Ads Top

Drielandentrein na bestuurlijke testrit bijna van start

Op maandag 13 mei was er bestuurlijk een primeur voor de drielandentrein, de trein die de steden Aken, Heerlen, Maastricht en Luik met elkaar verbindt zonder overstap. De minister van mobiliteit George Gilkinet (België), staatsecretaris van infrastructuur & waterstaat Vivianne Heijnen (Nederland), minister van Verkeer Oliver Kirscher en gedeputeerde van mobiliteit Jasper Kuntzelaers (Limburg) hebben een testrit gemaakt tussen Maastricht en Luik met deze splinternieuwe trein.

De trein zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling. De drielandentrein biedt een veilige, snelle en duurzame treinverbinding in de Euregio en bevordert grensoverschrijdende samenwerking.

In 2013 sprak de Provincie Limburg de ambitie uit van de drielandentrein. De aanbesteding die daarop volgde leidde ertoe dat vervoerder Arriva beschikt over treinen die in België, Duitsland en Nederland kunnen rijden. De betrokken overheden hebben in 2016 een intentieovereenkomst getekend en vanaf toen hebben Arriva, NMBS en NS deze ambitie in gezamenlijkheid met de betrokken overheden tot realisatie gebracht. Dit proces van ruim 10 jaar heeft als resultaat een trein die het regionale streekvervoer van de drie landen met elkaar verbindt. De huidige overstap in Maastricht die op dit moment nodig is tussen Luik en Aken, is daarmee verleden tijd. Via onze regionale vervoerder Arriva verbinden we vanaf nu drie talen, drie landen, drie spoorspanningen en uiteenlopende veiligheidssystemen.

De drielandentrein is een uniek project omdat deze regionale trein elk uur drie landen verbindt en rijdt tussen België, Nederland en Duitsland. De treinverbinding verbindt de drie regio’s met elkaar waardoor het voor de inwoners makkelijker wordt om gebruik te maken van de trein voor werk, school, familiebezoek of recreatieve doeleinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.