main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2024 — 15:52

Bijval voor Dilan Yeşilgöz: ‘Als minister mag je terugpraten’

Directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht begrijpt dat demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) in een bericht op X heeft gereageerd op journalist Tim Hofman. Hij vroeg mensen die bij studentendemonstraties door de politie zouden zijn “mishandeld” zich bij hem te melden.

Yeşilgöz was niet blij met die vraag. “Wil je alleen beelden van agenten die ingrijpen bij rellen, nadat de relschoppers meerdere malen gesommeerd waren weg te gaan, of ook van relschoppers die journalisten het werk onmogelijk maken, de Joodse gemeenschap belagen, met stenen en ammoniak naar agenten smijten en spullen en gebouwen sloopten, Tim?”

“En kunnen we mensen dan niet beter vragen dat te melden bij instanties die daar voor zijn?”, twitterde de bewindsvrouw.

Tekst gaat verder onder X. 

Hofman was op zijn beurt niet blij met de reactie van Yeşilgöz. “Ik weet dat jullie het hier allemaal prachtig vinden, maar dit is dus wel een minister van Justitie en Veiligheid (!) die mij hier als journalist (wiens leven echt niet altijd even veilig is) op het schavot plaatst vanwege het stellen van een vraag. Meer niet. Ik stelde een vraag”, schreef de programmamaker.

‘Persvrijheid is een groot goed’

De reactie van Yeşilgöz op Hofman deed veel stof opwaaien. “Persvrijheid is een groot goed. Journalisten moeten vrij hun werk kunnen doen en alle vragen kunnen stellen die zij willen. Ik zal daar altijd voor opkomen”, liet staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) weten in reactie op de tweet van haar collega.

Gräper is niet de enige bij wie de woorden van Yeşilgöz niet goed vielen. Laurens Dassen van Volt noemde de tweet “een minister van Justitie onwaardig, en een slecht voorteken voor het aanstaand kabinet”. Volgens Dassen is de vrije pers “de waakhond van de democratie, ook wanneer dat u niet uitkomt”.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vindt het “onacceptabel” dat een minister van Justitie “zich mengt in de vrije pers en met ophitspolitiek het werk van journalisten nog moeilijker maakt”.

‘Als minister mag je terugpraten’

Directeur van debatcentrum De Balie Albrecht kan zich niet vinden in die kritiek. “We zijn allemaal gebaat bij een goed functionerende politie. En er wordt ook geweld gebruikt tegen agenten. Dat de minister voor de politie opkomt, begrijp ik wel”, zegt Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als minister mag je terugpraten. Het debat over ‘wat doe je met mijn agenten?’, mag Yeşilgöz voeren. Bovendien, het geweldsmonopolie ligt bij de staat”, zegt hij.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Tegelijkertijd vindt Albrecht het niet goed dat Yeşilgöz enkel op Hofman reageert en het niet breder trekt. “Ik begrijp ook wel dat een journalist denkt: hé, ik word er nu uitgepikt door de persoon die ook over de openbare veiligheid en mijn veiligheid gaat. Ik kan me voorstellen dat dat intimiderend is voor die journalist.”

‘Komt op voor haar agenten’

Journalist en podcastmaker Lammert de Bruin vindt het goed dat Yeşilgöz een standpunt heeft ingenomen. “Dit is een minister die voor haar agenten opkomt. Agenten die wij bellen als er iemand onwel wordt en gereanimeerd moet worden, of als er een roofoverval plaatsvindt. Deze agenten staan er dag en nacht voor ons. Ik vind het wel logisch dat de minister dit zegt.”

Volgens De Bruin is de persvrijheid niet in het geding. “Het zijn grote woorden. Ik zie het zelf niet zo.” Hij denkt dat Hofman zijn oproep breder had kunnen trekken. “Hij had het alleen maar over mishandelende agenten. Er is natuurlijk altijd een reden voor een agent om een knuppel te pakken, denk ik. En als er geen goede reden is, dan kun je aangifte doen en dan wordt het uitgezocht.”

Lees ook: 

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wijkagent bevrijdt meisje uit sekte: ‘Soms kreeg je een halfjaar zwijgplicht’

Een allesbepalende leider. Volgelingen die vernederd en gestraft worden. Welke sektes zijn er in ons land en hoe gevaarlijk zijn ze?

In deze podcast gaat presentator Maaike Timmerman in gesprek met sekte-expert Arjan van Dijk en wijkagent Peter Withag, die de 17-jarige Hannelore uit een sekte bevrijdde. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel spreekt met Hannelore en vertelt over de terugkeer van het sektemeldpunt.

Luister terug

Waar liggen de kansen voor lobbyisten om het beleid te beïnvloeden? Die vraag bespreekt Martijn de Greve met Nora van Elferen, van lobbykantoor EPPA, ANWB-CEO Marga de Jager en Bert Bakker van Meines Holla & Partners.

Klik hier en luister terug.

Deurwaarders in 2023 1,5 miljoen keer in actie met ‘ambtshandelingen’

Gerechtsdeurwaarders gingen vorig jaar ongeveer even vaak langs de deuren voor het uitdelen van dagvaardingen of beslagleggingen als een jaar eerder. In voorgaande jaren was…

Lees meer

OM eist 200 uur werkstraf tegen FvD’er Gideon van Meijeren voor opruiing

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een werkstraf van 200 uur geëist tegen FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren voor opruiing. De politicus staat dinsdag bij de rechtbank…

Lees meer

Rijlessen mogelijk honderden euro’s duurder door meer examens

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat…

Lees meer

EU-lijsttrekker D66: ‘VVD manoeuvreert zich in moeilijke positie door samenwerking met PVV’

EU-lijsttrekker van D66 Gerben-Jan Gerbrandy vindt “dat de VVD zich willens en wetens in een ontzettend moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd”, door een samenwerking met de…

Lees meer

Topambtenaar Dick Schoof voorgedragen als premier

De formerende partijen zien in topambtenaar Dick Schoof (67) de beoogde premier van een nieuw kabinet. Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen….

Lees meer