Terug naar de krant

‘Nieuwe informatie’ beweegt Universiteit Gent tot mogelijke samenwerkingsstop Israëlische instellingen

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

De Universiteit Gent gaat mogelijk de samenwerking met een aantal Israëlische instellingen stopzetten. Dat heeft de rector van de universiteit, Rik Van de Walle, donderdag aangegeven in een verklaring. Met dat besluit, waar vandaag een definitieve beslissing over valt, komt de universiteit tegemoet aan de demonstranten die de afgelopen week actie voerden op de campus. Het zou gaan om een samenwerkingsstop met partijen die sinds oktober 2023 materiaal produceren voor het Israëlische leger en deel uitmaken van overheidsministeries.

Van de Walle had er afgelopen week naar eigen zeggen intern op gewezen dat zijn universiteit „in geen geval samenwerking wenst op te zetten met partijen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen die de Israëlische overheid pleegt in Gaza, in Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever”.

Volgens hem blijkt uit nieuwe informatie dat er „momenteel vanuit de UGent wordt samengewerkt met Israëlische partners die vandaag als (zeer) problematisch worden beoordeeld”. Het gaat om de Holon Institute of Technology, MIGAL Galilee Research Institute en Volcani Centre (Agricultural Research Organisation of Israel). De Vlaamse rector beweert dat de universiteit niet op de hoogte was van de „problematische samenwerkingen” en dat de bewuste partijen eerder positief waren beoordeeld door de universiteit.

Lees ook Celstraf voor 22-jarige Britse UvA-student wegens geweldpleging tegen politie

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in