Windenergie is schadelijker en duurder dan energie uit koolwaterstoffen

2

Windparken “vernietigen alles. Ze zijn verschrikkelijk en de duurste energie die er is. Ze verpesten het milieu. Ze doden de vogels. Ze doden de walvissen”, zei president Trump tijdens een bijeenkomst op 11 mei in Wildwood, New Jersey. “We zullen ervoor zorgen dat dit vanaf dag één stopt. Ik zal het in een uitvoerend bevel vastleggen”, schrijft Dr. Peter F. Mayer.

Trump vat de status van windenergie correct samen. De nadelen van windenergie worden wetenschappelijk gepresenteerd in een onderzoek van Wallace Manheimer, gepubliceerd in de Journal of Sustainable Development in 2022.

Voor het bouwen van de infrastructuur die nodig is voor alternatieve energiesystemen (bijvoorbeeld zonne-, wind- en geothermische energie) is meer dan vier keer zoveel materiaal nodig (bijvoorbeeld staal, glas, koper, cement/beton, aluminium, ijzer, lood, plastic en silicium) dan conventionele energiesystemen (steenkool, aardgas en kernenergie). Vergeleken met kolen- of gascentrales is de ruimte die nodig is voor zonne- en windenergiesystemen respectievelijk ongeveer 33 en 179 keer groter. Deze hoge materiaal- en oppervlaktekosten verhogen de energiekosten.

Tijdens hun werking doden zonne- en windturbines vogels, waarbij de laatste ook dodelijk zijn voor vleermuizen, en ze zijn onbetrouwbaar gebleken.

Betrouwbaarheidsproblemen veroorzaakt door een te grote afhankelijkheid van wind- en zonne-energie hebben zich in tal van delen van de wereld voorgedaan. Californië is bijvoorbeeld overgestapt op zonne-energie, heeft op één na alle kolencentrales en op één na alle kerncentrales gesloten, en heeft het gebruik van gascentrales tot een minimum beperkt. Als gevolg hiervan vonden er stroomstoringen plaats in de staat tijdens een hittegolf in de zomer van 2020.

Op dezelfde manier investeerde Texas zwaar in wind- en zonne-energie, maar faalde jammerlijk tijdens een winterstorm in februari 2021. Bevroren windturbines en met sneeuw bedekte zonnepanelen zorgden ervoor dat grote delen van Texas lange tijd zonder stroom zaten, wat resulteerde in de dood van meer dan 200 mensen en miljarden dollars aan economische verliezen. In juli daarop moesten aardgascentrales het uitvallen van wind- en zonne-energiesystemen tijdens een hittegolf compenseren.

In de winter van 2020-2021 had Duitsland een soortgelijke ervaring als Texas, toen wind- en zonne-energie het slachtoffer werden van de gevolgen van kou en sneeuw. Sinds het land rond 2000 overstapte op wind- en zonne-energie is de elektriciteitsprijs in Duitsland ruim verdrievoudigd.

Kortom: wind- en zonne-energiesystemen zijn niet goedkoop, betrouwbaar en ook niet milieuvriendelijk.

Nominaal vermogen versus gemiddeld vermogen

De eerste vraag is wat je kunt verwachten aan energielevering van windturbines. De meeste rapporten van vrienden van de transitie naar groene energie duiden op de ‘normaal’-prestaties van zonne- en windturbines. Dit is het maximale vermogen dat het apparaat zal produceren als de omstandigheden precies goed zijn. Maar de omstandigheden zijn zelden precies goed. Het nominale vermogen is niet belangrijk, maar het gemiddelde vermogen.

Een windturbine kan 2 megawatt (MW) produceren als de wind met de juiste snelheid in de goede richting waait, maar misschien slechts 500 kilowatt (kW) gemiddeld onder alle omstandigheden. In de meeste conventionele energiecentrales, of het nu kolen-, gas- of kerncentrales zijn, is de gemiddelde output vrijwel gelijk aan de piekopbrengst.

Wat kan er bereikt worden met windenergie? Slechts ongeveer 1-2% van de zonne-energie die de aarde bereikt, wordt omgezet in windenergie. Als we genereus uitgaan van 2% en rekening houden met de Betz-limiet [Betz] voor het maximale rendement van het omzetten van windenergie in mechanische energie van 60%, gaan we uit van een rendement van 50%. Een windpark met een gemiddeld vermogen van 1 GW zou dus minimaal 500 km2 bestrijken.

In tegenstelling tot een zonnepark zou dit land voor een aantal andere doeleinden kunnen worden gebruikt, maar niet voor veel. Het zou kunnen worden gebruikt als weiland, misschien voor het verbouwen van gewassen die niet veel menselijk ingrijpen vereisen, maar het is ongeschikt voor menselijke bewoning. Hoewel dit ook nogal twijfelachtig is, omdat kleine splinters van de rotorbladen de grond na verloop van tijd vervuilen.

Het lawaai zou enorm zijn, en in de winter zouden in de koude streken van het land grote brokken ijs met een gewicht van honderden kilo’s van de turbinebladen vallen, waarbij iedereen die erdoor werd geraakt, om het leven kwam.

Volgens Manheimer bedragen de kosten van een turbine doorgaans ~$2/watt nominaal vermogen of ~$8/watt gemiddeld vermogen. Ervan uitgaande dat turbines met een vermogen van 4 MW een hoogte van ongeveer 170 m hebben, heeft een gemiddelde elektriciteitscentrale van 1 GW ongeveer 1000 turbines nodig, wat ongeveer 8 miljard dollar kost. Hierbij is geen rekening gehouden met de kosten voor installatie, die ook niet laag zijn. En hoeveel kost 500 km2 aaneengesloten land in Europa?

De behoefte aan reservevermogen

Er wordt gesproken over een revolutie in batterijtechnologie om back-upstroom te leveren, maar dat lijkt vergezocht. De lithium-ionbatterij van de Tesla-auto heeft een opslagcapaciteit van ongeveer 100 kilowattuur. Volgens het Federale Netwerkagentschap werd in Duitsland in 2022 ongeveer 484 miljard kWh elektriciteit verbruikt, wat overeenkomt met een gemiddeld vermogen van ongeveer 55 GW. Als alles zou worden omgeschakeld naar zonne- en windenergie – de ‘hernieuwbare energiebronnen’ – dan zou je 1,32 miljard kWh aan opslagcapaciteit nodig hebben per dag zonder wind in de winter bij mist (geen zonne-energie), of ongeveer 13,2 miljoen Tesla-batterijen.

Advertisement

Een Tesla-batterij kost momenteel ongeveer 10.000 euro. Zelfs bij een aankoop van een miljoen dollar zullen de kosten waarschijnlijk niet minder dan 5.000 euro bedragen, dus we hebben het over tientallen miljarden aan kosten voor reserve-elektriciteitscapaciteit. Afgelopen winter hadden we al meerdere dagen zulke weersomstandigheden, dus er zouden 5 tot 7 dagen voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, wat de kosten opdrijft tot honderden miljarden. En omdat warmtepompen en verwarming in het algemeen in de winter bijzonder veel elektriciteit vergen, lopen de kosten voor reservecapaciteit zelfs op tot in de biljoenen euro’s.

Veiligheidsproblemen

Er is ook een veiligheidsprobleem bij het opslaan van zoveel chemische en elektrische energie op één plek, vooral bij een batterij zoals de lithium-ionbatterij van Tesla, waarvan bekend is dat deze een brandgevaar met zich meebrengt, zelfs als de batterij geen stroom levert.

Het gevaar dat gepaard gaat met opslag in lithium-ionbatterijen is uniek. Het is bekend dat de batterijen brandgevaarlijk zijn, zelfs als ze geen stroom leveren. En ze kunnen alleen worden gedoofd door de zuurstof volledig te verwijderen, wat onmogelijk is met de enorme batterijparken die daarvoor nodig zijn. De brandbeveiligingsmaatregelen zouden daarom uiterst complex zijn en bovendien enorm veel ruimte in beslag nemen.

De kosten van de geleverde energie

Er wordt vaak gezegd dat zonne- en windenergie goedkoper worden, vaak veel goedkoper dan elektriciteit uit kolen, gas, olie of kernenergie. Hoewel er geen brandstofkosten zijn, zijn de materiaal- en arbeidskosten enorm vergeleken met de kosten van conventionele energie. Daarbij komen de enorme kosten van back-upsystemen.

Daarom zijn er enorme wetenschappelijke, technische, economische en ecologische obstakels die in werkelijkheid moeilijk te overwinnen zijn [Sellenberger 2020, Mills 2019].

Ondanks alle beweringen dat zonne- en windenergie goedkoop zijn, rijst de vraag hoe de elektriciteitskosten in Duitsland en Frankrijk zich verhouden. Deze vraag is eenvoudig en onbetwist. Omdat het doel van de energietransitie het terugdringen van de CO 2 -uitstoot in de atmosfeer is, rijst de vraag hoe goed Duitsland en Frankrijk het doen. Deze vraag is ook eenvoudig en onbetwist.

Figuur 9 toont een grafiek van de prijs van een kilowattuur elektrische energie in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten in eurocenten van 1980 tot ongeveer 2020 [Gesubsidieerde Windenergie, Manheimer 2018 en andere bronnen].

De grafiek toont ook de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in de atmosfeer in tonnen per jaar [Cumulative Effects, Manheimer 2018 en andere bronnen].

Figuur 9. Illustratie van de kosten van één kilowattuur elektrische energie in eurocenten in Frankrijk, Duitsland en de VS (vast) en de CO 2 -uitstoot in de atmosfeer in tonnen per hoofd van de bevolking per jaar

De grafiek laat zien dat de Duitse energietransitie op beide punten is mislukt, althans tot nu toe, na ~20 jaar. Het heeft de elektriciteitsprijs niet verlaagd, maar juist veel duurder gemaakt. Het heeft de uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking in de atmosfeer in Duitsland niet verminderd in vergelijking met Frankrijk of zelfs de Verenigde Staten.

Het einde van de levenscyclus

Er zijn extra kosten en milieuschade veroorzaakt door zonne- en windenergie die tot nu toe nauwelijks zijn opgemerkt. De levensduur van zonnecellen en windturbines bedraagt ​​slechts zo’n 25 jaar. Omdat de meeste zonnepanelen en windturbines jonger zijn dan deze periode, hebben we slechts een vermoeden van het probleem dat snel nadert.

Het probleem met windturbines is tweeledig. Omdat de rotorbladen van glasvezel zijn en slechts zo’n 10 jaar meegaan, hebben wij hier al ruime ervaring opgedaan. Deze vleugels zijn enorm en het vervoeren en afvoeren ervan is erg duur, maar een stortplaats is een redelijke optie als deze groot genoeg is. Eenmaal begraven veroorzaken ze weinig of geen schade aan het lokale milieu. Er zijn maar weinig stortplaatsen die deze messen kunnen huisvesten. Eén bevindt zich in de buurt van Casper, Wyoming. De afbeelding hierboven toont een foto van een deel van deze stortplaats met fragmenten van windturbinebladen op hun laatste rustplaats. Het kleine object rechtsboven is een bulldozer, bestuurd door een stortplaatswerker.

De moeilijkheid bij het weggooien van de vleugels verbleekt in vergelijking met het weggooien van de torens, die ongeveer 25 jaar meegaan. Bedrijven moeten de kosten van de ontmanteling meestal in het begin zelf betalen. Volgens Manheimer bedragen de kosten $100.000, wat ongelooflijk goedkoop klinkt voor het ontmantelen van een 170 meter hoge stalen toren. The Washington Times schat zelfs dat een betere kostenraming $ 500.000 bedraagt

Het alternatief zou zijn om gewoon weg te lopen en het aan iemand anders over te laten om ervoor te zorgen. Misschien denken windexploitanten dat het correct ontmantelen van verouderde turbines “niet hun zaak” is. Ze hebben het te druk met het redden van de wereld.

Gezien de enorme ruimte- en materiaalbehoefte veroorzaken zonne- en windturbines bij hun eerste aanleg grote schade aan het milieu als geheel. Als ze doodgaan, zijn ze nog schadelijker. Dan vormen ze vrijwel zeker een grotere milieucrisis dan welke andere energiebron dan ook.


Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Danny
Danny
27 dagen geleden

..

IMG_20240422_123846_237
Hagar
Hagar
26 dagen geleden

comment image