Sony introduceert Xperia 1 VI: full-hd-scherm, 3,5mm-poort en betere telecamera

Sony presenteert twee nieuwe smartphones die vanaf juni leverbaar zijn: de Xperia 1 VI en 10 VI. Beide beschikken weer over uitbreidbare opslag en een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort. De fabrikant heeft echter ook features verwijderd ten opzichte van voorgaande modellen.

De Xperia 1 VI is Sony's nieuwe topmodel smartphone, die de Xperia 1 V van vorig jaar aflost. Het 6,5"-scherm van de Xperia 1 VI heeft een 19,5:9-verhouding, een stukje breder dan de 21:9-verhouding van de meeste Sony-smartphones van de afgelopen jaren. Had de Xperia 1 V een 4k-schermresolutie, of 3840x1644 pixels, de Xperia 1 VI heeft een full-hd+-resolutie, met 2340x1080 ofwel 60 procent minder pixels. Sony verdedigt die opmerkelijke teruggang door te stellen dat de lagere resolutie vooruitgang op andere gebieden oplevert. Zo zou het scherm van de Xperia 1 VI 50 procent helderder zijn dan dat van het vorige model. Door de ltpo-backplane kan het nieuwe scherm de refreshrate traploos schakelen tussen 1 en 120Hz, waar de Xperia 1 V alleen tussen 60 en 120Hz kon wisselen. Dat alles moet het nieuwe scherm veel zuiniger maken, wat niet alleen voordelen moet opleveren voor de accuduur, maar ook de hitteproductie moet inperken. In voorgaande jaren hadden Sony-smartphones met 4k-scherm flink last van throttling.

Voor het scherm van de Xperia 1 VI zit Gorilla Glass Victus 2; de achterkant is gemaakt van Gorilla Glass Victus. De behuizing heeft een IP65/68-rating voor water- en stofdichtheid. Het toestel heeft verbeterde stereoluidsprekers, nog steeds een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer, features die in het high-end segment zeldzaam zijn geworden. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-soc heeft vaporchamberkoeling, die Sony voor het eerst in een smartphone toepast. Daarbij zitten er 12GB ram en 256GB opslag in het toestel. De 5000mAh-accu zou tot twee dagen werktijd mogelijk maken.

Update 21-5: Eerder stond hierboven dat er een 512GB-variant van de Xperia 1 VI is, maar Sony liet ons weten dat die niet in de EU wordt verkocht.

Sony Xperia 1 VISony Xperia 1 VI
Sony Xperia 1 VISony Xperia 1 VISony Xperia 1 VI

De Xperia 1 VI beschikt over dezelfde hoofd-, ultragroothoek- en frontcamera als de Xperia 1 V. De sensor voor de telecamera is ook dezelfde, maar de lens is nieuw. Die kan optisch en traploos zoomen van 85 tot 170mm (35mm-equivalent), waar de lens van de Xperia 1 V van 85 tot 125mm ging. Bovendien stelt de verbeterde telecamera scherp vanaf 4cm, wat hem geschikt moet maken voor macrofotografie. De Xperia 1 VI-camera heeft verder een verbeterde hdr-functie en autofocus die bewegingen van mensen kan volgen. Een vernieuwde camera-app moet alle functies van de voorheen aparte Camera-, Video- en Cinema-apps gaan bevatten. Een Pro-modus voor video zit daar bij het uitkomen van het toestel nog niet in; die komt pas met de update naar Android 15, later dit jaar. Dat is een van de drie Android-upgrades die de Xperia 1 VI zal ontvangen. Sony belooft vier jaar securityupdates.

De Xperia 1 VI komt hier begin juni in de winkels, in de kleuren zwart, zilver en donkergroen. Het toestel gaat 1399 euro kosten.

Xperia 10 VI

De Xperia 10 VI is Sony's nieuwe middenklassesmartphone, die vanaf juni beschikbaar zal zijn voor 399 euro in de kleuren zwart, wit en lichtblauw. Dit toestel moet zich vooral onderscheiden met zijn geringe gewicht van 164g. Door de 21:9-display is hij bovendien smaller dan de meeste andere smartphones: 68mm. De behuizing is gemaakt van plastic en aluminium, met Gorilla Glass Victus voor het scherm. Hij heeft dezelfde IP65/IP68-certificering als de Xperia 1 VI en voorganger Xperia 10 V.

Het oledscherm van de Xperia 10 VI meet 6,1", heeft een full-hd+-resolutie en een refreshrate van slechts 60Hz. In combinatie met de relatief grote 5000mAh-accu moet dat een accuduur tot twee dagen opleveren. Het toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1-soc, 128GB opslag en 8GB werkgeheugen. Evenals bij de Xperia 1 VI zijn een microSD-kaartlezer en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. De belofte van drie Android-upgrades en vier jaar securityupdates geldt ook voor de 10 VI.

Sony Xperia 10 VISony Xperia 10 VISony Xperia 10 VISony Xperia 10 VI

De Xperia 10 VI beschikt over dezelfde vernieuwde camera-app als de Xperia 1 VI, maar zonder Pro-modus voor foto of video. Het middenklassetoestel heeft een 8-megapixelfrontcamera, een 48-megapixelhoofdcamera met optische beeldstabilisatie en een 8-megapixel-ultragroothoekcamera. Een telecamera die de Xperia 10 V wel nog had, ontbreekt. Net als bij de Xperia 5 V zet Sony bij de Xperia 10 VI in op digitale zoom vanaf de hoofdcamera om toch tweemaal te kunnen inzoomen. Of de Xperia 10 VI in 4k/30fps kan filmen, kon Sony niet met zekerheid zeggen, maar in principe moet de Snapdragon 6 Gen 1 het mogelijk maken. Dit is dan in tegenstelling tot de Snapdragon 695 in de Xperia 10 V, die beperkt bleef tot filmen in 1080p/30fps.

Door Friso Weijers

Redacteur

15-05-2024 • 09:00

143 Linkedin Whatsapp

Reacties (143)

143
139
54
2
0
73
Wijzig sortering
Waarom moet er dan net weer zo een titel bij? Nu lijtk het net alsof ze onder doen voor de concurrentie, terwijl ze juist met deze stap zich meer conformeren naar de marktstandaard. Hun voorgaande toestellen hadden schermen erin zitten die praktisch alleen Sony gebruikte. Besef dat een negatieve headline meer impact maakt dan wat voor positiefs je ook in de body zet.
Zoals @Horatius ook al zegt, de lagere resolutie vond ik een nieuwswaardige/opmerkelijke verandering bij deze aankondiging. Die overigens niet noodzakelijk een minpunt hoeft te zijn zoals in het artikel uitgelegd, als je kijkt naar wat hij zou kunnen opleveren (beter afleesbaar scherm, langere accuduur en minder gethrottle).
Maar ik zie dat veel mensen hem als oneerlijk negatief opvatten, dus heb de kop getweakt om wat meer verschillende punten van het toestel te belichten.
Inderdaad, had ingezet op het hebben van een 3,5mm jack en een sd card slot. Zelfs het artikel zegt het:
Het toestel heeft verbeterde stereoluidsprekers, nog steeds een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer, features die in het high-end segment zeldzaam zijn geworden.
Dan mag dat ook wel een keer geprezen wordt ipv direct op het ene minpuntje ingaan in de titel.
Het is een nieuws artikel, nieuws gaat over (nieuwe) gebeurtenissen, veranderingen en ontwikkelingen.

Dat de telefoon nogsteeds deze features biedt betekent niet dat het nieuw is. Ook is het publiek hier in principe tweakers en mijn assumptie is dat velen weten dat dit "de" telefoon met headphone jack en sd kaart is. Oftwel dit vermelden in de titel is toch niet nieuwswaardig? "Nieuwe iPhone heeft nogsteeds OLED", dat is toch geen nuttige titel? De hoeveelheid nieuwe informatie is gering.

In deze titel moesten ze kwijt:
- Nieuw model nummer
- Fabrikant
- Iets opvallends aan deze aankondiging.

Iets stabiels is (vaak) niet opvallend, een reductie in schermresolutie is dat wel. Jij noemt het een minpunt, voor mij is het absoluut een pluspunt trouwens. De nadelen van die hoge resolutie wegen voor mij niet op tegen de voordelen.

Het unieke aan deze telefoon, wat consistent is maar wel van belang (naar mijn mening), staat gewoon netjes in een dikgedrukte inleiding.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 15 mei 2024 10:15]

Ik ben het met je eens dat het positief is dat ze voor de lagere resolutie gegaan zijn... Maar om dat zo te zien voordat je de rest van het artikel leest moet je wel echt dialed in zijn op Sony telefoons (en dus al weten dat die resolutie voorheen eigenlijk absurd hoog was en allemaal problemen veroorzaakte). Sony is ook nog maar een kleine speler op de smartphone markt. Ik ben redelijk op de hoogte van telefoons en bij nader inzien wist ik het ook wel (een "oh ja" moment bij het lezen), maar niet bij het zien van die kop hoor... Mijn eerste gedachte was meer iets van wat voor rare fratsen haalt Sony uit dan? Is het een budget toestel geworden? En dan zie je €1400 staan :+
Eigenlijk is de xperia 5 V de beste kwaliteit verhouding. Die ligt qua prijs nu rond de 800 euro, de prijs van de xperia 1 VI is absurd hoog als je kijkt naar de extra opties die je hebt t.o.v. de 5. Die Xperia 1 VI is daarom ook voor heel weinig mensen daadwerkelijk interessant.

Snap ook niet dat ze dit bij Sony niet inzien. Focus meer op de modellen waar je grotere aantallen kan doen, nu heeft iedereen altijd het idee dat het te duur is en er bepaalde keuzes gemaakt worden die door niemand te snappen zijn.
Tja wat je beschrijft in je eerste zin hebben we in het Nederlands het mooie werkwoord "koppensnellen" voor.
Vervolgens benadruk je dat mensen eerst het artikel moeten lezen om de kop te begrijpen.

Dat is dus het hele nadeel van koppensnellen, het vertelt lang niet het hele verhaal. Doel van een kop is intresse wekken en publiek aanspreken. De kop is geen samenvatting.

Ja het begint met een negatieve insteek, maar vind de huidige kop niet beter. Spreekt verre van aan en brengt niks nieuws, eerder de reactie "huh maar Sony had toch al 3.5mm poort?". En "full-hd scherm", ik denk dat zo ongeveer niemand (zelfs hier) weet wat de resolutie is van hun telefoon scherm. Dus dat informeert niet noch wekt het intresse voor de lezer, want er staat niks bijzonders.
Iets stabiels is (vaak) niet opvallend, een reductie in schermresolutie is dat wel. Jij noemt het een minpunt, voor mij is het absoluut een pluspunt trouwens. De nadelen van die hoge resolutie wegen voor mij niet op tegen de voordelen.
Eens, maar het is geschreven op een manier dat het lijkt alsof het een minpunt is met '60% lager'. Iets als 'Sony Xperia VI 1 ziet af van 4K scherm' is imo iets neutraler en duidelijker dat ze niet onder de rest van de markt gaan zitten.
Inderdaad, had ingezet op het hebben van een 3,5mm jack en een sd card slot. Zelfs het artikel zegt het:

[...]


Dan mag dat ook wel een keer geprezen wordt ipv direct op het ene minpuntje ingaan in de titel.
Gelukkig deze reacties!

Bij het lezen van eerdere artikelen en reviews van Sony modellen dacht ik steeds: waarom hebben ze nu niet geleerd van de zaken die problemen gaven of de prijs te hoog lieten stijgen bij de voorganger modellen. Op zich heb ik Sony erg hoog zitten als smartphone fabrikant en zeker als fabrikant van de camera sensoren. Al wisten concurrenten dan weer veel betere plaatjes uit deze sensoren te persen.

Tot op heden leerden ze niet van het speelveld van de concurrenten, waarmee ze vergeleken werden, hadden ze echt een niche aangeboord op een Japanse vasthoudende manier waardoor de verkopen erg gering bleven. De prijzen bleven ook als het model werd opgevolgd nog erg hoog in vergelijking met andere merken en toestellen.

Deze keer heeft Sony blijkbaar wel geleerd. Enkele specs zijn minder extreem gemaakt. Juist op punten die je bij mobiel gebruik echt niet gaat missen. En de voordelen die dat oplevert zijn direct duidelijk. Daarmee is het toestel per saldo beter geworden en kan er op termijn ook vast een daling van de prijs verwacht worden, zonder dat de marges meteen onder druk staan.

Volgens dit nieuwe pad heeft Sony opeens weer bestaansrecht in de smartphone markt en zijn het niet slechts nog showcases voor hun camera modules.

Een titel had kunnen zijn: "Nieuwe Sony: Sony leert nieuwe lessen" Net zo prikkelend, maar ook meer recht doen aan het onderwerp.
nog steeds een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ?
Hie krijgen ze die stofdicht? ;)
Bijzondere vraag. Het is gewoon IP65/68, zoals zoveel telefoons met een headphone jack
Kan je gewoon een rubber propje voor kopen.
Moet dat dan? Mijn Galaxy S5 (uit 2014) had ook gewoon een jackplug zonder propje, en die was ook gewoon waterdicht (IP67 rating)
Opvullen met Epoxy?
Net zoals andere connectoren, er kan stof in komen maar niet in het toestel zelf. Denk dat iedereen wel eens een pluk broekstof uit zijn connector heeft gevist omdat deze niet meer goed deed laden.
Idd. klopt.
De meeste hoofdtelefoons hebben dan ook nog een rechte stekker,
waardoor het nog xtra lastig is om breuk/gekraak te voorkomen...
Lang geleden ooit voor een reparatieservice gewerkt die alle KPN modellen deed servicen en repareren. Sindsdien ben ik erachter dat de tools die een tandarts gebruikt perfect zijn voor het schoonmaken van connectoren.

Deze haakjes helpen je bijna in alle gevallen
Ik vind het juist geen minpunt, het artikel gaat ook in op de Voorden van het scherm
4k op dat formaat is toch onzin.
Inderdaad voelt beetje als stemmingmakerij. Objectief gezien is dit scherm gewoon de betere keus.
Eens, zeer negatief ingesteld terwijl het gewoon hele mooie toestellen zijn.

Blijkbaar werkt het zo hier als het geen Samsung of Apple is.
Uiteindelijk lezen meer mensen "drama" dan "Sony introduceert nieuw top model met een unieke 3,5mm hoofd telefoon".

Op zich is het wel netjes dat vervolgens Tweakers verder uitwijt over de keuze van Sony om een lager resolutie scherm toe te passen, al zou het misschien niet verkeerd staan om er ook een verglijking bij te plaatsen met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy / Apple 14. Nu is het nog steeds een onduidelijk of Sony nou veel of weinig levert voor de prijs.
1080 voor een vlaggenschip is de marktstandaard?
Volgens mij wel ja. De Samsung S24 (Pro) heeft precies dezelfde resolutie

De Ultra heeft wel weer een hogere resolutie, maar ook weer niet zo hoog als de voorgaande Sony modellen
De S24 Plus heeft 1440p, net als de S24 Ultra. Alleen de gewone S24 heeft 1080, maar dat is dan ook geen flagship, want dat is de S24 Ultra.

Des te vreemder om naar 1080 te gaan ipv 1440 en al helemaal voor deze prijs.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 15 mei 2024 10:44]

owja ik zie het, ik keek scheel op de site van Samsung, dan was 1440 wel een betere keuze geweest idd
Normaal zou ik zeggen dat de titel voor mij er niet zo toe doet.
Ik heb er op geklikt en het artikel gelezen. Lijkt me een goed toestel.
Toch blijft de titel hangen. Dit komt volgens mij op dat ik Tweakers als een autoriteit beschouw en daarom toch denk dat het negatieve aspect uit de titel toch wel een erg belangrijk aspect is.
aangepast naar "Sony introduceert Xperia 1 VI: full-hd-scherm, 3,5mm-poort en betere telecamera"
Bedankt.
Wordt gewaardeerd.

Door de nieuwe titel ben ik niet alleen nieuwsgierig naar het artikel, maar ook de eventuele gelinkte producten. 2x winst.

Fijne avond.
Die 643 PPI sloeg natuurlijk ook nergens op, goed dat ze qua resolutie een stap terug doen, daar merk je weinig van, de vooruitgang qua refreshrate is juist veel belangrijker. Jammer dus dat dit in de kop zo raar word geframed, alles bij elkaar genomen is het toch een flinke stap vooruit qua scherm.
erg jammer dat ze van 4k scherm zijn afgestapt,

geen 6*9 apps op me homescreen.
en het weinig scrollen bij het lezen van content.
ik wachtte op deze telefoon. maar ga toch een Samsung halen.

ik ben diehard Sony telefoon fan, maar ga nu van mijn mark1 naar een Samsung s24 plus.

de resolutie was voor mij het struikelblok om niet over te stappen.
de korte security (Android os update is niet interessant voor mij) update cyclus van de mark V, had ik besloten deze over te slaan.
helaas.

Na 20 jaar SOny (sony-ericcson) wordt het een ander merk.

[Reactie gewijzigd door Dinoxl op 15 mei 2024 09:32]

Je gaat nu al helemaal vol in negatieve veronderstellingen.. Waarom zou je niet de eerste review afwachten?

Hoeveel apps je kwijt kan op je homescreen is niet afhankelijk van de resolutie, ook de hoeveelheid text is dat niet. Zie het voorbeeld hieronder waar ik 3x een screenshot maak op verschillende schermresoluties.

Ik zie maar weinig verschil in scherpte en heb mijn telefoon dan ook op de middelste optie ingesteld.
4K op een klein schermpje is eigenlijk gewoon ook een beetje onzin, laten we eerlijk zijn..
Ook de hoeveelheid text die je ziet op het scherm is gelijk in deze 3 verschillende resoluties.

https://imgur.com/a/fMw81Ct
Ik zie veel meer op mijn toestel dan mijn vriendin met hetzelfde toestel, simpelweg omdat ik de PPI heb aangepast. Die resolutie bepaald de details/scherpte maar de PPI de grootte van de interface.

Je krijgt dus niet meer in beeld door de resolutie aan te passen, maar juist door je PPI aan te passen.

Wel kan een hogere PPI beter op een hoge resolutie en dus kan je met een hogere resolutie meer op je scherm tonen zonder dat het wazig wordt.
Exact, de zaken die hij noemde zijn niet resolutie afhankelijk.

Daarbij zal zijn voorgenomen overstap op een S24 plus hem ook minder resolutie geven dan zijn huidige mark1. (1440 x 3120 voor de s24 plus vs 1644 x 3840 voor de mark1)
Ja en nee, de resolutie speelt net zo goed een rol als PPI, zonder goede resolutie kan je je PPI namelijk niet te veel ophogen (naja kan wel maar dan bestaan letters niet uit 50 pixels maar uit 20 pixels bijv. te weinig detail dus om het zinnig/nuttig toe te passen)...
Zelfs ik zit nu sterk te twijfelen om toch maar voor een Samsung te gaan. Jarenlang Sony telefoons gehad. Mijn Xperia 1 II is na 4 jaar aan vervanging toe en dan komt Sony met dit. Een Full HD telefoon tegen een iPhone prijs.
Zelfs ik zit nu sterk te twijfelen om toch maar voor een Samsung te gaan. Jarenlang Sony telefoons gehad. Mijn Xperia 1 II is na 4 jaar aan vervanging toe en dan komt Sony met dit. Een Full HD telefoon tegen een iPhone prijs.
Ik vraag me serieus af of je het verschil in resolutie in de praktijk gaat merken; wellicht als je ze naast elkaar legt, maar waarschijnlijk compenseert de hoge helderheid een lagere resolutie meer dan je op basis van enkel de cijfers zult verwachten.

Daarbij, het valt te verwachten dat de lagere resolutie ook een positief effect zal hebben op het energieverbruik en de refresh rate, en dus de accuduur.
Hi RRRobert,

als je de Samsung vergelijkt met de Sony, dan zie je het verschil wel degelijk in ruimte en dat Samsung het niet toelaat om kleiner te gaan (ondanks dat de resolutie het toelaat).

me vrouw heeft de 24 plus, en zelfs bij ultra (in de winkel geprobeerd) krijg ik het niet zoals op de Sony.

ik wacht nog even de review en ga het proberen in de winkel, maar betwijfel het, aangezien de pixels er niet zijn.
zit in zelfde schuitje met mijn xperia mark 1.
Bijna altijd een Sony (Ericsson) gehad. Ook gewacht bij de mark IV en V. Gehoopt dat de mark VI een langere update cyclus ging krijgen.
Scherm is ideaal inderdaad voor lezen van content zonder te veel scrollen door de resolutie en verhouding.
De andere USP's voor mij wat betreft de 3,5mm jack en SD card optie wegen nu ook minder zwaar dan voorheen.
Nu toch aan het orienteren voor een Pixel en ben zelfs een Iphone aan het overwegen.
Wel erg jammer want vind Sony altijd iets aparts hebben qua design (niet alleen voor telefoons).
De Xperia 1 V is er ook nog... mét 4k-scherm.
Klopt, maar support tot 2026.

Maar ik overweeg het.

Ik zag op androidplanet een screenshot waarbij apps grid 9*5 was.

Dus ben iets optimistischer geworden, ik ga wachten op een test en kijken in de winkel
Do you want a 4K display on a phone? (poll results)
https://www.phonearena.co...hone-poll-results_id73295

And (un)surprisingly, the majority of our users say a 'No' to 4K display: with over 4,000 total votes, more than 60% (62.6%) have said they don't want a 4K display on a smartphone.

The pros of a 4K display clearly lie in the larger number of pixels, but the jury is still out on whether the human eye - even with a perfect 20/20 vision - can differentiate between pixel densities above 300ppi at regular viewing distances. We guess that it will take a real-life blind test to find out.


Wat hebben de blinde tests hierover gezegd? Mijn buikgevoel zegt me dat als je twee identieke smartphones maakt waar één een full HD scherm heeft en de andere een 4k scherm, je niet gaat kunnen zeggen welke 4K is als je de smartphones niet kunt naast elkaar leggen. Of met andere woorden, het is geen belangrijk voordeel van een smartphone.
Beste Fate trap,

Dat klopt wat je zegt, en daar gaat het me niet om. Maar wel om het zoom niveau (hoeveel apps in het grid gezet kan worden) en door alles kleiner te zetten blijft het scherp en is het scrollen minder. Bij een lagere resolutie heb je die optie niet. Daarnaast heeft samsung de optie niet, ondanks een vrij hoge resolutie.

;)
Dit kan je niet maken Sony. €1400 vragen en dan zo hard teruggaan met het scherm. Ik heb de IV, de V had ik overgeslagen en wachtte op dit model, maar dit gaat hem echt niet worden. Hoop dat mijn toestel nog een jaartje meegaat dan. Premium prijs is alleen te rechtvaardigen met premium specs in elk opzicht.
De kop doet alsof het een heel slecht iets is, maar iedereen wist ook wel een 4K scherm is onzin om deze grote.
Dat is juist om de aandacht te trekken om te lezen. Meestal valt het wel mee. Verschillende nieuwsmedia gebruiken dit om lezers te trekken.
En toch mensen die vinden dat het een achteruitgang is.
Tja daar kan je niet verbaasd over zijn toch?
Als je tegen de gemiddelde consument over resolutie begint dan begrijpen ze het wel, of "meer pixels, meer beter, meer scherpte" is een makkelijk concept. Zeker met de resolutie race die bestond is het vrij bekend.

Ga nu maar refresh rate en helderheid uitleggen aan de gemiddelde consument, stuk ingewikkelder en minder makkelijk te vatten. Dus ook minder makkelijk te marketen. Niet te beginnen over VRR en de range daarvan.

Dit is gewoon pijnlijk voor Sony marketing technisch gezien. Maar ik ben blij dat ze het eindelijk gedaan hebben, wat mij betreft had dit al veel eerder gemogen.
Tja daar kan je niet verbaasd over zijn toch?
Als je tegen de gemiddelde consument over resolutie begint dan begrijpen ze het wel, of "meer pixels, meer beter, meer scherpte" is een makkelijk concept. Zeker met de resolutie race die bestond is het vrij bekend.
Eigenlijk ben ik daar wel verbaasd over. Veel van deze mensen beweren ook het verschil te zien en de hogere resolutie fijner vinden, dan vraag ik mij af of ze een vergrootglas erbij houden of na 1 dag gebruik nog zo objectief durven te "klagen".
Het hoeft niet perse 4k, dat was het ook niet, maar voldoende pixels om het klein te zetten en toch genoeg scherpte te hebben. En in dat opzicht is de sony super fijn. Bij Samsung kan het niet, ondanks dat de pixels er wel zijn. Jammer dat persoonlijke voorkeur wordt weggezet als onzin.
Het mooie is wel dat de V een stuk goedkoper wordt zodra deze gsm is uitgebracht. Gezien alle features wordt mijn volgende gsm echter een S24. Sony blijft toch altijd achter op de concurrentie.
Noem eens wat features dan? Ik heb op de S24 van een vriend van me niks gezien wat een Sony (of elk ander merk telefoon) niet kan. Ik vind Samsung juist verschrikkelijk overlopen van bloatware. Voor zowat alle functies die Google in Android heeft zitten moet Samsung zonodig een eigen variant maken, dus een hele hoop apps staan dubbel op het apparaat. Sony is tenminste redelijk kaal wat dat betreft, heerlijk.
Vergeleken met de Xperia 5 V? Alles. Betere software, betere hardware, langere updates.

Als je veel geeft om stock Android, een koptelefoonuitgang en uitbreidbare opslag, dan is Sony idd een goede keuze. Echter heeft Samsung AI editing tools, Circle to Search, betere point & shoot en main camera, 8K video, betere hitteverwerking, betere schermverlichting, betere chipset, beter geluid, en een betere prijs...

[Reactie gewijzigd door P-Rock op 15 mei 2024 14:48]

Helemaal eens. De afgelopen negen jaar met veel plezier gebruik gemaakt van Xperia's met een near Vanilla Android implementatie en jarenlang met verbazing de veroordelingen van Tweakers redactie gelezen, dat Xperia's gebukt zouden zouden gaan onder bloatware. Bij Samsung wordt hier niet/nauwelijks over gerept terwijl ik op mijn Tablet S8 wordt weggeblazen met de marketing machine die OneUI heet.
De keerzijde is letterlijk dat die marketing machine voor Samsung ook dusdanig waardevol is, dat ze hem langer van updates willen en kunnen voorzien. Daar blijft Sony in tekort schieten; een jaartje extra support is in deze prijsklasse echt zunig....

[Reactie gewijzigd door Robus op 15 mei 2024 15:18]

De resolutie van de Xperia 1 reeks is altijd een absurd gegeven geweest en zal waarschijnlijk heel wat hebben afgedaan aan waarom dit toestel zo duur is. Dat ze ervan afstappen is 100% begrijpelijk, maar de prijs is inderdaad een absurd aspect van dit toestel.
@Loller1 @Pukson
Sony spreekt al een nichemarkt aan, kopers van dit toestel hebben in veel geval al een oudere. Vraag me af wie premium gaat betalen voor een downgrade al vinden sommige mensen 4k onnodig. Zelf ben ik er heel blij mee aangezien ik het toestel ook nog eens op hele hoge dpi instel en alles superklein en toch heel scherp is. Verder stream ik ook lokaal 4k en kan nu native kijken.
Camera is behalve de zoom hetzelfde gebleven dus daar hoef je ook niet voor te upgraden. RAM is ook hetzelfde. Blijft alleen de upgrade van de soc van gen 2 naar gen 3 over voor €1400.

Ik ben bang dat het een flop wordt en ze daarna niet met een volgend model zullen komen, dat zou echt jammer zijn.
Bitter weinig van die niche zal komen van het feit dat er een 4K scherm op zat. If anything heb ik vooral fans van de Xperia lijn zien roepen dat het 4K scherm onnodig was en waren ze vooral blij met de geruchten dat de VI er ging vanaf stappen (hoewel dat deels ook voortvloeide uit de assumptie dat de prijs hierdoor ook omlaag zou gaan).

Er is absoluut geen meerwaarde aan een 4K scherm op dit formaat. 1440p is al meer dan genoeg op toestellen met een groter scherm...
Het gedeelte tussen haakjes is wel een belangrijk factor. Als we het eens zijn dat 1440p genoeg is (laat ik de andere beeldverhouding even terzijde), RAM blijft het zelfde wat in principe ook al genoeg is, opslag blijft hetzelfde, camerasensoren blijven hetzelfde. Blijft alleen over dat je van gen 2 naar gen 3 gaat voor €1400.

Mijn punt van nichemarkt was niet dat die voor de 4K dit toestel kochten, maar dat het algemeen gezien nauwelijks als upgrade gezien kan worden, waardoor de huidige gebruikers niet getriggerd zullen zijn om dit toestel voor een bepaalde vernieuwing aan te schaffen. Ik zou zelf dual e-sim nog wel willen zien overigens, kan de uitgebreide specs van dit toestel nog niet vinden.
Ik heb speciaal voor mensen zoals jij die denigrerend reageren uitgelegd hoe ik er gebruik van maak. Zo'n reactie is echt onnodig.
En mijn punt is dat jij oorzaak en gevolg niet juist hebt in je redenering. Volgens jou zorgt de hoge dpi ervoor dat het scherp blijft. Maar je moet juist je dpi zo hoog instellen omdat je teveel pixels hebt. Halveer de resolutie en de dpi, en je zal geen verschil merken.
Ik zet al jaren de DPI van toestellen dusdanig dat ik de tablet interface krijg. Dat werkt al geweldig vanaf 1080p achtige resoluties die op de budget toestellen zitten. Tenminste dat is mijn persoonlijke ervaring.
Inderdaad ik hou ook van die tablet interface om zoveel mogelijk op het scherm te zien. Maar ik kom zelf van een 1080p scherm waar ik dat ook deed en gebruik de 4k scherm nu inmiddels al 2 jaar lang. Absoluut een duidelijk verschil. Vooral met de extra kleine tekst merk je het verschil dat het ultra scherp blijft. Je moet dat echt naast elkaar gezien hebben, ik beweer absoluut niet dat ik zelf supervision heb ofzo, maar mensen overtuigen over internet gaat niet werken. Dat is net als de YouTube reviews die met een camera opnemen hoe mooi een scherm is en jij dat bekijkt op jouw al dan niet veel mindere scherm :)
Als het nieuwe scherm een degelijke subpixel layout heeft dan is het waarschijnlijk qua effectieve scherpte equivalent aan de PenTile van de 1V.

De 1V rendert de UI nu ook al op een lagere resolutie, doet dan een snelle basic upscale naar de schermresolutie, en gooit dan weer wat detail weg door PenTile. Het resultaat was een scherm dat nooit echt 100% scherp is voor test/graphics, maar enkel voor video en foto de moeite is.

Ik heb elke Xperia 1 gehad, en de move naar de resolutie van de 1VI, als het geen PenTile is (even wachten op de review van GSMArena), is de juiste beslissing. Ik vermoed dat de UI er zelfs beter en scherper uit gaat zien.
Dat de V een pentile scherm heeft is nieuws voor mij. Dat is even afwachten dan kwa vergelijkingen. Ben ook benieuwd of het dual e-sim ondersteund.
Elke 1-series Xperia tot nu toe is PenTile. De review van GSMArena zegt helaas niets over de subpixel layout van de VI.
4k op zo'n klein scherm is een gimmick en in de praktijk voegt het weinig toe. Het geeft alleen maar extra belasting op de accu. Neemt niet weg dat de prijs veel te hoog is voor deze telefoon zeker ook aangezien de Exmor RS camera sensor geen doorontwikkeling heeft gehad, dat valt me echt tegen van een camera gigant als Sony.
https://www.phonearena.co...hone-poll-results_id73295

Why??? No real rational reason, they are doing it just because they can.

My "real" reason is it's of very low priority to me. I think it's safe to safe that is the case for most people here.

your gpu will struggle playing games even if it is high tier

We don't want an unnecessary "feature" to have a negative battery or fps tradeoff.

the content that has 4k is still nothing

Het lijkt redelijk ongefundeerd om te spreken over teruggaan met het scherm.
Meerdere argumenten insinueren dat het eigenlijk een vooruitgang is op de allerbelangrijkste gebieden.
Kan iemand mij uitleggen hoe de prijs van €1400 voor de 1 VI wordt gerechtvaardigt? Dit lijkt mij ver boven de prijs van andere toestellen met ongeveer dezelfde specs. E.g. dit toestel ligt niet zo ver van de Galaxy S24+, de Xperia heeft WiFi 7, uitbreidbaar geheugen en een 3.5mm, waar de Galaxy dat niet heeft, maar de Galaxy kan dan weer sneller laden, DeX, krijgt 4 upgrades meer dan de Xperia, heeft het betere scherm, maar kost meer dan €400 minder. Dit lijkt eerder alsof die €400 alleen in de naam "Sony" zit?
Precies dit. Met een full HD scherm zou Sony, volgens de geruchten, de prijs verlagen naar 1199. Niets is er van waar waardoor je je af gaat vragen wat Sony bezielt. Oké, de extra knop aan de zijkant dat net zo werkt als de sluiterknop van een spiegelreflex camera is fijn om mee te werken. Net als de 3,5mm aansluiting. Maar met 1399 euro is het adviesprijs nog steeds veel te hoog.
Deels ook door oplage. Samsung weet bij voorbaat al dat ze er een paar miljoen van kunnen leveren, en nog met een eigen chip ook. Sony weet ook bij voorbaat dat het onwaarschijnlijk is dat ze er miljoenen van hoeven te leveren. Daardoor gaat de prijs ook omhoog.
En deels ook gewoon de Sony naam ja :P
Ze hebben weinig schaal gezien ze <1% van de smartphonemarkt bezitten. Dus verliezen ze op economies of scale waardoor ze hogere prijzen moeten hanteren om winstgevend te kunnen zijn.
Er zijn zat genoeg alternatieve met gelijkaardige specs die ongeveer evenveel verkocht worden en wel aan een "normale" prijs worden verkocht. Schaal lijkt hier niet echt een goed argument.
Volgens mij boeit Sony dit weinig, die bouwen deze telefoons voor de vaste groep mensen die deze telefoon standaard kopen voor de "Sony Functies"

Heb al jaren niet meer het idee dat Sony markaandeel probeerd te krijgen met hun telefoons

Ze leveren puur aan hun eigen niche
wie weet zit er weer een headset of iets bij van 400 maar dan is het nog steeds raar dan liever 1000 en niks er bij.
zijn niet echt bepaald lichte prijzen. betwijfel dat ze goed verkocht gaan worden.
zijn niet echt bepaald lichte prijzen. betwijfel dat ze goed verkocht gaan worden.
De telefoons van Sony zijn, eigenlijk al sinds de start van het smartphone tijdperk en het vrijwel tegelijkertijd loskoppelen van partner Ericsson, nooit hardlopers geweest qua verkochte aantallen. Ze weten zich eigenlijk altijd positief te onderscheiden qua features en ontwerpkeuzes, maar negatief als het gaat om het prijs- en updatebeleid. Dat laatste lijkt nu gelukkig wel (enigszins) te zijn verbeterd.
Ik had eigenlijk het idee dat ze het in Japan nog goed zouden doen, maar ook daar zie ik Sony niet in de top 5 staan.
https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prAP51933524
Dat betwijfelde ik ook bij het uitkomen van de V-serie. Die is op andere vlakken ook een verslechtering t.o.v. de IV-serie. Zo is de 5V op de meeste punten een downgrade t.o.v. de 5IV voorganger, waardoor veel mensen de upgrade van 5IV naar 1V lijken te hebben gemaakt.

Maar ik denk toch dat het zal verkopen. De meeste telefoons van de afgelopen 5 jaar zijn immers gewoon prima, totaal geen reden om te vervangen. De markt is verzadigd. Dus mensen die een nieuwe telefoon kopen, hebben gewoon een nieuwe telefoon nodig, simpel zat. En koop je dan een vorig model? Natuurlijk niet.
En koop je dan een vorig model? Natuurlijk niet.
Hoezo niet dan? Als het vorige model voldoende goedkoper is en goed genoeg voor je doeleinde?
Meer in de zin van OS support en houdbaarheid van de upgrades. Of je nou 3 of 5 jaar lang upgrades krijgt, scheelt nogal wat, en is belangrijk ivm bankieren(-achtige) apps.

Ik zou daarom geen moment twijfelen over vorige/huidige model, en dan liever de afweging tussen midrange/flagship maken.
Ik ben wel benieuwd naar de kwaliteit van de 3.5mm aansluiting. Als er een goeie DAC/amp combo in zit zijn dit mooie toestellen voor audiokwaliteitliefhebbers.
Mijn ervaring met eerdere Xperia's is dat de DAC goed is, maar de Amp zwak. Handig om zonder dongle aan een versterker te hangen, en misschien leuk met super efficieënte in-ears, maar zelfs bij efficiëntere over-ear koptelefoons weinig bas. De Moondrop MIAD01 is misschien interessant als je echt een goede ingebouwde amp wil.
Sony is zo'n beetje een niche in de telefoonbranche geworden. Ik hou wel van dat tegendraadse, maar je ziet toch dat ze altijd qua hard- en software achterlopen op de concurrentie (Google/Samsung). Xperia's worden door de fans altijd geprezen voor de camera, maar point & shoot blijft een dingetje. Hopelijk hebben ze dat ook aangepakt, maar ik verwacht eerlijk gezegd van niet.
Klopt wat je zegt v.w.b. de camera's. Eigenlijk al sinds jaar en dag zijn de camera's in Sony smartphones erg goed (er zijn enkele missers geweest), maar de filosofie is anders dan bij een Samsung, Google of Apple. Wil je een telefoon met hele goede "point and shoot" foto's om direct op Instagram/Twitter/Facebook te plaatsen, dan ben je inderdaad veruit het beste uit met een van die merken.
Zelf heb ik totaal niets hiermee (al die social media), ik maak mijn foto's voor eigen gebruik en daarvoor vind ik het juist fijn om (veel) meer handmatige controle te hebben over de foto's die ik maak. En dedicated camera (shutter) knop zou ik niet snel meer zonder kunnen/willen. Dat is een persoonlijke smaak/keuze en ik verwacht inderdaad dat de gemiddelde smartphone koper dit teveel gedoe vindt. Dat is ook helemaal niet erg, het is goed dat er keuzes zijn.
Die uitgebreide opties heb je op die andere merken ook (google/samsung), zelf kan ik met de powerknop een foto maken, dat is ook gewoon in te stellen bij Samsung.

Imo blijft er op de sensor na sowieso niks unieks, software is niet zo erg anders en apps van 3de kunnen eigenlijk alles overbruggen wat stock toch verschilt tussen merken.
Een 4k scherm was ook totaal onnodig naar mijn mening. Zelfde met schermen die ver boven de 120hz gaan. Wel verassend dat ze afstappen van 21:9.
Dat zeg ik ook van 120fps schermen. Totaal overbodig, want meer dan een fps of 60 zie je toch niet. Ik vind het dus frappand dat precies hetzelfde excuus door veel meer mensen aangehaald lijkt te worden, als het gaat om pixeldichtheid.

Maar net als met fps: als ik nou die hoge pixeldichtheid wél kan waarnemen, wie ben jij dan (of Sony) om mij dat genot te ontnemen of ontmoedigen? Dus zo'n scherm met lage resolutie koop ik gewoon niet.
Als ik mijn telefoon switch tussen 60 fps en 120fps zie ik een duidelijk verschil hoor. Met scrollen door tweakers bijvoorbeeld. Als jij een 4k scherm op je telefoon wilt, helemaal prima. Zelf ben ik van mening dat het vrijwel niet waarneembaar is bij normaal gebruik.
Jammer dat hij niet meer zo smal is als de vorige, ik vond dat smalle juist wel heel fijn in de hand liggen in vergelijking tot andere toestellen van de zelfde groote
Dat vind ik het grootste nadeel van mijn 1 III, hij is veel te smal (en dan heb ik nog wel kleine handen). Tot nu toe ben ik daar nog wel heel tevreden mee, maar dit zou wel een leuke vervanging kunnen zijn...
Inderdaad, ik vind de 1V qua breedte perfect. Maar als nu de 5 VI ook naar 19:5:9 gaat zal die die qua breedte ongeveer op het zelfde uitkomen, uiteraard wel korter maar dat is geen probleem wat mij betreft :)
Mooie toestellen. Helaas wel een flink prijskaartje.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee