Meevaller voor Meppel: tien miljoen winst, in plaats van miljoen verlies

Meppeler toren
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
De gemeente Meppel heeft vorig jaar 10,7 miljoen euro overgehouden. Dat is een forse meevaller, want ze ging eigenlijk uit van een tekort van 0,8 miljoen euro. Dit verschil van bijna 11 miljoen euro zit hem in de opvang van Oekraïners, extra geld uit Den Haag en omdat minder jongeren jeugdhulp nodig hadden.
Vorig jaar vielen de kosten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne lager uit dan de bijdrage die de gemeente hiervoor ontvangt, net als twee jaar geleden overigens. Vorig jaar gaat het om 4 miljoen euro. Er zijn geen afspraken gemaakt met Den Haag om dit geld terug te betalen. In het voormalige ziekenhuis van Meppel worden meer dan 350 Oekraïners opgevangen.

Geen nieuwe lening

Een andere meevaller voor de gemeente is de bijdrage vanuit Den Haag, het zogeheten gemeentefonds. Die bijdrage is 3,1 miljoen euro hoger dan Meppel had verwacht. De uitgaven in de jeugdzorg vielen 550.000 euro lager uit dan verwacht. Vorig jaar waren er minder jongeren die jeugdhulp kregen.
De meevaller van 10 miljoen komt de gemeente goed uit. Een uitpuilende portemonnee heeft Meppel niet. Vorig jaar jaar kwam de gemeente met een plan om de financiën op orde te brengen. Het houdt onder meer in dat de gemeente wil gaan sparen, iets wat ze tot nu toe niet deed. Er werd vooral geld geleend. Maar door het geld dat vorig jaar overgebleven, heeft gemeente geen enkele nieuwe lening aangetrokken.
In 2022 hield de gemeente 15 miljoen euro over.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.