• De zaak rond de miljoenenwinst die Ronald Plasterk in zijn zak stak met een omstreden patent, begint steeds meer een blok aan het been te worden van de man die mogelijk de nieuwe premier wordt.
  • De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Plasterk, omdat die zijn farmaceutische startup in 2022 ten onrechte als ‘micro-onderneming’ zou hebben aangemerkt.
  • Verder bevestigt Plasterk zondag tegenover GeenStijl dat hij Sywert van Lienden heeft gepolst als financier van het biotechbedrijf.
  • Lees ook: Plasterk biedt via open brief excuses aan bij Omtzigt: NSC-leider ligt naar verluidt dwars bij benoeming premier

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat tegenover persbureau ANP na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

Dat is volgens hem gebeurd in 2022. Plasterk zou zijn toenmalige farmaceutische startup Frame Cancer Therapeutics ten onrechte hebben opgevoerd als ‘micro-onderneming’. Zo’n bedrijf mag niet meer dan 3,5 ton op de balans hebben staan, maar het bedrijf van Plasterk was toen al naar eigen opgave 4 miljoen euro waard, zegt Sarolea. Ook was hij te laat met indienen van jaarverslagen en voerde hij bestuursleden op die nog niet waren aangetreden.

Plasterk verkocht het bedrijf in 2022 aan de Duitse farmaceut CureVac voor 32 miljoen euro. Aangezien Plasterk op het moment van de verkoop niet de enige aandeelhouder was, kreeg hij niet de volledige opbrengst van de verkoop. Maar naar schatting heeft de PvdA-politicus daar wel een paar miljoen euro aan overgehouden.

Plasterk in het nauw vanwege omstreden patent

Sarolea is al sinds december bezig met de voorbereiding van de aangifte. Hij heeft zowel (in)formateur Van Zwol als de vier kopstukken van PVV, VVD, NSC en BBB geïnformeerd, inclusief alle onderliggende stukken.

De advocaat is naar eigen zeggen in de handelwijze van Plasterk gedoken nadat PVV-senator Gom van Strien moest opstappen als verkenner van een nieuw kabinet. Die moest weg nadat bekend was geworden dat tegen hem aangifte was gedaan van fraude en omkoping door de Universiteit Utrecht (UU) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Hij zegt de aangifte te hebben gedaan "op eigen initiatief, als burger". "Als er een minister-president moet worden aangewezen, dan moet die wel integer zijn. De integriteit van Plasterk is volstrekt zoek. Deze zaak stinkt", zegt Sarolea.

Tegen NRC zegt Plasterk in een reactie: "Mocht in een jaarrekening onverhoopt een onvolkomenheid zijn geslopen, dan is dat zonder intentie gebeurd."

De aangifte van de advocaat staat los van andere grieven tegen Plasterk, zoals het onderzoek van het Amsterdam UMC naar de patenten die Plasterk vastlegde en onderbracht in Frame Cancer Thereapeutics, met uitsluiting van andere deelnemende wetenschappers.

NRC vermeldde zaterdag een app die hoogleraar en oud-collega Kees Punt aan Plasterk stuurde, bij wijze van aanvulling op diens 'sorry-brief' aan NSC-voorman Pieter Omtzigt: "Sorry voor mijn gebrek aan integriteit, ik had geen gegevens van collega-wetenschappers mogen gebruiken zonder hen hierin te betrekken. Ook sorry dat ik mijn persoonlijk financieel gewin belangrijker heb gevonden dan het maatschappelijk belang. In ruil voor miljoenen euro's heb ik toegestaan dat een voor kankerpatiënten potentieel succesvolle therapie in de prullenbak verdwijnt, omdat het geen concurrent mocht worden van een middel van het bedrijf waar ik het aan heb verkocht."

Volgens de krant reageerde Plasterk met de woorden:" Wat er staat is onwaar."

Plasterk polste Sywert van Lienden voor financiering

De patentzaak speelt waarschijnlijk een rol bij de aarzeling die NSC-voorman Pieter Omtzigt zou hebben bij Plasterk als kandidaat-premier van PVV-leider Geert Wilders.

Uit de berichtgeving van NRC blijkt namelijk dat er twijfels zijn over de vraag of Plasterk de enige uitvinder was van de gepatenteerde methode voor een specifieke therapie tegen darmkanker. De waarde van Frame Cancer Thereapeutics valt of staat met het patent op deze methode.

Plasterk heeft voor het ontwikkeling van de therapie en het bijbehorende patent gebruik gemaakt van een database van bio-informaticus Jan Koster. Die is echter in het patent niet opgenomen als mede-uitvinder.

Patent-specialist Koos Rasser geeft tegenover NRC aan dat CureVac, het Duitse bedrijf dat startup Frame Cancer Thereapeutics kocht van Plasterk en zijn mede-aandeelhouders, begin mei dit jaar in de VS een aanvraag heeft gedaan voor de registratie van het patent.

Als in de VS wordt geoordeeld dat Plasterk ten onrechte het alleenrecht op het patent heeft geclaimd kan het ongeldig worden verklaard en daarmee waardeloos worden. Dit zou betekenen dat de €32 miljoen die CureVac voor het bedrijfje van Plasterk heeft betaald, voor niets is neergeteld.

Een pikant detail dat zondag bekend werd, is dat Plasterk in vroege fase van het uitbouwen van Frame Cancer Therapeutics mondkapjesondernemer Sywert van Lienden heeft benaderd als mogelijke financier. Volgens GeenStijl benaderde Plasterk Van Lienden hiervoor in juni 2021.

Plasterk bevestigt dit desgevraagd tegenover GeenStijl: "Toen het bedrijf Frame een eerste klinische trial had voorbereid, maar als kleine startup geen geld voor de uitvoering had, hebben we stad en land afgezocht naar financiers om ons product naar de kliniek te brengen. Er is toen ook kort contact met hem geweest; dat heeft geen vervolg gehad. Uiteindelijk is er gekozen voor overname door een degelijk Duits vaccinbedrijf CureVac dat nu het product inderdaad in klinische trials naar de patiënt brengt."

Van Lienden plaatste volgens GeenStijl zaterdagavond een tweet op X die hij kort daarna verwijderde, waarin hij aangaf te zijn benaderd door Plasterk.

UPDATE Maandag 20 Mei 2024 : Ronald Plasterk haakt af als kandidaat-premier voor kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over Ronald Plasterk, die een loodzware klus heeft als verkenner van een nieuw kabinet