Politiehelikopter cirkelt rond voor grote terreuroefening

Agent in actie tijdens de terreuroefening
© Omroep West
LISSE - Er klinkt geweervuur in het restaurant. Gasten werpen zich gillend op de grond of proberen te schuilen achter bloembakken en de bar. Buiten liggen lichamen van dode en gewonde toeristen. Door een geopende deur is binnen een gemaskerde man te zien met een automatisch wapen in zijn hand. Ondanks dat het een oefening is, lijkt een eeuwigheid te duren voor de politie arriveert, maar het is minder dan tien minuten.
'Het was echt realistisch', analyseert Ethel Nol van de politie als het allemaal voorbij is. 'Ik heb collega's met gewonde slachtoffers op hun rug zien lopen, de brandweer was aanwezig, de veiligheidsdiensten hebben hun ding kunnen doen, niemand doet alsof het slechts een oefening is.'
Dat was het wel, woensdagmiddag, in de voor het publiek inmiddels gesloten Keukenhof in Lisse. 'Het is voor ons belangrijk om zo'n oefening een keer op een afgesloten terrein te kunnen doen. Dan hebben we meer ruimte dan wanneer het tussen het publiek moet', zegt Nol.

Meerdere diensten

Verspreid over het terrein doen enkele tientallen agenten van de basiseenheid Hillegom-Lisse-Teylingen mee aan de oefening.
Daarnaast zijn er mensen van de Dienst Speciale Interventies (DSI), de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), de politiehelikopter, drone-operators, de brandweer en 120 studenten van het mboRijnland.
Eén van de 'terroristen'
© Omroep West
Ze oefenen op verschillende scenario's, variërend van een demonstratie en een aanval op een VIP tot twee verschillende gijzelingen.
Daarvoor lopen er drie 'terroristen' met bijna echt uitziende automatische wapens tussen de mensen. Ook de wapens van de politie zijn bijna echt. De terroristen zijn niet zuinig met hun kogels.

Verdieping van samenwerking

De agenten weten de drie terroristen te overmeesteren, tot tevredenheid van hun teamchef. 'Ik ben heel trots op ze. Het is belangrijk dat we zo'n oefening doen. We hebben veel jonge collega's. Die hebben op de politieopleiding al veel geleerd, maar de verdieping die ga je hier krijgen, ook als het gaat om samenwerking met elkaar en met de andere diensten.'
Ook voor de studenten van mboRijnland is het een bijzondere middag. De oefening is spannend, realistisch en leerzaam, zo vertelt Romy, student Handhaving, Toezicht en Veiligheid: 'Je zag dat de politiemensen goed samenwerkten met elkaar en daar kan je wel van leren.'