Politie doet onderzoek bij de synagoge in Rouen
NOS NieuwsAangepast

Franse politie schiet man dood die synagoge Rouen in brand wilde steken

De Franse politie heeft een gewapende man doodgeschoten die vanochtend de synagoge in Rouen in brand wilde steken. Dat meldt minister Darmanin van Binnenlandse zaken op X. Volgens de minister is de doodgeschoten man een Algerijnse staatsburger, die voor een medische behandeling in Frankrijk was.

De burgemeester van Rouen zegt dat de man waarschijnlijk eerst op een afvalcontainer is geklommen en vervolgens "een soort molotovcocktail" in de synagoge heeft gegooid. Hierdoor ontstond er een brand en is er "aanzienlijke schade" aangericht, aldus de burgemeester.

Muren aan de binnenkant van de synagoge zijn zwartgeblakerd en verkoold. De brand was in de loop van de ochtend onder controle.

Minister prijst de politieagent

De politie werd vanochtend gealarmeerd omdat er rook kwam uit de synagoge in de Noord-Franse stad. Bij aankomst zagen de politieagenten een man op het dak, met in zijn ene hand een mes en in zijn andere hand een ijzeren staaf. Toen de man van het dak sprong rende hij met het mes op de agenten af.

Minister Darmanin prijst de 25-jarige politieagent die de man neerschoot. Hij zegt dat de agent een onderscheiding zal krijgen voor zijn "extreem moedige en extreem professionele" gedrag dat hij toonde toen hij oog in oog kwam te staan met de man die met een mes op hem afkwam.

Dreigingsniveau Frankrijk

In Frankrijk worden over twee maanden de Olympische Spelen gehouden. Het nationale dreigingsniveau van het land staat sinds maart op het hoogste niveau, onder meer vanwege opgelopen spanningen door de oorlog tussen Israël en Hamas.

Élie Korchia, voorzitter van de Joodse kerkenraad in Frankrijk zegt dat "de politie een nieuwe antisemitische tragedie heeft voorkomen".

In 2016 werd Rouen al eens opgeschrikt door een aanslag, die later werd opgeëist door Islamitische Staat. Toen werd een priester vermoord met een mes tijdens een kerkdienst. De politie schoot destijds beide aanvallers dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl