PSV-commissarissen zagen Ajax vallen voor 'verleidingen'

'Dat Ajax het Bayern van Nederland ging worden, hebben wij nooit geloofd'

16 mei om 19:28

PSV heeft nooit gevreesd dat het op onoverbrugbare afstand gezet zou worden door Ajax. De Amsterdammers dreigden even uit zicht te verdwijnen toen ze hogere salarissen en transfersommen gingen betalen, maar in Eindhoven werd het rustig gadegeslagen.

"Zorgen heb ik me niet gemaakt over Ajax", begint Robert van der Wallen, voorzitter van de raad van commissarissen, tegenover Voetbal International. "Concurrentie daagt je uit. Daar wordt iedereen beter en scherper van. De historie wijst uit dat wij veel meer rust hebben, meer samen doen en veel creatiever zijn. Daar hebben we altijd op kunnen vertrouwen. Nu nog steeds."

"Voor de verhoudingen in Nederland spelen de Europese inkomsten een grote rol", vervolgt Van der Hallen. "Om aan te haken, was voor ons die zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst heel belangrijk. Dankzij de extra Champions League-plek kan je er bijna op rekenen dat je die inkomsten hebt. Daar is een groot deel van ons beleid op afgestemd." Hij is positief over de situatie bij PSV. "Op het stadion zit nul financiering. Er staat veel kapitaal op het veld. Er zitten dus zat verborgen bezittingen indeze club. Hoewel de bankrekening niet uitpuilt, is de waarde in orde en zullen wij altijd blijven meedoen. Dat Ajax het Bayern München van Nederland ging worden, daar hebben wij nooit in geloofd."

Mede-commissaris Klaas Dijkhoff volgde de situatie bij Ajax wel met interesse. "Je probeert natuurlijk wel te analyseren: wat zou je zelf doen met zo’n enorm vermogen? Wat zijn de verleidingen? Toen ik zag dat ze voor sommige verleidingen vielen, stelde me dat wel gerust. Als je steeds duurdere spelers gaat kopen, wordt het gat naar je eigen doorstroom ook groter. Waardoor andere jeugdopleidingen aantrekkelijker worden. Die van AZ, die van ons."

"De vraag is of het shoppen in een veel duurdere categorie op de lange termijn houdbaar is in de Nederlandse competitie. En soms zit het ook weleens mee. In alle scenario’s die we hebben gemaakt over hoe groot of klein het gat kon worden in de komende vijf tot tien jaar, hadden we het scenario van dit seizoen natuurlijk niet meegenomen", aldus de voormalig VVD-politicus.

Bekijk hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024: