Georgië verzet zich tegen de poging tot kleurenrevolutie door de EU en de VS

2

Het Westen probeert naast Oekraïne andere fronten te openen tegen Rusland.

Georgië is overspoeld door 20.000 Westerse NGO’s die allemaal maar één doel hebben; regime-change.

RT.de:

Aftellen in Georgië. Terwijl het Georgische parlement dinsdag over de ‘NGO-wet’ stemde, probeerden hooggeplaatste politici uit verschillende EU-landen dit te voorkomen. In de delegatie zat ook SPD-havik Michael Roth.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Estland, Letland, Litouwen en IJsland brengen komende woensdag een werkbezoek aan Georgië. Hun bezoek is echter onwenselijk voor de regerende partij ‘Georgian Dream’ omdat het ogenschijnlijk onaangekondigde bezoek tegelijkertijd plaatsvindt met de protesten tegen de wet ‘Over de transparantie van buitenlandse invloed’. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken wilden de situatie radicaliseren, zegt de Iraakse Kadagishvili, lid van de partij, volgens persbureau Tass.

“Er is een collectieve aanval op Georgië als onafhankelijke staat. (Westerse politici) komen de demonstranten steunen en de situatie radicaliseren”,  zei het parlementslid.

Niet afgeschrikt door dit alles heeft het Georgische parlement dinsdag de controversiële wet in derde lezing aangenomen. 84 parlementsleden stemden vóór, 30 tegen. Net als de voorgaande dagen ging de stemming gepaard met massaprotesten.

Hoewel de Georgische oppositie het wetsvoorstel als Russisch omschrijft, hebben Georgische wetgevers het feitelijk gemodelleerd naar de Amerikaanse Foreign Agents Registration Act (FARA).

Waar gaat de wet over

Thomas Röper:

In de verklarende tekst wordt opgemerkt dat het wetsvoorstel de activiteiten van buitenlandse organisaties “niet beperkt”, maar dat hun registratie verplicht wordt. De auteurs van de wet baseren dit op het feit dat door het buitenland gefinancierde niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) vaak hun bronnen van inkomsten niet openbaar maken, maar wel de drijvende kracht achter protesten kunnen zijn.

De Georgische premier, de Iraakse Kobakhidze, heeft ook verklaard dat meer dan 90 procent van de middelen die door de grootste NGO’s in Georgië worden uitgegeven, op geen enkele manier wordt aangegeven.

Het wetsontwerp heeft geen gevolgen voor individuen en is alleen van toepassing op rechtspersonen en media die meer dan 20 procent van hun inkomsten uit het buitenland ontvangen. Organisaties waarvan bewezen kan worden dat ze “de belangen van buitenlandse strijdkrachten nastreven” zouden verplicht moeten worden hun inkomsten en uitgaven aan het ministerie van Justitie te rapporteren. Anders riskeren ze boetes.

Het initiatief werd ook tegengewerkt door de Amerikaanse ambassade en de EU-missie in Tbilisi, die zeiden dat het wetsvoorstel “ernstige zorgen baart”. EU-functionarissen zeiden dat ze geen noodzaak zagen om sancties tegen Georgië op te leggen, maar voerden aan dat het aannemen van de wet een ernstig obstakel zou vormen voor de toetreding van het land tot de EU.

De moeder van alle wetten voor buitenlandse agenten

Omdat nog maar heel weinig mensen in het Westen hiervan op de hoogte zijn, zal ik hier nogmaals uitleggen wat de wetten tegen buitenlandse agenten zijn en of ze daadwerkelijk een Russische uitv inding zijn, zoals de westerse media (en ook Spiegel in al zijn artikelen) beweren.

Advertisement

Westerse media bekritiseren Rusland omdat het in 2012 een dergelijke wet heeft ingevoerd. Wat de westerse media altijd verbergen is het feit dat dit geen Russische uitvinding is, maar een Amerikaanse. De VS voerden in 1938  de FARA Act  (Foreign Agents Registration Act) in. Volgens de wet kan iedereen die zich bezighoudt met door het buitenland gefinancierde politieke activiteiten in de Verenigde Staten en zich niet registreert als ‘buitenlandse agent’, boetes en/of gevangenisstraf krijgen. Bovendien moeten ‘buitenlandse agenten’ hun publicaties identificeren als afkomstig van de ‘buitenlandse agent’.

In de VS wordt de FARA-wet zeer restrictief toegepast. Zo werd de toenmalige Russische studente  Maria Butina in 2018 in de VS veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf vanwege deze wet. Haar misdaad was dat ze als wapengek contact had gelegd met de Amerikaanse wapenlobby. Het feit dat ze met enkele Amerikaanse wapenlobbyisten sprak, was voldoende om haar tot een gevangenisstraf van meer dan een jaar te laten veroordelen.

Rusland heeft feitelijk alleen maar de Amerikaanse FARA-wet gekopieerd, hoewel de straffen in de Russische kopie van de Amerikaanse wet minder streng zijn dan in het Amerikaanse origineel. De Duitse ‘kwaliteitsmedia’ hadden en hebben niets aan te merken op de Amerikaanse FARA-wet. Ze vertellen hun Duitse lezers niet eens dat er in de VS zo’n wet bestaat, die zeer strikt wordt toegepast.

Bovendien vertellen de Duitse media hun lezers niet dat  de EU  nu werkt aan een dergelijke wet op buitenlandse agenten, die zij beschrijft als onderdeel van een “pakket om de democratie te beschermen”. En onlangs werd een dergelijke wet  in het Franse parlement geïntroduceerd.

VS gaan de banden met Georgië opnieuw beoordelen

Sancties en bewapening van de oppositie ? We kennen de methodes van de VS toch.

TASS:

De VS zullen hun betrekkingen met Georgië drastisch heroverwegen als het wetsvoorstel over buitenlandse agenten in het land wet wordt, waarschuwde perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre.

“Als deze wetgeving wordt aangenomen, zal dit ons dwingen onze relatie met Georgië fundamenteel te heroverwegen.” zei ze op een persconferentie.

Ze weigerde een voorproefje te geven van eventuele acties die de VS zouden kunnen ondernemen.

Jean-Pierre zei ook dat de VS “diep verontrust” zijn door het wetsvoorstel, dat het Georgische parlement dinsdag in de laatste lezing heeft aangenomen.

De Georgische wetgevende macht begon in april met de behandeling van het wetsvoorstel over buitenlandse agenten. Sindsdien gaan mensen uit protest de straat op. Meerdere keren escaleerden de bijeenkomsten tot botsingen met de politie, die pepergas en waterkanonnen gebruikte om demonstranten uiteen te drijven.

Het wetsvoorstel is bekritiseerd door de VS, de EU, de VN, de NAVO, de OVSE en de Raad van Europa. Leiders van de Georgische regeringspartij beweren dat dit alleen maar dient om transparantie te bieden over buitenlandse financiering voor niet-gouvernementele organisaties en nieuwsmedia. De Georgische president Zourabichvili zei dat ze het wetsvoorstel zou vetoën.

TASS:

De VS zullen sancties opleggen aan leden van de Georgische regering als de democratie van het land een tegenslag krijgt, zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jim O’Brien.

Hij gaf commentaar nadat het Georgische parlement dinsdag tijdens de laatste lezing een wetsvoorstel over buitenlandse agenten had aangenomen.

“Als de wet indruist tegen de EU-normen en er sprake is van een erosie van de democratie en van geweld tegen vreedzame demonstranten, zullen we beperkingen zien vanuit de Verenigde Staten. Er zullen financiële en/of reisbeperkingen komen, specifiek voor de verantwoordelijken en hun families”, aldus de diplomaat. zei op een persconferentie in Tbilisi.

O’Brien, die dinsdag in Tbilisi aankwam, riep op tot vervolging van degenen die geweld gebruikten tegen demonstranten die tegen het wetsvoorstel waren.

Roept hij ook op tegen vervolging van degenen die geweld gebruiken tegen de studenten die protesteren tegen de Israëlische genocide in de VS ?

Grapje, was een retorische vraag.


Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans van Straaten
Hans van Straaten
13 dagen geleden

Het “westen” heeft zoals gebruikelijk boter op het hoofd. Wij staan op het moment aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

Peter
Peter
13 dagen geleden
Antwoord aan  Hans van Straaten

Heeft het Westen ooit aan de goede kant van de geschiedenis gestaan? Geschiedenisboekjes zijn door het Westen gedicteerd en staan vol flagrante leugens.

Hoe vuil ‘het Westen’ vanaf haar ontstaan is geweest, zal spoedig blijken.
Een enorme aardbeving, gevolgd door een grote hagelbui zullen haar voor eeuwig verwoesten. Van de zogenaamde ‘Westerse beschaving’ zal helemaal niets overblijven.

Het is ‘het grote Babylon’ dat teruggaat op de vier wereldrijken van Daniel, op Nimrod, de toren van Babel en uiteindelijk op de afschuwelijk verdorven wereld die werd verwoest in de zondvloed en die straks ook nog heel even om de hoek komt kijken in al haar verschrikkingen, onder de vijfde en zesde bazuin van het negende hoofdstuk van Openbaring. Maar eerst nog even de Apocalyptische ruiters, waar binnen de kring der politieke machthebbers de laatste jaren hard aan wordt gewerkt.

Alles zal uitkomen.