Firefox krijgt ondersteuning voor Nvidia RTX VSR-upscaling en RTX Video HDR

De Firefox-webbrowser krijgt officieel ondersteuning voor Nvidia's RTX Video Super Resolution en RTX Video HDR. Dat maakt Nvidia bekend. Met de technieken kunnen gebruikers met een RTX-gpu respectievelijk video's in de browser upscalen en sdr-video's opwaarderen naar hdr.

De RTX-technieken worden officieel ondersteund in Firefox-versie 126, die onlangs is verschenen, schrijft Nvidia in een blogpost. Beide technieken zijn gespitst op het verbeteren van video's die in de webbrowser worden afgespeeld, bijvoorbeeld via streamingdiensten. RTX Video Super Resolution doet denken aan DLSS. Het gebruikt een AI-model om de resolutie van video's te verhogen. RTX Video HDR voegt hdr toe aan sdr-video's.

RTX Video Super Resolution verscheen eerder al in Firefox, hoewel daarvoor nog flags ingeschakeld moesten worden in het about:config-menu van de webbrowser. Dat is nu niet meer het geval. Daarmee hebben Nvidia en Firefox-ontwikkelaar Mozilla de ondersteuning officieel gemaakt. Gebruikers met een Nvidia GeForce RTX 20-videokaart of nieuwer kunnen de functies inschakelen via het Nvidia Control Panel, onder Super Resolution en High Dynamic Range in het menu RTX Video Enhancements.

De RTX Video-technieken van Nvidia zijn al langer beschikbaar in andere webbrowsers. Dat gold bijvoorbeeld voor Google Chrome en Microsoft Edge. De VLC-mediaspeler ondersteunt ook al langer RTX Video Super Resolution.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

15-05-2024 • 15:00

50 Linkedin Whatsapp

Reacties (50)

50
50
11
0
0
31
Wijzig sortering
Betekent dit nu dat je niet meer het duurste streaming abo hoeft af te nemen maar 'zelf' van HD 4K kan maken?

Volgende stap: 16:9 filmpjes omzetten naar 21:9, liever iets wat door een AI verzonnen is en niet perfect is, dan die zwarte balken steeds aan de zijkant.
tja als je dan elke keer dat je wat kijkt meer als 300w staat te sleurpen(om effe een 3080 als voorbeeld te nemen) dan ben je eerder de kosten aan t verplaatsen denk ik.
Deze algoritmes gebruiken niet de gehele GPU
Naja op quality 4 komt het nog aardig in de buurt. (40-70% usage op een rtx 3070 depending on scene)
Als je super resolution op 4 zet gebruikt ie zeker wel vol vermogen. Zeg ik uit ervaring.
En dus op je verwarming aan het besparen?

Laten we zeggen dat je 100W meer gebruikt dan bij gewoon streamen, en 3 uur per dag iets kijkt.

Dan kom je per maand op ongeveer 10 kWh = € 3,50? Dan kan het volgens mij dus uit.

En hoeveel minder stroom verbruiken je modem en router eigenlijk als je zo veel minder bandbreedte gebruikt?
Het gebruik van netwerk apparatuur tenzij je 10Gbits gebruikt is te verwaarlozen. Denk aan alles bij elkaar opgeteld onder de 20 Watt. Zelfs een 2.5Gbit switch heeft tegenwoordig maar een gebruik van 8 Watt voor 5 poorten.
Het gebruik van een pc of zelfs laptop met deze technieken is niet te vergelijken.
Werkt dat ook zo in de zomer? En dat op je modem en router valt natuurlijk wel mee... bandbreedte is ook vrijwel niks.
laten we het trouwens eerder houden op 200 a 300 wat meer als je m op de hoogste stand hebt staan 8)7
Denk niet dat je het met 100 W extra gaat redden, maar dan nog; 100 Watt verwarming is nu al verspilling in mijn woning, want die is warm zat. Eerder te warm. Omgekeerd: Hiermee koelen kan niet.

Daarnaast: Met 100 Watt kun je 300 tot 500 Watt warmte halen uit een warmtepomp. Of koeling. Verwarmen met een videokaart is niet bepaald efficiënt.
Valt wel mee 30% stroom verbruik met een RTX 4090. Niet dat het extra verbruik ook veel boeit.

[Reactie gewijzigd door Expanse op 15 mei 2024 17:26]

want stroom is gratis?
Nee zeker niet maar ik let niet op kleine bedragen die weg lekken.
+- 3.50 p.m. als je 1 uur per dag zou kijken met gemiddelde stroomprijs met 3080 als voorbeeld. en dat is dan maar 1 uur per dag en daar komt dan nog abonnementskosten bovenop
Leg je even een extra zonnepaneel en ben je ook weer klaar.
Volgende stap: 16:9 filmpjes omzetten naar 21:9, liever iets wat door een AI verzonnen is en niet perfect is, dan die zwarte balken steeds aan de zijkant.
Dan moet je een film onderkant en bovenkant voor 21:9 formaat besnijden, waardoor een film een stuk breder is geworden. Je verliest wel daardoor extra details.
Hij stelt voor dat AI meer content verzint aan de zijkanten, dus niet snijden maar aanvullen.

Zelf geen fan van dat idee, ik zie liever wat de maker wil dat ik zie.
Tijdens elke scène een filmcrew, geluidsman en decorstukken aan de zijkanten toevoegen 8)7
van 16:9 naar 21:9 - ik wil van zwarte balken aan de zijkant af ;)
De volgende stap is het toevoegen van het Sloot Digital Coding System waardoor je een hele 8K stream kan bekijken door enkel 1KB aan super gecomprimeerde data te downloaden.
Wikipedia: Jan Sloot
Dit gaat nog heel groot worden.
Volgens mij heb je het originele artikel waar je naar linkt niet volledig gelezen, want daarin wordt duidelijk dat Sloot zelf al zegt dat SDCS geen compressie systeem is.

Het is wat onduidelijk wat het precies wel was (het leest meer alsof het een scam was om geld van investeerders te krijgen dan een echte techniek), maar als het wezenlijk iets was komt het volgens mij dichter in de buurt van een fingerprint-hash.
Het was "codering" als ik me goed herinner was het eerder een soort van opzoekalgoritme waar de "film" dan louter bestond uit verwijzingen wat het beeld is dat dan samengesteld moet worden door een afspeelmedium.
Dat is in elk geval wel waar veel (fingerprint)hashes voor gebruikt worden (in onder meer Shazam), dus dat zal het dan haast wel zijn.
Idd, echter ging je dan aan de basis van die hashes het liedje terugmaken. Iets wat twijfelachtige kwaliteit zou opleveren.
Wat ik er van begreep dient die 'hash' meer als een index binnen een bepaald systeem, waarmee de juiste media kan worden opgehaald. Volgens mij werd de '1kb' waar het over gaat niet gebruikt om de originele film te repliceren/reconstrueren.
Geloof je het zelf. Haha
LOL, herinnert u zich deze nog nog nog nog..... 25 jaar geleden alweer.
Nadat die kickstarter met de perpetual motion machine een produkt heeft geleverd ga ik gelijk investeren in dit systeem... :P
Betekent dit nu dat je niet meer het duurste streaming abo hoeft af te nemen maar 'zelf' van HD 4K kan maken?
Als kwaliteit je niet boeit, sure...
voor kwaliteit hoef je bij die streaming providers ook niet te zijn. dan kan je beter bluray kopen.
Zoals de gecomprimeerde Once Upon a Time in the West bluray zeker.
Is dit proprietary net zoals de Firefox Widevine CDM plugin?
Leuk dat er een Nvidia specifieke HDR implementatie komt, maar als ik https://bugzil.la/hdr mag geloven is er niet eens een generieke HDR implementatie. Hopelijk gaat de Nvidia specifieke versie niet ten koste van de versie die iedereen kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door bcome op 15 mei 2024 15:52]

Natuurlijk gaat dat niet ten koste want niet iedereen heeft een Nvidia GPU. Heb je een Nvidia GPU dan maakt het ook niet meer uit. Het werkt heel goed en het kon er voor ook niet zo goed.
.Was al een tijdje aan het twijfelen om een Optische HDMI 2.1 kabel aan te schaffen om zo mijn PC aan Mijn LG C3 te kunnen hangen (ze staan immers toch in dezelfde ruimte), lijkt me nu een goed moment. Zeker omdat de Plex app/LG TV op echt grote remuxes nog wel eens tekort wil schieten (qua bandbreedtte, die is namelijk maar 100/100 op de LAN poort)

Zag op LTT dat RTX video best goed werkte, weet niet of er meer mensen een soortegelijke setup draaien?

[Reactie gewijzigd door tjallo op 15 mei 2024 16:04]

Waarom optisch? als het toch in dezelfde kamer staat.
Meer dan 5m aan kabel heb ik zeker wel nodig, >5m non-optische kabels op HDMI 2.1 snelheden lijken me niet stabiel.
Ah, prima. Tot 10 meter zal goed gaan, maar voor de zekerheid een goede keuze dan. Ik heb zelf een normale 2.1 op 3 meter.
een usb naar utp dongle werkt erg goed in een LG tv. Haal je 300mbit in plaats van 100.
Het stotteren is hierdoor bij mij weggegaan.

kost maar 15 euro ofzo
Ik ben benieuwd of dit nog enige impact zal hebben op batterij duur van mobiele apparaten zoals laptops. Ik heb zelf een laptop met RTX4050 en zal dit eens uitproberen. Meestal wordt de ai workload wel offloaded naar een NPU, maar Nvidia heeft dat niet en wordt alles op de gpu berekent.
zeker, super resolution op standje 4 trekt vol vermogen.
Mijn ervaring met de RTX 4090 is dat het op stand 4 70 waTT kost.
lijkt me sterk
heb op meerdere machines gezien dat het bijna vol vermogen trekt(net onder maar dicht in de buurt)
Misschien was dat nog met pudere drivers. Net nog eens gekeken en gaf GPU-Z 70 watt aan wat opzich wel veel is.
70 watt met stand 4 geloof ik niks van met non native res content. En nee, was niet met oudere drivers. Zou ook niet echt uit moeten maken voor zo n groot verschil. Zelfs mijn 3070 mobile trekt meer als dat.

[Reactie gewijzigd door DieMitchell op 16 mei 2024 07:05]

zie nu op videocardz soortgelijke ervaringen met de 4090
Lijkt dat de 4090 hier gewoon efficienter in is
Vind het wel bizar dat het verschil zo groot is
Dit is gewoon geavanceerde beeldbewerking dat mbv de GPU wordt uitgevoerd.
Dat soort technieken wordt al jaren in games gebruikt en zit gewoon ingebakken in de hardware.
Natuurlijk is dit extra belasting van je accu.
NPU's in laptops zijn enkel marketing praatjes die weinig tot niks voorstellen.
Intel kan geen fatsoenlijke videokaarten bakken dus probeert op die manier nog een graantje mee te pikken van de AI boom. Ze draaien zulke NPU taken gewoon op de extra cores van de GPU die bij normaal gebruik toch niks staan te doen.
Heb helaas moeten overstappen van firefox vanwege de instabiliteit en hoge RAM verbruik en ik ben niet de enige. Vraag me af of ze die dingen een keer gaan fixen ipv nieuwe dingen uitbrengen
Relaxed achtergrondmuziekje :+
Volgens mij is VLC RTX niet beschikbaar voor Linux :(


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee