0

Venezuela heeft nu officieel geen gletsjers meer. Door de opwarming van de aarde heeft La Corona, de laatste gletsjer van het land, zijn status als gletsjer verloren. De gletsjer is zo klein geworden dat hij niet meer beweegt en bovendien wordt er geen nieuw ijs meer vormt. La Corona was de laatste van zeker zes gletsjers die Venezuela had. Ook in de Alpen verdwijnen gletsjers en worden soms zelfs herdenkingsdiensten georganiseerd.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

La Corona-gletsjer is niet meer

De La Corona-gletsjer in Venezuela is verdwenen. Deze gletsjer lag op een hoogte van 4900 meter op de top van de Pico Humboldt. Het was de laatste van zes gletsjers in het land. De hoge temperaturen van de afgelopen jaren, klimaatverandering en de El Niño van 2023 hebben de gletsjer doen smelten tot zijn huidige kleine omvang.

Venezuela is het eerste land in de recente geschiedenis dat al zijn gletsjers kwijt is. In 2018 noemde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de La Corona-gletsjer de “last glacier standing” van Venezuela.

Te klein en geen beweging van ijs meer

La Corona is te klein geworden met een omvang van 0,02 km² (20.000 m2). Volgens de laatste observaties zou de gletsjer ondertussen zelfs kleiner dan 10.000 m2, wat volgens glaciologen te klein is om nog als gletsjer te gelden. Momenteel zijn er wereldwijd nog meer dan 200.000 gletsjers die wel aan deze maatstaf voldoen.

Belangrijker is dat wetenschappers hebben vastgesteld dat La Corona niet meer stroomt. Een gezonde gletsjer groeit in de winter en smelt in de zomer, waarbij ijs van boven naar beneden beweegt. Een gezonde gletsjer verliest evenveel massa als hij wint en is daarom in evenwicht. Omdat La Corona niet meer stroomt, wordt er dus geen massa meer verplaatst. En volgens de definitie moet een gletsjer stromen. Maar La Corona is nu stilgevallen en is daarom gedegradeerd tot “ijsveld”.

Tropische gletsjers verdwijnen snel

La Corona was nooit een grote gletsjer. Het was een tropische gletsjer, hoog in de ijzige toppen van de Andes.

Tot voor kort konden gletsjers daar nog overleven. Het was koud genoeg om het hele jaar door een deel van de sneeuw te behouden. La Corona was het laatste overblijfsel van een ijskap die tijdens de laatste IJstijd maar liefst 600 km² besloeg. In 1910 besloegen de laatste zes Venezolaanse gletsjers samen nog 10 km². Tegen 2011 waren vijf daarvan al verdwenen. Nu is ook de laatste gletsjer weggesmolten.

Veel tropische gletsjers zullen het lot van La Corona delen. Gletsjers verdwijnen overal, maar in de tropen gaat het extra snel. Ze zijn kleiner en liggen op lagere hoogtes, waardoor ze extra gevoelig zijn voor stijgende temperaturen.

Nog sneller dan verwacht

In 2015 was La Corona gekrompen van 0,6 km² tot minder dan 0,1 km². In 2018 gaven wetenschappers de gletsjer nog 10 tot 20 jaar voordat hij voorgoed zou verdwijnen. Uiteindelijk duurde het slechts half zo lang. Ook pogingen om de laatste resten van La Corona te beschermen met witte kunststof doeken hadden geen effect. De smelt kon niet voldoende worden beperkt om het ijs te behouden.

Ook in de Alpen verdwijnen gletsjers

Ook in de Alpen verdwijnen gletsjers “als ijs voor de zon”. Een voorbeeld is de Pizol gletsjer in Zwitserland. Deze werd vanaf 2022 officieel geen gletsjer meer maar een ijsveld. Als het ijs te dun wordt en niet meer stroomt, wordt de ijsmassa gedeclasseerd.

Het zijn vooral de kleinere gletsjers die eerst verdwijnen. In Zwitserland, maar ook in IJsland, worden nu regelmatig “begrafenissen” georganiseerd om de gletsjer te herdenken als symbool voor actie tegen klimaatverandering!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken