ict gebied bij overheden.
Heb je ze ook bekeken? Dit zijn 12 functies die in Brabant, en 1 in Limburg.
Maargoed, Limburg/Brabant, dat is nog te overzien, en zal ook binnen het criterium van 1hr reistijd vallen. Dus ik zal ze alle 13 tellen.

Ga ik vervolgens hier kijken: https://www.werkenvoorned...d=50km&postcode=3584%20BA (postcode is van het provinciehuis in Utrecht) dan vind ik 165 vacatures

En zelfs 303 voor Noord-Holland: https://www.werkenvoorned...tand=50km&postcode=2012DE

Doe ik hetzelfde voor Limburg (Maastricht), dan vind ik er 3: https://www.werkenvoorned...tand=50km&postcode=6229GA
Ook voor Weert (postcode gemeentehuis) is het niet veel beter met 7 stuks: https://www.werkenvoorned...tand=50km&postcode=6001GS

Doe ik dit ook voor Groningen dan vind ik er 22:
https://www.werkenvoorned...tand=50km&postcode=9712JG
En Friesland met 17 stuks: https://www.werkenvoorned...tand=50km&postcode=8911KZ

Ik bedoelde met mijn vorige reactie niet te zeggen dat er 0 vacatures zijn, maar dat het flink scheef is, de oveheid zit te springen om mensen, maar blijft zich focussen op de randstad.
de oveheid zit te springen om mensen, maar blijft zich focussen op de randstad.
Helemaal met je eens. Dat is ook wel zo met alle grote bedrijven die allemaal maar in de regio Amsterdam moeten zitten. Bereikbaarheid is gewoon slecht omdat vervolgens iedereen met de auto in de file of in een overvolle trein om hetzelfde moment in een gebouw moet zitten.
Maar volgens mij wil de nieuwe regering toch meer spreiding van overheid door het land?

(al werken er al best wat mensen bij de overheid die maximaal 1 dag op kantoor zijn en verder alles vanuit huis doen. Moet ook maar bij je passen, maar de mogelijkheid is er wel).
Ik kan het niet anders dan met je eens zijn. Ik woon zelf in Noord-Limburg, maar het is al gauw een uur rijden voor veel vacatures (Den Bosch, Eindhoven, Roermond...). Ikzelf vind het na een half uur rijden wel gezegend, maar ik merk dat dat me wel erg beperkt. Verhuizen voor een baan vind ik ook nogal wat, als dat al mogelijk is met deze huizenmarkt.
Ikzelf vind het na een half uur rijden wel gezegend, maar ik merk dat dat me wel erg beperkt.
ik heb hetzelfde, gelukkig woon ik wat centraler dus ik kan wel op veel plekken komen in +/- 30 minuten waaronder ook wat grotere steden. andere factoren spelen hierin ook wel mee. Als ik maar 2 dagen per week naar kantoor hoef en ze schuiven een auto onder m'n kont dan wil ik best 1 uur in de auto zitten.
Verhuizen voor een baan vind ik ook nogal wat, als dat al mogelijk is met deze huizenmarkt.
Is het ook, ik denk dat het momenteel ook niet echt een slimme keuze zou zijn. Ten eerste is het maar de vraag of je iets kunt vinden wat ook betaalbaar is. En dikke kans dat je de overwaarde van je huidige woning nodig hebt om het nieuwe te kunnen betalen. Dus dan zit je ook met de stress van die stoelendans. In de tussentijd moet je toch op en neer rijden. Dat alles levert toch extra stress en dat terwijl je net aan een nieuwe baan begint.
Op mijn Noord Hollandse postcode met een straal van 50KM zit dus niks.
Ze mogen dus best wat meer verspreiden over de regio's
Met die Ferrari in je logo ben je met een uurtje van Limburg in Groningen :+
Das alleen de eerste week, daarna zal je met het OV moeten omdat je geen auto of rijbewijs hebt. ;)
In Limburg wonen is toch een keuzen?

Ik zelf ben naar het buitenland gemigreerd, maar werk nog steeds voor de overheid.
1 dag in de week op kantoor en ja een enkele reis is 2,5 uur. Maar een deel van deze reistijd, kan ik gebruiken om te werken.

En als ik een functie voorbij zie komen, die ik heel erg leuk vind. Ben ik zelfs bereid om 1 a 2 dagen naar Den Haag te gaan.

Het is maar net hoe je er zelf in zit en hoe graag je een bepaalde baan wilt hebben.
Met veel werkgevers, is best wel te praten.
Remote work is vast ook een optie bij de overheid.
Dat verschilt erg per organisatie. Ik werkte bij een waterschap waar ze tijdens corona natuurlijk gedwongen werden. Ze gaven daarna in eerste instantie erg veel vrijheid, het enige kader was dat je in overleg met je team en LG afspraken maakte over de balans kantoor/thuis. Ik werkte toen dan ook gewoon thuis tenzij een afspraak echt fysiek plaats moest vinden of voor de gezelligheid. Soms was ik 2 weken alleen thuis aan het werk en dan weer 1 week elke dag op kantoor. zolang mijn werk gedaan was boeide het mijn LG niet wáár ik dat deed.

Na een, gedwongen, switch van afdeling, en dus LG, was de verwachting ineens 50/50 kantoor/thuis elke week. Langzaamaan kwam ook vanuit DT en MT toch wel de stille oproep vaker naar kantoor te komen. Echte argumenten kwamen er niet. Behalve dat daardoor meer binding met de organisatie zou ontstaan o.i.d. , alsof je dat niet op een andere manier kunt realiseren. Ik voelde er altijd een ondertoon van wantrouwen in. Terwijl de resultaten gewoon goed waren, sterker nog de efficiëntie nam enorm toe toen mensen de vrijheid kregen.
't is tegenwoordig wel bijna allemaal hybride werk, dus je hoeft maar 1 dagje in de week naar kantoor, dan is Utrecht toch prima te overzien?
dubbel..

[Reactie gewijzigd door MKWS op 21 mei 2024 19:20]

de belastingdienst zit met name in Apeldoorn, ik weet, dat is geen Limburg, maar gelukkig zijn er meer overheidsinstanties dan in de game te vinden zijn.
Ik heb de Frogger game van Rijkswaterstraat al gesloopt. Ben ik nu geslaagd? :Y)
Same here, je kunt gewoon bewegen terwijl het level klaar is, en dan in het volgende level kun je (kon ik in ieder geval) niet meer vooruit gaan.

De games zijn sowieso een beetje Flash game era, met dingen die geen pointer cursor tonen terwijl ze aanklikbaar zijn, of dingen die wel een pointer cursor tonen maar op dat moment niet aanklikbaar zijn. Een beetje slordig.

[Reactie gewijzigd door lepel op 21 mei 2024 09:50]

Hoort dit op zo'n mini-scherm te worden gespeeld? Zelfs code moet je links/rechts scrollen.
Een beetje slechte timing nu de aanstaande regering net bekend heeft gemaakt een nullijn te gaan hanteren en de overheid te doen laten krimpen. Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar de toon is gezet.
Nu proberen de game te hacken.
Het Gilde van de Gulden Draeck is al onderweg.
Oww, leuk.
Om vervolgens op hun website geen vacature te vinden, die hierbij aansluit...
Het RIVM heeft 1 ICT Security vacature openstaan en die staat nog 1 dag open. Bovendien gaat die vacature niet over PQC.
Je kan de clientside validation wel makkelijk faken hoor... Een data:true/false vanuit een api call kan je wel heel makkelijk intercepten :)
Het RIVM is toch die organisatie die zegt dat een coronavirus spontaan ontstaan is op een vismarkt terwijl de Amerikaanse FBI zegt dat het van een lab op enkele kilometers afstand daarnaast komt, waar wetenschappers op Nature.com jaren ervoor al voor waarschuwden? Nee bedankt, ze kunnen niet eens basale zaken aan elkaar knopen en luisteren niet naar gezaghebbende instanties.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee