Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanval vluchtelingenkamp loopt verder op

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Dodental aanval op vluchtelingenkamp Nuseirat loopt op.
  • Gantz stelt ultimatum aan Netanyahu.
  • Oostenrijk hervat financiële steun UNRWA.
  • Olietanker beschoten voor kust van Jemen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Honderden mensen komen bijeen voor begrafenis Shani Louk

In Israël zijn vandaag honderden mensen bij elkaar gekomen voor de begrafenis van de Duits-Israëlische Shani Louk. De 22-jarige Louk is een van de drie gijzelaars wier lichamen eergisteren door het Israëlische leger werden teruggebracht.

Louk werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd toen ze op het muziekfestival Supernova was. Ze kreeg naamsbekendheid doordat Hamas kort na haar ontvoering een video van haar verspreidde. Daarop was te zien hoe ze bewegingsloos en bebloed achterin een witte pickup-truck lag.

Hamas houdt naar schatting nog 125 mensen gegijzeld. Het is niet duidelijk hoeveel van hen nog in leven zijn.

Vandaag werd Louk onder grote belangstelling begraven:

Amerikaanse veiligheidsadviseur Sullivan in Israël

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan is vandaag aangekomen in Israël. Daar spreekt hij met onder anderen de Israëlische premier Netanyahu en minister Gantz.

Sullivan zal het tijdens de gesprekken opnieuw hebben over de mogelijke grootschalige aanval van Israël op Rafah. De VS wil dat Israël daarvan afziet en Hamas gerichter gaat aanvallen. Zo zouden zoveel mogelijk burgerslachtoffers moeten worden voorkomen.

Vanmorgen was Sullivan in Saudi-Arabië voor een bezoek bij de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman. Daar spraken de twee over mogelijkheden om de banden tussen Israël en Saudi-Arabië te verbeteren. Ook zou een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza zijn besproken. Onderdeel van dat voorstel is dat Israël open moet staan voor een tweestatenoplossing.

Dat bespreekt Sullivan vandaag ook met de Israëliërs. Netanyahu heeft een tweestatenoplossing tot nu toe altijd afgewezen.

Lokale autoriteiten: 31 doden bij aanval Nuseirat

Het dodental van de Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in Nuseirat loopt verder op. Lokale autoriteiten spreken over 31 doden en zeker twintig gewonden. Vanmorgen meldde een ziekenhuis nog twintig doden. Mogelijk lopen de aantallen nog verder op. Reddingswerkers zijn nog altijd bezig om mensen onder het puin vandaan te halen.

De aanval op het kamp in het midden van de Gazastrook gebeurde vannacht rond 03.00 uur. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn er onder de doden ook kinderen.

Sinds deze maand wordt er hevig gevochten rondom het vluchtelingenkamp. Vorige maand was het Israëlische leger nog een week lang in Nuseirat gestationeerd, al trok het zich daarna weer terug. Sindsdien nemen de aanvallen op het vluchtelingenkamp toe.

Palestijnse kinderen staan bij het verwoeste gebouw in Nuseirat

Palestijnen op de vlucht in Gaza: 'Leven is hier ondraaglijk'

Vele duizenden Palestijnen zijn de afgelopen weken Rafah ontvlucht uit vrees voor Israëlische aanvallen. Ze trokken naar het door Israël aangewezen veilige gebied, een vluchtelingenkamp aan zee. Maar daar heersen enorme tekorten.

Palestijnen op de vlucht in Gaza: 'Leven is hier ondraaglijk'

Doden bij nieuwe aanvallen in Gaza

Bij Israëlische aanvallen in Gaza-Stad zijn vannacht zeker negen mensen gedood, meldt nieuwszender Al Jazeera. Onder meer een school waar mensen zich schuilhielden werd geraakt door raketten, schrijft het Palestijnse persbureau Wafa. Daar zouden drie mensen zijn omgekomen.

Ook op andere plekken in de Gazastrook waren aanvallen, zoals in het vluchtelingenkamp Jabalia. Wafa schrijft dat daar een journalist is gedood. Gisteren werden er volgens de gezondheidsdiensten bij een luchtaanval op het kamp zeker vijftien mensen gedood en raakten tientallen mensen gewond.

Gisteravond laat was er ook een luchtaanval op het vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van de Gazastrook. Daarbij zijn volgens Al Jazeera en Wafa twintig mensen gedood.

Het Israëlische leger laat weten dat bij gevechten in het zuiden van Gaza twee militairen zijn gedood. De 20-jarigen kwamen om bij een explosie in een tunnelschacht waar boobytraps waren geplaatst. Twee andere militairen raakten zwaargewond.

De dood van de twee brengt het aantal gedode militairen in het grondoffensief in Gaza en bij operaties aan de grens op 282, melden Israëlische media.

Een lichaam wordt weggehaald dat onder de brokstukken lag in Jabalia na de aanval van gisteren

Israëlische minister Gantz stelt premier Netanyahu ultimatum

De Israëlische minister Gantz, die zonder portefeuille in het oorlogskabinet zit, eist dat premier Netanyahu binnen drie weken met een plan komt voor het naoorlogse bestuur van de Gazastrook. Doet Netanyahu dit niet, dan dreigt Gantz op te stappen en zijn partij terug te trekken uit de regering.

Gantz eist onder andere de demilitarisering van de Gazastrook. Ook wil hij dat er een Amerikaanse, Europese, Arabische en Palestijnse regering komt die het civiele bestuur in Gaza gaat vormen. Hij zei daarnaast dat "persoonlijke en politieke afwegingen" een rol spelen in de huidige verdediging van Israël.

Hij lijkt hiermee uit te halen naar rivaal Netanyahu, die er door critici van wordt beschuldigd dat hij de oorlog wil verlengen om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Netanyahu is verwikkeld in een langslepend corruptieproces. Vanwege een wetswijziging wordt hij als premier beschermd tegen juridische problemen door dit proces.

Meer afhankelijk van extreemrechts

Netanyahu hekelt het voorstel van Gantz. Hij noemt de woorden van de minister "eufemismen met een duidelijke betekenis: het einde van de oorlog, een nederlaag voor Israël en het in de steek laten van het merendeel van de gijzelaars, waarbij Hamas intact blijft en een Palestijnse staat zal worden opgericht".

Voor het oorlogskabinet werd gevormd, zat Gantz in de oppositie. Zijn partij doet het momenteel beter in de peilingen dan die van Netanyahu. Als Gantz de regering verlaat, zal Netanyahu nog meer afhankelijk worden van zijn extreemrechtse ministers. Vorige maand drongen zij er bij Netanyahu juist op aan om de aanval op Rafah door te zetten, waar Gantz de vrijlating van de gijzelaars belangrijker zei te vinden.

Oppositieleider Lapid, die weigerde toe te treden tot het oorlogskabinet, riep Gantz vanmiddag op X op om af te treden.

Benny Gantz

Concert Jerusalem Quartet in Amsterdam rustig verlopen

Het concert van het Jerusalem Quartet is rustig verlopen. Het Concertgebouw besloot eerder deze week om twee concerten van het kwartet te schrappen, vanwege aangekondigde demonstraties. De organisatie noemden de protesten bij de Universiteit van Amsterdam als aanleiding voor het besluit om de concerten te verplaatsen. Nadat de veiligheidsmaatregelen waren aangescherpt werd besloten om een van de twee geannuleerde concerten toch door te laten gaan.

Een van de maatregelen was het vervroegen van het optreden van de Israëlische musici. Daardoor vond het concert niet gelijktijdig met andere optredens in het gebouw plaats en was de drukte in het gebouw beter te overzien. Het concert was uitverkocht. Geïnteresseerden konden het concert ook via een livestream volgen op de website van het Concertgebouw.

Stadskrant Het Parool meldt dat er enkele tientallen demonstranten buiten het gebouw zoveel mogelijk lawaai probeerden te maken, maar dat dit niet te horen was in de concertzaal.

  • ANP
    Het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam
  • ANP
    Een groepje demonstranten op het Concertgebouwplein
  • ANP
    Bezoekers verlaten het gebouw na afloop van het concert

Beelden van reddingswerkzaamheden na Israëlisch bombardement in Jabalia

Persbureau Reuters heeft beelden gepubliceerd van de nasleep van de Israëlische beschieting van een huis in het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er 22 mensen zijn omgekomen bij deze aanval, waaronder vrouwen en kinderen.

Sinds vorige week wordt er hevig gevochten tussen Hamas en Israël in Jabalia.

  • Reuters
    Gewonden worden verzorgd en lichamen geborgen na een Israëlische aanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    Gewonden worden verzorgd en lichamen geborgen na een Israëlische aanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    Gewonden worden verzorgd en lichamen geborgen na een Israëlische aanval in Jabalia, Noord-Gaza
  • Reuters
    Een Israëlische beschieting in Jabalia, Noord-Gaza

Familielid: Netanyahu heeft bloed gijzelaars aan handen

Een groep familieleden van de gijzelaars die Hamas vasthoudt in de Gazastrook roept andermaal premier Netanyahu op een deal te sluiten met Hamas. Dat meldt The Times of Israel. De familieleden zien in het Rafah-offensief een bewijs dat de regering het levend terughalen van de gijzelaars heeft opgegeven.

"We moeten onmiddellijk de gijzelaars redden die nog in leven zijn", zegt de vader van een gijzelaar. "De manier om dit te doen is via een deal." Einav Moses, de schoondochter van een gijzelaar, zegt dat Netanyahu bewust onderhandelingen over een gevangenenuitruil frustreert. "Netanyahu heeft het bloed van de gijzelaars aan zijn handen", zegt ze.

De Palestijnse terreurorganisatie houdt naar schatting nog 125 mensen gegijzeld. Het is niet duidelijk hoeveel van hen nog in leven zijn. Gisteren bracht het Israëlische leger de lichamen van drie gedode gijzelaars terug uit Gaza. Zij zouden op 7 oktober, op de dag van de terreuraanvallen van Hamas in Israël, zijn gedood en meegenomen naar Gaza.

Foto's van gijzelaars op een poster bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Hevige gevechten gemeld in Rafah, bombardementen in Noord-Gaza

In Oost-Rafah wordt hevig gevochten tussen het Israëlische leger en Hamas, meldt het Franse persbureau AFP. Het Israëlische leger is dieper de stad in het zuiden van Gaza binnengedrongen, zeggen Palestijnse bronnen ter plekke tegen AFP. Ook zijn er troepenbewegingen langs de grens met Egypte.

Het Israëlische leger heeft op zijn website twee updates geplaatst van de gevechten in Oost-Rafah, inclusief video's van gevechtshandelingen. Het leger zegt in Rafah 130 militanten te hebben gedood. Het is niet duidelijk in welke tijdspanne dat precies gebeurd zou zijn.

Hamas heeft de afgelopen dagen ook video's online geplaatst van gevechtshandelingen. Daarop is te zien hoe een scherpschutter op Israëlische soldaten schiet en hoe Hamasstrijders met raketwerpers op Israëlische tanks schieten.

Buiten Rafah is de strijd hevig in het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalia. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat daar bij een bombardement van een wooncomplex 22 mensen zijn omgekomen. Een medewerker van hulporganisatie UNRWA zegt dat 650.000 Palestijnen voor het geweld uit Rafah zijn gevlucht en nu grotendeels in tentenkampen langs het strand in Centraal-Gaza bivakkeren.

Een UNRWA-medewerker deelde beelden van het tentenkamp in Centraal-Gaza op X:

Oostenrijk hervat financiële steun UNRWA

Oostenrijk gaat de financiering van de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) hervatten. Dat zegt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Oostenrijk was een van de landen die de financiering had stopgezet na de Israëlische beschuldiging dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamasaanslag op 7 oktober.

Het ministerie zegt dat de hervatting van steun volgt op de presentatie van een actieplan van UNRWA om haar "onpartijdigheid" te waarborgen.

De VN stelde na de Israëlische beschuldigingen een onderzoek in naar UNRWA. Uit dit onderzoek bleek vorige maand dat er geen bewijzen waren geleverd voor banden tussen Hamas en UNRWA-medewerkers. Verschillende landen hebben hun steun aan de organisatie inmiddels hervat.

UNRWA wordt beschouwd als een "humanitaire levensader" voor Palestijnen die "onvervangbaar en onmisbaar" is, aldus het onderzoeksrapport. Nederland is een van de landen die de steun aan UNRWA heeft stopgezet, al was dat nadat de bijdrage voor 2024 al was overgemaakt. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport zei Nederland voorlopig nog geen extra bijdragen aan UNRWA te doen.

Zakken met bloem van UNRWA voor Palestijnen

'Vijftien doden in Jabalia, veertien in andere delen Gaza'

Bij gevechten tussen Israël en Hamas in vluchtelingenkamp Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, zijn vandaag vijftien Palestijnse doden gevallen. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De slachtoffers zouden zijn gevallen toen een schuilplaats voor gevluchte Palestijnen werd gebombardeerd.

Sinds afgelopen weekend wordt er hevig gevochten in Jabalia, waaruit veel Palestijnen op de vlucht zijn geslagen. Het Israëlische leger zegt dat het de afgelopen dag zeventig doelwitten heeft aangevallen in Jabalia, Centraal-Gaza en in Rafah. Het zegt dat daarbij Hamasstrijders zijn gedood, maar specificeert niet hoeveel. Wel zegt het land dat het een commandant van de Islamitische Jihad in Rafah heeft gedood.

Naast de doden in Jabalia maken Wafa en ook nieuwszender Al Jazeera melding van veertien doden bij Israëlische beschietingen in andere delen in Gaza.

Palestijnen vluchten uit het kamp Jabalia in het noorden van de Gazastrook

Reacties op coalitieplan verplaatsing Nederlandse ambassade naar Jeruzalem

Het is een kort zinnetje in het coalitieakkoord, maar er gaat een lange en controversiële geschiedenis aan vooraf: het voornemen om de Nederlandse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen.

Er moet volgens de nieuwe coalitie worden onderzocht "wanneer verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem op een daartoe geschikt moment kan plaatsvinden". Nederland heeft, net als negentig andere landen, de eigen ambassade in Tel Aviv vanwege de betwiste status van Jeruzalem. Israël claimt Jeruzalem als hoofdstad, maar volgens de Verenigde Naties is Oost-Jeruzalem onderdeel van door Israël bezette gebieden.

De NOS verzamelde reacties van voor- en tegenstanders:

Aankomst eerste hulpgoederen via VS pier

President Joe Biden heeft op X foto's gedeeld van de aankomst gisteren van de eerste hulpgoederen via de door de VS aangelegde pier in Centraal-Gaza. Biden zegt dat meer schepen met hulpgoederen van de VS en andere landen onderweg zijn.

Na de sluiting van de Rafah-grensovergang door de Israëlische inname op 7 mei zijn de tekorten aan brandstof en voedsel in de Gazastrook weer opgelopen. Hulporganisaties, zoals de VN en het Rode Kruis, zijn blij met wat er aan hulp via de pier binnen komt, maar zeggen dat de capaciteit van de pier onvoldoende is om de toegang van hulp over land te kunnen vervangen.

  • Witte Huis
    De aankomst van de eerste lading hulpgoederen via de door de VS aangelegde pier
  • Witte Huis
    De aankomst van de eerste lading hulpgoederen via de door de VS aangelegde pier
  • Witte Huis
    De aankomst van de eerste lading hulpgoederen via de door de VS aangelegde pier
  • Witte Huis
    De aankomst van de eerste lading hulpgoederen via de door de VS aangelegde pier

Universiteit Leiden zet uitwisselingsprogramma met Israëlische universiteiten stop

De Universiteit Leiden heeft uitwisselingsprogramma's met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Tel Aviv Universiteit voorlopig stopgezegd. Daarnaast stelt de universiteit een ethische commissie in die alle banden en samenwerkingsprojecten met Israëlische instituties gaat evalueren, staat in een verklaring. De universiteit reageert hiermee op de eisen van demonstrerende studenten en staf, die willen dat de universiteit de banden van Israël verbreekt. Gisteren waren er nieuwe pro-Palestijnse demonstraties bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.

De commissie gaat bekijken of Israëlische partners betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen en of onderzoeksresultaten in gezamenlijke projecten voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De universiteit wil niet zomaar alle banden verbreken. "Wij geloven dat het belangrijk is dat wetenschappers niet worden gelijkgesteld aan hun institutie of hun regering", schrijft de universiteit.

Donderdag maakte de Belgische Universiteit Gent bekend de samenwerking met drie Israëlische instituties te willen stoppen, omdat deze instituties materiaal produceren voor het Israëlische leger.

Pro-Palestijnse studenten plakten tijdens een demonstratie stickers op een gebouw van de Universiteit Leiden

Olietanker beschoten voor kust van Jemen

Een olietanker die vaart onder de vlag van Panama is geraakt door een raket voor de kust van Jemen in de Rode Zee. Dat meldt het Britse veiligheidsbedrijf Ambrey. Na de inslag ontstond er brand aan boord, aldus Ambrey. Daarna kreeg het schip hulp. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

De Britse marine meldde gisteravond nog dat een schip in de Rode Zee was geraakt door een "onbekend" object en lichte schade had opgelopen. "Het schip en de bemanning zijn veilig", zei de marine. Het lijkt, op basis van de locaties van de schepen die Ambrey en de marine geven, om twee verschillende incidenten te gaan.

De Houthi-rebellen in Jemen hebben de aanvallen vooralsnog niet geclaimd. Wel vallen de Houthi's al maanden vrachtschepen in de Rode Zee aan en de aansluitende Golf van Aden. De strijdgroep zegt passerende schepen met een Israëlische link te beschieten zolang Israël de oorlog in Gaza voortzet.

De VS en het VK voeren regelmatig beschietingen uit op posities van de Houthi's om hen te weerhouden schepen aan te vallen. Het Amerikaanse leger zei eerder deze week vier drone-installaties van de Houthi's te hebben vernietigend. De Houthi's zeiden gisteren een Amerikaanse drone uit te lucht te hebben geschoten. Ze deelden hierbij beelden op X.

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. Daartoe besluit de luchtvaartmaatschappij "in verband met de aanhoudende onrust". In ieder geval tot en met eind augustus vliegt KLM niet meer naar de Israëlische stad.

KLM had zijn vluchten naar Tel Aviv vorige maand juist weer hervat. De vluchten werden na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober gestaakt.

Momenteel worden de vluchten uitgevoerd met een speciale tussenstop op de luchthaven van Larnaca op Cyprus. Daardoor hoeft het personeel niet in Israël te overnachten.

Een KLM-vliegtuig op Schiphol

Dode en gewonden bij Israëlische luchtaanval op Westoever

Bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigt dat op chatapp Telegram.

Volgens het leger was de gedode persoon verantwoordelijk voor een reeks aanvallen. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een schietpartij vorig jaar waarbij een Israëliër om het leven kwam. Ook waren er plannen voor meer aanslagen, zegt het leger. Volgens het Palestijnse ministerie is de toestand van de acht gewonden stabiel en worden ze verzorgd in het ziekenhuis.

Wereldgezondheidsorganisatie: al 10 dagen geen medische hulp ontvangen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt sinds 6 mei geen medische voorraden meer te hebben ontvangen in de Gazastrook. De sluiting van de Rafah-grensovergang sinds de Israëlische inname vorige week dinsdag heeft voor "een moeilijke situatie" gezorgd, zegt de WHO tegen persbureau AFP.

Daarnaast maakt de WHO zich zorgen over een tekort aan brandstof om ziekenhuizen operationeel te houden in de Gazastrook. "De huidige militaire operatie in Rafah brengt ontelbare levens in gevaar", aldus de WHO.

Pier in gebruik

De VN-organisatie OCHA zegt in een vandaag verschenen rapport dat de voedselsituatie "penibel" blijft en dat elf bakkerijen in het zuiden van de Gazastrook zijn gestopt vanwege brandstoftekorten en de gevechten. "Beperkte hoeveelheden voedsel zijn Gaza sinds 6 mei binnengekomen en deze blijven overwegend onvoldoende voor de stijgende behoefte", schrijft OCHA.

Eerder vandaag arriveerden de eerste hulpgoederen in Gaza via de door de VS aangelegde pier. Het ging om een lading van de VS en een van het Verenigd Koninkrijk. OCHA is blij met deze hulp, maar zegt dat Gaza niet alleen afhankelijk kan zijn van wat er via de pier binnenkomt. De levering van hulp over land blijft essentieel.

Witte Huis-woordvoerder Kirby zei vandaag dat de Rafah-overgang "onmiddellijk" moet worden heropend.

Een schip nabij de drijvende pier voor de kust van Gaza

Pro-Palestijnse betogers in de Amsterdamse Stopera

Eerder deze avond drongen pro-Palestijnse betogers de Stopera in Amsterdam binnen. Het gebouw huisvest het stadhuis van Amsterdam en het theater van de Nationale Opera & Ballet.

De politie heeft de ruim honderd demonstranten na een klein uur het gebouw uitgezet. Buiten de Stopera was de politie met paarden aanwezig en er stonden busjes van de ME.

Beelden van de sit-in eerder op de avond, voordat de politie ingreep:

Pro-Palestijnse betogers dringen Stopera in Amsterdam binnen

Hamas-commandant gedood in Oost-Libanon

Hamas-commandant Sharhabil al-Sayed is gedood in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, meldt persbureau Reuters op basis van veiligheidsbronnen. Hij werd in zijn auto geraakt door een Israëlische drone. Terreurorganisatie Hamas heeft zijn dood bevestigd.

Reuters meldt dat een tweede Hamas-lid die in de auto zat ook is omgekomen bij de aanval.

Eerder vandaag werden een Hezbollahstrijder en twee Syrische burgers gedood bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon. Hezbollah vuurde vervolgens raketten af op Israël, die deels werden onderschept. Twee Israëlische burgers raakten volgens The Times of Israel lichtgewond.

Rook in het noorden van Israël na een raketaanval van Hezbollah

Pro-Palestijnse betogers bezetten even binnentuin UvA

Enkele tientallen pro-Palestijnse demonstranten hebben aan het eind van de middag korte tijd gebivakkeerd op de binnenplaats van een pand van de Universiteit van Amsterdam. Het kwam even tot een botsing met de politie, die daarbij wapenstokken en pepperspray gebruikte.

De universiteit heeft aangifte gedaan van erfvredebreuk en huisvredebreuk. Alle demonstranten hebben het terrein inmiddels verlaten. De stoet beweegt nu verder door de binnenstad van Amsterdam en wordt door agenten begeleid.

Lees hier meer:

Israëlische soldaat, vijf Palestijnen gedood in Gaza

Het Israëlische leger meldt de dood van een militair bij gevechten in Gaza vandaag. Daarmee komt het aantal omgekomen Israëlische soldaten tijdens de oorlog op 280.

Er wordt al dagen hard gevochten in en rond het vluchtelingenkamp Jabalia in de noordelijke Gazastrook. Israël zegt daarbij meer dan 200 militanten te hebben gedood. Ook op andere plekken in de Gazastrook gaan Israëlische beschietingen door. Volgens Al Jazeera vielen vandaag vijf doden bij Israëlische luchtaanvallen in Centraal-Gaza.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn er in totaal sinds het begin van de oorlog zeker 35.303 Palestijnen omgekomen.

Rook boven de noordelijke Gazastrook tijdens hevige gevechten tussen Israël en Hamas

Israël meldt vondst van drie lichamen van gijzelaars in Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het de lichamen van drie gijzelaars heeft teruggebracht uit Gaza. Een van de drie is de Israëlisch-Duitse Shani Louk.

De slachtoffers waren op 7 oktober op het festival Supernova en werden toen gedood door Hamas, aldus het leger. Vervolgens werden hun lichamen meegenomen naar Gaza. Ze zijn nu gevonden na een nachtelijke operatie van het Israëlische leger en de inlichtingendienst Shin Bet.

Hamas houdt naar schatting nog 125 mensen vast die zijn gegijzeld op 7 oktober. Het is onduidelijk hoeveel van hen nog in leven zijn. Vorige week zei Hamas dat een gijzelaar was overleden aan zijn verwondingen, opgelopen bij een Israëlische luchtaanval.

Foto's van gijzelaars op een muur in Tel Aviv

BBC: Israëlische militairen blijven vernederende video's delen

Israëlische militairen blijven op sociale media beelden delen van arrestaties en vernederingen van Palestijnen, meldt de BBC op basis van eigen onderzoek. Daarmee schenden ze mogelijk internationaal recht, dat voorschrijft dat gevangenen niet onnodig mogen worden vernederd, aldus juridische experts.

De Britse omroep analyseerde 45 video's en foto's die door soldaten online waren gezet, en waar huiszoekingen en arrestaties van Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever te zien zijn. Op de beelden liggen bijvoorbeeld Palestijnen geblinddoekt en met handboeien op de grond. Op een foto zit een geblinddoekte Palestijn met op zijn hurken met een Israëlische vlag over hem heen.

In februari bracht de BBC al een onderzoek naar buiten over video's van Israëlische soldaten in Gaza waarin gearresteerde Palestijnse worden vernederd. Het Israëlische leger zei toen hiertegen te zullen optreden.

De NOS heeft ook bericht over video's op sociale media waarin Israëlische soldaten in Gaza huizen plunderen, gebouwen opblazen, gevangenen vernederen en feestvieren op de puinhopen.

Een eerdere compilatie van beelden die Israëlische militairen in Gaza op sociale media hebben gedeeld:

Vernederingen van Palestijnen door Israëlische militairen op sociale media

UNRWA: 630.000 Palestijnen gevlucht uit Rafah

Meer dan 630.000 Palestijnen zijn gevlucht uit de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook sinds het begin van het Israëlische offensief op 6 mei, zegt de VN-hulporganisatie UNWRA op X.

Voor het offensief zaten zo'n 1,4 miljoen Palestijnen in Rafah. Een groot deel hiervan was eerder uit andere delen van de Gazastrook gevlucht en bivakkeerde in tenten. Israël had voorafgaand aan het offensief Palestijnen opgedragen uit het gebied te vertrekken.

Veel Palestijnen zoeken nu hun toevlucht in Deir al-Balah in Midden-Gaza, waar het volgens UNRWA "ondraaglijk vol" is en de omstandigheden "erbarmelijk" zijn.

Palestijnen op de vlucht uit Rafah

Drie doden bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon

Bij Israëlische luchtaanvallen op het Libanese dorpje Najjarieh, zo'n 30 kilometer van de grens met Israël, zijn drie doden gevallen. Dat meldt persbureau AFP op basis van verschillende Libanese media. Twee van de slachtoffers zouden Syrische kinderen zijn, de derde een Hezbollah-strijder.

Het Israëlische leger zegt op X luchtafweerverdediging van Hezbollah in Najjarieh te hebben beschoten. Hezbollah bevestigt dat een van zijn strijders is omgekomen en zegt dat het in reactie een Israëlische legerbasis op de Golanhoogten heeft beschoten.

Sinds het begin van de oorlog beschieten Hezbollah en Israël elkaar vrijwel dagelijks. AFP zegt dat daarbij 418 mensen in Libanon zijn omgekomen, onder wie 82 burgers. Israël zegt dat aan zijn kant veertien militairen en tien burgers zijn omgekomen.

De Libanese krant Al-Akhbar deelde beelden van na de luchtaanval op X:

Israëlisch leger: zeer hevige gevechten in Jabalia

De gevechten in het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook behoren volgens het Israëlische leger tot de hevigste sinds het begin van de oorlog. Volgens militairen zijn er constant gevechten, zowel bovengronds als ondergronds in tunnels. Het leger zegt de afgelopen dagen meer dan 200 militanten te hebben gedood.

Het leger zegt dat Hamas-militanten enorme aantallen antitankgranaten afvuren. Op zijn beurt voert Israël massale luchtaanvallen uit en is het leger met tanks het centrum van Jabalia binnengereden. De afgelopen dag is de operatie geïntensiveerd, meldt Al Jazeera.

Israël viel vorig weekend Jabalia weer binnen. Dat is opmerkelijk, omdat Israël het noorden van Gaza lange tijd onder controle leek te hebben. Israël zegt dat het met de aanval op het kamp wil voorkomen dat Hamas zich daar opnieuw kan organiseren.

Een Israëlische tank patrouilleert in de buurt van Jabalia

Westerse landen in brief: meer hulp naar Gaza

Israël moet zich houden aan het internationaal recht en meer aandacht besteden aan de humanitaire crisis in de Gazastrook. Dat schrijft een groep westerse landen, waaronder Nederland, in een brief aan de Israëlische regering. Persbureau Reuters en Süddeutsche Zeitung hebben de brief ingezien.

Van de G7-landen (Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS) is het schrijven van vijf kantjes enkel niet ondertekend door de VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël. Ook Denemarken, Zweden, Finland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en dus Nederland hebben hun handtekening gezet.

"Bij het uitoefenen van zijn recht om zichzelf te verdedigen, moet Israël het internationaal recht volledig naleven, inclusief het internationaal humanitair recht", staat volgens de media in de brief. De westerse landen spreken zich uit tegen een "grootschalig militair offensief in Rafah" en roepen Israël op om humanitaire hulp door te laten "via alle relevante grensovergangen, inclusief die in Rafah".

De toegang tot hulpgoederen in Gaza

"Volgens VN-schattingen zou een grootschalig offensief ongeveer 1,4 miljoen mensen raken", schrijven de landen. Ze benadrukken het belang van "specifieke, concrete en meetbare stappen" om veel meer hulp Gaza in te krijgen.

In de brief wordt erkend dat Israël stappen heeft gezet om bepaalde zaken te verbeteren. Zo worden er meer vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten, is de Erez-grensovergang in het noorden van Gaza heropend en wordt de haven van Asjdod in Zuid-Israël tijdelijk gebruikt. Maar de landen roepen premier Netanyahu op meer te doen. Ze willen dat Netanyahu werkt aan een "duurzaam staakt-het-vuren", evacuaties faciliteert en zorgt dat er weer elektriciteit en water het gebied in komt en dat de telecomdiensten weer fatsoenlijk kunnen opereren.

Israël verdedigt zich in genocidezaak bij Internationaal Gerechtshof

Israël zegt dat de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof "volledig losgezongen is van de feiten en omstandigheden".

"De zaak drijft de spot met de gruwelijke beschuldiging van genocide", zei de afgevaardigde van Israël vanochtend bij de zitting in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het Israëlische juridische team bij het Internationaal Gerechtshof

Zuid-Afrika beschuldigde Israël in december van genocide. De zaak diende in januari, maar er is nog geen definitieve uitspraak. Los van die hoofdaanklacht over genocide vraagt Zuid-Afrika om extra noodmaatregelen van het Gerechtshof. Zo eist het land dat het Israëlische offensief in Rafah wordt gestaakt en dat VN-medewerkers, hulporganisaties en journalisten onbeperkt toegang krijgen tot Gaza.

Volgens Zuid-Afrika, dat gisteren aan het woord was, is de situatie na de aanval op Rafah "in een nieuw en verschrikkelijk stadium" beland. "Het doel van Israël om Gaza van de kaart te vegen is bijna gerealiseerd."

"Er is een tragische oorlog gaande", reageert Israël vandaag, "maar er is geen genocide". Israël zegt bovendien dat het zichzelf moet verdedigen na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Het Gerechtshof zal naar verwachting over een paar weken uitspraak doen. Het Hof kan naleving van zijn uitspraken overigens niet afdwingen.

Voor aanvang van de zitting van vanochtend verzamelden zich pro-Israëlische demonstranten voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ze eisten de vrijlating van de mensen die gegijzeld zijn door Hamas.

Pro-Israëlische demonstranten in Den Haag

Eerste hulppakketten via Amerikaanse noodhaven in Gaza geleverd

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn via de nieuwe Amerikaanse tijdelijke haven de Gazastrook binnengereden. President Biden kondigde begin maart de bouw van die noodhaven aan, om hulpgoederen vanuit Cyprus over zee naar de Gazastrook te vervoeren. Gisteren kondigde de VS aan dat de haven klaar was voor gebruik.

Amerikaanse militaire functionarissen verwachten dat er dagelijks zo'n 150 vrachtwagens op die manier de Gazastrook zouden kunnen binnenkomen, om de catastrofale humanitaire situatie daar te verlichten. Hoewel die hulp dus hard nodig is, waarschuwen de VS en hulporganisaties dat leveringen van onder meer voedsel, water en brandstof via zee niet de leveringen via land kunnen vervangen. Voor de oorlog kwamen dagelijks gemiddeld meer dan 500 vrachtwagens de Gazastrook binnen.

Zo ziet de tijdelijke haven er vanuit de lucht uit

Het Amerikaanse leger zegt dat de eerste vrachtwagen vanochtend om 08.00 uur Nederlandse tijd over de drijvende weg is gereden. Amerikaanse militairen hebben daarbij geen voet aan land gezet, benadrukt het leger. "Dit is een voortdurende inspanning van meerdere landen om aanvullende hulp te bieden aan Palestijnse burgers in Gaza. Dat gebeurt via een maritieme corridor die uitsluitend voor humanitaire doeleinden is."

De Verenigde Naties, verantwoordelijk voor het verdelen van de goederen, zeggen dat wel nog een groot obstakel is. In de Gazastrook is er een groot tekort aan brandstof, waardoor het enorm moeilijk is om de goederen daadwerkelijk naar de Gazaanse bevolking te brengen. "We hebben dringend brandstof nodig", zegt een VN-woordvoerder. "Het maakt niet uit hoe de hulp tot ons komt, via zee of via land, maar zonder brandstof kunnen we de hulp niet naar de mensen brengen."

Gaza met de locatie van de pier

'Militaire regering Israël in Gaza kost 5 miljard euro per jaar'

Als Israël na de oorlog tegen Hamas een militaire regering zou willen instellen in de Gazastrook, zou dat jaarlijks zo'n 20 miljard sjekel (omgerekend 5 miljard euro) kosten. De Israëlische nieuwssite Ynet meldt dat dit de uitkomst is van een onderzoek dat werd ingesteld door hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen.

Mocht er inderdaad zo'n militaire regering komen, dan zouden de kosten sowieso hoger worden aangezien er geïnvesteerd moet worden in de wederopbouw van infrastructuur in de Gazastrook, schrijft Ynet. Hoeveel geld daarvoor gereserveerd zou moeten worden, is niet duidelijk.

Voor de regering zo'n 400 ambtenaren nodig zijn. Ook zouden er vijf divisies van het Israëlische leger achterblijven in Gaza. Volgens het rapport waar Ynet uit citeert zou dat inhouden dat er een deel van de militairen moet worden weggehaald van de bezette Westelijke Jordaanoever en bij de grens met Libanon. Ook zouden er meer reservisten ingezet moeten worden.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant

Over de toekomst van de Gazastrook na de oorlog tussen Israël en Hamas is nog veel niet duidelijk. Minister Gallant van Defensie drong er woensdag nog bij de regering op aan om daarover een besluit te nemen. Gallant zei dat hij al maanden pleit voor een nieuw Palestijns bestuur zonder banden met Hamas, maar dat hij daarover geen reactie heeft gekregen vanuit de rest van de regeringsploeg.

Gallant wil het liefst dat Israël wegblijft van militaire controle over Gaza na de oorlog. Dat is ook het standpunt van bondgenoot VS. Premier Netanyahu vindt juist wel dat Israël de touwtjes in handen moet krijgen.

Huis van Afgevaardigden steunt wapenleveringen aan Israël

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat president Biden moet dwingen om wapenleveringen aan Israël voort te zetten. Het voorstel werd met 224 tegen 187 stemmen aangenomen. De Amerikaanse regering houdt momenteel een levering van 3500 bommen aan Israël tegen. Het Witte Huis is geen voorstander van een groot Israëlisch grondoffensief in Rafah, de grensstad in het zuiden van Gaza, zonder een goed plan om burgers daar te beschermen. De wapens die nu niet naar Israël gaan, zijn bommen die bij zo'n offensief kunnen worden ingezet.

Republikeinen zijn er verontwaardigd over dat Biden de munitie voor Israël tegenhoudt en verwijten de president dat hij de Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten aan zijn lot overlaat. De overgrote meerderheid van de Republikeinen wil Israël blijven bewapenen. De Democraten stemden juist in meerderheid tegen het wetsvoorstel, afgezien van zestien voorstanders en dertien onthoudingen.

Het wetsvoorstel moet nog naar de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn. De verwachting is dat het daar niet doorheen komt. Bovendien heeft Biden aangegeven zijn veto uit te spreken, mocht het voorstel het toch halen.

Bruins Slot wil Europees overleg over stappen tegen Israël

Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken wil in de Europese Unie overleggen over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Ze wil met andere Europese ministers kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de Israëlische regering op te voeren.

Bruins Slot spreekt van een "belangrijk signaal" en een "grote stap". Ze maakt zich grote zorgen over de humanitaire situatie in delen van de Gazastrook, waar honderdduizenden Palestijnen op de vlucht zijn en te weinig eten hebben. "De humanitaire situatie moet geregeld worden, onschuldigen moeten niet sterven", laat ze weten.

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri noemt de aankondiging van Bruins Slot een cruciale stap om de aanval op Rafah te stoppen:

Jerusalem Quartet toch in Concertgebouw

Het Jerusalem Quartet uit Israël treedt aanstaande zaterdag toch op in het Concertgebouw in Amsterdam. Eerder deze week besloot de zaal nog om de twee geplande optredens van het kwartet te schrappen, omdat gevreesd werd voor demonstraties en omdat anti-Israëlprotesten in Amsterdam eerder op geweld waren uitgelopen. Het eerste optreden was oorspronkelijk gepland voor vandaag, het tweede voor zaterdag.

In februari dit jaar werd een optreden van het Jerusalem Quartet al verstoord in Den Haag door demonstranten die een kaartje hadden gekocht. De pro-Palestijnse pressiegroep BDS stelt dat het Jerusalem Quartet "door kunst te maken het extreemrechtse Israëlische apartheidsregime legitimeert". Het strijkkwartet, een van de beroemdste ter wereld, is wel vaker doelwit van protesten.

Tijdens het optreden zaterdag zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, schrijft het Concertgebouw op zijn website. Het concert is uitverkocht, maar zal ook live via internet te volgen zijn.

Zuid-Afrika: Israël moet weg uit Gaza

Bij een nieuwe zitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Zuid-Afrika geëist dat Israël zich "onmiddellijk en volledig" terugtrekt uit de Gazastrook. Volgens Zuid-Afrika is de situatie na de aanval op Rafah "in een nieuw en verschrikkelijk stadium" gekomen. "Het doel van Israël om Gaza van de kaart te vegen is bijna gerealiseerd," zei juridisch vertegenwoordiger Vaughan Lowe van Zuid-Afrika tegen de 15 internationale rechters.

Zuid-Afrika beschuldigde Israël in december van genocide en maakte daar een zaak van bij het Gerechtshof, dat gevestigd is in het Vredespaleis in Den Haag. Die zaak diende afgelopen januari, maar de definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten. Los van de hoofdaanklacht vraagt Zuid-Afrika nu om extra noodmaatregelen van het Gerechtshof. Naast het staken van het offensief in Rafah wil het ook dat VN-medewerkers, hulporganisaties en journalisten onbeperkt toegang krijgen tot Gaza.

Israël krijgt morgen de gelegenheid om zich te verdedigen. Het land noemt de beschuldiging van genocide "schandalig" en zegt dat het alles doet om Palestijnse burgers in Gaza te beschermen, maar dat Hamas ze als menselijke schilden gebruikt. Israël zegt bovendien dat het zichzelf moet verdedigen na de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

Het Gerechtshof zal naar verwachting over een paar weken uitspraak doen over de nieuwe eisen van Zuid-Afrika. Het Hof kan naleving van zijn uitspraken overigens niet afdwingen.

Zuid-Afrika eiste de terugtrekking van Israël in het Gerechtshof

Amerikaanse pier bij Gaza-Stad klaar

Het Amerikaanse leger is klaar met de aanleg van de drijvende pier, die betere bevoorrading van Gaza mogelijk moet maken. De pier is vanochtend vroeg vastgemaakt aan het strand even ten zuiden van Gaza-stad. Het Pentagon maakte wel duidelijk dat daarbij geen Amerikaanse militairen aan land zijn gegaan. De aanleg duurde ruim twee maanden en heeft 320 miljoen dollar gekost.

De pier komt aan land in een gebied dat onder controle staat van het Israëlische leger, maar waar soms ook gevochten wordt. Volgens de Amerikanen is dat geen bezwaar: "Het zou natuurlijk een heel stuk makkelijker zijn als er niet gevochten wordt, maar het is niet per se nodig," zei Witte Huis-woordvoerder John Kirby daarover.

Gaza met de locatie van de pier

Er liggen inmiddels tonnen aan hulpmaterialen klaar in Cyprus. Vanaf dat eiland zullen schepen de hulpgoederen naar een groot drijvend platform brengen, dat een paar kilometer voor de kust van Gaza ligt. Kleinere Amerikaanse marineschepen zullen de goederen dan transporteren naar de pier van honderden meters lang, die uitkomt op het strand. Vrachtwagens brengen de hulp dan aan land.

De verwachting is dat de komende dagen de eerste hulpgoederen kunnen aankomen. De Verenigde Naties zullen die dan verdelen onder de bevolking.

De aanleg van de pier duurde ruim twee maanden

Israël: meer troepen naar Rafah

Israël gaat extra troepen naar Rafah sturen. Dat heeft minister van Defensie Gallant gezegd. Hoeveel extra militairen er naar Rafah gaan maakte hij niet bekend. Het Israëlische leger zou in het gebied al meerdere tunnels van Hamas hebben vernietigd. Volgens minister Gallant slaagt Hamas er niet meer in om zijn strijders te bevoorraden en om gewonden te verzorgen. "Het resultaat is dat we Hamas uitputten," voegde hij daar aan toe.

Veel landen waaronder Israëls belangrijkste bondgenoot Amerika hebben er bij Israël op aangedrongen om geen grondoffensief te beginnen in Rafah. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock kwam vanmiddag met zeldzame kritiek op Israël. Ze zei dat ze ernstig bezorgd is over het optreden van het Israëlische leger in Rafah. "De bescherming van de burgerbevolking moet de hoogste prioriteit hebben. Dat is nu niet het geval," aldus Baerbock.

Minister Gallant

Distributie hulp in Gaza 'bijna onmogelijk', omvang crisis 'onvoorstelbaar'

Het is bijna onmogelijk om in Gaza hulp te verdelen, zegt het VN-bureau OCHA, dat hulpverlening coördineert. De routes die de vrachtwagens moeten nemen zijn gesloten, onveilig of in te slechte staat.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) zegt dat de hulpverlening ernstig verstoord is Israëls grondoffensief bij Rafah. De grensovergang daar met Egypte is daardoor dicht. Hulp en hulpverleners kunnen het gebied niet meer binnen.

"Ik ben net terug, de omvang van de crisis is onvoorstelbaar", zegt het hoofd van het ICRC tegen Al Jazeera. "De ontheemde bevolking kampt nu met acute tekorten aan basisbenodigdheden zoals voedsel, water en zorg."

Rafah telt nog ongeveer een miljoen inwoners en vluchtelingen. Honderdduizenden vluchtelingen zijn met alles wat ze nog hebben naar gebied vertrokken dat volgens Israël veilig is.

Vluchtelingen in Rafah breken hun tent af om naar veiliger gebied te vertrekken

Leger Israël in centrum Jabalia, ook gevechten elders in Gaza

Het Israëlische leger is in Noord-Gaza tot in het centrum van het vluchtelingenkamp Jabalia doorgedrongen. De grootste markt van het kamp ligt zwaar onder vuur. Palestijnse milities vechten terug met antitankraketten en mortiergranaten. "Ze bombarderen als gekken, vernielen huizen en de belangrijkste markt in het kamp", appt een inwoner naar persbureau Reuters. "Het lijkt of ze dit doen vanwege het verzet dat hun militairen op de pijnbank legt."

Hamas zegt dat het een Israëlisch pantservoertuig heeft vernietigd, waarbij de inzittenden zijn gedood of gewond zijn geraakt. Israël zegt dat het veel Palestijnse schutters heeft kunnen uitschakelen. Palestijnse hulpverleners durven de stad niet in te gaan vanwege de intensiteit van de gevechten en bombardementen.

Ook in Beit Hanoun, in het uiterste noordoosten van de Gazastrook, wordt gevochten. Israëlische bulldozers zouden fabrieken en andere gebouwen daar met de grond gelijkmaken. In voorsteden van Gaza-Stad zijn hulpverleners op zoek naar vermisten van de strijd die daar de afgelopen week is gevoerd. Er zouden al tientallen lichamen zijn geborgen.

Ook Rafah, in het zuiden, wordt nog altijd gevochten. Inwoners zeggen dat het Israëlische leger woonblokken heeft opgeblazen in wijken waar de inwoners moesten vertrekken. Het Israëlische leger zegt dat het burgers probeert te ontzien. "We opereren op basis van inlichtingen, daar waar de terroristen van Hamas zich verstoppen, waar we denken dat tunnelingangen of munitieopslagplaatsen zijn", zegt een legerwoordvoerder.

Mensen staan in de rij voor water in Khan Younis

Hoogleraar moet in VS terechtstaan voor dood Joodse tegendemonstrant

Een hoogleraar van een universiteit in Californië moet voor de rechter verschijnen voor de dood van een Joodse man die tegen een pro-Palestijnse demonstratie protesteerde.

De 51-jarige verdachte sloeg de 69-jarige Paul Kessler in november vorig jaar met een megafoon bij een betoging in Los Angeles. Kessler hoorde bij een groep tegendemonstranten en had zich in een Israëlische vlag gehuld. Hij kwam ten val, viel met zijn hoofd op de stoep en overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

De verdachte toonde zich op sociale media zeer begaan met het lot van de Palestijnen.

De verdachte, de 51-jarige Loay Abdelfattah Alnaji

Pro-Palestijnse demonstranten Maastricht in hongerstaking

Dagblad De Limburger meldt dat zes pro-Palestijnse demonstranten op het terrein van de Universiteit Maastricht in hongerstaking zijn gegaan. De krant hoorde van andere actievoerders dat de hongerstakers willen doorgaan totdat de universiteit alle banden met Israël verbreekt.

De actievoerders verblijven al een paar dagen op het binnenterrein van de faculteit voor kunst en sociale wetenschappen. Zolang ze zich vreedzaam opstellen, mogen ze blijven, liet het universiteitsbestuur gisteren weten.

Pro-Palestijnse demonstranten in Maastricht

Vijf Israëlische militairen gedood door eigen vuur

In het noorden van Gaza zijn vijf Israëlische militairen gedood en zeven militairen gewond geraakt door eigen vuur. Dat gebeurde gisteravond in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia waar al de hele week hard wordt gevochten.

Uit een onderzoek van het Israëlische leger is naar voren gekomen dat een groep parachutisten gisteravond een post inrichtten in een huis. De bemanning van twee tanks daar in de buurt werden op de hoogte gebracht.

Toch ging het mis toen de bemanning van een tank zag dat er vanuit een van de ramen van het huis geschoten werd. In de veronderstelling dat de vijand daar zat, beschoot de tank het huis met twee granaten.

Het gebeurt in oorlogen geregeld dat militairen door eigen vuur worden gedood. In deze Gaza-oorlog zijn al zeker 27 Israëlische militairen door toedoen van eigen collega's gesneuveld. In december schoten Israëlische militairen per vergissing drie gijzelaars dood die net daarvoor aan Hamas hadden weten te ontsnappen.

Een beeld van de gevechten in Jabalia, eergisteren

VN-hof hoort Zuid-Afrika over stopzetten aanval op Rafah

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag luistert vandaag naar een verzoek van Zuid-Afrika over Rafah. Zuid-Afrika wil dat het hof Israël verbiedt om die aanval door te zetten. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocide op de Palestijnen in Gaza en is bang dat bij zo'n aanval nog meer doden vallen.

Het hof bepaalde in januari al dat Israël alles moet doen om genocide in Gaza te voorkomen. Dat was eveneens op verzoek van Zuid-Afrika. Verder gaf het hof Israël het bevel om bewijs van eventuele misdaden te bewaren en daarover binnen een maand verslag uit te brengen. Ook moeten personen die zich schuldig maken aan genocide of daartoe oproepen worden vervolgd. Het is onduidelijk in hoeverre Israël dit tussenvonnis naleeft.

Vorige week kondigde Zuid-Afrika aan opnieuw naar het hof te gaan in verband met de dreigende aanval op Rafah. Toen bevonden zich naar schatting nog 1,3 miljoen Palestijnen in die stad. Dat zijn er nu volgens de VN-hulporganisatie UNRWA minder dan 1 miljoen. Dinsdag meldde UNRWA dat 450.000 Palestijnen de stad hebben verlaten, nadat Israël vorige week met de aanval op Oost-Rafah begon.

Israël ontkent dat het zich schuldig maakt aan genocide. Het zal zich morgen tegen de beschuldigingen van Zuid-Afrika verdedigen. Het kan nog jaren duren voordat het hof met een definitieve uitspraak komt. Uitspraken van het hof zijn bindend, maar het hof kan niets doen als een land een uitspraak naast zich neerlegt.

De Zuid-Afrikaanse delegatie op de trappen van het Vredespaleis, in januari

Coalitiepartijen willen verplaatsing ambassade naar Jeruzalem onderzoeken

De vier coalitiepartijen hebben in het onderhandelingsakkoord vastgelegd dat het nieuwe kabinet gaat onderzoeken of de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem wordt verplaatst. Dat staat er wel met een slag om de arm; het nieuwe kabinet moet dat "met inachtneming van de oplossingen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en de diplomatieke belangen" gaan doen en de verplaatsing moet "op een daartoe geschikt moment" plaatsvinden.

Een verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem ligt gevoelig. Israël wil dat graag, omdat het Jeruzalem als zijn hoofdstad beschouwt. Maar Oost-Jeruzalem is door Israël bezet gebied. Veel Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De meeste landen hebben hun ambassade vanwege de complexe status van Jeruzalem in Tel Aviv. De Tweede Kamer voelde er in 2017 niets voor om in navolging van de VS de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, ook de VVD niet.

Droneaanval Hezbollah treft militair doel diep in Israël

Het Israëlische leger zegt dat een met explosieven geladen drone van Hezbollah gisteravond in het noorden van Israël een geheim militair doel heeft getroffen. Hoe groot de schade is, wordt onderzocht, aldus het leger. Dat doel ligt ten westen van het meer van Galilea. Een tweede drone is door de luchtafweer onschadelijk gemaakt.

Hezbollah zei gisteravond dat het een Israëlische militaire basis ten westen van dat meer met drones had bestookt. Volgens persbureau Reuters is het de eerste keer sinds het begin van deze Gazaoorlog dat Hezbollah zo diep in Israël wist toe te slaan.

Als antwoord heeft de Israëlische luchtmacht doelen in Libanon onder vuur genomen. Doelwit was een wapenfabriek van Hezbollah, waar geleide raketten en drones worden gemaakt, schrijft The Times of Israel. Libanese media berichten over zware Israëlische bombardementen in het gebied rond Baalbek, in het noordoosten van Libanon.

Een Israëlische aanval op een doel in Libanon, eergisteren

Libanese media: Israëlische luchtaanvallen in noordoosten Libanon

Het Israëlische leger heeft meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Libanon, melden Libanese media. De operatie volgde op een droneaanval op Israël enkele uren eerder door de militante groepering Hezbollah.

Televisiezender OTV Libanon heeft op X foto's gezet van aanvallen in de Bekaavallei. Er zouden zeker twaalf plaatsen zijn getroffen in Libanon, overwegend in de regio rond de stad Baalbek, die bekendstaat als een bolwerk van Hezbollah. Libanese media omschrijven de Israëlische vergeldingsaanval als de grootste sinds de spanningen tussen beide landen weer zijn opgelopen door de oorlog in Gaza. Volgens OTV Libanon zijn er in ieder geval gewonden gevallen. Ambulances snelden naar de plaatsen die werden geraakt.

Hezbollah viel woensdag met meerdere drones een een Israëlische basis aan in de buurt van Tiberias, ongeveer 30 kilometer van de grens met Libanon. Sinds het begin van de oorlog in Gaza heeft Hezbollah niet eerder zo ver in Israël toegeslagen.

Gallant gaat in tegen Netanyahu: 'geen blijvende controle over Gaza na oorlog'

De Israëlische regering moet een besluit nemen over het bestuur van de Gazastrook na de oorlog. Dat zei de Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, op een persconferentie.

Daarin zei Gallant ook dat hij vanaf het begin van de oorlog zich sterk heeft gemaakt voor een nieuw Palestijns bestuur, zonder banden met Hamas. Daarop zou hij vanuit de rest van de regeringsploeg geen reactie hebben gekregen.

Gallant deed een oproep aan premier Netanyahu om aan te kondigen dat Israël wegblijft van militaire controle over Gaza na de oorlog. "Een alternatief voor Hamas moet worden gerealiseerd. Geen besluit doet het militaire voordeel dat we tijdens de oorlog hebben behaald te niet."

Met zijn uitspraken gaat Gallant in tegen Netanyahu. Die meldde eerder op de dag dat Israël, na het uitschakelen van Hamas in Gaza, de controle over het gebied wil behouden om 'veiligheidsredenen'. Een rol voor een internationaal erkende Palestijnse Autoriteit sloot hij daarbij uit.

De Verenigde Staten, de grootste bondgenoot van Israël, willen dat de Gazastrook onder Palestijns bestuur komt. Al langer dringt de Amerikaanse regering er bij Israël op aan om met een concreet plan te komen voor na de oorlog. De VS is bang dat het uitblijven van zo'n plan de situatie verder op scherp zet.

Inreisverbod Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu-Sittah opgeheven

Het inreisverbod voor Duitsland van de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu-Sittah is opgeheven. Om het verbod aan te vechten, spande de arts een rechtszaak tegen de Duitse staat aan, die hij gisteren won.

Omdat de arts door Duitsland werd geweerd, kreeg hij ook geen toegang tot andere Schengenlanden. Daardoor ging een bezoek aan Nederland niet door. Hij zou onder meer spreken bij de Universiteit van Amsterdam en een evenement bijwonen van The Rights Forum, een Nederlands kenniscentrum dat opkomt voor de rechten van Palestijnen. Waarom Duitsland en andere landen Abu-Sittah op de zwarte lijst hebben gezet, is niet bekend.

De chirurg spreekt zich vaak uit over de Israëlische aanvallen op Gaza. Tijdens het begin van de oorlog werkte hij vrijwillig in twee ziekenhuizen in Gaza. Begin dit jaar vertelde hij tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag over zijn ervaringen uit die tijd. Abu-Sittah beschuldigde Duitsland ervan "hem monddood" te maken.

Tegenover NRC liet de arts weten dat hij vermoedt dat zijn getuigenis tegenover het ICC reden was voor het inreisverbod. Hoewel zijn ban is opgeheven, komt Abu-Sittah voorlopig niet naar Nederland, omdat hij intussen operaties heeft ingepland.

Vorig jaar oktober sprak de NOS met Abu-Sittah, toen hij werkzaam was in een van de ziekenhuizen in Gaza:

Al-Shifa: ziekenhuis, vluchtelingenkamp en straks ‘massagraf’

Palestijnen herdenken 'Nakba'

In Palestijnse steden wordt herdacht dat het 76 jaar geleden is dat zo'n 750.000 Palestijnen werden verdreven of vluchtten bij de stichting van de staat Israël in 1948.

Die gebeurtenis wordt de Nakba genoemd, het Arabische woord voor 'catastrofe'.

In de Palestijnse gebieden wordt Nakba herdacht

Concertgebouw zoekt nieuwe datum Jerusalem Quartet

Het Concertgebouw gaat naar een nieuwe datum zoeken voor het optreden van het Jerusalem Quartet. Gisteren besloot het Concertgebouw om twee concerten van het kwartet te schrappen, vanwege aangekondigde demonstraties.

De muziekzaal heeft op haar website een verklaring uitgedaan waarin het dat besluit nader toelicht. Volgens directeur Simon Reinink is de keuze om de concertdata te schrappen een besluit dat niet lichtzinnig is genomen. "Tot voor kort waren de demonstraties vreedzaam en voor ons geen reden om de concerten niet te laten doorgaan. Echter, de recente ontwikkelingen in en om de Universiteit van Amsterdam maakten dat we, na buitengewoon intense discussies, tot het besluit zijn gekomen met een steen in de maag de concerten geen doorgang te laten vinden."

Het Concertgebouw zegt zelf verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid, die het niet zegt te kunnen garanderen. Naast twee aangekondigde demonstraties, werd er ook op sociale media opgeroepen om te demonstreren.

Reinink zegt dat er gekeken wordt naar een nieuwe datum voor het optreden. Wanneer dat is, is niet bekend. Tegenover NRC laat Reinink weten dat die datum mede wordt afgestemd met de gemeente en politie.

Het Jerusalem Quartet is een van de beroemdste strijkkwartetten ter wereld. Het heeft eerder te maken gehad met demonstraties rondom optredens. Dit jaar nog tijdens een eerder optreden in Amsterdam en in Den Haag.

Volgens de demonstranten dienen optredens van het kwartet om 'Israëls imago op te poetsen'. Het Concertgebouw heeft zelf onderzoek gedaan naar de groep en geen bewijzen gevonden voor de beschuldigingen. De Waalse Kerk in Amsterdam liet al weten dat het kwartet gebruik mag maken van de kerk als alternatieve locatie om op te treden.

Sirenes in Palestijnse gebieden om 'catastrofe' van 76 jaar geleden te herdenken

In verschillende Palestijnse steden was vanochtend 76 seconden lang het luchtalarm te horen om te markeren dat het 76 jaar geleden is dat zo'n 750.000 Palestijnen werden verdreven of vluchtten bij de stichting van de staat Israël in 1948. Die gebeurtenis wordt de Nakba genoemd, het Arabische woord voor 'catastrofe'.

Arabische media melden dat onder meer in Ramallah mensen stopten met wat ze deden toen de sirenes afgingen. In die stad verzamelde zich een menigte om de Nakba te herdenken. Ook op andere plekken in de wereld, waaronder in Nederland, komen mensen bij elkaar.

Oproep om celebrities te ontvolgen om standpunt Gaza, hashtag #blockout2024

Influencers roepen hun volgers op sociale media op om celebrities te ontvolgen en te blokkeren die zich niet uitspreken tegen de humanitaire crisis in Gaza. Persbureau AP schrijft over de zogenoemde 'blockout'. Daarmee willen de influencers druk uitoefenen op de beroemdheden om een standpunt in te nemen in het conflict.

Voor de actie is de hashtag #blockout2024 in het leven geroepen. Door een account op bijvoorbeeld Instagram of TikTok te ontvolgen kunnen nieuwe posts van diegene niet meer gezien worden.

De eerste die ermee te maken kreeg is influencer Haley Baylee. Haley Kalil, zoals ze echt heet, kreeg kritiek op een filmpje dat ze maakte tijdens het befaamde Met Gala in New York, een exclusief feest waar voor een toegangskaartje 75.000 dollar betaald moet worden.

Zij citeerde in de video Marie Antoinette, een voormalige Franse koningin (1755-1793). Die zou ooit over de voedselarmoede in Frankrijk hebben gezegd: "Laat ze taart eten." Dat schoot volgers van Kalil in het verkeerde keelgat vanwege het contrast met de situatie in Gaza. In een paar dagen tijd verloor Kalil honderdduizenden volgers. Wel heeft ze er op TikTok nog steeds bijna 10 miljoen.

Andere celebrities die duizenden volgers zijn verloren, zijn onder anderen Kim Kardashian, Doja Cat en DJ Khaled. De boycotters hopen dat influencers door een lager aantal volgers minder aantrekkelijk zijn voor sponsors en daardoor geld mislopen. Ze eisen dat de beroemdheden zich uitspreken tegen de Israëlische acties in Gaza tijdens de oorlog met Hamas.

'VS staat op punt om voor een miljard aan wapens aan Israël te leveren'

De Amerikaanse regering wil mogelijk toch voor ongeveer een miljard dollar aan wapens leveren aan Israël, melden Amerikaanse media. Details over de plannen zijn niet bekendgemaakt, maar de regering van president Biden zou het Congres inmiddels hebben geïnformeerd. Er zou een nieuw steunpakket klaarliggen dat bestaat uit 3500 zware bommen, tankmunitie en ander wapentuig.

Vorige week dreigde Biden nog de leveringen te stoppen vanwege de aanvallen op Rafah. Eerder werd een levering om die reden opgeschort. Het Congres zou de nieuwe levering kunnen tegenhouden, al wordt de kans dat dat gebeurt zeer klein geacht.

Israëlisch leger: tientallen Hamas-leden gedood in Noord-Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het de afgelopen dagen tientallen Hamas-leden heeft gedood in in de omgeving van het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia. De krant Times of Israel spreekt van de grootste aanval in Jabalia sinds januari.

Palestijnse bronnen melden dat er sinds het weekend zeker 20 burgers zijn gedood in het gebied. Getuigen in het vluchtelingenkamp melden dat tankgranaten veel schade hebben aangericht in het kamp.

Het Israëlische leger ging het afgelopen weekend in Noord-Gaza opnieuw in de aanval. The Jerusalem Post meldt op basis van een legerwoordvoerder dat Hamas zich hergroepeerd heeft in het gebied. De gevechten hebben tot een nieuwe vluchtelingenstroom geleid.

Ondertussen schrijft Al Jazeera dat er de laatste dagen steeds meer acties zijn van Palestijnse gewapende groepen gericht tegen het Israëlische leger.

Unicef-directeur: bijna 200 VN-medewerkers omgekomen sinds begin oorlog

Bijna 200 VN-medewerkers zijn sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas omgekomen. Dat schrijft Unicef-directeur Catherine Russell op X. Ze schrijft bij haar bericht dat hulpverleners "altijd beschermd moeten worden, samen met degenen die ze dienen".

Ze plaatste haar bericht als reactie op de VN-medewerker die gisteren om het leven kwam in Rafah, toen zijn VN-auto onder vuur werd genomen op het moment dat hij onderweg was naar een ziekenhuis. Een andere VN-medewerker raakte gewond. Het ging om een lid van de Indiase VN-delegatie. Mogelijk kwam de VN-medewerker om door Israëlisch vuur; het Israëlisch leger zegt tegen de BBC de aanval op de auto te onderzoeken.

'Nationaal veiligheidsadviseur VS in weekend naar Israël en Saudi-Arabië'

De adviseur nationale veiligheid van de Amerikaanse president Biden, Jake Sullivan, reist komend weekeinde af naar het Midden-Oosten voor een bezoek aan Saudi-Arabië en Israël. Dat schrijven meerdere internationale media, waaronder persbureau Reuters en de Amerikaanse nieuwssite Axios.

Er zijn verder geen details bekend over de Midden-Oostenreis van Sullivan. Wel schrijft Axios op basis van een hooggeplaatste anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris dat Israël de operatie in Rafah in ieder geval niet "significant" zal uitbreiden tot het bezoek van Sullivan. Daarnaast zou Sullivan vooruitgang willen boeken in de poging van de VS om de diplomatieke banden tussen Israël en Saudi-Arabië te verbeteren.

De VS is uiterst kritisch op een grootschalig offensief van Israël in Rafah, vanwege de hoogstwaarschijnlijk catastrofale humanitaire gevolgen. Ondanks die kritiek van de belangrijkste bondgenoot van Israël blijft de Israëlische premier benadrukken dat hij het offensief in Rafah wil doorzetten.

Jake Sullivan

Rutte: nog geen rode lijn overschreden

Demissionair premier Rutte vindt niet dat Israël op dit moment een rode lijn heeft overschreden met de aanval op Rafah. Dat zei hij vanmiddag in een gesprek met Nederlandse en internationale hulporganisaties. Directeur Michiel Servaes van OxfamNovib was daar ook bij. Hij zei in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co dat de demissionaire minister-president de invallen van Israël in Rafah "nu niet als een rode lijn wil markeren, en er geen politieke consequenties aan wil verbinden". Afgelopen maart zei Rutte dat een Israëlische aanval op Rafah een "gamechanger" zou zijn.

Servaes noemt de houding van Rutte "ontluisterend" en "een cynisch semantisch woordenspel". De directeur van OxfamNovib zegt dat het voor hem op deze manier "geen zin meer heeft" om met de demissionaire premier in gesprek te gaan. Hulporganisaties dringen al langere tijd aan op een staakt-het-vuren in Gaza.

Michiel Servaes van Oxfam Novib na zijn gesprek met Rutte

Concertgebouw schrapt optredens Jerusalem Quartet "vanwege veiligheid"

Het Concertgebouw in Amsterdam heeft besloten om twee concerten van het Jerusalem Quartet te schrappen, "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam", zo staat op de website. Het Concertgebouw vindt het besluit nodig "om de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici te garanderen".

In februari werd in Den Haag een concert van hetzelfde Israëlische strijkkwartet verstoord door pro-Palestijnse activisten die een kaartje voor het optreden hadden gekocht. Uiteindelijk kon het concert toen wel doorgaan.

Pleitbezorgers van een culturele boycot tegen Israël stellen dat het Jerusalem Quartet "door kunst te maken het extreemrechtse Israëlische apartheidsregime legitimeert". Ook zouden de musici medeplichtig zijn aan "bezetting en onderwerping van de Palestijnen", schrijft de pro-Palestijnse pressiegroep BDS.

Het Jerusalem Quartet is een van de beroemdste strijkwartetten ter wereld. Tot het repertoire behoren werken van Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Debussy en Ravel.

Het heeft nog niet op het schrappen van de concerten in Amsterdam gereageerd. Of ook in andere landen concerten van het Jerusalem Quartet zijn geschrapt, is niet duidelijk.

Jerusalem Quartet

Auto beschoten: VN bestrijdt lezing Israël

De Verenigde Naties zeggen dat ze Israël wel degelijk op de hoogte hebben gesteld van het konvooi bij Rafah dat gisteren werd beschoten. Twee mensen kwamen om het leven. De witte auto met een VN-logo was onderweg naar het het Europese Ziekenhuis in Rafah. Een van de doden is een VN-medewerker uit India.

Israël zei eerder vandaag tegen CNN dat de auto werd geraakt in een gebied waar gevechten aan de gang waren: "het Israëlische leger was niet op de hoogte gesteld van de route van de auto."

De VN spreekt dat dus tegen. "We hebben Israël op de hoogte gesteld en het was een duidelijk gemarkeerd VN-voertuig, zoals u op diverse beelden kunt zien," zegt VN-woordvoerder Rolando Gomez. De VN eist een grondig onderzoek.

Hier zijn de kogelgaten in de auto van de VN te zien:

'Aanval op hulpkonvooi geen losstaand incident'

Het Israëlische leger heeft de afgelopen maanden in Gaza minstens acht konvooien en gebouwen van hulpverleners aangevallen. Dat meldt Human Rights Watch. De getroffen organisaties hadden hun locatie aan Israël bekend gemaakt, maar werden toch beschoten. In totaal velen hierbij 15 doden.

Het bekendste incident was op 1 april dit jaar, toen een konvooi van World Central Kitchen werd beschoten. Daarbij vielen zeven doden. "Dat was slechts een van minstens acht incidenten," stelt het onderzoek. "De bondgenoten van Israël moeten zich realiseren dat deze aanvallen steeds opnieuw plaatsvinden, en dat ze moeten stoppen," zei Belkis Wille van Human Rights Watch.

Volgens de organisatie functioneert het systeem niet waarbij hulporganisaties hun locatie aan Israël doorgeven zodat ze niet worden aangevallen. Ze schroeven soms hun activiteiten terug uit angst om beschoten te worden.

Human Rights Watch heeft Israël om een toelichting gevraagd, maar kreeg geen reactie.

Ondanks coördinatie met Israël werd het konvooi van World Central Kitchen geraakt

Zeker 12 doden bij bombardement op huis in vluchtelingenkamp

Bij een Israëlisch bombardement op het vluchtelingenkamp Nuseirat in Midden-Gaza gisteravond zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker twaalf mensen omgekomen. Een drie verdiepingen tellend huis stortte volledig in.

Volgens de nieuwssite Al Jazeera waren daar honderd mensen gehuisvest. Een deel zou het zuidelijker gelegen Rafah zijn ontvlucht, omdat het daar niet veilig was. Vijf mensen zijn gered, zegt Al Jazeera, naar anderen wordt nog gezocht.

Reddingswerkers proberen al de hele dag mensen onder de puinhopen vandaan te halen:

Schreeuwen naar geliefden onder puin van vluchtelingenkamp: 'Hassan, Ali!'

Rode Kruis opent veldhospitaal in Rafah

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een veldhospitaal in Rafah geopend, in verband met de grote vraag naar medische zorg in die stad. Het hospitaal en het personeel kunnen 200 patiënten per dag behandelen, onder meer patiënten die met spoed geopereerd moeten worden. Het heeft 60 bedden.

Israël wil Hamas in Rafah vernietigen. Vorige week begon het grondoffensief tegen Oost-Rafah. 450.000 mensen zijn al gevlucht, volgens cijfers van VN-organisatie UNRWA. Maar nog steeds leven er honderdduizenden mensen dicht op elkaar. Sommige ziekenhuizen zijn al gesloten in verband met de bombardementen op de stad.

"Inwoners van Gaza hebben grote moeite om medische hulp te vinden die ze dringend nodig hebben", zegt het ICRC. "Artsen en verpleegkundigen werken 24 uur per dag, maar worden overvraagd." In de ziekenhuizen die nog open zijn, ontbreekt het aan alles omdat ze al maanden niet of slecht bevoorraad kunnen worden.

Een blik in een zaal van het veldhospitaal

'Onderhandelingen staakt-het-vuren vast door aanval op Rafah'

De onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza zijn vastgelopen door de Israëlische aanval op Rafah, zegt bemiddelaar premier sjeik Mohammed van Qatar.

"Wat er in Rafah gebeurde, betekende natuurlijk een terugslag", zei hij op economisch forum in Doha. Israël begon vorige week een grondoffensief in Oost-Rafah. Volgens hem gingen de onderhandelingen de goede kant op, maar liepen ze vast en zitten ze nu op een dood punt.

Vriend en vijand waarschuwden Israël dat de strijd in de stad zelf tot de dood van duizenden burgers kan leiden. Maar het Israëlische kabinet wil er koste wat het kost mee doorgaan, om Hamas de nekslag te kunnen geven en de nog gevangen zittende gijzelaars te kunnen bevrijden.

Volgens sjeik Mohammed zijn de vrijlating van de gijzelaars en de beëindiging van de oorlog de grootste struikelpunten in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

Premier sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani

Petitie van schrijvers vraagt kabinet om stappen tegen Israël voor aanval op Rafah

Honderden Nederlandse schrijvers, journalisten en academici vragen het kabinet stappen te zetten tegen Israël, nu het leger van dat land de stad Rafah in Gaza aanvalt. Premier Rutte noemde dat in maart "een gamechanger en een humanitaire ramp" en zei dat het kabinet zich in dat geval zou gaan beraden op stappen. "Het is van groot belang dat de premier zich aan zijn eigen woord houdt en sancties tegen Israël op tafel legt, zeggen de ondertekenaars van de De schrijverspetitie voor staakt-het-vuren Gaza.

De petitie is door honderden mensen ondertekend, onder wie BN'ers als Claudia de Breij, schrijver Abdelkader Benali, actrice Anna Drijver, schrijver en Librisprijswinnaar Rob van Essen en cabaretier Tim Fransen.

"Als schrijvers en journalisten zijn ook wij diep geraakt en we spreken ons uit tegen de aanslagen van Hamas van 7 oktober 2023", stelt de petitie. "Tegelijkertijd spreken wij ons, als Nederlandse burgers, uit tegen het uitblijven van de nadrukkelijke erkenning door de Nederlandse regering van de 35.000 Palestijnse burgers die sinds 7 oktober door Israël zijn gedood, waaronder meer dan 14.500 kinderen, daarnaast zijn er duizenden vermisten."

De ondertekenaars roepen het kabinet op om zich luid en duidelijk tegen het Israëlische geweld uit te spreken.

Minister Bruins Slot en premier Rutte

'Israëlische tanks dringen dieper door in Rafah'

Israëlische tanks zijn vanmorgen dieper de stad Rafah binnengedrongen, hoorde persbureau Reuters van inwoners. Het gaat om een drietal wijken waar ze nog niet eerder zijn gezien, maar die al wel waren omsingeld.

VN-organisatie UNRWA zegt dat bijna een half miljoen Palestijnen op de vlucht zijn geslagen voor de aanval op Rafah en Israëlische acties in Noord-Gaza.

Vanwege de strijd bij Rafah zijn de grensovergangen met Egypte en Israël in het zuiden van Gaza al een week dicht. Daardoor dreigt de situatie net zo erg te worden als in het noorden, waar volgens de VN een hongersnood heerst.

Palestijnse milities claimen 33 aanvallen in Noord-Gaza op een dag

Palestijnse milities zeggen dat ze het Israëlische leger in Noord-Gaza gisteren op 33 plaatsen hebben aangevallen. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de oorlog. Als dat aantal klopt, laat dit volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) zien dat strijdgroepen als Hamas in Noord-Gaza nog steeds een factor zijn.

In de al meer dan zeven maanden durende oorlog, leek het Israëlische leger milities als Hamas en Islamitische Jihad steeds verder naar het zuiden te hebben gedrongen. Lang werd aangenomen dat Rafah, in het uiterste zuiden, hun laatste bolwerk was.

De Israëlische regering zegt Rafah te willen innemen om de naar schatting 130 gijzelaars vrij te krijgen die nog gevangen worden gehouden en om Hamas definitief te verslaan. Maar volgens het ISW zal Hamas ook de aanval op Rafah overleven en vanuit delen van Gaza blijven opereren.

Het Israëlische leger ging het afgelopen weekend in Noord-Gaza opnieuw in de aanval in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia. Dat heeft tot een nieuwe vluchtelingenstroom geleid.

Een Israëlische tank bij Jabalia gisteren

'Israëlisch leger wist niet van komst beschoten VN-auto'

Het Israëlische leger zegt dat het niet op de hoogte was van de komst van de auto met VN-medewerkers die gisteren in Rafah beschoten werd. Normaal gesproken wordt het leger op de hoogte gebracht van routes die hulpverleners nemen.

Hamas zegt dat de twee door het Israëlische leger onder vuur zijn genomen. Het Israëlische leger laat zich niet uit over de schuldigen. Het wil alleen kwijt dat dat de auto door een gebied reed waar gevochten werd. Wie er schoot, wordt nog onderzocht.

Het incident kostte het leven aan een van de twee inzittenden. Het gaat volgens Indiase en Amerikaanse media om een 46-jarige man uit India. De ander raakte gewond. Ze waren onderweg naar het Europese Ziekenhuis in Rafah. Hun auto was duidelijk gemarkeerd, zegt de VN.

Een VN-auto in Gaza (archief)

Buitenlandse VN-medewerker gedood bij Israëlische aanval

Een buitenlandse VN-medewerker is om het leven gekomen in de buurt van de grensovergang tussen de stad Rafah en Egypte. Een ander raakte bij de aanval gewond. De VN zegt dat de auto duidelijk gemarkeerd was als VN-voertuig. Volgens Hamas werd de auto door Israëlische troepen onder vuur genomen. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.

Er zijn verder geen details gedeeld over de nationaliteit van het slachtoffer, maar media uit India en de VS melden dat het om een 46-jarige Indiër gaat.

VN-topman Guterres veroordeelt elke aanval op VN-medewerkers en roept op tot een volledige onderzoek. "Het conflict in Gaza eist een zware tol, niet alleen van burgers maar ook van hulpverleners. Daarom herhaalt de secretaris-generaal zijn dringende oproep tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren en voor de vrijlating van gijzelaars", aldus de woordvoerder.

Sinds het begin van de oorlog zijn er 188 VN-medewerkers om het leven gekomen. Het is voor het eerst dat de dood van een buitenlandse, dus niet-Palestijnse, medewerker wordt gemeld.

Turkse ambtenaar noemt Hamas-uitspraak Erdogan 'een foutje': 'hij bedoelde Gazanen'

Een Turkse ambtenaar weerspreekt tegenover persbureau Reuters een uitspraak van president Erdogan. Op een persconferentie met de Griekse premier Mitsotakis vertelde Erdogan vanmiddag dat er "meer dan duizend Hamasleden in Turkse ziekenhuizen worden behandeld".

De ambtenaar, die anoniem wil blijven, zegt dat Erdogan 'een foutje' heeft gemaakt. De president zou "duizend Gazanen" bedoeld hebben en geen leden van Hamas.

Zie hier de uitspraak van president Erdogan:

Erdogan: 'Teleurstellend dat Grieken Hamas als terreurorganisatie zien'

'Activisten blokkeren vrachtwagens met hulpgoederen naar Gaza'

Een groep rechtse Israëlische activisten heeft vanmiddag vrachtwagens met hulpgoederen aangevallen. Daarmee probeerden ze hulp die op weg was naar de Gazastrook tegen te houden.

De actie vond plaats bij een checkpoint bij Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het konvooi was onderweg vanuit Jordanië. Vier personen zijn gearresteerd.

Op sociale media zijn beelden gedeeld waarop te zien is hoe de goederen op de grond worden gegooid. De beelden zijn door Al Jazeera geverifieerd.

Het zou gaan om een groep van zo'n honderd mensen die lid zijn van de 'Tsav 9' beweging, wat 'order 9' betekent. Die naam verwijst naar de oproep van militaire reservisten in Israël. Onder meer gedemobiliseerde reservisten, familie van gijzelaars en kolonisten maken deel uit van de groep, die zich al langer bezighoudt met het blokkeren van hulp aan de Gazastrook. De groepering wil dat er geen hulp Gaza binnenkomt zolang de door Hamas gegijzelde Israëliërs niet worden vrijgelaten.

De Verenigde Staten hebben naar aanleiding van de gebeurtenis contact opgenomen met Israël, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de woordvoerder van het ministerie mag humanitaire hulp voor het gebied niet worden beknot. Vorige week vond een soortgelijk incident plaats. Ook toen werden vier personen gearresteerd.

Erdogan: 'Meer dan duizend Hamasleden behandeld in Turkse ziekenhuizen'

Volgens de Turkse president Erdogan worden meer dan duizend leden van Hamas behandeld in Turkse ziekenhuizen. Erdogan herhaalde dat hij Hamas ziet als een verzetsbeweging en niet als een terroristische organisatie. Erdogan deed zijn uitspraken op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Mitsotakis.

Erdogan noemde het teleurstellend dat Griekenland Hamas als een terreurgroep beschouwt. Hamas wordt door zowel de Verenigde Staten als de EU gezien als een terroristische organisatie. In de Gazastrook heeft de beweging ook een bestuurlijke tak.

Lees hier meer over Hamas en de bondgenootschappen die het heeft:

Sinds het begin van de oorlog in Gaza benadrukt Erdogan zijn sympathie voor de Palestijnse zaak. Regelmatig laat hij zich kritisch uit over de Israëlische premier Netanyahu, die hij bestempelt als 'slager van Gaza'.

Verder dan uitspraken kwam het lange tijd niet, tot begin deze maand. Toen besloot Turkije alle handel met Israël stil te leggen, vanwege de oorlog in Gaza.

Met dat handelsembargo wil Turkije Israël onder druk zetten om meer humanitaire hulp toe te laten en akkoord te gaan met een permanent staakt-het-vuren.

Gezinnen vluchten uit Jabalia: 'Ik zag de tank en bulldozer met mijn eigen ogen'

Sinds afgelopen weekend wordt er weer gevochten in Jabalia, in het noorden van Gaza. Volgens Israël probeert het te voorkomen dat Hamas zich daar kan hergroeperen. Aanvankelijk leek het erop dat Israël de stad onder controle had. Daarmee gaat het offensief van het Israëlische leger zowel in het noorden als in het zuiden van Gaza door.

Op deze kaart is het offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook te zien:

Gevechten in vluchtelingenkamp Jabalia

Intussen proberen Palestijnen Jabalia te ontvluchten:

Gezinnen vluchten uit Jabalia: 'Ik zag de tank en bulldozer met mijn eigen ogen'

VN-voertuig beschoten in Rafah

Een voertuig van de Verenigde Naties is onder vuur genomen in Rafah. Dat melden Palestijnse media en de Israëlische publieke omroep KAN. Daarbij zou de Palestijnse chauffeur om het leven zijn gekomen en de VN-medewerker ernstig gewond zijn geraakt.

De beschieting was bij de grensovergang met Egypte. De Palestijnse kant van de grens staat onder controle van Israël. Het is nog onduidelijk wie er achter de beschieting zit. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd. Hamas zei eerder vandaag Israëlische troepen onder vuur te hebben genomen bij de grensovergang.

Sinds het Israëlische leger vorige week de grensovergang bij Rafah afsloot, zijn er geen vrachtwagens met hulpgoederen meer toegelaten. Dat was voor Egypte afgelopen weekend aanleiding om de samenwerking met Israël over de hulptransporten op te schorten. Egypte beschouwt de inname van de grenspost door Israël als een escalatie.

Bij het in 1979 gesloten vredesakkoord tussen de twee landen is de afspraak gemaakt dat er slechts een beperkt aantal militairen gepositioneerd wordt aan weerszijden van de grens.

Aantal vrachtwagens die Gaza binnenkomen per dag

Tenten opgezet bij universiteiten in Groningen en Maastricht

In Groningen, Maastricht en Eindhoven hebben studenten tenten opgezet op het terrein van hun universiteit. Dat gebeurde tijdens de walk-out waartoe ook op andere universiteiten in Nederland was opgeroepen.

In Maastricht zetten zo'n 200 studenten hun tenten op op het terrein van de faculteit Social Sciences, schrijft L1. Ze vinden willen niet dat de universiteit samenwerkt met uitzendgroep Adecco, een bedrijf dat volgens hen ook actief is in Israël. Verder vinden ze dat Maastrichtse studenten niet op stage zouden moeten gaan bij bedrijven die betrokken zouden zijn bij de "Israëlische apartheid".

RTV Noord schrijft dat zo'n 150 tot 200 studenten en personeelsleden van de universiteit daar tenten hebben opgeslagen voor een gebouw van de Letterenfaculteit. Ook zij keren zich tegen banden van hun universiteit met Israël en samenwerking met bedrijven die Israël zouden steunen.

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben tentjes opgezet op een grasveld bij de universiteit. Volgens Omroep Brabant zijn tientallen studenten bij deze pro-Palestina-actie begonnen. Ze eisen onder meer dat het college van bestuur om zich krachtig uit te spreken tegen de oorlog in Gaza.

Het begin van het protest vanmorgen in Groningen

Studenten en medewerkers onderbreken colleges met 'walk-out'

Op meerdere Nederlands universiteiten hebben studenten en medewerkers de universiteitsgebouwen verlaten. Ze protesteren zo voor het besluit van universiteiten in Amsterdam en Utrecht om van vorige week om de hulp van de politie in te roepen bij het beëindigen van de protestacties. De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht "hebben toestemming verleend voor extreem politiegeweld tegen hun medewerkers en studenten", aldus de organisatie achter de 'walk-out'.

Op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam hebben zich naar schatting een paar duizend studenten en docenten zich buiten verzameld. Daar volgt een kort programma met sprekers. De walk-out is om 12.00 uur voorbij. Het is niet bekend hoe groot het draagvlak voor de actie onder de overige studenten en en medewerkers is. Ook op de universiteiten van Groningen, Nijmegen en Leiden gingen oproepen rond om de colleges te onderbreken.

Studenten van de UvA bij de walk-out op Roeterseiland

Zware gevechten in vluchtelingenkamp Jabalia

Hamas en inwoners van het vluchtelingenkamp Jabalia zeggen dat daar vandaag weer hard wordt gevochten. Onder dekking van luchtsteun en artillerievuur dringen Israëlische tanks verder op richting het centrum van het kamp.

Volgens inwoners en medici zijn door luchtaanvallen vannacht meerdere doden en gewonden gevallen. De aanvallen waren zo hevig dat reddingsteams niet konden uitrukken naar plaatsen die zijn gebombardeerd. Hele woonblokken zouden met de grond gelijk zijn gemaakt.

Het vluchtelingenkamp bij de stad Jabalia telde voor het uitbreken van de oorlog tienduizenden inwoners. Het kamp ontstond in 1948 toen daar vluchtelingen van de Arabisch-Israëlisch Oorlog in tenten werden opgevangen.

Het oplaaien van de gevechten daar is opmerkelijk, omdat Israël het noorden van Gaza onder controle leek te hebben. Israël zegt dat het met de aanval op het kamp wil voorkomen dat Hamas zich daar opnieuw kan organiseren.

Ook gisteren werd in Jabalia hard gevochten

Dag voor gevallen soldaten en slachtoffers terrorisme in Israël

Om 11.00 uur loeien in heel Israël sirenes om de militairen te herdenken in de oorlogen die het land heeft gevoerd. Premier Netanyahu woont om 11.00 uur de officiële plechtigheid in Jeruzalem bij en om 13.00 uur een herdenking voor burgers die door terrorisme zijn omgekomen. Politici van alle gezindten hebben een oproep gedaan om de diepgaande meningsverschillen voor een dag te vergeten.

De jaarlijkse dodenherdenking begon gisteravond bij zonsondergang. President Herzog zei in een toespraak bij de Klaagmuur in Jeruzalem dat Israël de Gazaoorlog niet gewild heeft en ook andere oorlogen niet. "Maar zolang onze vijanden ons willen vernietigen, zullen we het zwaard niet neerleggen."

De herdenking van gevallen militairen en burgers eindigt vanavond bij zonsondergang. Dat is het tijdstip dat de Israëlische Onafhankelijkheidsdag begint die morgenavond eindigt.

Bezoekers van de nationale begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem, gisteravond

Aanval op Rafah gaat door, ook gevechten elders in Gaza

Het Israëlische leger gaat door met de aanval op Rafah. Persbureaus melden dat het dieper in het oostelijk deel van de stad weet door te dringen. Palestijnse media maken vanochtend melding van Israëlische luchtaanvallen op Oost-Rafah. Het leger gaf gisteren ook een evacuatiebevel voor wijken in het centrum van de stad.

De Israëlische acties hebben een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht, ditmaal uit de stad vandaan. De meeste vluchtelingen komen van elders maar waren naar Rafah gevlucht om aan de oorlog andere delen van Gaza te ontkomen. De VN-organisatie UNRWA zegt dat in een week tijd 360.000 mensen uit Rafah zijn weggevlucht.

Elders in Gaza laait de strijd steeds weer op. Israëlische tanks vielen gisteren Jabalia in Noord-Gaza aan. Daar was een nacht van zware bombardementen aan voorafgegaan. Volgens het Israëlische leger probeert Hamas zich daar te reorganiseren. Ook op andere plaatsen in Gaza waar Hamas eerder leek uitgeschakeld, wordt weer gevochten, zoals in Zeitoun in het noorden en Deir al-Balah in het centrale deel.

Vluchtenlingen uit Rafah komen in Deir el-Balah aan, in het centrale deel van de Gazastrook

Welkom!

Welkom in het Midden-Oostenblog. Hier lees je alles over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.