De Zeetijger is 1 van de schepen die wordt ingezet voor de oefening
Foto: Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Franse en Belgische kustwacht oefenen op de Noordzee om olievervuiling te bestrijden

Voor de kust tussen De Panne en het Franse Duinkerke loopt een oefening om olievervuiling in zee te bestrijden. België en Frankrijk werken daarbij samen. In de toekomst staan nog meer gezamenlijke oefeningen en opleidingen gepland. De bedoeling is het kanaal, één van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld, beter te beveiligen. 

Sinds gisteren loopt er voor de kust tussen De Panne en Duinkerke een oefening van de Belgische en Franse kustwacht. Volgens een verzonnen scenario is een tanker daar veel olie verloren na een botsing. 3 Belgische schepen moeten helpen om de olie uit zee te verwijderen. 

De oefening maakt deel uit van een ruimere samenwerking tussen de Frans-Belgische kustwacht om het kanaal beter te beveiligen, vlotter te communiceren en schepen sneller te identificeren. In de toekomst zijn nog meer oefeningen en opleidingen gepland, onder meer om het scheepvaartverkeer op te volgen via satellietbeelden.

Drones inzetten

Eerder deze week werd ook al de aftrap gegeven voor een andere samenwerking tussen België en Frankrijk rond het gebruik van drones op de Noordzee. Tot midden september zullen verschillende partners van de kustwacht 2 speciale drones kunnen gebruiken voor verschillende taken op zee, zoals reddingsacties. Ze kunnen ook ingezet worden om bij een scheepsramp snel zicht te krijgen op de situatie, om milieuverontreiniging op te sporen of om wrakken op de bodem van de Noordzee beter in beeld te krijgen.

Meest gelezen